joi, 5 noiembrie 2009

leac de suflet

Zi incerta. Frig de iarna. Ploi incete. Seara mea de suflet. Saptamana de saptamana, joi seara, sala mare a Casei Sindicatelor este plina. Multe figuri cunoscute , de acum.De toate varstele. Concert simfonic extraordinar al Filarmonicii.Asta seara -S. Rachmaninov-Concertul nr.2 pentru pian si orchestra in do major, op/18, in trei parti. P.I. Ceaikovski- simfonia nr.5 in mi minor op.64, in patru parti.Dirijorul orchestrei-olandezul Theo Wolters, absolvent al Conservatorului din Maastricht. Un talent uluitor.In plina forta. La pian- tanara Alina Bercu. Aparitie uimitoare, delicata,dar navalnica, frumoasa, neobosita.Degetele- arcusuri mangaie clapele, trupul de copil se arcuieste in ritmul rascolitor al sunetelor. Aflu ca a fost descoperita, intamplator, la 7 ani, in Campina, orasul natal, de catre profesoara Magdalena Popa, care o indeamna sa se stabileasca la Brasov. Dupa 9 ani de aprofundare a pregatirii muzicale ,cu profesoara Stela Dragulin, de la Facultatea de muzica a Universitatii Transilvania, romanca este admisa , cand implinea doar 16 ani la Universitatea de muzica’Frantz Liszt” din Weimar, Germania. Din 2006 este eleva profesorului Grigory Gruzman. In seara asta de toamna , a vrajit publicul pitestean . Ovationata minute in sir. Rasplatita cu flori in culorile toamnei. Doua ore de incantare. De vis.

p.s Multi spectatori tuseau , este drept. Nimeni n-a purtat masca, desi, daca ar fi sa ne gandim la avertismente, ar fi trebuit sa vedem virusii topaind dinspre orchestra catre sala.Sau invers. Nu i-a vazut nimeni.( am incercat si cateva fotografii). Muzica a alungat toate spaimele.

13 comentarii:

 1. Gina
  leacul pe care il propui pentru suflet in seara asta este deosebit :)
  muzica alunga spaimele!

  RăspundețiȘtergere
 2. Seară cu totul şi cu totul specială...

  RăspundețiȘtergere
 3. Magica seara...un leac la care chiar si cocostrocii cred ca au uitat sa macine amigdalele!:))

  RăspundețiȘtergere
 4. Angela, su fugit toate spaimele.Allegro..
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 5. Ana- Maria, daca erai pe aproape, sigur scapai de intepaturi!
  Sanatate iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Citesc si zambesc .Si pentru mine daca e joi, e filarmonica. Iar Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra al lui Rachmaninov este pe lista mea de preferinte muzicale.
  Pentru o astfel de seara merita sa infrunti frigul de-afara si temerile:).

  RăspundețiȘtergere
 7. Asta am facut si eu, Anielle!
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 8. Muzica este intotdeauna o desfatare permisa oricui, cu cat muzica e mai rafinata cu atat desfatarea este mai deplina."Descopoerirea: unui copil de catre cineva, este intotdeauna o sansa de care putini au parte.Spun asta ca mama de pianista in devenire, cu premii internationale si nationale si stagii in Germania...Sper sa scrii si despre ea intr-o zi un articol la fel de frumos...

  RăspundețiȘtergere
 9. Cat de fericita poti fi, Maria!!!
  M-ai emotionat atat de tare, de parca am si ascultat-o pe fiica ta.
  Nu stiu sa fac cronici muzicale. . Ascult muzica. Imi deschid tot sufletul sufletul!!!
  O zi frumoasa va doresc!!!

  RăspundețiȘtergere
 10. Gina, cu asa gura de aer proaspat si cu asemenea talente binecuvantate, e mai usoara supravietuirea!
  Iar viata, mai frumoasa si mai incarcata de armonii!
  O seara sub semnul ecourilor artei!

  RăspundețiȘtergere
 11. Asa este, Pescarus!
  De la ideea asta am si pornit!
  Sunt momente prin care te poti rupe de iuresul asta.
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere