joi, 28 ianuarie 2010

casa (ne)maturata

Stiu de multa vreme ca, pentru a-ti fi bine intr-o convietuire, este mult mai potrivit, nu si usor, sa intretii curatenia/ordinea/linistea, decat sa faci lucrurile astea foarte des. Cu o conditie simpla- sa nu-ti lasi musafirii sa-si faca de cap. Repetate, inseamna prea mare risipa de energie, detergenti, mana de lucru, oboseala, nervi, bani. Nu in ultimul rand. Devii un fel de robot- supus- al miscarii lucrurilor. Si-apoi, de fiecare data, se schimba ceva- ordinea/ locul/echilibrul , in ansamblul sau. Nu vorbesc de curatenia generala. Care este altceva. Se impune. O cer multi factori. Intai frica de contaminare cu cine stie ce virusi. Daca , intr-o gospodarie- mica, mare, cum o fi ea- ar fi valabil, de ce n-ar fi la fel si intr-o comunitate mai extinsa? sat, oras, judet, partid. Chiar mai departe. Gresesc?

10 comentarii:

 1. Microuniversul familial ar trebui mutat în macrouniversul social... Dar se pare că este greu. Cel puţin pentru unii...

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga Gina,sper ca de data asta sa pot trimite mesajul meu.
  N-am reusit acum vreo doua zile,imi aparea in coltul din stanga,"Bad Request".
  Nu stiu daca ai dreptate in totalitate,dar stiu ca a intretine curatenia te scuteste de multa munca.
  Insa nu intotdeauna e posibil si nu cred ca e bine sa impunem cuiva o anumita atitudine.Asta depinde de mai multe si a fi dezordonat nu mi se pare chiar atat de grav.
  Insa nu sunt de acord cu aruncatul mizeriei peste tot cand exista locuri special amenajate si cosuri de gunoi.
  O zi insorita!

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu stiu daca trebuie neaparat mutat. Poate trebuie sa se aplice aceleasi regului. Nimeni nu obliga pe nimeni sa intre intr-o convietuire, nu? Daca accepti rolul, musai accepti si conditiile .
  Si apoi exista si educatie!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Gabi, sigur, fiecare cu opinia lui. Cred ca o buna convietuire presupune respectarea unor reguli. Valabile pentru toti cei care, voit sau intamplator, stau sub aceeasi umbrela. Fiecare isi pastreaza personalitatea. Categoric!
  Dar libertatea unuia nu trebuie sa o stirbeasca pe a celuilalt.
  Eu asa cred..cine stie?

  RăspundețiȘtergere
 5. Mie mi se pare corecta observatia! Asa cum se impune intretinerea curateniei intr-o gospodarie, tot asa s-ar impune o curatenie, chiar generala, la nivelul vietii sociale si politice romanesti. O fi posibil?

  RăspundețiȘtergere
 6. As zice ca da, Nea Costache. Cu anumite conditii. Care tin de' gospodari', de respectarea acelorasi reguli de catre toti' locatarii', de bun-simt, de incredere, de respect. Nimeni mai presus de lege.
  Chiar daca toate acestea par cam de multa vreme vorbe in vant.
  Eu tot sper ca ne vom reveni. Asa ca neam ..

  RăspundețiȘtergere
 7. "Curatenie" in societate? Mai e mult pana acolo!
  Deocamdata se ascunde gunoiul sub pres!

  RăspundețiȘtergere
 8. avand in vedere ca nu in toate gospodariile este curat, s-ar parea ca tara e condusa exact de genul asta de oameni. trist este ca ceilalti, care apreciaza ordinea si disciplina s-au obisnuit cu dezordinea, haosul si hotia...

  RăspundețiȘtergere
 9. Maranda,ai dreptate, suntem jalnici..cand vad chestii de astea- sa se vada fata vopsita si restul nespalat, ma apuca nervii. Pe lumea noastra necivilizata..

  RăspundețiȘtergere
 10. Shanti, mare adevar ai spus. Tara este cum sunt oamenii ei. Dar ' gospodarii', daca au iesit in fata, n-ar trebui sa fie cei mai cei..?
  O noapte buna sa ai!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.