miercuri, 29 mai 2013

s-a găsit scrisoarea deschisă

Înainte  de a pleca  dintre noi, la 25 ianuarie 2013, DAN MIHĂESCU, umoristul care a scris texte memorabile pentru Toma Caragiu şi Tamara Buciuceanu Botez, a lăsat o
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CARAGIALE
Stimate nene Iancule,
Ambetat de tristeţe şi turmentat de scumpiri bezmetice, îţi compun această misivă tristă şi de adio, că ce mă enervează când vine vorba despre opera matale, este gogoriţa că satira îşi păstrează actualitatea, că personajele seamănă leit cu cele din zilele noastre, poltroni,tembeli, pungaşi, mahalagii, hahalere, bagabonţi etc.
Să avem rezon, coane Iancule, tălică ai scris pentru copii  scenarii de desene animate. Eşti mărunt, neicuşorule!
Ia hai, să te cocoşez cu niscaiva exemple.
Matale ştii cât ar costa acum o masă la "Iunion"?
Şi câtă verzitură îi lipeşti pe frunte manelistului minune, care ţine acuma locul lui I.D. Ionesco? Şi să te văd eu dacă ai corajul să vii pe jos de la "Iunion" acasă, noaptea. Că te dezbracă lotrii cu ranga.
Heavy metal!
Dacă ai vedea cine-i acuşica în fruntea bucatelor, te-ai închide la "Gambrinus" şi nu te-ai trezi din beţie decât să te închini.
Suntem o ţară penală, meştere!
De la parlament la govern, toate mangafalele cu foncţii sunt în libertate condiţionată. Nu ştii cum şi cât se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpaţii! Şi toate oalele sparte le plăteşte poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele în Spania. Visează căpşuni.
S-au înmulţit nesimţiţii şi proştii şi vorba matale: "Cu prostia te poţi lupta, dar ea întotdeauna învinge!"
Zicea Nae Ipingescu: "Să nu mai mănânce nimeni din sudoarea, bunioară, unuia ca mine sau ca dumneata şi să şază numai poporul la masă, că el e stăpân". Mai mult de jumătate din popor e în mare mizerie şi tot atâta ar vrea să-şi lase ţara. O să zici că le crapă obrazul aleşilor?
Ei, aş!
Unde este Râca Venturiano cu al lui "Angel radios"? E timpul cocotelor. 
Ziţa, Veta, Joiţica, Didina sau Miţa Baston au fost sfintele-sfintelor. Paraşutele au acuşica golaveraj la televizor. Să vezi chestii deochiate, nene Iancule! S-a uitat şi Bubico al meu la o emisiune şi de atunci nu mai latră. Guiţă!
Domnul Goe e ticsit de droguri şi mamiţa vorbeşte la telefon, la linia fierbinte. Conul Leonida şi soaţa şi-au depus pensia la pubelă, de unde şi mănâncă, Tipătescu este Naşul mafiei judeţene, Dandanache face tocşouri de seară, jupân Dumitrache zis "Titircă Inimă-rea" e primar şi milostiveşte cu parcuri moca toate rubedeniile.
Se face Capitală până la matale la Ploieşti , numa' borduri şi mijlocul rămâne aşa cu gropi, cu mahalale fără apă şi canal, fără buleftrică.
Caţavencu combate la gazetă contra marilor corupţi, el fiind curat, deoarece până şi banii lui au fost spălaţi. Ghiţă Pristanda e finanţist acu', din negoţul cu maşini furate, alte fapte necurate ca şi şpăgi nenumărate. Până şi frizerul Nae Girimea se minunează câtă prostime s-a umplut de mătreaţă şi câţi politicieni de valută. O soţietate fără prinţipuri, morală şi cinste, care va să zică.
M V vorbeşte romanes, la televizor, cu fraţii şi surorile lui, la care s-a dat dezlegare să belească Europa. Fericiţi că au un de-al lor care îi înţelege, fiind apropiat de ei ca nărav şi poftă de viaţă. În ţară, băieţii deştepţi la matrapazlâcuri au strâns averi din care să se îndestuleze toate loazele lor, până la două mii paş'opt. Se fac mafioţi unii pe ăilalţi şi mă jur pe cursul valutar că au dreptate toţi. Dacă nici ei nu s-or şti între ei?...
Altminteri e "criză teribilă, monşer". Dacă ai cunoaşte Parlamentul de acum i-ai dedica "Năpasta", promisiunilor guvernului schiţa "1 aprilie", Justiţiei "Lanţul slăbiciunilor", vieţii noastre politice - "D-ale carnavalului", scrisoarea către FMI şi Consiliul Europei este "Scrisoarea pierdută", iar viitorul nostru poate fi asemuit cu "O noapte furtunoasă". Bravos naţiune!
Egzistă nişte unii care zice că suntem "Ţara lui Caragiale". Ei, aş!
Moravurile de pe vremea matale erau parfum.
Şi atunci, eu cu cine votez? Aceasta-i întrebarea! Cică dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă şi pe urmă el votează la fel.
Într-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci când ai zis că românul s-a învăţat să aibă din toate câte nimic.
În fruntea soţietăţii s-au aburcat mitocanii şi nu le poţi bate obrazul, întrucât (tot matale ne-ai învăţat) mitocanul se naşte jignit. Încolo, frică ne e că ne-am născut în România şi  o să murim în Becalia!
Dar să fim optimişti, că dacă nu murim o să fie şi mai rău!//
 p.s. dacă ai vreme, citește și aici
http://www.gamedesire.com/player/cuiab/blog/455228

18 comentarii:

 1. nu ştiu dacă să plâng sau... să plâng, gina!
  ori dacă era mai bine să rămână scrisoarea pierdută şi noi neştiutori.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pleacă ai noștri sau ai voștri, vin ai voștri sau ai noștri,noi rămânem mereu.. turmentați.

  RăspundețiȘtergere
 3. "Da-i Doamne mintea romanului cea de pe urma si apoi el voteaza tot la fel"... vai...mi-ar vini sa rad, daca nu ar fi adevarat. "În ţară, băieţii deştepţi la matrapazlâcuri au strâns averi din care să se îndestuleze toate loazele lor, până la două mii paş'opt. Se fac mafioţi unii pe ăilalţi şi mă jur pe cursul valutar că au dreptate toţi." Minunata scrisoarea aceasta pe care i-a scris-o lui Nenea Iancu si o minunata oglinda a societatii : "O soţietate fără prinţipuri, morală şi cinste, care va să zică."
  Parol, Coane Iancule!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. DREPTATE?UNDE? IN TARA FARA TARA?SUNTEM UN POPOR CU DESTINATIE NECUNOSCUTA.FARA TEL, FARA IDENTITATE.NE BAT PANA SI TANTARII.CRED,SIGUR5 CA MAMALIGA VA FIERBA SI VA DA IN CLOCOT.NU VAD REZOLVARE PROMISA ELECTORAL,DAR, VAI DE CEI CU PUTEREA NOASTRA. ASTEPT MINTEA ROMANULUI,DAR NU CEA DE PE URMA.VA FI TRAGIC PENTRU TOTI.

   Ștergere
  2. ROMANIA,NU ESTE INCA PIERDUTA.MAMALIGA ESTE IN FIERBERE.VAI DE CEI CARE CONDUC SI MINT.AU DE DAT RASPUNSURI.

   Ștergere
  3. Nu pot să fiu de acord cu dumneavoastră.
   Trebuie să avem măcar o fărâmă de speranță. Altfel, ce le spunem copiilor și nepoților noștri?

   Ștergere
 4. Mare pamfletar!

  Știi cum l-a „delegat„ pe prietenul său, Mihai Bendeac, să-i anunțe dispariția? așa-

  Umoristul Mihaescu a decis sa decedeze/

  Lung prilej de barfe si de ipoteze."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da. Avea dreptate pentru ca lumea, atat de apasata de probleme caseste in barfa un loc de refulare. Adica daca lui ii merge rau, ia sa vada altore de ce le-ar merge mai bine.

   Ștergere
 5. p.s. dacă ai vreme, citește aici:

  http://www.romanianvoice.com/poezii/umor/tc_fabula.php

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O stiam asta. Filmuletul cu Toma Caragiu Excelent. :)

   Ștergere
  2. colosală!

   „ai, stai, stai, stai... tovarăşul Mateiaş, stai să mai citim... Elefantul a avut de dat un raport cum a lucrat, câte alune avea în plan, câte a cules pe an, fildeş cât a folosit, cât a economisit... însă tot ce a raportat era binişor... binişor... umflat. Umflat nu cu pompa, ci cu... cu...
   - Trompa... n-am găsit altă rimă.”

   Ștergere
 6. "Să vezi chestii deochiate, nene Iancule! S-a uitat şi Bubico al meu la o emisiune şi de atunci nu mai latră. Guiţă!"...aici am ras,in rest m-a durut nespus ...da, prostii si nesimtitii s-au inmultit si cate si mai cate neajunsuri strigatoare la cer...asa este!Uf....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da.. mă uitam ieri, așa în fugă, la ceva și mă întrebam: domle,oamenii ăștia de prin televiziuni nu se vor fi rușinând seara când se uită în ochii copiilor lor, știind cum au obținut banii din care le cumpără haine, mâncare..?
   Mai mare rușinea!

   Ștergere
 7. Câtă dreptate are! Dacă ar fi trăit Nenea Iancu în vremea noastră, n-ar mai fi prididit să scrie piese de teatru, la câte motive de inspiraţie i-ar fi oferit realitatea... Suntem mai rău decât în vremea lui Dandanache şi Caţavencu!

  O zi bună, doamna Gina! :-)

  RăspundețiȘtergere
 8. În vremea lui, mulți l-au hulit,simțindu-se jigniți, când s-au „văzut„ în pielea unor personaje ridicole,astăzi, asemenea indivizi se scălâmbăie pe toate posturile tv, fără jenă..nici nu este nevoie de regie, comediile se scriu singure.

  O zi frumoasă îți doresc, Alex!

  RăspundețiȘtergere
 9. Multă dreptate are! Bine ar fi, doamna Gina, dacă ar fi doar atât, că le ducem aşa cum putem, însă mie mi-e foarte teamă, să nu fie mai rău!
  Pe zi ce trece, parcă, noi aceştia mai mici, mergem din rău în mai rău!
  O noapte liniştită vă doresc, doamna Gina! :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Ștef,
  Eu zic că totdeauna trebuie să ne rămână speranța!

  Cu mult drag!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.