miercuri, 27 ianuarie 2010

oameni- minune











Daca ieri a fost ziua faptelor uluitoare, 27 ianuarie este ziua precocitatii.Ce zi! Ce minunata intelegere a astrelor! S-au nascut: W. A. Mozart,marele compozitor austriac 1756-1791. A purtat pseudonimul Amadeus, - iubitorul de Dumnezeu La 5 ani, inainte de a sti sa citeasca, compusese cateva piese pentru pian. Devenit ' un miracol al lumii', copilul, insotit de tatal sau, va face un turneu de 9 ani, in marile orase ale Europei.In cei 35 de ani, cat a trait, a compus: 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian si orchestra, 7 concerte pentru vioara si orchestra, ,3 simfonii concertante, 6 cvartete, 17 opere, 19 mise. Mottoul vietii sale a fost-Ma simt cuprins de muzica. Muzica este in mine. Genialitatea i-a fost recunoscuta de mari oameni ai tuturor timpurilor. Richard Wagner spunea despre Mozart ca a fost mai presus de oricare maestru, in toate domeniile artei si in toate timpurile. 2006 a fost Anul muzical Mozart. F. W. Joseph von Schelling-filozof german, reprezentant al idealismului- la 15 ani era coleg cu Hegel si Holderlin. Lewis Carroll, matematician, logician, autorul povestirii” Alice in tara minunilor”. Actorul roman de film si teatru- Florin Piersic. Intre copiii precoce ai lumii, poeta Iulia Hasdeu, fiica savantului B. P. Hasdeu, a fost o fiinta speciala, tulburatoare prin evolutie. Dar si prin destin. La 8 ani promovase 4 clase, la 11 ani absolvise Colegiul National „ Sfantul Sava”, in paralel cu Conservatorul de muzica Bucuresti, uimindu-si profesorii. La 16 ani era studenta la Sorbona. Se rfrange tragic , la 19 ani, bolnava de tuberculoza. Spre disperarea ilustrului ei tata. Retras in castelul de la Campina, construit in memoria Iuliei, pana la sfarsitul vietii, se va dedica spiritismului, intr-o disperata incercare de a pastra legatura cu ea. Istoria il aminteste pe Publius Cornelius Scipio, care , la 24 de ani, a devenit succesorul tatalui si unchiului sau, morti in lupta impotriva cartaginezilor. Pentru ca Scipio sa preia o asemenea demnitate, Senatul Roman a votat o lege speciala.
Shirley Temple- copilul minune al filmului american.La 2 ani, exigenta ei mama o inscrie la o scoala de dans. La 3 ani si jumatate copilul- minune isi incepe cariera de actrita , astfel ca, pana la 7 ani, cand a primit mult ravnitul Oscar, jucase in 19 filme. I s-a oferit , pentru ca" a adus mai multa fericire milioanelor de copii si milioanelor de adulti, decat orice copil din istoria lumii". Avand in brate premiul , adorabila fetita intrebat cu candoare" N-aveti alta papusa mai mica?" Pentru ca nu se putea juca cu statueta prea grea. Akrit Jaswel, indian- coeficient de inteligenta 146 – cel mai tanar student in medicina si chirurg al lumii. La 7 ani a refacut mana unei fetite indiene , care suferise arsuri grave. Gregory Smith, nascut in 1990,citea la 2 ani, nominalizat de 4 ori pentru Premiul Nobel pentru Pace- prima oara , la 10 ani, cand a fost admis la Universitate. Este militant pentru drepturile copilului.
Kim Ung-Yong, nascut in 1962- cel mai inteligent om din lume. La 4 ani citea in: coreana, japoneza, engleza, germana; la 5 ani rezolva probleme complicate de matematica. Intre 4 si 6 ani a urmat facultatea de fizica a Universitatii din Hanyang. La 7 ani a fost invitat sa lucreze la NASA. A obtinut primul doctorat la 15 ani.Acum locuieste in tara sa, Coreea, dupa ce a mai obtinut un doctorat in inginerie civila. Este cel mai inteligent om de pe planeta.Coeficient 210.



Pentru precocitate, in viata, se cere, mai devreme sau mai tarziu, un pret mare „- Sarah Margaret Fuller

11 comentarii:

  1. Buna dimineata!Multumesc de informatii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa ne fereasca Dumnezeu...Pana acum am fetele si nepotii normali...

    RăspundețiȘtergere
  3. Elite, draga mea colega , eu va adun bibliografie pentru dirigentie!
    Pentru semestrul care vine!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Daurel, mare adevar graiti!

    Si eu cred ca o viata buna este o viata normala!
    Este valabila si reciproca!

    RăspundețiȘtergere
  5. O listă cu personalităţi care într-adevăr au lăsat ceva în urma lor după ce au trecut la pas prin această viaţă...

    RăspundețiȘtergere
  6. Unele dintre ele ne sunt contemporane. Atata doar ca nu fac zgomot.
    Sunt ocupate. Sa faca o lume mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. fusai p'acolo pa la salzburg da... era plin de romani care dadeau tare manelele in masini si lumea fascinata incepea sa-l uite pe mozart

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, se intampla si de astea. Eu am fost vara. Era absolut superb.
    Am intalnit romani fericiti , cu manele, la Roma.
    Nu stiu pe cine cautau- pe Decebal sau pe Traian..

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu m-am nascut pe 27 ian, dar cand ma gandesc ca numai in 95 :)) vai... oricum, eu stiu ca sunt un copil special, ca sa nu fiu prea modesta dak spun minune :)) pentru cei carora le pasa cu adv.
    :)) special am selectat Ianuarie, ca sa vad daca ati scris si in 27.

    Ich freue mich auf deinen Post. ;))

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar? :)
    Atunci, ma bucur si eu.

    Uneori ajungem sa ne bucuram atat de mult pentru ceilalti, incat uitam sa ne bucuram pentru noi, dar mie imi place aceasta bucurie...bine, sunt mai multe tipuri, dar sa o lasam asa.

    Suna ciudat, cuvantul bucurie...ma face sa rad, dar ma pune pe ganduri. Scriu repede Bucurie si uite ce gasesc:

    http://www.youtube.com/watch?v=1urNN2FGsDc

    Doamne, unde dai si unde crapa :))nu-i clipul cat e textul, chiar nu vad sensul bucuriei :-j ce lume. e dreptul fiecaruia pana la urma sa gandeasca ce vrea, dar ce-i asta..

    Zi cu soare ! Ca la mine s-au strans norii..hm, nu-mi place.

    RăspundețiȘtergere