Natura ne aseamănă. Educațía ne deosebește. Confucius
Conceptul și realitatea Școala altfel au , deja, vechime.
În urmă cu un an, scriam câteva rânduri.(aici)
Discuțiile au fost foarte interesante. Astăzi, marți, 2 aprilie, este a doua zi de Școală altfel.// Ieri, mă întorceam de la București. În tren, am asistat la o discuție foarte interesantă despre cei șapte ani de acasă- două domnișoare, o studentă și sora ei, liceană, grăbite să urce pe ultima sută, au fost prinse pe picior greșit de un domn respectabil, fost aviator.
Făcute ghemotoc,
ambalajele ciocolatelor consumate nu țintiseră coșul
de gunoi..//
În stația de autobuz, mulțime de baloane colorate- însoțiți de o singură învățătoare, vreo treizeci de copii se întorceau dintr-o vizită la McDonalds. Au umplut autobuzul. Larmă mare! pocnete, veselie, râsete, strigăte.. La prima stație, enervat, șoferul se întoarce către mulțimea îmbulzită: - Măi, voi sunteți elevi sau cireadă? Voi mai aveți educatori? Da șapte ani de acasă aveți?// Tăcere.(pentru câteva clipe)
Altfel..
p.s. au început înscrierile la clasa pregătitoare. Folosite intens, liniile telefonice s-au blocat.
|
marți, 2 aprilie 2013
mereu altfel
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Din pacate in saptamana altfel nu prea tine vremea cu noi.
RăspundețiȘtergereNe-am propuscateva activitati in aer liber,neavand sala de sport.Nu mi-au reusit,daram avut program de rezerva.
Ieri ,deexemplu aveam competitii sportive.A ploat.A fost prea frig sa stam pe-afara.
Ne-am unit mici si mari si am lucrat impreuna in clasa.Altfel!
Azi am mai facut repetitii pentru concursul ce bate la usa.Suntem inscrisi cu "Scufita Rosie" la doua concursuri.Maine mergem la teatrul sustinut de "altfel" de actori,elevi si educatori."Iedul cu trei capre" sper sa le puna cateva intrebari elevilor mei.:)Comportamentul unor copilasi de multe ori lasa de dorit,dar daca cei 7 ani de-acasa sunt macar in forma de muguras mai poate avea o speranta de reutata educatiei in urmatorii 10 ani.:)
Joi urmeaza sa filmam sceneta noastra,asa ca pregatirile sunt intese,apoi,daca timpul ne permite vom aranja un spatiu inflorit in curtea scolii,ca verde este peste tot:)Florile,pietrele,pomisorii asteaptacuminti ziua cea mare..Vineri avem concurs alaturi de alte noua scoli intr-un proiect"Copiii au talent".
Baietii mei au si ei parte de activitati interesante in aceasta saptamana.
Ce sazic?
Mie-mi place aceasta saptamana,desi oboseala e muuuult mai mare.
Vine ea si vacanta apoi!:)
Eu am locuri libere:)).
Parintii copilasilor mei aleg totusi clasa I,deci copiii vor avea de trecut un test.
Voi chiar știțí să fițí altfel!
RăspundețiȘtergereÎmi place „lumea voastră altfel!„
Să tragem o linie și să adunăm:
-program de interior, probabil concursuri pe teme de interes
-repetiție”Scufița Roșie„- de ce o fi având lupul urechile așa de luuungi??
-teatru altfel!!!
- vizionare! SUCCES!!!
-Să vă înflorească grădina! Cu voi , floricelelor!
Cred că și copiilor le place mult săptămâna asta, care cere multă implicare, talent, dăruire!
P.s. Șapte( șase) ani de acasă contează atât de mult! Foarte mult!
Acolo, în acei mugurași, „se decide„ dacă școala va fi iubită- copilul învață de la părinți acest lucru foarte important!
Buna seara, doamna Gina.
RăspundețiȘtergereEu cred ca aceasta idee cu, scoala altfel, este benefica si pe multi copii ii determina si-i motiveaza sa invete pentru a-si indeplini visul . In majoritatea scolilor si de la noi, copiii sunt fascinati de acest program altfel, am vorbit cu cativa copii ale colegilor mei si sunt foarte bucurosi de acest program. Merg in excursii, viziteaza cateva fabricute cate au mai ramas sau ateliere mestesugaresti, viziteaza muzee si salasuri de cult, gradina zoologica si botanica, institutii de stat, au diferite activitati placute care-i ajuta sa se cunoasca ei intre ei mai bine.
Cat priveste cei sapte ani de acasa, cred ca multi ii primesc, insa, depinde foarte mult de caracterul si personalitatea fiecaruie. Sunt copii cu o educatie aleasa, dar care mai au momente cand vor si ei sa fie mai cool si atunci se lasa condusi de primul implus, in actiunile lor, fac totul sub forma de gluma, nu-si dau seama pe moment ca gresesc. Si atunci pe loc sunt taxati sau si mai rau etichetati.
Dar mai sunt si copii, pe care greu ii strunesti, iar acestia devin obositori.
O noapte linistita va doresc, doamna Gina, cu mult drag. :)
INCERTITUDINI2 aprilie 2013, 22:16
RăspundețiȘtergereȘi eu am convingerea că atât conceptul, cât și instituționalizarea lui aduc și fac bine, mai ales copiilor.
Deseori, din multiple cauze, școala îi obosește pe mulți copii.Intercalarea acestei săptămâni nu poate avea decât un efect benefic, mai ales dacă profesorii se implică total, proiectând activități interesante, frumoase, motivate.
Nu cred că este potrivit ca ea să fie urmată de o săptămână de vacanță, era mai bine, cred ca vacanța de primăvară să nu se fragmenteze.
Când spun asta, mă gândesc, mai ales, la elevii care au de susținut examene- cei din clasa a VIII-a și cei care termină liceul.
Școala trebuie regândită.
Despre educația primită acasă sunt multe de spus- oricum, ea este esențială pentru toată viața.
O noapte bună îți doresc, dragă Ștef!
Anul acesta saptamana Scoala altfel si-a schimbat numele in Să ştii mai multe, să fii mai bun! Asa cum noi nu semanam, suntem unici, suntem "altfel", tot asa e si cu participarea si implicarea elevilor si profesorilor in activitatile extrascolare. Unii fac cu drag, cu pasiune chiar, lucruri inedite, altii nu catadicsesc sa treaca pe la scoala (din ambele categorii!)
RăspundețiȘtergereGeneros și inspirat mesaj cuprinde numele acțiunilor voastre, Kristin!
RăspundețiȘtergereS-ar putea face atâtea!!Eu n-aș amâna filmul ”Poziția copilului„. Și, nicidecum, teatrul!
Dureros este că , așa cum spui, unii „trec pe lângă„.., nu pentru că sunt „altfel„, ci pentru că locul lor nu este în școală- mă refer la adulți.
Cinste profesorilor adevărați!(chiar dacă sunt puțini)
Elevii mimează.
Sau, și mai grav,își însușesc fericiți „exemplul dascălilor„.
Vezi tu, așa se diferențiază profesorii.
Totuși, școlile au conducători, nu?
Nu mai este disciplina care era la scoala inainte. Acum li se permite tot copiilor. Si principalii vinovati cred ca sunt parintii. Conteaza foarte mult cum este format un copil, vor sa le dea totul pe tava. Bineinteles nu mai sunt nici profesorii de alta data. E trist.
RăspundețiȘtergereUff! fir-ar să fie! Vedeți ce facem? ne tot uităm peste umăr înapoi..
RăspundețiȘtergerePărinții copiilor de astăzi sunt chiar fiii și fiicele noastre.
Ce au înțeles de la noi? că suntem demodați, așa-i?Sau că am fost mult prea exigenți, așa că ei, ca părinți, se situează la polul opus.
Nu m-am putut rabda,asa ca iti spun ca si ziua de azi a fost o reusita.:)Sala a fost plina ochi de copii si educatori.Aplauzele si ochisorii plini de incantare i-a facut fericiti si pe actori si pe invatatori.
RăspundețiȘtergereTare s-au bucurat copiii de teatrul vizionat.Maine noi suntem actorii,asa ca exemplul de azi a fost minunat.
D-soara mea educatoare azi a avut rolul bunicutei.A jucat suuuper.Iedul a fost mai mult decat minunat(elev de liceu).Maine poate apuc sa pun si poze.:))
Daca n-am da vina unii pe altii si am pune umarul poate copiii ar constientiza ce e aceea munca.
Zi frumoasa!
Cât mă bucur, Angi!
RăspundețiȘtergereAsta este- cine se respectă și își iubește meseria face din orice lucru, cât de mic, o mare bucurie!
Copiii au acea mare curățenie sufletească de a primi, dar și de a dărui!
Ei simt când dascălul este pasionat!
Dacă adultul improvizează, copilul va mima , apoi va copia.Și uite așa, nu-l mai interesează școala, pentru că minte..
Din tot sufletul,vă urez mult succes pentru mâine!
Țin pumnii și aștept poze!!
Primii sapte de ani de viata sunt cei in care se pun bazele personalitatii copilului, e temelia pe care se constuieste un intreg monument. Acasa se invata rescpectul oentru cei din jur, penru natua, pentru viata si pentru munca altora. Daca parintii nu au timp sa se ocupe de odrasla lor, lasand-o sa creasca la intamplare, roadele pe care le vor culege mai tarziu nu vor fi dulci.
RăspundețiȘtergereDincolo de asta, copiii sunt plini de energie si trebuia sa si-o manifeste cumva. Soferul nu pricepe asta insa profesorii stiu foarte bine.
Aici, de exemplu, in Germania, sunt lasati sa se manifeste liber. Nu sunt totusi permise excesele. Comportamentul copilului este studiat iar daca e ceva in neregula, orice, cat de marunt, este sesizata politia si protectia copilului.Cand copilul merge la scoala neingrijit, are semne ale unor abuzuri, fie chiar si un desen ca il enerveaza colega de clasa, ori o amenintare din parte copilului la adresa altor colegi sunt motive suficiente ca acesta sa fie luat din familie, institutionalizat si tratat ca un copil, dupa metode pedagocice si psihologice moderne. familia este determinata astfelsa aiba o atitudine responsabila fata de copii. Orice simpla sesitare este un motiv ca protectia copilului sa faca verificari la domiciliu minorului.
Oricum ai privi și aborda problema, este foarte greu să educi.O spun cu toată seriozitatea, după o experiență îndelungată- ca mamă, educator, dirigintă, profesoară, bunică, mătușă .
RăspundețiȘtergereSfaturi putem primi și putem acorda.
Cu practica este foarte greu.
De, ce să zic despre educație germană- parcă m-aș abține..