sâmbătă, 10 mai 2014

ce ati facut voi

 in perioada celei mai mari provocari morale a timpului vostru?
 (ne vor intreba, poate, nepotii)
Mi-am recitit propriile povesti - nu la gura sobei, ca  prea frig nu este, nici in fotoliu, ca nu am stare- printre  carti si reviste, insemnari din 2005.
Cat de repede se astern amintirile..//Ne intalnim la bar.o sa bem micul dejun impreuna, W.Fields
Este mottoul Dilemei vechi, nr. 297.
 O citesc, de obicei, vineri. De data asta , am facut lectura intr-o calatorie dus-intors, Pitesti- Bucuresti. Cu sageata albastra. Am aflat multe. 

Cum e sa vrea toata lumea respect, de la vladica pana la opinca.
Cum ieri, 24 octombrie, a fost ziua 350. Clopotele ar fi trebuit, nu stiu daca s-a intamplat, sa bata de 350 de ori, vor fi fost plantati 350 de pomi, 350 de biciclisti vor fi traversat orasele . Pentru a se trezi constiinta mapamondului , care , printr-un tratat international, trebuie sa ceara sa se reduca atmosfera la cei 350 ppm de dioxid de carbon.
Toate, pentru ca intrebarea nepotilor „ ce-ati facut in perioada celei mai mari provocari morale a timpului vostru" sa nu ne gaseasca nepregatiti.
Mi-am dorit sa fi fost ‚ La fata locului’, cu doamna Madalina Schiopu, undeva ,in Danemarca, nu pentru ca barbatii gatesc mai bine decat femeile sau pentru ca sunt foarte mamosi.
 Ci pentru ca frigul a fost invins.
Stiintific.
Danezii locuiesc in case ecologice.
In realitate.
Nu in basmele cu renii lui Mos Craciun.  Constructiile se fac din materiale izolante, se inchid etans,in interior se conserva si caldura pe care o emite corpul uman, geamurile sunt triple. Aerul luat din exterior se incalzeste prin ventilatie.. Se produce apa calda cu ajutorul panourilor solare de 5 m.p., fixate pe acoperis . Rezultatul? Nu doar caldura ecologica. Se fac si mari economii la factura de energie.
 Ce sa spun?
 Am citit un basm frumos.
Sa mai adaug ca Madonna a scos de la naftalina si a donat niste pantofi ca sa poata merge la scoala copiii bulibasilor nostri cu palate aurite si fantani cantatoare langa paturi?
Multe am aflat .
 Dar cel mai tare si tare mi-a placut o ‚ recitire’ a domnului Plesu. Care, la randu-i il citeaza pe Andre Gide, din "Falsificatorii de bani’:” Cred ca secretul tristetii tale- ca esti trista, Laura, - e ca viata te-a impartit, dragostea nu te-a dorit intreaga, ti-a cerut sa dai mai multora ceea ce ai fi vrut sa dai unuia singur”. 

Adauga dumnealui- ”O femeie adevarata este un amestec de dulceata, amaraciune, umor si destin ".
p.s. nu stiu de ce, dar nu mai  citesc Dilema..

2 comentarii:

  1. Intrebarea asta mi-o pun si eu, din perspectiva de parinte, deocamdata: ce le voi spune copiilor mei si cum? Nu-i usor, dar nici imposibil nu e. Incerc sa ma tin tare, dar ma cam sperie vremurile in care traim si cand ma gandesc la cele care vor veni...

    RăspundețiȘtergere
  2. Realitatea este cel mai dur si insensibil profesor, draga mea Crenguta.

    RăspundețiȘtergere