luni, 30 septembrie 2013

și afară plouă, plouă..

Zice că  poți să te înfurii cât vrei, dar să  ai grijă pe cine..
O voce plăpândă mă anunță la telefon:  aveți de luat niște diferențe..
Diferențe, auzi!!
O lege stupidă a făcut ca, pentru niște ani buni,  tuturor profesorilor și învățătorilor să li se calculeze greșit drepturile salariale. În defavoarea lor, bineînțeles.
Sumele  furate? de la caz , la caz..
Nu intru în detalii.
 Sindicatul a început procesul-avocați, timp, nervi..toate costă.
Într-o vreme, s-a  formulat o sentință.
Sumele rămase, cărora , la timpul potrivit li se aplicaseră toate reținerile , impozit, CAS, CIASOC etc. ,se vor restitui în transe  trimestriale.
 Până în 2016.
Dacă nu sunt suficient de explicită, uite, citește aici, este un fragment din
Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 914 din data de 22 decembrie 2011 a  fost publicata Legea nr. 293/2011 a bugetului de stat pe anul 2012.
La art 5 alin 8 se prevede ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala se face trimestrial.

Mai precis 1,25% din totalul hotararilor judecatoresti se plateste in luna martie odata cu salariu aferent acesteia. Urmeaza in varianta pesimista 1,25% in iunie, 1,25% in sepembrie si 1,25% in decembrie.

E greu pentru secretari si contabili care trebuie sa faca aceste calcule. E greu pentru sindicate sa reuseasca sa aduca la cunostinta unitatilor scolare si membrilor de sindicat toate sentintele (chiar daca aceste hotarariau fist comunicate de catre instanta).

Sper sa ne mobilizm cu totii si sa reusim sa platim pentru toti cei reprezentanti in instanta aceste sume.

 Unul dintre cele mai importante procese este ACESTA

Insa mai sunt si ALTELE.

Stim ca in 2006 am mai avut plati consistente pentru membrii de sindicat in urma unui proces cu "spor la spor". Atunci a fost dat un act normativ prin care nemembrii de sindicat au primit in 36 de luni sumele respective. Acuma vor primii aceste sume doar cei reprezentati in instanta.



Pentru cei suparati pe sindicat am o rugaminte sa isi revina si sa ceara intrarea in sindicat. Odata acceptati in sindicat sa roage organizatia din care fac parte sa ii reprezinte in instanta. Pentru Legea 221 fiecare zi e pierduta. Drepturile salariale se pot cere doar pe ultimii 3 ani. Deci februarie 2009. Legea e din octombrie 2008. Mult succes. Nu este vina sindicatului ca guvernantii nu au respectat legea. Noi ne-am facut din punctul acesta datoria. De a reprezenta colegii in instanta si de a castiga cateva drepturi furate de catre guvernanti.



P.S. Cineva ma intreba pe email care este cea mai mica suma care se primeste acuma si care este cea mai mare? Pot sa raspund: cat primeste in martie e doar a 90 parte din cat mai are de primit pana in 2016. La un calcul sumar cea mai mica suma este undeva la 100 de lei iar maximul undeva la 450 de lei. Depinde foarte mult de ce procese aveti pe rol.//
Am primit și un fluturaș!!
( salariu de încadrare,  salariu de bază, hotărâre judecătorească, CAS, CIASOC, impozit,  salariu  net, numerar..)
Te mai poți înfuria?
 pe cine??
să o ții așa, de trei ori pe an, (dacă vrea Dumnezeu) până în 2016?




2 comentarii:

  1. E foarte interesant. Am cunostinte care lucreaza in Ministerul Justitiei. Ei au primit, dupa procese, prin hotarare judecatoreasca, niste drepturi salariale care le-au fost refuzate desi exista lege. In cele din urma, s-a ajuns la discutia ca, le vor fi acordate cand vor fi bani. Sa mori de ras. Cum sa respecte cineva legile daca statul nu le respecta, prin institutiile lui. In schimb, cand ai de dat bani la stat, nimeni nu te intreaba daca ai bani. Daca nu ai, nu e nimic. Platesti penalitati, atat de mari incat in scurt timp ele devin mai mari decat datoria in sine, pe care nu ai putut-o plati. Statul nu e un organism in interesul si slujba societatii. E doar o jigodie, un talhar la drumul mare. In Germania, daca ai datorii la stat si nu le poti plati, lucru ce rezulta din situatia contului si a referintelor de la finante, statul iti esaloneaza in asa fel datoriile, incat sa le poti acoperi, in transe, dupa venit. Fara penalitati. Nu iti ia toti banii din cont. Daca iti pune poprire pe cont, in caz de datorii neachitate, e pe cel mult 25 la suta din venit. Aici, statul iti ia tot. Iti goleste contul. Ce sa mai spun? Romanii au dreptate sa nu respecte, sa urasca si sa le fie scarba de autoritatile statului. Si asta se vede clar din sondajele de opinie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Știi, Gabriela, mereu mi-am zis că atunci când m-am decis să fiu profesoară, știam cam ce salariu voi avea, și apoi elanul celor douăzeci de ani nu prea se lasă copleșit de gânduri..
    Meseria m-a ajutat- de fapt, ne-am ajutat una pe alta.
    Dar chestia asta cum a-mi da cu picăturica din ceea ce mi s-a FURAT din IGNORANȚA unora chiar mă revoltă!
    În același timp, mă simt rușinată, gândindu-mă la acei profesori începători, PROFESORI, nu chiulangii, care primesc niște salarii de mizerie.
    Statul? fie-i de pomană, că doar îl jupoaie pe om..

    RăspundețiȘtergere