vineri, 7 decembrie 2012

nu recunosc alt semn al superiorității   decât bunătatea. Ludwig van Beethoven

 Oricât de greu îi va fi fost urcușul, Moș Nicolae a rezistat până   către seară. Și dacă în poveste aducea zestre unor fete  frumoase și sărace, publicului piteștean i-a dăruit în acestă seară  geroasă un concert  cu blazon imperial-Beethoven!
 Parcă niciodată acordurile  Concertului  pentru pian  și orchestră nr.5  în Mi bemol major op.73  n-au sunat atât de  eroic, de grav,  de  grandios!
Surpriza serii a fost o domnișoară sosită din Canada,  Coral Solomon,  studentă la Cleveland Institute of Music, o tânără  cu sufletul în degete.

 A pus  atâta vibrație, atâta pasiune în  recitalul ei , că a cucerit  total sala!
Muzica a  grăit  în glasul universal al rostogolirilor de sunete divine!
 Nu au contat  distanțele dintre  țări, orașe, civilizațíi! 
Muzica, doar ea !
 Astă seară, pe o  modestă scenă  tocită de ani,  Titanicul de la Bonn,  orchestra Filarmonicii piteștene-  niște oameni  plini de dragoste și  implicare, într-o vreme când  banul este rege, sub   baghetă  mânuită cu  talent de un cunoscut  dirijor   moldovean, Iulian Rusu, și o pasionată   pianistă   ne-au vorbit    în limbajul universal al sunetelor.
A fost o totală armonie între orchestră, dirijor și această  provocare tinerească, într-o superbă rochie de moar   violet cu paiete!
Grațioasă,  dar sobră,  sensibilă și   implicată,  tânăra  artistă a răspuns   ovațiilor publicului, care i-a răsplătit talentul și  dăruirea  cu  un frumos coș de orhidee, la care   s-au asortat, în buchet,  gardenii  vesele. 
Chemată cu   sincere ropote de aplauze, ne-a oferit încă  două piese  încărcate de  frumusețe.
  Partea a doua -Simfonia a VIII_a în Fa major op 93.
La aproape o sută de ani de când a fost interpretată pentru prima oară la Viena, când s-a bucurat  de un mare succes, acordurile ei  ne-au  umplut  de încântare.//
Am rămas cu o tristețe că , deși am făcut fotografii, blogul nu mi le mai primește. Câteva imagini pot fi găsite la un  concitadin.http://joenegut.toateblogurile.ro/2012/12/06/beethoven-complet/

 Doar ascultându-i muzica, îl înțelegi pe   Omul Beethoven
Povățuiți  copiii spre virtute; ea singură , și nu banii, îi poate face fericiți. Vă spun din  experiență.

4 comentarii:

 1. Gina:

  Am avut si eu bucuria/privilegiul sa o ascult pe Coral Solomon si am fost extrem de impresionata de talentul si personalitatea ei.

  Intr-adevar un talent de exceptie.

  Numai bine,


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Irina,
   știi cum am simțít eu? ca un ecou al unei lumi care s-a lăsat deschisă de cheia magică a talentului, un pansament viu.
   Gânduri bune!

   Ștergere
 2. Ai avut o seara plina de farmec si ma bucur citindu-ti randurile!

  RăspundețiȘtergere