miercuri, 17 aprilie 2013

Charoset

motto:Postul adevărat este abținerea de la orice lucru rău.
Sfântul Teodor Studitul





 Să nu-mi ceri, te rog, să spun dacă am ajuns  cu lectura la pagina în care Cartea Cărților dezvăluie celui interesat și  informații pentru  păstrarea sănătății fizice, că nu am răspuns.

Ceea ce urmează, n-am descoperit personal, cineva mi-a trimis un mail, din care am  aflat o rețetă simplă a unui preparat  gustos și hrănitor, cam prea dulce, totuși, pentru gustul meu. 
Se spune- este dreptul tău să crezi sau nu- că, dacă  vei consuma constant  mâncarea pe care eu  tocmai am pregătit-o, ai toate șansele  să scapi  de o mulțime de necazuri: dureri de inimă,  calculi renali și  biliari, pete  hepatice, acnee,  psoriazis,  herpes, insomnie, plus că  ajută  la  înfruntarea cancerului și  împotriva  infecțiilor  cu candida.
Este, de fapt, un fel de salată de fructe uscate,  una dintre mâncărurile  folosite ca desert  la Cina cea de taină, aflu din mailul  primit.

 Dacă ți-ai propus să  postești  în toată perioada care a rămas până la Înviere sau  doar în zilele de miercuri și de vineri, sigur o să-ți facă bine mâncărica  asta , atât de bogată în vitamine.

Ai nevoie de:  un măr tocat ( cred că poți să-l treci pe răzătoare), câteva  nuci, stafide, curmale, toate  strivite ( eu  am  tăiat curmalele, după ce le-am scos sâmburii), scorțișoară și miere.( am pus trei lingurițe)

Le-am amestecat și a ieșit ce se vede- o cină  chiar prea consistentă.

Vineri o pregătesc pentru  micul -dejun. O să pun și lămâie.

Dacă  nu ai altă invitație, te aștept cu plăcere la o porție virtuală de  charoset
 Tu ce noutăți culinare ai pentru post?

p.s. tocmai am aflat că fructele alese  trebuie să fie crude!

Ca bonus, iată câteva  fotografii din Israel, văzute prin ochii unuia  dintre fiii mei!// 





19 comentarii:

  1. Deja imi miroase a cozonac cu nuca!...
    Frumoase imagini de la locurile sfinte.

    ps.E o reteta speciala pentru tine daca ma gandesc bine la marul acela.Ti-a surus sa o prepari cred.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te-ai prins! hi! hi!
    Da, când am primit rețeta în care era și un măr, mi-am zis că o pregătesc imediat.
    Nu aveam toate ingredientele,m-am dus să le cumpăr,și, deja, am gătit de două ori!
    Este un preparat deosebit!

    Aș fi vrut să găsesc mere roșii..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai la ce ingrediente are,nici nu are cum fi rau! Un desert pentru orice varsta...si consistent nu gluma.
      Nuca e recomandata zilnic cate 5 miezuri!Diminueaza riscul de diabet si atacuri cerebrale...
      Ce mere iti plac cel mai mult?

      Ștergere
  3. Îmi plac merele domnești, dar și golden.
    Avem o livadă, nu tratăm pomii, de aceea merele nu țin prea mult, așa că le cumpăr din piață.
    Mere domnești nu mai sunt, chiar și „golden„ sunt mici.Nu cumpăr mere străine.
    Peste două săptămâni nu vor mai fi..

    Îmi plac nucile! mai ales către începutul toamnei, îmi place să le „culeg„, să văd coaja plesnind.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara, doamna Gina!

    Va multumesc mult pentru reteta, Charoset, am s-o incerc si eu, cred ca este foarte delicioasa.
    Foarte frumoase si cu o mare incarcatura spirituala sunt fotografiile!
    N-am fost niciodata in Israel si nici macar nu sper sa ajung vreodata pe acolo, desi imi doresc!
    O seara minunata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O să-ți placă, sunt sigură, dragă Ștef!


    Nici eu n-am fost în Țara Sfântă, sper, cum spuneam, fotografiile sunt făcute de fiul meu cel mic.

    Eu spun că dacă îți dorești,trebuie să ajungi acolo și îți doresc să se întâmple asta!
    Să ai seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu m-as delecta cu un asemenea meniu!
    Baietii mei mi-ar cere mancare.:)
    Imaginile sunt foarte frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  7. Angi dragă, eu nu am gătit pentru „băieți„, am fost egoistă, adică eu gătesc, eu mănânc! hi! hi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca preparatul e foarte gustos...,seamana mai mult a desert. Imi surade ideea de a-l incerca!

    RăspundețiȘtergere
  9. Kristin,
    Gustos și răcoritor este, îți garantez!
    Dacă este să-i ascultăm pe nutriționiști, fructele nu sunt recomandate ca desert.
    Asta înseamnă că preparatul ar trebui consumat la cină sau la micul dejun.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pare foarte bun, dar cam dulce pentru gustul meu. Cred că am să-l încerc totusi.
    Rețetă de post mai specială ți-am scris odată una, nu știu dacă ai încercat-o, cu praz și cu ciuperci.

    RăspundețiȘtergere
  11. Camelia,
    Și pentru mine este prea dulce, așa că am pus mai puține curmale și doar două lingurițe de miere. Mă gândesc să adaug și lămâie.
    Vezi că este un produs„ medicamentos„.

    p.s. luni pregătesc rețeta ta! mulțumesc frumos că mi-ai reamintit!

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmm, suna bine, sigur o sa incerc si eu preparatul. Retete speciale nu am nici eu, mai fur de ici, de colo cate o idee. De curand am pregatit in premiera niste supa de linte. Poate va face cu ochiul vreo reteta de la Adelina http://zbor-catre-vis.blogspot.ro/.

    Post usor si binecuvantat, d-na Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Crenguțá,
    Sună bine încercarea ta!
    Sigur o pun în practică!

    Să ai zile senine!
    p.s. vine Simfonia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, am aflat! Altadata nu ratam nicio editie, de ceva timp, insa, nu mai e chiar asa! Sa va bucurati si sa ne bucurati cu imagini! :)

      Ștergere
    2. Crenguța,
      nici eu n-am văzut Simfonia de data asta..câtva imagini am adus!

      Ștergere
  14. Sunt multe rețete de charoset,cat numărul comunităților evreești din diasporă !!!
    Am tradus o rețetă Italiană,iat-o:
    6 mere
    8 curmale(taiate marunt)
    1 pahar de migdale(taiate marunt)
    10 nuci(taiate marunt)
    Jumatate de pahar de stafide
    2 linguri de faina de pasca
    2 linguri de suc de lamai
    2 linguri de suc de struguri sau vin rosu

    poftă bună
    Sunt foarte frumoase fotografiile fiului tău !

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună seara!
    Mii de scuze pentru întârziere..am lipsit de aici.
    Mulțumesc mult pentru rețetă! Chiar o pregătești? pare un pic mai complicată decât cea pe care o știu . Dar este atrăgătoare! Cred că o încerc în câteva zile, normal ar trebui s-o pregătesc mâine, pentru că este onomastica mea..mai văd.

    Mă bucur că apreciezi fotografiile fiului meu! Săptămâna viitoare mi-a promis altele, dintr-o altă parte a lumii.

    Îți doresc o seară frumoasă, în sclipirile unui pahar de vin roșu!!
    Te mai aștept!

    RăspundețiȘtergere
  16. Acum am o certitudine: Te-a scos Domnul in calea mea. Multumesc Domnului ca existi si nu oricum! Cu respect, pastel.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.