sâmbătă, 28 noiembrie 2009

parfum princiar

Fermecatoare, gratioasa, inteligenta si ferma, printesa precoce , Martha , fiica Smarandei Mavrocordat, casatorita Lahovary, nascuta la 28 ianuarie 1889, egala ca personalitate cu tatal si bunicul matern, a invatat de mica independenta. Copilaria si adolescenta si le-a impartit intre Bucuresti si diverse capitale europene, insotindu-l pe tatal ei, diplomatul Lahovary. Fetita uimea cu memoria uriasa- retinea texte lungi, dupa lectura pe care o faceau colegii de clasa. Bunicul avea sa descopere ca exaltata lui nepoata ascundea ca inca nu stia sa citeasca. Educatia ei a fost un amestec de exigenta de manastire belgiana si spirit romanesc.Cultura, inteligenta, siguranta de sine au fost recunoscute de regina Elisabeta a Romaniei, la sugestia careia, tanara a pozat pentru picturile de la biserica din Curtea de Arges. Dupa o scurta si focoasa pasiune, la 16 ani, dupa moda timpului, s-a casatorit cu printul Bibescu. Printesa si sotul ei au hotarat sa traiasca separat, dupa nasterea celor doi copii.Viata i-a fost un drum inflacarat intre politica si literatura, dublat de rasunatoare iubiri. Numele printului mostenitor al Germaniei, al regelui Spaniei, Alfons al XIII-lea, al lordului Cristopher Thompson apar in biografia sentimentala a celei care , ca faima, seamana cu Mata Hari.La Paris a cunoscut celebritati ca -Paul Claudel si abatele Muquier, Marcel Proust, care i-au fost prieteni. Literatura i-a fost refugiu. Si sursa a celebritatii. ” Cele opt raiuri”- 1908, „ Izvor, tara a salciilor”, 1923, ' Papagalul verde"-1923, ' Destinul lordului Thompson"- 1927, ' Viata unei prietenii"- 1957, ' Nobletea robei"- 1923, " La bal cu Marcel Proust",1928, " Portrete regale", ' Cruciada pentru anemona", 1931, ' Rasul naiadei', 1935 . Recunoasterea meritelor acestei ipostaze feminine de luptator s-a conctretizat in titluri jinduite de barbati- a primit Legiunea de onoare si a fost membra a Academiei Regale de limba si literatuta franceza a Belgiei. A fost un spirit civic deosebit- in 1916 a condus la Bucuresti un spital pentru raniti. A parasit , cum a putut Mogosoaia, palatul pe care il rectitorise intr-un spirit original, pentru ca l-a iubit enorm, in timp ce in Romania se instaura regimul comunist. La Londra spunea despre acest moment ca” a disparut ca un decor de opera”. A parasit lumea , la 84 de ani-28 noiembrie 1973 , luand cu ea farmecul si frumusetea unor vremuri princiare..
Serban Cioculescu-
„Cunoscută şi sub numele de Lucile Decaux, cu care a semnat o serie de biografii istorice, Martha Bibescu a scris aproape patruzeci de cărţi, a colaborat la un număr mare de reviste, a răspuns la o serie de 17 emisiuni la Ora Culturii Franceze, a fost membră a Academiei Regale din Bruxelles, în fotoliul pe care-l ocupase contesa de Noailles, a dus o intensă viaţă literară şi mondenă, cucerind prin frumuseţea, inteligenţa şi talentul ei numeroase admiraţii. A păstrat până la urmă nostalgia după «ţara sălciilor» şi amintirea prieteniilor lăsate în ţară.“



Geniul este o lunga adolescenta” . „ Suferinta este un loc geografic in care ne regasim cu totii”. Martha Bibescu.

20 de comentarii:

  1. ce frumoasa incursiune in Femeie.
    multumesc Gina. o sambata seara care ma ajuta sa ma simt bine

    o duminica asa cum iti doresti

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-o propozitie ai scris un poem, Angela!
    Dedicat Femeii.
    Duminica frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ma insel, dar la Mogosoaia se simte numai spiritul marelui aviator si intreprinzator Valentin Bibescu, desi cedarea domeniului catre Statul Roman a facut-o Martha, in timpul comunistilor...Probabil restauratorii n-au apreciat-o...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a plăcut foarte mult definiţia dată suferinţei...

    RăspundețiȘtergere
  5. fortunanoua.wordpress.com29 noiembrie 2009 la 11:36

    Imi rasuna mie ca un cantec cunoscut numele Martha Bibescu dar nu stiam nimic despre el...gratie tie stiu, iar asta ma face mai bogata.
    Mai bogata cu un renume nobil. Multumesc din suflet, eram in cutare de exmple de noblete !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place mult fotografia aleasa de tine, Gina. ceva din figura Marthei Bibescu imi aduce in fata ochilor imaginea lui Luli Sturdza, o alta femeie si om adevarat, despre care am scris si eu la un moment dat pe blog.
    aceeasi finete si feminitate, aceeasi gratie si, in acelasi timp, darzenie si hotarare! mai rar chiar si pentru acele vremuri, si-aproape "disparut" pentru vremurile pe care le traim acum...

    duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Merg des la Palatul Mogosoaia, acolo-i biserica satului...Nu este nimic romantic, feminin; nu-i amprenta Marthei, ci a lui Valentin, aviator, ofiter, industrias...Mogosoaia este puterea, ambitia si inteligenta Bibestilor...

    RăspundețiȘtergere
  8. Super, Gina! Tare mă bucură acum, când reușesc după săptămâni întregi de absență de pe blogurile celor dragi, o gură de aer curat, frumos. În rest, a spus Angela tot :p Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. fortunanoua.wordpress.com30 noiembrie 2009 la 00:13

    Gina draga, unde-ai fost azi? Sper ca nu esti racita? O zi fara vorbe noi de la tine e ca o zi de iarna mohorata !
    Revino mai repede caci imi este deja dor de tine !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. E minunat cand frumusetea se ingemaneaza cu inteligenta si nobila nastere.O asemenea femeie ar fi izbandit orice, indiferent in ce casa s-ar fi nascut.ea ramane un exemplu greu de egalat chiar si azi de modul cum femeile pot imbina politica, cultura, inteligenta cu gratia specific feminina.

    RăspundețiȘtergere
  11. Maria, nu cred ca gresim, atunci cand recunoastem , desi femeile, in general, rar au cuvinte de lauda pentru alte femei de succes, daca ne mandrim cu un nume precum al Marthei Bibescu.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. LiaLia, bine ai revenit!
    Stii ce zic? Nu se poate sa trecem peste urmele adanci lasate de suratele noastre , fie in literatura, istorie sau politica, ca si cum n-am vedea prea limpede!
    O noapte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  13. Fortunanoua, cred ca, intr-o vreme ca asta, cand rautatea, mizeria si marlania ne agreseaza , ne putem curata sufletele , inspirand o gura aer nobiliar.
    o noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ruxi, m-am uitat la toate fotografiile printesei. Asta mi s-a parut cea mai fascinanta!
    Parca vine dintr-o alta lume!
    M-am gandit ca ne face bine sa ne amintim ca darzenia poate sta langa frumusete si distinctie .
    O noapte buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  15. @ daurel, am exagerat, cumva, vorbind despre dragostea printesei pentru un palat pe care l-a rectitorit din banii pe care i-a castigat vanzandu-si cartile?
    A facut asta , pentru ca l-a iubit enorm. Ce s-a intamplat dupa aceea este istorie.Asa cred.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  16. @ daurel, nu creez si nici nu ma implic in polemici. Cred, insa, ca implicarea printesei in reconstructie nu putea sa treaca neobservata.
    O seara frumoaca!

    RăspundețiȘtergere
  17. Fortunanoua, iti multumesc mult pentru ganduri!
    Merg la Bucuresti, de cate ori pot. Acum a fost o ocazie speciala- peste cateva zile este ziua de nastere a unuia dintre fiii mei.
    De fiecare data, ma duc mai devreme. Este modul meu de a ma exprima. Ca mama!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  18. fortunanoua.wordpress.com1 decembrie 2009 la 00:14

    La multi ani fiului tau, sociologul, nu? Sper ca ti-ai anuntat vizita :D
    Iarta-ma, sunt rea. Cu el, nu cu tine :) Cred ca esti mai fericita acum (hihihi, iata ca am folosit un grad de comparatie incorect, parca fericirea nu suporta comparatie).
    Traiesti atat de corect totul ca ma pui si pe mine la respect....pe mine care am o viata atat de dezordonata...fara tabieturi...
    Distractie placuta la petrecerea cu fiul tau !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Fortunanoua,
    Va fi ziua lui in curand. Sunt , deja, la mine acasa. Nu il vizitez niciodata pentru petrecere. O fac pentru el . Si pentru mine. Este ceva, pe care nu stiu daca il intelege . Si daca nu se intampla, nu ma supar. Este modul meu de a fi . Si de a reactiona.
    Uitasem. Da, l-am anuntat. Intre timp, mi-am corectat intiativele, stii cum e- mai bine mai tarziu, decat niciodata.
    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere