duminică, 28 aprilie 2013

câtă magie găsești într-o clipă?


motto: 
În realitate, magia nu este altceva decât o prelungire a fizicii. Fizica studiază proprietăţile materiei şi legile care o guvernează. La fel este şi cu magia, cu diferenţa că magia merge mai departe, acţionând într-un domeniu mai subtil: cel al forţelor şi materiilor psihice. Şi este bine că magia nu a fost despărţită de fizică, pentru că într-o zi, aceiaşi oameni de ştiinţă, mai obişnuiţi, mai înţelegători, vor fi obligaţi să admită această realitate pe care până acum o calificau ca fiind neştiinţifică.
Omraam Mikhael Aivanhov, filozof,  pedagog, astrolog, alchimist

Dacă te afli în trecere prin Pitești, încearcă să faci un popas.
Poți vizita centrul orașului,  îți poți odihni ochii în multitudinea culorilor firii, adunate în flori de specii  și parfumuri  de toate felurile, dar ți-aș recomanda să mergi un picuț mai departe.
În Trivale.
Nu doar pentru că vei ajunge într-unul dintre cele mai  mari și mai frumoase parcuri naturale din câte ai văzut. Nu doar pentru asta.
Aleea principală se rupe de  agitația  orașului,  strecurându-se  discret  printre case și curți  umbrite de castani, îi lasă pe plimbăreți   să-și  continue mersul lor  frumos pe biciclete,role, trotinete, cărucioare sau pe jos și  se oprește emoționată  în dreptul unor brazi falnici.
Pe sprânceana unui tăpșan stropit din belșug  în  verde crud și panseluțe, printre ramuri bogate, se zărește  măreț, în strălucirea soarelui  de primăvară dulce, schitul.
 În apropierea casei mele sunt  trei biserici.

Îmi place să vin aici de

 câte ori  simt că vreau.
Astăzi, de Florii,  curtea schitului a devenit neîncăpătoare. 
Figuri și frunți de toate vârstele- netede,  ridate,  deschise,  umbrite de  întrebări, bogații se recunosc imediat după cum  zdrăngănesc cheile bolizilor parcați  în afara  schitului- cerșetori,  bolnavi, în cârje, fete cochete, capete acoperite cu eșarfe păstrate doar pentru  zilele  speciale,  fizionomii liniștite sau disperate,  chipuri îndoliate, ochi luminoși, priviri căutând în gol, smerenie și griji,  ochi iscoditori de copilași veniți la împărtășanie, toate  laolaltă.
Se leagănă tăcuți brazii, adie un vânticel, ca o mângâiere  ivită de undeva, se întrec în  zvonuri  glasuri vioaie de păsărele.
Undeva, în vale, cam neîngrijit, ce este drept, un izvoraș își vede de susurul lui, pleacă și vin mașini, pâlpâie  luminițe fierbinți.
În rând cuminte, omul așteaptă să-și primească mlădițele de salcie, lasă, dacă dorește, un ban..
Este atâta pace în jur!
                     Astăzi lumea își arată  fața ei  cuminte, frumoasă, 
                      ca o Duminică de Florii!

16 comentarii:

 1. Nu stiu daca voi ajunge vreodata prin Pitesti, dar m-am simtit foarte bine plimbandu-ma alaturi de tine Gina. O saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salmi!
   Ce bucurie!

   Dacă tu m-ai însoțit în plimbarea mea în Trivale, să știi că de multe ori mi-am trimis gândurile să te însoțească în drumurile tale pe apele Nordului!

   Școlărițele tale sunt în vacanță??
   pupici!

   Ștergere
  2. Stiu Gina, de asta mi-a facut placere sa te insotesc si eu. Nu, nu e vacanta aici, pastele a fost in martie. Atunci a fost vacanta. :)
   Sa stii ca am schimbat blogul, ma poti citi mai usor aici:
   http://salmi1.blogspot.se/
   Pup cu drag!

   Ștergere
  3. Îl trec imediat în lista mea .
   Am niște probleme cu blogul, sunt cam nepricepută, au apărut niște schimbări..

   Ștergere
 2. Cu siguranta este de fapt pacea care pleaca din inima celui care poate sa vada frumusetea,bucuria,si linistea unei zile atat de binecuvantate . Sarbatori Pascale deosebite va doresc !

  RăspundețiȘtergere
 3. Alm, tu și Salmi semănați! așa vă percep eu.
  Că m-ați vizitat cam în același timp îmi dă o stare de mare, mare bucurie!

  Îmbrățișări și gânduri bune pentru gașca cea mai frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 4. Doamne cat este de frumos locul ales pentru schit! Nici eu nu stiu daca voi ajunge vreodata prin, Pitesti dar ma bucur mult ca am reusit sa fac o plimbare prin acele locuri minunate chiar si virtual cu ajutorul dumneavoasttra si-am simtit emotia de acolo si va multumesc din tot sufletul meu!
  O noapte linistita si-o noua saptamana binecuvantata va doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da!
   Este minunat totul- locul, așezarea, brazii, pădurea!
   Primăvara și toamna, totul pare rupt din basm.

   De ce să nu speri că vei veni în Pitești? ești invitata mea!
   Mi-ai face o mare bucurie!

   Ștergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Este un parc natural, o pădure foarte frumoasă.
  Schitul se află în mijlocul pădurii, ceva mai departe este un mare restaurant cu specific cinegetic „Cornul vânătorului„.
  Am postat cu ceva timp în urmă niște imagini vechi, foarte frumoase, cu o cofetărie renumită atunci- ”Grota rece„.
  În fața ei, de sărbători, cânta fanfara.
  La poalele pădurii s-a construit, în timp, cel mai mare cartier, eu zic și cel mai frumos- Trivale- unde sunt două școli.(am puternice afinități cu ambele)

  Am pus în text un link despre schit.

  RăspundețiȘtergere
 7. Minmunat şi centrul oraşului cu explozia florală, fermecător şi în Trivale. Sunt locuri în care poposesc cu mare plăcere în trecerile mele prin zonă.
  Nu ştiu dacă am ratat zece ocazii - dintre zeci de alte asemenea - în care să nu oprim în centru să admirăm magnoliile, lalelele, celelalte flori specifice anotimpurilor sau fântâna arteziană !!! De fiecare dată am încheiat plimbarea savurând o cafea cu frişcă sau un ceai aromat cum numai în Piteşti poate fi !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da!
   Primăvara, orașul nostru are un farmec deosebit! nu doar centrul lui.
   Există câteva locuri foarte frumoase- unul dintre ele este Ștrandul, de exemplu.

   Ștergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Încă nuuu- astăzi am avut o zi plină. Am fost la țară, așa că îți dai seama..
   Sper că mâine. Am și mere!

   Ștergere
 9. In Bucuresti avem un schit in plin centru. Schitul Darvari. De cum treci de poarta, esti in alta lume. Este o adevarata magie. Nu?

  RăspundețiȘtergere