Din motive personale, deseori, călătoresc cu trenul .
Îmi place să văd răsfoindu-se, în fugă, paginile unei cărți uriașe-felii de câmpie, un colț de pădure, sate, cu drumuri înguste, pomi risipiți pe miriști, poteci șerpuind printre ogoare, flori răsărite printre pietre..
Mă emoționează, de fiecare dată, diferit, unele gări.
Cu aerul lor special, nostalgic- peron simplu, dale tocite, o pasarelă agățată în aer , ca un braț colosal, suspendat, așteptând să-l mângâie cineva..alei tăcute, bănci îmbătrânite , tocite de așteptare.
Gara de Nord mă sperie.
Da, prea multă lume, atâția indivizi ciudați, țigăncile alea- de ce le-aș spune altfel, când asta sunt? Murdare, cu păr întunecat, prin care n-a mai trecut pieptănul de săptămâni,.. bani zdrăngănind, printre șuvițe soioase, sacoșele lor mizerabile, mereu deschise , gata să primească orice, inghesuiala , fără motiv, la urcarea în tren.
Și mizeria.
La prima oră a zilei , numită a curățeniei, cineva aruncase, parcă voit, la tot pasul- hârtii, bidoane , mai mici sau mai mari, bilete de tren, câte o pagină de ziar, resturi de țigări..
Nu pot să nu mă întreb- când o să fie altfel?
Se va întâmpla vreodată?
"In treacat" fie spus, cred ca va mai curge multaaaa apa pe Dunare pana vom ajunge si noi la un grad normal de civilizatie.
RăspundețiȘtergereNu mai calatorisem de multa vreme cu trenul. am facut-o acum cca. 2 luni, cand am mers in Grecia. Autocarul pleca din Bucuresti si am vrut sa vad cum mai e calatoria pe calea ferata. Fata de acum 10 ani s-au schimbat multe, totusi!
RăspundețiȘtergereCati,
RăspundețiȘtergereEste punctul nostru, ca națiune, cel mai slab.
Sau , printre cele mai slabe.
Geocer,
RăspundețiȘtergerePoate ca aspect vrei să spui. Aici îți dau dreptate.
Atitudinea oamenilor nu prea s-a îmbunătățit.
Sau , ai avut noroc, ai nimerit într-o zi norocoasă.
Nu am mai calatorit cu trenul in Romania de vreo 12-15 ani, pana anul trecut, cand am dorit sa imi fac vacanta pe litoralul romanesc. Am zis ca au trecut atatia ani si lumea s-a civilizat. Am ramas inmarmurita cand am intrat in compartiment. Cu siguranta era acelasi de pe vremea cand aveam vreo 5 ani si faceam acelasi drum. O bancheta care se deplasa in fata si in spate, in functie de mersul trenului, un miros imbacsit, absolut totul era soios si incepusem sa ma simt ca intr-un tunel al timpului. Parca nu mergeam la mare, ci calatoream in trecut.
RăspundețiȘtergereLa îndepărtată vreme visezi ... Nu poţi face doi paşi pe stradă fără să te agreseze un "discriminat" şi vrei să poţi călători cu trenul fără ei?
RăspundețiȘtergereCheferiştii fac pe ei să nu aprinzi o ţigară pe culoar "că-i interzis", dar, nu au auzit că ar fi interzis cerşitul, comerţul ambulant, nesimţirea, ...
Scuze: am omis din listă alcoolul, seminţele, cârnaţii şi usturoiul aferent, urletele, înjurăturile, manelele duduite din casetofoane şi playere, ... şi mult prea multe altele care fac diferenţa dintre călătoria într-o ţară civilizată şi Rrrrromânia noastră!
RăspundețiȘtergereSorina,
RăspundețiȘtergereEu călătoresc cu ” săgeata albastră”. Așa s-a numit la început, chiar își menține numele, doar că parcurge 108 km în două ore.
Deși costul uni bilet este semnificativ- 25 lei-calitatea transportului este submediocră. Dacă adaugi la asta atitudinea unora, zău că-ți vine să renunți ,,dar , de, nu pleci undeva doar de plăcere.
Zamfir de Turda,
RăspundețiȘtergereAcum de, s-au inventat mobilele..într-un compartiment aproape toți călătorii sunt posesori.Auzi ce vrei și ce nici n-ai crezut vreodată că ar putea să se întâmple.
Cât despre arome..știi cum e- oamenii pleacă la ore diferite de acasă, au mult de mers, unora le place brânza, altora ceapa ..sau și una și alta.
Da, trăim la noi acasă..
"Gara de Nord mă sperie.
RăspundețiȘtergereDa, prea multă lume, atâția indivizi ciudați, țigăncile alea- de ce le-aș spune altfel, când asta sunt? Murdare, cu păr întunecat, prin care n-a mai trecut pieptănul de săptămâni,.."
Da, Gara de Nord nu oferă imaginea pe care ar trebui să o ofere. Din păcate. Poate în viitor, deşi ne-am săturat să tot aşteptăm...
va veni, Gina :)
RăspundețiȘtergeresunt sigura ca globalizarea aduce cu ea si avantaje.
cand va exista un program social de sensibilizare, comportamentul multora se va schimba.
sunt prea optimista? :)
te cuprind cu drag :)
Nu. Nu cred ca se va schimba vreodata, atat timp cat gena noastra balcanica, influentele neproductive, lipsa educatiei, saracia, incultura, confluentele astrale nefaste (ca nu mai am altceva ce sa blamez) vor fi mai puternice decat orice vag impuls civilizator. Deci, niciodata. Dar eu recunosc ca sunt intr-o faza negativista si pesimista, deci poate ca mai corect ar fi sa spun ca se va schimba situatia atunci cand va fi un imens proces de schimbare la nivel national, nu doar la suprafata, nu doar in ceea ce tine de norme sociale, politice etc, ci acolo adanc, in constiinta fiecaruia. De fapt, asta tot "niciodata" se traduce :)
RăspundețiȘtergereImi pare rau de experientele asta urate de la noi. Si mie imi plac trenurile. Si garile (de cand am devenit una). Si mi se pare ca toate detaliile astea sordide care au devenit un element definitoriu al lor le aseamana unor doamne cochete si rafinate care-si impodobesc garderoba cu flori mucegaite.
Imi place si mie sa calatoresc cu trenul.E mijlocul de transport pe care-l prefer.
RăspundețiȘtergereLa Bucuresti n-am mai fost, nici prin gara de Nord n-am trecut de peste 25 de ani si nici nu mi-e dor.
cat priveste mizeria si gunoaiele aruncate peste tot arata gradul nostru de civilizatie. :(
Vinovati suntem toti, mai ales cei care ar trebui sa dea exemple, modelele noastre...
Cris,
RăspundețiȘtergereȘi nu doar gara , ca loc, arată așa.Intrarea în București este o mahala - gunoaie răvășite de vânt, comunitari printre grămezile de mizerie, scormonitori..Groaznic..
Angela,
RăspundețiȘtergereÎmi place optimismul tău!
Nici eu nu sunt o sceptică, doar că, de mult prea multă vreme, nu văd nimic bun în jur.
Cred că te gândești la sancțiuni, aplicate celor care nu respectă legea așa-i?
p.s. Ești în Spania? mă bucur mult!!!
Savy,
RăspundețiȘtergereSimt multă durere în glasul tău.Și la mine în suflet bate un vânt rece, deși toamna îmi place mult.
Știi ce mi se pare cel mai greu de suportat? frica, da, frica de oameni.Faptul că trebuie să ții de geantă, că trebuie să-ți ferești hainele, piciorul, mâna, geamantanul..
Am văzut întâmplări asemănătoare și în Portugalia.
Culmea!
Concluzia a fost că făptașii erau tot români, adică răul de aici se răspândește..
Mi-ar plăcea să cred că lucrurile se vor schimba, totuși.
În bine.
Gabi,
RăspundețiȘtergereParcă n-aș fi total de acord cu tine, în privința vinovăției- eu cred că toți și fiecare , în parte, suntem vinovați de mizerie.
Nu educăm - cei care suntem în stare s-o facem , poate că nu avem timp, poate că nu putem, nu știu cum este..
Mă gândesc la ce spunea Angela- la sancționarea severă a vinovaților..poate că așa , doar așa, vom trăi mai civilizat.
Din pacate decad iar in politica.
RăspundețiȘtergereSe va rezolva cand sefii bugetari vor calatori pe banii proprii...
@Daurel,
RăspundețiȘtergereAsta ar presupune să li se ” taie” toate oportunitățile.
Cine o va face?
Cum?
Nu stiu Gina cand acest popor va fi atat de educat civic,incat toate ce ai scris in aceasta postare sa nu se mai intample.
RăspundețiȘtergereDe exemplu sambata trecuta ne plimbam printr-un oras din Ungaria.Curatenia era le ea acasa,dar in calea noastra a aparut un pahar de plastic gol.Multi trecatori au ignorat acea minuscula mizerie,dar Marcl-a luat si l-apus intr-un cos de gunoi de pe marginea srazii.
M-am bucurat in sinea mea ca a reactionat asa.
Oare e un inceput?
In gari n-am mai fost de foarte mult timp,dar din ce povestesti nu mare lucru s-a schimbat,din pacate
Asa cum am promis am inceput să caut acolo de unde mi-ai indicat si observând cu câtă sinceritate vorbeste de gări si de tigănci, nu m-am putut abtine de a nu lăsa măcar un semn si-o vorbă despre cele relatate in aricolul de fată .Da, vorba doamnei Cati din „ In orasul de cuvinte ” , „ in treacăt” sunt de acord cu caracterizarea celor cu „ părul nepieptănat ” de multe zile dar cu salbe de aur la gât si brătări pe mâinile la fel de nespălate . De unde le-or avea oare ? De la tiganii expulzati de Antonescu sau trimisi de Hitler in lagărele mortii ? Legat de celălalt aspect, la fel de trist si dezgustător ( gările noastre cu lumea lor piestrită si uneori chiar periculoasă ), tot vorba lui Cati, va curge multă apă pe DUNĂREA bătrână de la Pădurea Nebună la Marea cea mare până vom ajunge la un grad normal de civilizatie. Mi-au plăcut ideile din multe articole dar m-am oprit la acesta unde, „ tiganca imputită ” ( spusa lui Băsescu ), urlă pe la tribunale ca inculpatul „ mondial ” să fie judecat in stare de libertate ca si fiul senatoarei PDL „ mândră de felul cum si-a crescut copilul ” ajuns după gratii dar scos de acolo pe motiv că nu constituie pericol social când o tară intreagă stie de ce a fost scos.Si mie imi place să călătoresc cu trenul dovadă că am fost chiar si până la FIRENZE chiar dacă până la iesirea din tară am auzit permanent „ glasul rotilor de tren ” si-apoi doar opririle in marile capitale pe unde am trecut ( Budapesta, Zagreb, Liubliana ) .
RăspundețiȘtergere@Alioșa,
RăspundețiȘtergereTrăim în România și asta ne mănâncă, deocamdată sufletul..și liniștea.
Mulțumesc.
Ninge liniștit.Ca-n decembrie..
Pe principiul "las', că merge!", aşa funcţionează toate instituţiile statului(care nu suntem noi, sunt câţiva şmecheri. Dacă ne-am revolta că plătim un bilet de lux, dar călătorim ca şi cum am fi navetişti, altfel ar sta lucrurile...dar aşa, nu văd vreo schimbare în nici 20 de ani...decât dacă ne-om merita imnu' şi ne-om deştepta înttr-o zi, precum feţii frumoşi, cât alţii într-un an.
RăspundețiȘtergereOli,
ȘtergereCine te ascultă dacă te revolți?
Au fost situații în care m-am revoltat..știi ce se întâmplă?oamenii- cei necăjiți, aflați ca și mine, în aceeași situație, tac sau fug..
Civism? ce să zic??