sâmbătă, 15 august 2009

Sfanta Marie Mare


Sfânta Fecioară Maria, ca una care s-a învrednicit de cinstea excepţională de a naşte cu trup pe Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul lumii, este venerată în cultul ortodox fiind cea dintâi şi cea mai mare dintre toţi sfinţii, "Mai cinstită decât heruvimii şi mai preamărită fără de asemănare decât serafimii".
Venerarea Mariei ,ca fecioară, exista, deopotrivă, în bisericile- ortodoxe, catolică, anglicană şi cele orientale. Un număr foarte mare de biserici şi catedrale îi poartă numele. Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august ,"Sfânta Maria Mare", sărbătoare care se numeşte oficial în biserica romano-catolică "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar în bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Recent, biserica anglicană a introdus "Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria" pe aceeaşi dată.
Toate aceste biserici sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului ,"Sfânta Maria Mică", pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătoreşte Sfântul Nume al Mariei , simbol al respectului datorat Maicii Sfinte şi încrederii în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, semn de binecuvântare şi tărie în faţa ispitelor).
Pe 25 martie bisericile- catolică şi cele ortodoxe sărbătoresc Buna-Vestire, în timp ce biserica anglicană sărbătoreşte Ridicarea Sa la Ceruri.
Bisericile ortodoxe, greco- şi romano-catolice sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, pe 21 noiembrie.
Biserica catolică mai sărbătoreşte Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie şi, după Conciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sărbătorii de 1 ianuarie din Tăierea împrejur în Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina păcii.
SFANTA MARIA, ROAGA-TE PENTRU NOI!”Adu-ti aminte, o Preamilostiva Fecioara Maria, despre care nu s-a auzit vreodata sa fi venit cineva sa ceara ocrotirea Ta, sa implore ajutorul Tau si sa caute mijlocirea Ta si sa fi fost parasit la nevoie. Însufletit de aceasta încredere, alerg la tine o, Maica Mea, Fecioara a fecioarelor, vin la Tine, în fata Ta, stau ca un pacatos si mahnit. O,Maica a Cuvantului întrupat, nu dispretui cererile mele si, în marea Ta Milostivire, asculta-le si gaseste de cuviinta a le împlini.”
LA MULTI ANI !!! tuturor celor ce poarta numele Preasfintei.

12 comentarii:

 1. Slavita fie Nascatoarea de Dumnezeu! Sa ne ocroteasca si sa ne calauzeasca pe cararile cele mai line ale vietii!

  RăspundețiȘtergere
 2. LA MULŢI ANI din tot sufletul tuturor Mariilor!

  RăspundețiȘtergere
 3. Îmi aduc gândurile aproape de postarea ta, aproape de urările tale şi spun:
  La mulţi ani!

  O zi frumoasă, draga mea!

  RăspundețiȘtergere
 4. Frumoase gandurile si urarile tale, Cora!
  Multe multumiri!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am si eu doua Marii in familie, draga Cris!

  RăspundețiȘtergere
 6. Geanina, pentru mine, ziua de astazi are o semnificatie speciala!
  Retraiesc, de fiecare data, niste momente speciale!

  RăspundețiȘtergere
 7. servus...
  de cîtă ocrotire şi iertare avem nevoie, mă întreb? cîtă îndrăzneală mai avem să îi cerem Mariei sa se roage pentru noi cei care nu ne prea rugam?
  toate cele bune, Gina!

  RăspundețiȘtergere
 8. Pentru tine, gandurile mele bune si multa fericire alaturi de cei dragi.
  Pupicei

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte frumos articol si bine documentat. Ma alatur si eu tie si celorlalti care au comentat ca sa urez La Multi Ani celor ce poarta acest frumos nume.

  RăspundețiȘtergere
 10. Macar din cand cand, ne reunim gandurile si sperantele, Flavius!
  Astazi am vazut lumea altfel. Supusa. Cuminte. Preocupata.
  O comuniune absoluta.
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 11. Iti multumesc frumos, Diana!
  Aceleasi frumoase urari si tie. Si familiei tate!

  RăspundețiȘtergere
 12. Multumesc frumos, Geocer!
  Fie ca frumusetea zilei de astazi si puterea Preasfintei sa ne faca mai buni!

  RăspundețiȘtergere