vineri, 21 decembrie 2012

în unduiri de broderii albastre

 
Colaborează cu  14 orchestre  simfonice din țară, a  dirijat peste cinci sute de  concerte simfonice și  peste o mie de spectacole lirice de operetă, operă, balet..
În această seară  care a încheiat anul 2012, dirijorul  Alexandru Iosub  ne-a oferit cel mai frumos dar de Crăciun, un concert complet- colinde, polci, valsuri, arii celebre, amuzament . 
Nu sunt eu vreun critic muzical,  încerc doar să-mi povestesc starea.

Și pisicile  au valsul lor!
 Le-a fost dăruit de Andersen.
În câteva rânduri, ducându-și  mâna în dreptul inimii,  dirijorul cu  vărguță  magică ne-a repetat Aveți cea mai bună orchestră!
S-au armonizat perfect!
Profesiune făcută în credință, dăruire, atenție,  pasiune! 

Suntem niște privilegiați!


Rossini, Leoncavallo, Bizet, Dinicu, Grigoriu, Ivanovici cu  mereu tinereale  Valurile Dunării, Andersen, Strauss,Schubert, Toselli, Arditi,Lehar,Tagliaferri, Offenbach,Kalman-  inegalabile  daruri!
Ceea ce a conferit serii strălucire, fast și grație a fost prezența în concert  a două voci speciale, două personalități deosebite care, atât fiecare în parte , cât și în duet, au încărcat sufletele și  atmosfera sălii cu acea vibrație magică, venită în flux dinspre scenă către fiecare  prezență  din sală.
Ea-carismatica soprana Diana Țugui, o voce caldă  cu inflexiuni subtile,  o femeie grațioasă,
pe cât de delicată, pe atât de  pasionată, într-o superbă rochie de tafta  vișinie, pe care oricare dintre femei și-ar dori-o!Fie doar o singură dată în viață.

 Talent, pasiune, zâmbet,  eleganță firească, umor, feminitate- toate în câteva arii deosebit de frumoase-Bărbierul din Sevilla, Liliacul, Il Bacio.
El-baritonul Sandor Balla,  ce voce!  prezență distinsă,  clasă,  eleganță și multă pasiune. Școala   de la Cluj ne-a tot  răsfățat în ultimele luni cu nume și muzică de cea mai bună calitate. Si puo, Bărbierul din Sevilla, Serenata, într-o interpretare  desăvârșită!.
  Duet încărcat de farmec,  tandrețe, voci  puternice, rotunde-Bărbierul din Sevilla, Văduva veselă!
Seara  a primit  acorduri  de nai-Gina Sandu, zbor în  acorduri de vals, nemuritoarea Dunăre albastră grație unei tinere perechi  de dansatori.
N-au lipsit surprizele- acordeonul și o vioară  specială.
 Flori, șampanie, bucurie, ovații!
 La noi, Crăciunul și-a trimis mesagerii în armonii sonore purtate în   pași de vals!//

 Îndrăznesc să te întreb: îți place valsul?
când ai dansat ultima oară? 


 

8 comentarii:

 1. place tare mult...dar nu mai stiu de cand nu am dansat vals. cand eram copil, dansam cu tata. este una dintre memoriile cele mai vii si frumoase din copilarie si adolescenta :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Angela,
   Cum așa? să nu ții minte valsul? este ceva ce nu se uită prea ușor..

   Fii atentă: ai sarcină obligatorie să valsezi de revelion!
   p.s. vei dansa tot anul!
   îmbrățișări!

   Ștergere
 2. Sigur că-mi place! :)
  Am fost la două nunţi anul acesta aşa că am dansat...

  RăspundețiȘtergere
 3. Sper, din toata inima, ca sala a fost, daca nu arhiplina, macar plina! Citeam azi ca in orasul meu, Galati, s-au vandut doar 70 de bilete la un concert sustinut de Corul Madrigal! E adevarat, Madrigal-ul nu este chiar pe placul tuturor, dar totusi...
  In schimb, in urma cu vreo doua zile, la o manifestare ''culturala'' organizata de primarie, un fel de pomana porcului publica, mii de oameni s-au batut sa prinda o bucata de porc de post, cum spunea cineva!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabi,
   Sala a fost plină! Toate vârstele! Fețé destinse, zâmbete, bucurie!
   Discutam cu o cunoștință despre cât de multă pasiune pun artiștii noștri în fiecare concert, ce seri minunate ne dăruiesc ei, în comparație cu ceea ce ne-au oferit„vienezii„, la un preț egal cu abonamentul pe șase luni la concertele filarmonicii.

   „Madrigal„? regret că nu m-am putut duce astă-seară..

   Gânduri bune!

   Ștergere
 4. Buna dimineata, doamna Gina!
  Indraznesc sa spun, din nou ati fost rasfatati cu un program, regesc si ma bucur nespus de mult pentru dumneavoastra!
  Ador valsul. Il dansez ori de cate ori am ocazia. Acum vreau sa va marturisesc ceva. Eu ascult muzica lui Johan Strauss, in fiecare zi, de multi ani si fara sa premeditez, uneori deplasarile prin casa le fac in pasi de vals...
  O zi minunata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cât îmi place felul tău de lua viața la braț, dragă Ștef!

   O zi frumoasă îți doresc!

   Ștergere