marți, 25 iunie 2013

destinul

este acea parte din Timp în care Istoria îşi imprimă voinţa ei asupra noastră. De aceea trebuie să-i rezistăm, să fugim de el, să ne refugiem în Spectacol., Mircea Eliade, Nopțile de Sânziene
 Pentru că ieri a fost o mare sărbătoare, despre care, din mai  multe  motive  nu am putut scrie,  mă întorc cu gândul la o mai veche postare.
 De la fereastra trenului, astăzi am văzut  drăgaica legănându-și  candoarea în galben  auriu!

surâs amăgitor în parfum de Sânziene


Inspirați de vraja nopților de cireșar, Mircea Eliade și Mihail Sadoveanu le-au dedicat câte un superb un roman.


Sânzienele sau Drăgaica   ar însemna, pentru calendarul ortodox,  poate, cea mai tulburătoare sărbătoare a verii! Astăzi Pământul are  cea mai  frumoasă culoare- verde luxuriant, fertil, pentru că Soarele îmbrățișează Fecioara și alungă întunericul din viețile noastre. Este atotputernic, pentru că trăiește din plin începutul  solstițiului  de vară.
În cinstea lui, pe colnice , pe dealuri, oamenii , încinși cu brâie de pelin, aprindeau, pe vremuri,  focuri,  dansau  în jurul focului, apoi își aruncau în flăcări  cingătorile , pentru ca necazurile, amare ca pelinul, să ardă.
Profesorul nostru de folclor, domnul  Gheorghe Vrabie, de care mi-am amintit astăzi, răsfoind cursul  din anul II, rătăcit într-un sertar, ne vorbea cu mare pasiune despre mitologia populară.
Mi-e dor de palma  lui deschisă,  în care contura zonele sărbătorilor, obiceiurile și mulțimea de întâmplări nepământene  .
Ascultam vrăjiți istoria tainică  a tradițiilor noastre , care se pierd într-o lume dominată de magie.
 Drăgaica-termen slav- este considerată zeița agrară a vârstei fecundității câmpiei, protectoarea lanurilor de grâu și a femeilor măritate, care își doresc să devină mame.
 În Descriptio Moldaviae,  cartea cerută la Berlin, ca document despre noi și despre tradițiile noastre, Dimitrie Cantemir-domn,  scriitor, om politic,  filozof, astrolog, etnograf, enciclopedist, lingvist, muzicolog,  folclorist, compozitor, primul  român, membru al unei academii străine-1714-   a descris-o  pe zeița Ceres, Drăgaica,   ca fiind mândră și orgolioasă.
Extraordinarul   cărturar consultase peste 100 de documente , scrise, la vremea aceea,  în patru limbi- latină, greacă, rusă, polonă.//
De ziua ei-Sancta Diana- zeitate păgână- nu se iese la muncă în câmp, nu se coase, nu se spală rufe.
Răzbunătoare, vine cu tunete amenințătoare și cu înec.

Se naște la 9 martie, când moare baba Dochia și se maturizează astăzi.
De mâine  și cucul tace. //
În noaptea care tocmai a trecut, s-ar fi făcut un pact între lumea noastră și lumea cealaltă, s-au deschis porțile cerului, animalele au stat la sfat . Cine le-a ascultat le-a deslușit tainele.
Intre orele 22 și 24, se zice că, în întunecimea codrilor, unde  nu pătrunde cântecul cocoșului, păzită strașnic de duhuri, se ivește floarea de ferigă..
Strălucitoare ca o stea și albă ca zăpada!
Cine se scaldă în apele tăinuite ale sălbăticiei, sub lumina lunii, în acestă noapte, își păstrează sănătatea și tinerețea fără bătrânețe.
La miezul nopții, Sânzienele, ielele se prind de mâini și dansează.
Amăgitoare unduiri, în șoapte doar de ele știute!
Nu trebuie să fie văzute de nimeni, pentru că se supără, și-i lasă pe cei neascultători fără glas.
Se năpustesc  în vijelii și furtuni năprasnice.//fotografia este luată de pe Wikipedia)

Simbolul zeiței este floarea de un galben strălucitor, care țâșnește în lanul de grâu, mângâind spicele cu parfumul ei amețitor.  O vezi și pe marginea drumurilor, legănându-se în bătaia vântului de seară. Întinde mâna și culege-o!
Se poartă la brâu, în sân, în buzunar . Fetele nemăritate o așază  răsfirată sub căpătâi , în speranța că-l vor visa pe cel ce le-a fost ursit. Eu  am aflat-o  în semestrul al doilea, când, deja,  eram  măritată..
Se zice că fata care se rostogolește în roua căzută aseară  în iarbă  devine mai frumoasă, mai plină de viață, mai senzuală.
Din firele de drăgaică , împletite cu spice, se fac coronițe. Se aruncă pe case, ori se pun la ferestre. Atât ele, cât și talismanele cu flori de drăgaică , purtate la gât, asigură  protecție împotriva răului.//
În satul meu, de Drăgaică, se împărțeau mere dulci și flori.
Nu știu dacă se mai păstrează obiceiul, dar mie, Drăgaica îmi aduce în minte figura bunicii, roșie în obraz, cu mânecile suflecate și șorțul plin de fructe , adunându-ne pe toți șase nepoții, în fața casei, pe iarba verde și moale. p.s.. ți-ai împletit un talisman? ia un fir de la mine!

6 comentarii:

 1. am să iau un fir de la tine, că prea mi-e drag cum ai scris, gina.
  şi doare... doare că uite, tradiţiile noastre se pierd, se uită. nu mai ştim cum privea eliade fascinat către noaptea cerurilor deschise, nu mai ştim să purtăm semn galben de noroc peste case şi suflete... ne uităm pe noi cu fiecare zi.
  citisem şi pe un alt blog, de sânziene au decis sărbătoarea iei româneşti. câţi am ştiut? câţi o mai ţinem ca pe o comoară în lăzile de zestre ale amintirilor? puţini... prea puţini, tot mai puţini.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am fost atât de ”prinsă „zilele trecute cu alte treburi, că aproape am ratat sărbătoarea.
   Noroc cu cu imaginea lanului de drăgaică, văzut în goana trenului.

   Undeva, într-un colț de suflet, păstrez scene simple, curate, din sărbătorea copilăriei! deschid cu drag, din când în când, fereastra amintirilor!

   Ștergere
 2. Frumoasă postare! Câte lucruri deosebite am aflat despre Sărbătoarea de Drăgaica. Când eram copil, abia aşteptam această zi, căci mergeam cu părinţii la Buzău, unde era un mare târg, cu multe bunătăţi şi jucării, comedii, carusele.
  Cât despre tradiţiile atât de frumoase, poate vom şti să nu le pierdem şi să le ducem mai departe.
  O săptămână bună, doamna Gina! :-)

  RăspundețiȘtergere
 3. Alex, o să-ți spun un secret- florile și spicele din care am împletit talismanul sunt culese de undeva de pe un câmp, aflat în apropiere de Târgoviște.
  Mergeam într-o vizită.( tu și eu suntem conjudețeni)

  O săptămână frumoasă îți doresc!

  RăspundețiȘtergere
 4. Mereu imi scald sufletul in cuvintele tale.Am impletit o cununita si am prins-o in poarta ca sa aduca prosperitate,noroc si sa fereasca gospodaria de rau.Aici,la noi,asa se spune.:)
  Imi place aceasta sarbatoare!

  Bafta lui Horica!

  RăspundețiȘtergere