joi, 21 februarie 2013

omule, încotro?


De ceva vreme urmaresc cu mare interes activitatea multora din cei ce se numesc ei insisi profesori. Au primit o diploma pentru ca erau in stare sa stearga o tabla. Apoi se instaleaza intr-o clasa si incep sa-si bata joc de copiii mai slabi, ai caror parinti nu au cine stie ce venituri.
Intr-o sedinta cu parintii, toti cei prezenti au vazut cum diriginta ignora pur si simplu pe acei parinti ce nu corespundeau normelor ei. Toata atentia ei era indreptata catre cei bogati, ca un bufon la curtea regelui. Bineinteles ca nu s-a gasit nici o rezolvare pentru copiii batjocoriti, in schimb lepadaturile cu parinti bogati erau intotdeauna in prim plan. Ce, conteaza ca iti vine copilul acasa in fiecare zi batut si scuipat? Pai daca nu e din clasa celor privilegiati, asa ii trebuie!
Copiii fac ce vad la parintii lor acasa, vorbesc ce aud in casa parintilor lor. Deci nu se mira nimeni cand vorbele lor sunt numai murdarii, faptele lor sunt numai silnicii, ce poti arata atunci cand cresti ca o maimuta sau ca un porc? Si apoi mergi la ora de religie si iei 10, ca de cine sta sa te verifice cand esti fiul sau fiiica doamnei doctor sau a domnului avocat?
Incerci sa-ti invingi senzatia de voma care iti vine in fiecare zi cand te gandesti la aceste fiinte. Nu te privesc direct, nu au curajul, nici nu iti spun direct ca ei iubesc doar banul, dar te lasa sa intelegi.
Deci poti fi porc, dar sa fi bogat si cu diploma, asa ai zece inclusiv la religie si purtare, ca doar traim in Romania.

Niste flori vor sta pe mormantul meu intr-o zi, sau pe mormantul unui copil slab care nu a mai putut rezista intre porci, dar cui sa-i pese? ''Era un om slab'', vor zice porcii si vor merge mai departe la laturile lor.

Postată acum de

28 de comentarii:

  1. Am incercat in cuvinte putine sa prezint prin ce trec unii copii, zi de zi, de ani de zile. Nimic nu se schimba. Asta intr-o scoala cu pretentii. Oameni corupti vaneaza posturi pe care nu sunt in stare sa le organizeze, doar prada cat pot de mult, distrug si apoi fug de raspundere. V-ati cruci daca ati afla ce e in scoala aceea zi de zi. Cand un parinte a adus vorba de ProTV, diriginta incerca sa detensioneze situatia. Fara indoiala ca se va razbuna pe copilul acelui om in zilele urmatoare. Eu nu stiu ce sa mai fac, cum sa-mi ajut copilul fara sa fac rau altcuiva. Sunt tot mai rari profesorii dedicati, aceasta nu e o profesie ca oricare alta, nu se practica numai pentru bani.
    Tatal meu a avut dosar, viata nu a fost deloc usoara pentru mine in scoala, armata, dar eu puteam rabda. Din pacate, nu toti sunt asa.
    A fi om inseamna ca esti capabil sa intelegi si sa ajuti.
    Va multumesc de incurajarile si intelegerea aratata de-a lungul vremii!
    Robert

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robert,
      Se zice că oricât de bun ai încerca să fii ca om, nu-l poți înțelege pe cel de lângă tine, niciodată, în totalitate. Și cred că este adevărat.
      Trec printr-o stare deloc bună. Cu toate astea, când m-am gândit la complexitatea durerilor tale- om, părinte, soț, cetățean, mi-am dat seama că durerile nu se compară sau dacă faci comparații nu rezolvi cine știe ce, câtă vreme nu reușești să faci ca durerea să dispară , aducând în locul ei bucuria.

      Te înțeleg mai bine decât îți imaginezi- sunt bunica unor școlari, așa că instituția „școală cu pretenții„ nu-mi deloc necunoscută.
      Eu însămi am fost vreo 26 de ani profesoară într-o școală cu pretenții. Sunt multe de discutat, foarte multe.
      Din ce am învățat eu în toată viața mea de copil/ profesoară/colegă/prietenă/mamă s-ar rezuma simplu- adevărul este totdeauna pe la mijloc.
      Apoi, pentru că suntem noi înșine diferiți, educația noastră este diferită, condițiile noastre sunt diferite, tot ceea ce se întâmplă este oarecum diferit.
      Ce contează?
      OMUL.
      El trebuie să se respecte. Și să judece . Să se străduiască să judece corect.

      DETEST UMILINȚA.
      DETEST UMILIREA.

      Răbdare, spui? are limite.

      Aș vrea să pot eu însămi să schimb din temelii școala.

      Toate meseriile sunt frumoase și importante.
      Câteva dintre ele cer VOCAȚIE.
      A fi PROFESOR este una dintre ele.

      Ștergere
  2. Robert,de ce nu-ti muti copilul in alta scoala?Ori in alta clasa!Nu toti profesorii sunt la fel.O scoala este in fond un mic laborator in care se reflecta multe din ce se intampla la scara sociala!Schimba pozitia,locul si astfel si sansa norocului!
    Intotdeauna am avut o obsesie despre sensibilitatea omeneasca.Oamenii sensibili ar trebui protejati de lege precum speciile de plante,animale pe cale de disparitie.Deorece ei sunt cei ce cu adevarat suporta,rabda,sufera in numele pacii,armoniei,iubirii.Prin ei lumea se purifica,si Dumnezeu se indura sa ne mai rabde!Cu siguranta!Trist,foarte trist, este insa ca sunt nepretuiti si traiesc intr-o sordida solitudine fiind adeseori neintelesi si ignorati.

    De ce ai blocat comentariile,tu stii.Asteptam totusi sa te rasgandesti!

    Rabdarea are limite,spui tu Gina...hai sa ne gandim mai bine nu la limite si la cat putem de mult explora si valorifica din ea.Intotdeauna se poate mai mult,dar intervine ceva ce o limiteaza....



    RăspundețiȘtergere
  3. Robert își va spune, sigur, părerea.

    Sigur că poți șă-ți transferi copilul într-o altă școală. O poți face de mai multe ori, chestiunea este că NICIODATĂ, ca părinte, nu vei găsi școala PERFECTĂ pentru copilul tău. Nici măcar școala potrivită. Asta, pentru că școala este o parte din acest uriaș malaxor, care se numește SOCIETATE.
    Lumea este dură. Viața este dură.
    Chiar crezi că se gândește cineva, și dacă s-ar gândi, cum s-ar realiza școli speciale pentru copiii sensibili, așa cum spui tu, devreme ce nu există școli pentru copiii cu handicapuri de toate felurile? Și dacă există, costurile sunt foarte, foarte mari.

    Trebuie să privim lucrurile realist, nu utopic, nu fantezist.

    Aș zice că familia trebuie să-și educe copiii pentru confruntarea cu asperitățile vieții.Cu mizeriile ei. Dar și cu lupta.

    Sigur că răbdarea are limite, nu este ceva concret, este o trăire.
    Totdeauna mi-am spus părerea despre „actele” abuzive ale profesorilor inconștienți, care declanșează în sufletele copiilor revoltă, lovindu-i lezându-i, umilindu-i.
    Un copil poate să se transforme imediat în „leul„, care, rănit , MUȘCĂ.
    Știu foarte bine ce spun.
    Atât ca mama, cât și ca profesoară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori e foarte bine sa schimbi locul !!!Exista un proverb chinez astfel:"Si unui intelept i se poate intampla sa se aseze pe un musuroi de furnici rosii,dar...nu sta acolo!"
      Ori Biblia insasi spune ca daca vezi ca nu se poate ...iti stergi sandaua de praf si pleci!...adica nu iei nimic de unde nu se merita,de unde te-ai straduit spre bine.Regret mult in viata ca nu am plecat la timp de unde era cazul!M-am irosit mult in speranta ca se poate.Nu am fost realist,am fost naiv sa cred ca se poate.

      Despre rabdare ,altceva voiam a spune.In timp ce unii isi folosesc rabdarea ca sa mentina un echilibru,altii nu fac prea mare efort.In final primii ajung la limita suportabilitatii, se imbolnavesc chiar.Pentru ca unii nu vor eforturi prea mari in a-si ridica constiinta pe un nivel mai inalt.Sunt doar cu luatul,mai putin cu datul.

      Totul e balanta!.Nedreapta!Mor unii pentru prea plinul altora.Si astia tot nu se mai satura!Legea cauzei si efectului trebuie sa aiba in vedere principiul balantei,readucerea ei la anumite proportii,masuri,De aici rezulta ce inseamna a fi om cu adevarat!

      Ștergere


    2. Sigur că uneori este bine să schimbi locul.
      Știi ce cred? nu toți avem tăria de a rupe nodul gordian.
      În gimnaziu, mi-am mutat ambii copii de la o școală la alta. A fost și bine, dar și mai puțin bine, niciodată nimic nu-ți poate garanta că ai făcut mutarea corectă.
      Ce este esențial, cred că este atitudinea atentă de părinte de a-ți ajuta CORECT copilul. Dar și de a-l cunoaște foarte bine.
      Iarăși este greu de „găsit„ ceea ce este corect..

      Am avut o elevă, care trecuse prin vreo patru școli, singură la părinți, o mamă cam ciudată.
      Copilul își cam imita mama. Treptat, s-au liniștit lucrurile, fata a fost primită bine în colectiv, era foarte sensibilă. Am mers cu ea la faza națională a concursului „Mihai Eminescu„. Era un talent!
      Am păstrat legătura cu ea și când a ajuns studentă.
      Nu mai știu ce face acum.

      Schimbări pentru a-ți face ordine în viață? cred că sunt bune, nu trebuie să ” cazi”, așteptând ca lucrurile să se schimbe de la sine.Facem asta? ?
      Încurcare sunt toate pe lumea asta..

      Ștergere
    3. Da,e foarte greu cu schimbarea corecta!Am patit-o!Vezi, de aceea tot urez eu tuturor,multa inspiratie!E greu cu deciziile!Sa ai gandul bun la ceasul potrivit!Mare lucru!!!!
      Mie cand ceva nu-mi merge schimb cate ceva in decorul camerei!Asta asa ca amuzament ti-o spun,dar pentru mine e pe bune,Cred ca se pot schimba lucrurile...spre mai bine desigur,sau ma rog,poate gresesc... spre mai rau..insa asta e daca eu cred intr-o legatura intre ordinea lucrurilor si destin.Ciudat.

      PS:Totusi,cred ca noi romanii suntem prea conservatori!...

      Ștergere
    4. Da, poate că așa suntem , moștenim asta, o purtăm ca pe o povară „meritată”..
      p.s. eu fac schimbări cu mine- culori, de exemplu sau îmi cumpăr ceva frumos- o carte, un obiect, fac ordine perfectă,schimb locul florilor.

      Ștergere
  4. Deja l-am mutat odata, dar mai cautam. Nu vom gasi ceva perfect, nici noi nu suntem perfecti. Eu nu ii dau voie sa raspunda inapoi. Diriginta tine atat de mult la ''imaginea'' ei ca incearca sa acopere totul, ca sa fie ''bine''. Am luat legatura cu parintii unor copii, am cautat intotdeauna o cale pasnica de rezolvare, ei nici nu vor sa auda ce le spunem iar copiii lor ii mint in fata.
    Ce vor face acesti copii necorectati la anul, daca acum se masturbeaza in clasa, incaleca fetele si bat baietii care nu le raspund inapoi sau incearca sa sara in apararea celorlalti? V-ar fi placut sa fiti in locul vreunei fete din acea clasa si sa fiti umilita zi de zi? Profesorii spun ca asa clasa nu au avut niciodata, si nu fac nimic pentru a rezolva ceva.
    Am oprit comentariile pentruca oamenii sunt obisnuiti sa citeasca, sa se mire, si pana la urma sa nu faca nimic. De ani de zile nici macar nota la purtare nu le-a fost scazuta(nu ca asta i-ar afecta cu ceva).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drag[ Robert,
      Nu-i înțéleg pe profesorii clasei respective, cum nu-l înțéleg nicidecum pe director.
      Am avut, în cariera mea, tot felul de situațíi, unele foarte grele. Nu știu dacș am găsit totdeauna cele mai bune soluțíi..dar nu-mi scăpa aproape nimic.
      Diriginți care „ acopereau” dificultățile au fost din totdeauna prin școli, sunt ineficienți, incorecți , superficiali.
      Îți înțeleg starea, o înțeleg și pe cea a copilului tău.
      Uite, am găsit ceva, poate îți folosește:
      http://forum.portal.edu.ro/

      Din tot sufletul, îți doresc mult bine!

      Ștergere
    2. Unde nu e lege,nu-i tocmeala!Intr-o scoala ar trebui sa exista obligatoriu agenti de paza pentru securitatea copiilor,si un Regulament drastic de ordine interioara,cu amenzi pe masura precum si diverse metode de corectie.Din pacate nu exista,iar atat cat exista el,nu se aplica!!!Ce spuneti este incredibil,mai cu seama ca am inteles ca este vb de o scoala cu pretentii.Nu am inteles totusi ,l-ati mutat la alta scoala si este mai rau acum?Ceea ce este iarasi foarte revoltator,este ca in loc sa plece elevii problema,pleaca elevii buni!Eu sper sa rezolvati problema cumva, sa aflati un loc,o scoala unde sa existe acea masura sfanta a decentei si bunului simt elementar.Mult succes!

      Pe de alta parte profesorii nu sunt uniti,fiecare pentru sine,si inca mai persista mentalitati comuniste,ca daca te plangi cuiva ,esti profesor incompetent!Multi se dau bravi la ore,si plang acasa de nervi cu capul in perna.Profesorii ar fi trebuit demult sa faca gramada de plangeri si petitiuni catre Minister pe tema disciplinei scolare.
      La unele sondaje, citeam candva ca cele mai mule depresii sunt intre profesori.Grea meserie,putini stiu si inteleg.

      Va inteleg reactia vis a vis de ce ati spus despre optiunea comentarii.Un mare of interior,de moment sper...deoarece totusi una este una si alta este alta.Menirea unui blog ramne totusi spiritul de comunicare.Indiferent de ce si cum,.un feed-back la nivel de cuvant.Ma rog,am zis si eu...dumneavoastra decideti.

      Ștergere
    3. Privite din exterior, lucrurile par a fi simplu de rezolvat, în realitate , nu este chiar așa.
      Da, școlile au „gardieni”, dar nu știu ei ce se petrece prin clase, asta știu diriginții. De aici, încep problemele- sunt puțini diriginți adevărați, interesați de rezolvarea corectă a situațiilor/conflictelor etc.

      Profesori uniți? uniți în ce? fiecare este altă personalitate.

      Da, și eu spun că dialogurile noastre de aici sunt bune, ne fac bine, aduc alinare.

      Ștergere
    4. Uniti in aplicarea Regulamentului scolar!!!Nu se ajuta intre ei la o adica!...Gardieni?,unde ,care!...ma refer la cazuri de agresiuni pe coridoare,curte,maidan,etc!Unde sunt gardienii????Au bani cei de la second hand sa plateasca si cate doi paznici sa nu se fure,dar scolile nu pot beneficia de gardieni pentru copii...ameninatati,furati,jecmaniti de tot soiul de specimene,Nu se poate,este aberant!!!!!Aparam banii,nu Viata!!!Sinistru rau de tot.

      Ștergere
    5. Sigur că în aparență toate par pozitive.
      Gardianul nu poate fi în toate locurile în același timp.
      Sunt gardieni conștiincioși, oameni la locul lor, dar există și angajați cu o slabă prestație..
      Sunt profesori de serviciu- pe coridoare, în curte etc. Doar că nu toată lumea este serioasă.
      Și mai este ceva- să-i credem pe toțí elevii niște mici sfinți? unii sunt foarte răi, agresivi, alții se duc să fumeze și câte și mai câte..
      Bineînțeles că sunt și mulți copii care se comportă civilizat, respectă regulamentul școlar, dar, vezi, mereu apare un „dar„.
      Lucrurile se complică, intervine educația fiecăruia,sunt mulți părinți care își cresc odraslele în spiritul puterii,așa că, de multe ori, cei cuminți pot cădea victime.
      Societatea este agresivă.
      Școala nu a primit locul pe care ar trebui să-l ocupe. Aici este problema.
      Se bâjbâie.

      Ștergere
  5. Incertitudini, din postura de ciudata pot sa spun ca viata e grea pentru ca ai nevoie de oameni deosebiti in jurul tau fiindca sensibilitatea ta este un pic mai mare decat a celorlalti. Din pacate multe talente se pierd datorita faptului ca nu au beneficiat de modele potrivite ori de conditii care sa ii ajute in dezvoltare. Ce sa mai spunem de sprijin, cand adesea, oamenii din jur sunt cei care ii resping pentru ca nu pot fi ca ei si nu ii inteleg.
    Schimbarea este binevenita si la 60 de ani, daca atunci beneficiezi de ragazul de a reflecta la viata ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Edeir!
      Am spus„ ciudată„, pentru că fetița respectivă credea că toată lumea are ceva împotriva ei.Într-un semestru, lucrurile s-au așezat în matca lor! Cu grijă, afecțiune și multă înțelegere.
      Îmi place să am în preajmă ființe sensibile, pentru că nici eu nu sunt vreo dură..
      Ființele sensibile dăruiesc! De aceea, dacă se intersectează cu persoane bune, au mult de câștigat.

      p.s. îmi place „cuvântul „ tău!O să vin să te citesc, deocamdată nu pot să scriu prea mult, am o problemă cu mâna.
      Te mai aștept cu drag!

      Ștergere
  6. Draga mea, pentru orice ai fi fost la spital sunt alaturi de tine si iti doresc multa sanatate, tie si familiei tale! Cu mult respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțúmesc frumos,pentru gândul tău bun, Elise, eu am fost și încă sunt pacienta..
      Știi cum spune o vorbă, nu aduce anul, ce aduce clipa.

      Ștergere
    2. Draga Gina, noi toti suntem o tara de pacienti (nu ca m-as gandi la "pacientul englez" :D )
      Sanatate!

      Ștergere
  7. Porcii au existat tot timpul. Acum cateva zeci de ani le era frica sa se afiseze din cauza porcilor de la partid .( Lucram pe aeroport inainte de 1989 si pe timpul unui control , un ofiter a vrut sa vada ferma , mica ferma a unitatii. Am ajuns sa ii aratam porcii si exclama plin de multumire,, A... la noi la divizie sunt porci mai mari!,,.Dupa ani de zile am ajuns si eu la ...divizie. Buna , nu ?)
    Cu cat pe scara valorilor ajung oameni fara cultura si fara valoare , care isi cumpara diplomele cu bani, cu atat ne apropiem de subrezirea acestei scari si de punctul sau momentul in care vom genera nonvaloare. Dar aceasta echivaleaza cu o implozie sociala , o reactie ce duce la anularea prostiei ( chiar prin mijloace dure)si la refacerea constiintei si culturii neamului. Avem atat de multi prosti incat vor ajunge sa se sperie ei de ei.
    In albia unui rau e nisip, e piatra si sunt si bolovani sau bucati de stanca. Apa trece peste tot ce e in albie. Dar cursul poate fi influentat de orice e in albie ?
    Avem profesori minunati si profesori care se fac de ras. Avem elevi minunati si avem si pramatii. Avem parinti minunati si avem parinti care isi distrug copiii. E societatea in ansamblu care trebuie reevaluata , recalibrata. Chiar daca trebuie anulate diplome. Chiar daca trebuie anulate titluri.
    Multa sanatate Gina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit!!(cam lungă vacanță)

      Am căutat ceva care să acopere întrebările tale, așa că m-am dus la Legile lui Murphy, necesare pentru noi toți, fie chiar pentru a zâmbi în timpul lecturii-

      „- Competenta contine semintele incompetentei:
      competenta + competenta = competenta
      competenta + incompetenta = incompetenta
      incompetenta + incompetenta = incompetenta
      - Intr-o ierarhie, orice angajat tinde sa fie promovat pîna la nivelul lui de incompetenta.
      - In timp, orice post va fi ocupat de un angajat incompetent sa rezolve problemele lui.
      - Munca ramîne de obicei pentru cei care nu si-au atins înca nielul de incompetenta.
      - Expert este cel ce stie din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai putin, pîna cînd stie absolut totul despre nimic.
      - Expert poate fi oricine din afara orasului.
      - Loialitatea fata de superiori valoreaz mai mult decit calitatea muncii efectuate.
      - Orice angajat îsi începe serviciul de la nivelul competentei sale.
      - Supercompetenta deranjeaza mai mult decît incompetenta.
      - Generalizarea incompetentei este direct proportional cu nivelele ierarhice spre care tinzi sa urci.
      - Caut sa arati ca esti o persoana foarte importanta.
      - Un gram de imaginatie valoreaza cît un kilogram de competent.
      - Cauta sa fii vazut în compania unor oameni foarte importanti.
      - Vorbeste cu autoritate, chiar daca spui banalitati.
      - Nu te lasa atras în discutii contradictorii.
      - Daca îti pstrezi calmul, cînd toti ceilalti si-l pierd, înseamn ca nu ai înteles problema.„

      Ștergere
  8. Unele experiente triste duc la deznadejde. Reactia lui Robert e "disproportionata".

    RăspundețiȘtergere
  9. Inteleg disperarea lui Robert. Cum iti protejezi in scoala copilul de umilintele la care poate fi supus la un moment dat de colegi ori de atitudinea indiferenta a dascalului? Gina a spus bine ca trebuie sa il pregateasca pentru viata. Teoretic e frumos spus si o idee excelenta. Partea practica e mai dificila pentru ca nu poti sa dai in acest sens sfaturi concrete. Daca as fi eu in locul lui, si pot sa il asigur ca sunt o mama foarte dedicata, :) m-as duce la diriginta clasei si as avea cu ea o discutie pe tema. Daca as remarca faptul ca este insensibila la subiect, exista alte modalitati. Poate face o vizita la inspectorat sau chiar o adresa catre minister. Orice lucru pe lumea aceasta are o rezolvare. Incrancenarea pe profesorii lipsiti de vocatie si de respect nu ajuta. E ca si efectul razelor de luna asupra galosilor de guma. Asta ca sa mai destind atmosfera.
    Va doresc o seara placuta iar tie, Gina, sa te faci repede bine! Cu imbratisari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru gândul bun, Gabriela!

      Sper ca vorbele tale să-i dea lui Robert încredere că există șansa de a găsi rezolvarea unor probleme delicate, dincolo de cancelaria școlii, care își zăvorăște urechile și sufletul tocmai acolo unde ar trebui să fie mereu lumină și căldură!

      Ștergere
  10. In orice scoala se intampla sa mai existe "elemente-problema" in randul elevilor rau crescuti, totusi mi se pare normal si de bun simt sa se ia masuri de catre corpul profesoral. Vorbesc in cunostinta de cauza. Nu exista "nu se poate". Si mai exista televiziuni care pot veni sa constate, dupa sesizarile scrise inaintate conducerii scolii si, daca se impune, inspectoratului scolar. A sta pasiv, ca si cadru didactic, la astfel de fapte este o crima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord cu tine- orice problemă rea descoperită la timp trebuie analizată , apoi urmează rezolvarea, în pași corecți.
      Este inadmisibil să se permită ca un profesor sau , și mai grav, un diriginte să fie lăsați „închidă ochii„ în fața unor asemenea situații, care pun copiii în situații umilitoare.Există și organizații pentru protecția copiilor care trebuie să fie „ puse în mișcare”.
      Sunt total împotriva profesorilor care nu -și respectă menirea.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.