joi, 23 mai 2013

ce mi-ai adus de la Paris?


 Dacă i-ar vedea ochii, și Alain Delon, cât este el de  Alain, ar fi  un pic  invidios, aducându-și aminte  cât de  schimbătoare sunt toate ale lumii...

La cei  43 de ani, câți spune că are, este uns cu toate alifiile: școala de  mecanici agricoli ( pe vremea aceea se intra cu  1,30), 4 ani, mecanic la o firmă, 5 ani, în altă firmă(încărcător/descărcător).
9 ani , șofer pe TIR, cel mai des făcea Parisul.
Patronul i-a promis marea cu sarea.
 Într-o vară fierbinte,murdar și  obosit  de  o cursă care părea că nu se mai termină, ajuns în strălucitoarea metropolă, a făcut un  duș într-o cabină montată în stradă.
 Obrazul subțire cu cheltuială se ține sau cum zicea odată domnul Stolojan- întinde-te cât te ține plapuma..  diurna lui de șofer român  a dispărut  într-o clipă.
Acasă, fetița , care tocmai împlinea  10 ani, l-a întrebat:
-Tati, unde ai fost tu,  săptămâna asta?
-La Paris.
- Ce mi-ai adus?
-Nimic.
A terminat-o cu șoferia.
 De Paris, nici nu vrea să mai audă.
Din banii rămași, plus ce i-a mai dat  tata-socru, din pensie, că a lucrat la Tabliere, și-a cumpărat o motocositoare.

În fânul de curând cosit din livada noastră,  au rămas câteva bidoane ( goale) de bere și , tot goale, câteva pachete de țigări.
Vântul le-a dus către poartă.




23 de comentarii:

  1. Sincer urasc aceste motocositoare!(zgomot oribil!)Daca si taranii se dedau la asemeni ustensile,e trist in opinia mea!Se poate cosi silentios...nu sunt cu mult peste ca eficienta fata de coase.A cosi insa implica miscare,exercitiu fizic,... sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi?
    Tu păstrezi sau vezi doar latura pur romantică a acestei grele meserii. Parcă văd imaginea din „Cosași odihnindu-se „, de Camil Ressu.
    Am ascultat, în copilărie, sunetul coasei retezând iarba, trifoiul, era ceva absolut extraordinar, mai ales în apusul soarelui.
    Atunci, omul lucra doar pentru el sau , și pentru alții, dar viața nu era atât de scumpă.
    Astăzi, nu există cosași autentici- sunt niște oameni, de obicei tineri, care au familii și multe greutăți.
    Cu mașina asta se face economie de timp . Nu cred că este efort mai mic decât dacă s-ar cosi, doar că lucrul se face mult mai repede.
    „Cosașul„ câștigă și el, cât să ducă seara ceva bani acasă..

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vad deloc partea romantica,idilica..am trait la tara in copilarie ,si nu eram crutat de unele munci ale campului.Mergeam si de 3,4 ori pe zi in tarina pe zile fierbinti de vara,iar uneori zmulgeam cu mainile si secera buruieni din lanurile de porumb pentru animale.Caram adeseori cu sacul in spinare!
    Economie de timp/...e vorba de efort mai putin,coasa este chiar mai eficienta! Dar oricum ai da-o nu ai sa ma convingi de beneficiile acestei barrraitoare tehnice.
    Da-o incolo de treaba,sa tai firul de iarba cu drujba nu alta,e strigator la cer!
    Se poate fara,din comoditate fireste nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu foarte bine la ce te referi.

      Vorbeam despre faptul că acești oameni nu văd lucrurile în ansamblul lor frumos- orice mașinărie este un avantaj..zgomotul face parte din viața modernă.

      Ștergere
  4. Motociclistii iti plac?cand trece unul prin oras , e un zgomot absolut infernal!Doar ca ala vine si pleaca iute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i suport, mă sperie!
      nu intru în detalii, în familie a exista o motoretă, dar „șoferul„ o trata ca pe o navă cosmică..( vorba vine)

      Ștergere
  5. A cosi presupune o anumita activitate,miscare ,ritmica a corpului prin anume balans,sincron.Se impeleste ca imagine de minune cu ritmul naturii si linistea ei sfanta.Este considerat de unii un exercitiu fizic complex ,adica deloc usor.Solicita anumiti muschi,abdomen ,spate.A da cu aspiratorul acela de tuns iarba,doar apesi pe un buton si te plimbi barrraind cu "masinuta".
    Omul este totusi o fiinta inzestrata de Dumnezeu cu ureche muzicala!

    RăspundețiȘtergere
  6. mor de râs- aspirator de tuns iarba!!

    Sigur că ai dreptate, tu vezi și lucrurile practice în latura lor artistică. Personajele despre care vorbim trăiesc într-o altă lume..a „zbârnielilor„.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i mai scuza,ca zau nu e cazul!O asemenea masinarie nu trebuia sa obtina brevet pentru a fi comercializat produsul!!!
      Eventual sa o perfecteze.Desi campul cu iarba si flori este asa un simbol,,,e natura cea mai firava si frumoasa...mijloace naturale baremi in acest caz!
      Seceratoarea nu emite asemenea zgomot!

      Ștergere
    2. Tu ai dreptate, în felul tău.
      Cine are vreme să se gândească la faptul că natura trebuie ocrotită în splendoarea ei?

      Poate că organizațiile ecologiste..

      Ștergere
    3. Vreun Ilie Moromete nu exista acolo la tara la tine unde zici ca se folosesc aceste motocositoare?El ar fi refuzat categotric.Apropierea de capitala isi spune cuvantul.

      Ștergere
  7. Pana la urma, fiecare isi urmeaza destinul. Nu i-a fost dat sa fie sofer, pentru ca a nimerit la un patron neserios si atunci, a facut ceea ce stia el mai bine. Nu degeaba facuse scoala in domeniul mecanic si liceu agricol. S-a intors la pamant si la agricultura, cu mijloacele care ii permit acum, sa lucreze mai mult si mai rapid, cu efort minim. A facut bine zic eu, pentru ca, la asta se pricepea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este un proverb- nevoia îl învață pe om!

    Viața te determină să acționezi/ Mai ales atunci când și alții depind de tine.
    Și eu zic că omul face ceva la care se pricepe, Nu l-am întrebat dacă a încercat să cosească fără „aspiratorul de tuns iarbă„..

    RăspundețiȘtergere
  9. Stii ce?...imagineaza-ti ca mergi la tara si toata ulita zornaie de zor cu aceste aspiratoare oribile de iarba.Asta ca s-au modernizat vezi bine!Sa vezi tu atunci cum fugi la bloc!
    Stiu pe cineva care nu merge la tara ca si-au facut o moara langa gospadarie si aceea face un zgomot teribil.Legal nu ai voie sa amplasezi asemenea mori in propria gospodarie .Cauti un spatiu mai retras.
    Da, sa invete miscarea naturala,la coasa asadar!Sanatate curata!
    Cu bicicleta mai mult,mai putin cu masina.Mai putina poluare,zgomot!


    ps Conform unor studii japoneze parca , si o floare,un fir de iarba sufera cand este taiat!

    Maine poimane or sa inventeze ceva ca o sa-i administreze copacului un soc electric ca sa-i cada toate fructele...ce sa ne mai "chinuim" cu bucuria fireasca de a culege ...


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merg destul de des.Și le aud.Nu te poți ascunde. Viața merge înainte cu toate ale ei, omul trebuie să se adapteze.
      Sigur că nu tot ce se petrece face bine, dar nu ai încotro.
      Inventatorul ar trebui să construiască mașinării silențioase..

      p.s. care este deosebirea între a cosi și a tăia cu această mașinărie? mă refer la „durerea „ firului ierbii.

      Ștergere
    2. Pai ne tot adaptam atat de bine ca am ajuns cum am ajuns!Slava Domnului ca mai sunt si cei care refuza sa se adapteze la orice!Hai sa taiem toate padurile sa facem sosele suspendate,mai rapide,mai eficiente!
      Plangea un sivicultor din Austria cand a ajuns in Retezat.A ingenunchiat si a multumit lui Dumnezeu ca i-a fost dat sa vada si el padure adevarata,virgina.

      ps; Ambele taie.Dar imagineaza-ti diferenta dintre a fi simplu ghilotinat intr-o secunda si cea cu tam tam asurzitor de niste lamele probabil ce taie sfartecand prin rotire.

      Ștergere
    3. Cred că am răspuns în locul Gabrielei.. este o zi grea.

      Ștergere
  10. Eu cred ca se pricepe, insa cine mai sta acum sa coseasca zi de vara pana in seara, cand timpul inseamna bani, si cand familia depinde de munca ta. Poate sa si faca din cand in cand, de amorul artei, desi nici artist nu e. Traim alte vremuri si faca sa vrem, tehnologia face parte din viata noastra. Nu mai mergem ca pe vremuri sute de km pe jos ci cu masina, ne uitam la televizor nu la stele, folosim calculator ca sa scriem si sa ne informam nu mai umbla copiii la scoala cu tablitele de lemn. Se numeste civilizatie, cu tot ce auce ea bun sau mai putin bun. Fiecare poate testa sa traiasca dupa principii primitive insa sunt sigura ca ii va pieri repede cheful de testare. E simplu sa scrii. E greu sa muncesti fizic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt n sate in care se coseste frumos.Omul la tara traieste in general din munca sa cu pamantul,nu din bani!Exista traditie si aici.Tehnologia evident a cam devansat umanitatea din noi,cultul naturii se risipeste.Uneori trebuie sa spui si: NU!Iata de ce organizatii ecologiste.
      Sunt inventii tehnice care nu sunt acceptate,trebuiesc sa indeplineasca niste conditii.Uneori se respecta acest fapt,alteori din interese meschine,goana dupa profit nu se mai tine cont.Poluarea sonora este un criteriu.
      A scrie e mai greu decat a munci fizic ,atunci cand se implica efort de creatie.
      Iubesti natura,muzica cu adevarat?

      Ștergere
    2. Nu am argumente în favoarea„ aspiratoarelor de tăiat iarbă„. Nici nu caut.
      Ar fi perfect ca viața să curgă frumos, în ritmul ei firesc..

      Ștergere
  11. Da, asta este- viața este dură. Omul are mari responsabilități- trebuie „să facă bani„.
    Civilizația modernă ne „torturează„, aduce ea și bine, dar ne și copleșește.

    RăspundețiȘtergere