vineri, 20 noiembrie 2009

in paralel


Nu m-am priceput niciodata la evaluari ‚ din ochi’- cati ani are x, cati km. sunt pana la..cu cat merge la ora.., cam cati oameni sa fi fost in cutare loc, in cutare timp..Imi este, insa, la indemana , sa constat ca destul de multa lume a ales aseara, ca de altfel in fiecare joi , pentru doua ore, sa simta si sa traiasca viata in revarsari de armonii sonore. Sa asculte muzica de cea mai buna calitate. In interpretari impecabile. Sub bagheta neobosita a maestrului Alexandru Ganea, dirijor permanent al Filarmonicii din Pitesti, am ascultat doua piese semnate J. Haydn „Concertul pentru violoncel si orchestra”, in stil traditional si Simfonia ‚” La Passione”, o structura turbulenta-lent-repede, cu accente optimiste.Intre cele doua piese semnate” papa Haydn” , am ascultat ´Concertul pentru vioara si pian”, compus de romanticul pastratotor de traditie, Felix Mendelsson Bartoldy, la 12 ani.Noutatea serii, rasplatita cu aplauze indelungate, a constituit-o prestatia extraordinara a tanarului violonist Alexandru Tomescu, castigator al concursului pentru vioara Stradivarius Elder-Voicu. Solist concertist al Filarmonicii noastre, alaturi de alti doi valorosi artisti, violoncelistul Razvan Suma si pianistul Horia Mihail, violonistul si-a castigat dreptul de a canta pe acest instrument exceptional, unul dintre putinele exemplare Stradivarius din lume, aflat in stare de functionare. Pentru 5 ani. Armonie, echilibru,rigoare, sonoritati limpezi, daruire,simplitate odihnitoare, distinctie, crizanteme, figuri destinse. O seara minunata, dincolo de lumea dezlantuita.

8 comentarii:

 1. Preocupari inaltatoare, rafinate, pentru suflet.
  Te felicit, draga Gina, ca ai ales sa traiesti aseara cateva ore de viata in revarsari de armonii sonore!
  Astazi la gradinita fiicei mele, un coleg de-al ei de la grupa mare tinea in manuta o vioara in miniatura, mesterita de tatal sau.
  Mama era indecisa, daca sa-i cumpere un instrument adevarat sau sa-i mai cuantifice interesul fata de muzica culta...
  Cred ca in fiecare pui de om este ascuns un mic artist, totul e sa-l descoperim si sa-l incurajam, poate ca va inmuguri mladita de talent!
  O seara linistita, cu ecouri artistice!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna seara,as fi onorat s va avem in echipa 10 ro,si sa construim impreuna cel mai mare blog din romania.am trimis o invitatie pentru a va face autor pe blog,avem nevoie de autori ca dvs. printre noi.Va asteptam articolele si opiniile pe blog.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pescarus, iti multumesc pentru observatiile prietenesti!
  E simpatica situatia colegului fetitei tale, cu vioara confectionata acasa.
  Important este , cred, pentru fiecare talent , daca este descoperit la timp. Si incurajat.
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 4. fortunanoua.wordpress.com21 noiembrie 2009 la 00:52

  Ai ascultat live o Stradivarius ??
  Alexandru Tomescu e pitestean? Canta la Filarmonica voastra???
  Numai piese bune, clasice se canta acolo, asta e minunat! Muzica clasica moderna nu prea e pe gusrul meu...:D
  M-am bucurat mult ca fata mea a intalnit un profesor de muzica ce s-a priceput sa-i faca pe copii sa le placa teoria muzicala...astfel a ajuns ea la scoala de muzica unde studiaza flaut si pian,

  RăspundețiȘtergere
 5. Da, fortunanoua, am ascultat arcusul viorii Stradivarius.
  Nu este pitestean Alexandru Tomescu. A acceptat , alaturi de ceilalti doi membri ai Romanian Piano trio- violoncelistul Razvan Suma si pianistul Horia Mihail, postul de solist concertist al Filarmonicii Pitesti.
  Felicitari pentru fetita ta!!!
  Zile frumoase!

  RăspundețiȘtergere
 6. Pentru Alexandru Tomescu si vioara Stradivarius as fi dat si eu o fuga la Pitesti daca nu eram ocupata cu o raceala :).

  RăspundețiȘtergere
 7. Anielle, a fost un concert extraordinar!
  Joi , solist la pian va fi Valentin Gheorghiu.
  O seara buna iti doresc!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.