vineri, 9 iulie 2010

despre cum suntem,

se povestesc atâtea.
Românul s-a născut poet, românul este credincios, scoate apă chiar din piatră seacă, este ospitalier, viteaz, bun ca pâinea caldă. Atât de multe lucruri bune se spun, că te intrebi cum se intâmplă că ne merge din ce in ce mai rău.
In drumurile mele, am tras cu ochiul și pe la alții, la alte nații vreau să zic. Mai ales, in mijloacele de transport. M-a surprins să văd că, in metrou, toți englezii- nu știu câți erau get- beget englezi, poate că erau doar străini, Londra fiind orașul cel mai cosmopolit din câte se știu, cum spuneam- aproape toți citesc. Unii cu căștile pe urechi, cum s-ar zice , fac două treburi in același timp. La orice pas auzi sorry, thank you., fiecare ține ușa celuilalt, dacă ceri o informație ,ți se dă cu zâmbetul pe față.
Francezii mi s-au părut aroganți, dar foarte preocupați, fiecare cu ale lui. Italienii, extrem de gălăgioși, spaniolii- nu știu câți erau de-ai noștri, aduși de vremuri- ne seamănă la sprinteneală: chelnerii adaugă repede- repede un zero la total, uită să dea restul, iți scutură fața de masă instantaneu in poală. Grecii sunt atât ospitalieri și guralivi,iți oferă bomboane colorate, că și dacă nu ai bani suficienți, nu reziști să nu treci pragul tavernei.
Pe la noi, călătoresc cu trenul, nu neapărat pentru că mă omor după acest mijloc de transport, dar asta e. Se numește ” săgeata albastră”.
Sună bine, dar nu este ea chiar săgeată. Intre cele două clase, diferența este doar de culoare. Biletul nu este ieftin, confort, de, ce să zic, n-ar prea fi ,locul destinat bagajelor, sărăcuț, prea strâmt spațiul intre rânduri.
Așa se face că , dacă nu ai căști, cum poartă tinerii, auzi, fără să vrei, tot ce discută vecinii, le vezi reacțiile, revolta, tristețile..
Ea și el, asistenți medicali, la un spital dintr-un oraș, deloc de neluat in seamă, comentează ultima intâmplare de la locul lor de muncă.
Directorul administrativ- un tânăr capabil, studii superiore, cinstit, corect, familist, doi copii- cu aprobarea directoarei medicale, instalează, in camera de gardă, o altă cameră- de luat vederi.
Asta se intamplă, in timp ce managerul instituției iși petrecea concediul de o lună pe Coasta de Azur.
Din perspectiva respectivei doamne ,intoarsă, proaspăt bronzată, o cameră de luat vederi , postată intr-un asemenea loc, este ceva catastrofal.
De ce? Cum de ce?
Pentru că, bolnavii, veniți când le convine lor să se imbolnăvească, nu mai pot sta cu mecanicul, portarul, instalatorul , obligați să se ocupe de ei, până dimineața, când se trezește medicul de gardă. Ea, camera, nu știe când să inchidă ochii.
Camera de luat vederi este inutilă. A fost infășurată bine cu leucoplast, până a orbit.
Și mai inutil este cel care a dispus instalarea ei. I s-a cotrobăit in cartea de muncă, si, cum era și firesc, i s-a descoperit o bubă netratată- depășise cu câteva zile data la care ii expirase concursul, ocupat fiind să tot dea declarații..
Ca să se lecuiască, i s-a aplicat tratamentul cel mai la indemână.
Rezultatul?
Incă un șomer.
A fi inventiv costă.

20 de comentarii:

  1. Sa speram ca este un caz izolat,ca se intampla doar undeva,candva...Eu am fost nevoita sa merg cu Madalin in ceas de noapte la spital...si nu odata...se sufoca,trebuia pus la oxigen...am fost ajutata mereu cu promptitudine....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e cugetarea sacrã? Combinare mãiestritã
    Unor lucruri nexistente; carte tristã si-ncâlcitã,
    Ce mai mult o încifreazã cel ce vrea a descifra.
    Ce e poezia? Înger palid cu priviri curate,
    Voluptos joc cu icoane si cu glasuri tremurate,
    Strai de purpurã si aur peste tãrâna cea grea.

    Rãmâneti darã cu bine, sfinte firi vizionare,
    Ce fãceati valul sã cânte, ce puneati steaua sã zboare,
    Ce creati o altã lume pe-astã lume de noroi;
    Noi reducem tot la pravul azi în noi, mâni în ruinã,
    Prosti si genii, mic si mare, sunet, sufletul, luminã --
    Toate-s praf... Lumea-i cum este... si ca dânsa suntem noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Elite,
    Recunoaște că ați avut noroc!
    Să nu-mi spui că nu erai cunoscută..
    Sau poate că sunt cazuri și cazuri, de ce nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ela,
    Eminescu deplângea vremurile apuse..s-ar zice că noi vrem ceva mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gina,
    Este f.bine ca te preocupa comportamentul "românului",oricare ar fi el :cadru medical,didactic etc ,vis-a vis de pacient ,elev,parinte . Este adevarat ca sunt si doctori ,asistenti medicali,profesori , care isi vad de treaba si isi fac datoria .Tot atit de adevarat este ca sunt poate la fel de multi (mie imi place sa cred ca nu )care isi bat joc si de meserie si de cei pe care ar trebui sa-i ajute .
    Cred ca fiinta unui popor este cumulul dintre acestia . Cind va fi vizibila si perceputa ,ca una din parti este mai buna ,atunci vom putea spune ca,da :romanul este la fel ca neamtul ,englezul ,francezul .Adica ,educat civilizat si plin de respect.
    Eu cred insa ca si "romanul "de rind ar trebui sa nu se uite numai catre aceia care il deservesc la un moment dat .. Trebuie sa aiba si el o "oglinda" in care sa se priveasca mai des .. El cum e ? Ce face el ca sa fie respectat si servit bine ? Am impresia ca de multe ori pretindem de la altii ,iar pe noi ne scoatem din ecuatie ..Nu ma refer in nici un caz la tine ..

    RăspundețiȘtergere
  6. GINA,
    ai grija de tine si de camera ta de ... ;surprins; instantanee....
    e mai valoroasa decit altele!


    si ... eu privesc mereu prin caleidoscopul blogului tau, chiar daca imi scapa prea rar lentila de la ochelarii mei si face putin zgomot, doar atit cit sa se auda

    sa ai parte de zile si vreme care sa te ajute sa te bucuri de ceea ce vezi
    noi mai 'vb'

    RăspundețiȘtergere
  7. Ana, draga mea,
    Descopăr, de fiecare dată, in vorbele tale, acea sensibilitate și frumusețe care vindecă răni adânci, ascunse ochiului.
    Iți mulțumesc mult!
    Ai grijă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Încă nu au scăpat de apucăturile comuniste. Mai rău este că asta li se întâmplă şi nou-născuţilor.
    Eu ştiu un caz din 2002 când unei bătrâne venită cu tumoară cerebrală şi în stadiu grav i s-a cerut 20 de milioane pentru a fi operată de fostul şi actualul director de la Colentina secţia neuro-chirurgie. Nenea ala a spus cu o seninătate porcească: "Dă banii trăieşte, nu dă nimic moare."

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga mea Steluță,

    Sigur că ai dreptate, fiecare iși are propria scară de valori, in funcție de ”n ”factori, nu-i mai inșir. Chestia este că toți ar trebui să ne raportăm la un număr fix, clar, precis, astfel incât binele să fie bine, răul să fie rău- pentru toți.
    Tu ai trăit și incă iți desfășori activitatea in spațiul de care tocmai vorbeam- sănătatea.
    Eu cred că medicii, asistenții etc.ar trebui să fie modele de viață pentru cei care trec pe acolo, nu in voiaj.
    Omul simplu, poate doar intâmplător, are o brumă de educație- vine să primească nu doar sănătate..la fel se intâmplă și in alte zone ale vieții.
    O ierarhie a valorilor o au intelectualii, de la ei trebuie să pornească schimbarea in bine, dacă ei incalcă, cu bună -știință, normele morale, calitatea vieții este iremediabil compromisă.Așa cred.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Costea,

    Să sperăm, cum spune doamna Steluța , că sunt doar cazuri.
    Altfel..

    RăspundețiȘtergere
  11. Intaresc ce ati spus in comentariu:daca preotii, medicii si dascalii se coboara la nivelul disperatilor, ne-am dus naibii...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Daurel,
    Am fost dezamăgită citind la Cati spusele unor tineri care chiar nu mai dau doi bani pe invățătura de carte.
    Dacă ar fi așa , societatea este in mare pericol.

    RăspundețiȘtergere
  13. Costă inventivitatea. Mai ales în România. Ar trebuie să ne reinventăm, poate...

    RăspundețiȘtergere
  14. Parca e din ce in ce mai rau.Am impresia ca acei romani cu care nu ne putem mandri, in loc sa imprumute ce e mai bun de la altii, ii molipsesc pe cei mai slabi la inger cu toate "bubele' lor. :(

    RăspundețiȘtergere
  15. Ha ha ha, romanul are "leac" pentru orice!

    RăspundețiȘtergere
  16. Gabi, cu ceva timp in urmă , credeam că mai rău nu se poate, uite că se poate.și nu se știe..

    RăspundețiȘtergere
  17. Cati, din categoria- românul e mai hoț ca alții.

    RăspundețiȘtergere
  18. ti-am lasat un comentariu aici dar mi-a dat eroare. poate asta intra. oricum va fi mai scurt decat anteriorul.

    concluzie: mentalitatea colectiva a romanului a fost creionata perfect in ultima povestioara a ta. restul sunt... vorbe si poezie :((

    RăspundețiȘtergere
  19. Shanti,

    Rău este că ni se intâmplă ceea ce vede oricine, fără efort...

    RăspundețiȘtergere