joi, 14 ianuarie 2010

chestie de logica. matematica

As vrea sa mi se para.Sau ca n-am inteles..o fi fost vorba de altceva. Dar daca este adevarat? Intrebat de isteria asta cu banii, adica de bugetul diverselor sectoare, un demnitar, cat de puternic suna cuvantul asta, asa cat o istorie intreaga, a spus, printre altele- era vorba de pensionarii simbolici, adica cei care , nici carte n-au invatat, nici inspirati n-au fost; au muncit pe camp, de cum se lumina de ziua, pana incepeau sa taraie greierii- ca tot ies din sistem. Sa fie vreun concept filozofic modern? Ca pana acum cateva luni se numea simplu- moarte. Esenta ar fi urmatoarea- si daca li s-ar mai da cativa lei la amarata lor de pensie, tot ar disparea..Intr-o zi. Sau pe intuneric. Ori asa, ori altfel, tot acolo ajung. Pe lumea cealalta.

19 comentarii:

  1. Da, s-au facut niste declaratii destul de nepotrivite in legatura cu pensionarii la acest inceput de an.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiti cum este cu pusculitele in care se imparte bugetul...Nici inainte, dar nici acum nu prea se strang bani din zona agricola pentru pensii si sanatate.Inclusiv pensionarii de stat se simt frustrati ca se dau bani pentru taranii batrani; probabil, expresia corecta ar fi ajutor social...

    RăspundețiȘtergere
  3. ... Si daca tot ajung acolo, de ce sa ne mai batem capul inutil sa le crestem calitatea vietii?!...
    Din nefericire, conceptia asta a demnitarilor pare sa se aplice din ce in ce mai mult tuturor categoriilor sociale!
    Intr-un fel, stau si ma intreb, aducand in discutie un subiect despre care am mai vorbit cu tine draga Gina: oare cei despre care vorbesti, care si-au trait viata muncind pe camp de cum se lumina de ziua, nu sunt intr-un fel mai castigati decat noi, cei care am prins doar vremurile astea?
    Macar au avut o viata curata, mai aproape de normal si natural, chiar daca nici pe departe usoara!
    La noi, generatiile care venim din urma, artificialul in care ne-am nascut a pervertit aproape integral ceea ce ar insemna normalitate...
    Sigur, nu-i un motiv de resemnare sau de acceptare a politicii sociale pe care suntem fortati s-o inghitim! Insa macar exista un termen de comparatie pe care l-au trait si nu l-au aflat din carti sau din povestile "bunilor"...
    Ce vremuri am ajuns sa traim!...

    RăspundețiȘtergere
  4. Tu spui doar'nepotrivite', Geocer?
    Simt ca ai avea ceva mai multe vorbe , ca doar ii stii pe batranii deveniti cifre..

    RăspundețiȘtergere
  5. @cand unu', altu' ma intreaba -da' de ce n-ati intrat in politica, nu raspund. Tin raspunsul pentru mine. N-as fi putut niciodata sa intorc din condei realitatea la niste cifre. Si ele absurde. Nici sa uit , carecumva, ca radacinile mele sunt la tara, nici sa accept ca reuseste in viata cel care are coatele mai puternice , nici ca daca batranii de astazi n-ar fi fost tineri si in putere, nimic din ce fura unii nu i-ar fi facut bogati.
    Sigur, problema este complicata, nu ma pricep la cifre, dar porneam de la ideea ca este foarte grav daca se spera sa se repare cate ceva, asteptand sa moara fiintele, care si asa traiesc cu zile.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a plăcut mult verbul "a târâi" utilizat aici de tine din păcate pentru a zugrăvi realitatea asta sumbră.

    Lisandru o să zâmbească văzând acest verb...

    Te îmbrăţişez cu toată dragostea, draga mea dragă!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ruxi, cred ca am sa incep cu ideea ta de mijloc- arficialul care a invadat prin toate ungherele. Cred ca ne indepartam de fibra noastra umana- adica, orice am zice, se bucura unul daca moare altul, fie sa-i ia locul, fie sa spere ca i se va face viata cu un strop mai buna. Ca suntem cu ochii unii pe altii.
    Daca ma gandesc la batranii de care vorbim- nu cred ca sunt prea multi- habar nu aveau ei ca la batranete o sa li dea vreun ajutor. In bani. Ei munceau. Asta au invatat de mici. Familia ramanea aceeasi. Adica ramaneau in casa lor, alaturi de copii si de nepoti, pana la moarte. Nu facea nimeni calcule in legatura cu iesirea lor din sistem.
    Da, nu prea am cuvinte sa denumesc sentimentul pe care il am .

    RăspundețiȘtergere
  8. @daurel, scuze, al doilea comentariu este pentru dumneavoastra. Am raspuns in graba si n-am scris numele.
    Scuze!

    RăspundețiȘtergere
  9. Geanina, poetii cu muzele...
    Greierii cu vioara lor..
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ca de fiecare dată, sub orice guvernare de la noi, pensionarii sunt trataţi cu indiferenţă maximă. Ca şi cum unii ar fi fericiţi dacă ar ajunge mai repede pe lumea cealalată şi nu ar mai plictisi statul pentru care au muncit o viaţă...

    RăspundețiȘtergere
  11. Cris,
    De data asta parca n-ar fi indiferenta.Dorinta de a-i vedea cat mai repede 'dincolo'. Ca sa nu le mai dea de lucru. In calcule. Ca in realiatate..

    RăspundețiȘtergere
  12. ce rece şi dură e logica! nu-mi place! :-(

    RăspundețiȘtergere
  13. Si ce mi se pare mie mai trist e ca acesti oameni simpli nu cer mare lucru.Si-au trait tineretile in nevoi,iar acum la batranete, incearca din rasputeri sa traiasca:)

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Angi, vezi?
    Cine sa -si piarda timp pentru suflete le lor triste??

    RăspundețiȘtergere
  15. Gina mama mea cu toate maririle de pensie... dupa 25 de ani de munca in mediul sanitar ca si cadru sanitar, pensionata pe vremea raposatului - nu a trecut de 4 milioane cu pensia. Alta persoana pensionata cum 7 ani - fara scoala sau cum se zicea 4 clase - are 9 mil. pensie.
    Si sa stau strâmb nu pot gândi drept. Nu gasesc logica.

    sau

    din 22 de miloane cit are tara asta... 4 milioane lucreaza... din care catre 2 milioane sunt bugetari... diferenta înseamna ca ori nu lucreaza, ori sunt copii, sau pensionari. Cum pot cei 2 milioane sa duca in spate pe toti astia?...

    ... pentru mine este fara logica de ce atât de putini lucreaza? Cum sa mearga ceva cind tragi de aia 5 % sa duca 600%...

    RăspundețiȘtergere
  16. Manon, draga mea , daca ne raportam la cati muncesc, ai dreptate. Daca ne referim la pensionarii corecti, care au muncit, si-au platit contributia, nu-ti mai pot da dreptate. Ei nu primesc ajutor social. Isi primesc drepturile. Cei de care vorbesc eu au muncit, fara ca statul sa fi facut ceva corect pentru ei- adica din valoarea muncii lor sa fi depus in contul de pensii.
    Daca ne referim la cazul mamei tale si la inca alte multe cazuri, chiar nu mai inteleg nimic.
    Tu zici sa munceasca mai multa lume. Unde?
    Cand se fac atatea disponibilizari?
    Este tare incurcat totul..
    Toate cele bune, fata frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Da sunt incurcate. Si le-as descurca daca m-as pricepe. Dar nu ma pricep. Iar cei care cica ar trebui sa se priceapa nu stiu daca au astfel de probleme :D. Nimeni nu vede ca daca nu dai legi sa sprijine economia, sa prinda putina vâna... nu o sa fie niciodata bine.

    Pentru mine asa ar arata ecuatia de succes:
    Economie adevarata = locuri de munca = bani mai multi

    Cum este?
    Se vrea - Bani mai multi ---> Biruri mai mari ---> mor si cei care mai sunt producatori de ceva --> locuri de munca mai putine ---> somaj ridicat --> pensii amarâte pâna la inexistente

    Vezi cum toate sunt cu susul in jos.

    Deh noroc ca n-am timp eu de facut politica :D. Iti mai scriu tie ca te vad preocupata cu problemele umane. Si e bine ca esti. Pacat ca nu sunt mai multi... acolo unde e nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  18. n-or fi invatat ei prea multe dar in foarte multe cazuri pensionarii astia tin cu amarata lor de pensie si pe cei care lucreaza si au salarii mai mici decat ei.
    Eu, de pilda, daca nu m-ar ajuta mama, nu stiu ce m-as face. Si ei ii e frica sa nu "iasa prea curand din sistem" ca ma lasa pe drumuri cu copiii.
    Are chiar un cosmar cu asta dar incearca sa scape incercand sa-mi infize unul dintre copii ca sa-i ramana lui pensie de mostenitor.
    Au desfiintat insa legea care permitea asta, au vrut sa fie siguri ca elibereaza sigur "sistemul" , ticalosii de guvernanti .

    RăspundețiȘtergere