miercuri, 13 ianuarie 2010

nu doar de tinut minte

Spune-o vorba veche- omu’cat traieste invata.Slavici n-ar fi intru totul de acod, desi el se referea la cealalta invatatura. Invatatura de carte. Il citez , din minte, nu cred ca am uitat prea mult din ce zicea- omul sa adune invatatura , cata vreme e tanar, ca , mai tarziu, cand are nevasta si copii, ar mai dori sa invete, dar nu are timp si nu are tihna. Cam pe aici ar trebui sa se termine vorba lui. Cealalta , de care spuneam, mi-a venit in minte, ascultand-o pe o doamna- intr-un film i se spunea isoscel, pentru ca era profesoara de matematica. Stie sa canta, are o voce minunata, continua sa incante , de pe scena, spectatorii, are acelasi inimitabil sarm, este basarabeanca si a implinit 80 de ani. Da , chiar atat. Pare de cu totul alta varsta. Sau, mai degraba, fara varsta. Acum deschid o paranteza- unele femei, rareori barbatii, se opresc ,fizic vorbind, la o anume varsta. Si nu mai imbatranesc. Adica nu se mai schimba. Nu este totdeauna de bine. Ca unele , daca au fost smochinite in tinerete , tot asa raman. Am inchis paranteza, pentru ca tocmai voiam sa spun ce am auzit eu de la doamna Tamara Buciuceanu, invitata Eugeniei Voda, ghiciserati sigur ca la dumneai ma refer. Intrebata care este secretul pastrarii nu doar a tineretii fizice si a celei sufletesti , a raspus- acum chiar ca am retinut intocmai, dar esenta este urmatoarea- cand faci ceva, sa stii daca trebuie sa faci , de ce faci, pentru ce faci . Si mai ales, pentru cine faci. Ce ziceti, stiati asta?

8 comentarii:

 1. acest mai ales pentru cine faci, Gina, este central.
  tineretea tine de daruire. daca invatam sa daruim ramanem tineri. si mai e ceva.
  rationalitatea din prima parte a mesajului Tamarei Buciuceanu imi aminteste de Socrate al meu - viata neexaminata nu merita a fi traita.

  te cuprind

  RăspundețiȘtergere
 2. Asta inseamna, Angela, ca ar trebui sa traim si sa actionam dupa un romantism pragmatic, daca asa ceva exista..sa daruim , 'urmarind' traiectoria darurilor noastre.

  RăspundețiȘtergere
 3. frumoasa definitie a lui "a trai constient"... si nu mi se pare deloc intamplator s-o aud din "gura" unui om precum Tamara Buciuceanu. pentru mine, ramane unul din putinii nostri Actori, care au stiut sa traisca si sa imbatraneasca frumos!
  ideal ar fi ca tot mai multi dintre noi sa invatam aceasta lectie...

  RăspundețiȘtergere
 4. Aceasta DOAMNA a ramas neschimbata de cand ma stiu!Dumnezeu sa-i dea multi ani frumosi ca sa ne mai dea si noua din frumusetea si tineretea sufletului ei mare!

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa este, Ruxi, Doamna de care vorbim este un model . De viata traita frumos, demn, organizat.
  Un suflet frumos intr-o viata frumoasa!
  Cat despre a face ca dumneaei, nu stiu ce sa zic..sunt multi factori care ne diferentiaza. Putem invata!

  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce spuneam, Angi, sunt persoane care isi aleg o varsta. Care , probabil, a insemnat triumful. Si raman acolo.
  Se contopesc cu ea- sufleteste, dar si fizic.
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 7. Tot la invatare ma gandeam si eu, Gina. La a avea in fata un model de ce inseamna sa-ti traiesti propria viata.
  Nicidecum la a copia prosteste!
  Asta nu ar avea nimic de-a face cu autenticitatea.

  O... noapte buna! :-)

  RăspundețiȘtergere
 8. Ruxi, ma refeream la mine, ca varsta, optiuni etc..nu ma mai pot schimba , asa cred. Sau poate , cumva, partial.
  Modelele , asa cred eu, se aleg la varsta cand' a invata' este deziderat, desi cuvantul nu-mi place prea mult.
  O zi buna!
  Si frumoasa!

  RăspundețiȘtergere