marți, 28 septembrie 2010

”cine e treaz

în spatele zidurilor are lumină în fereastră”
Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, Herta Muller

Lumea este haotică.
Ne schimbă pe fiecare în parte, așa cum nici nu visăm.
Sunt întâmplări, evenimente, locuri, care te avertizează, într-un fel sau altul, să nu te atașezi prea mult de o idee referitoare la ceea ce vrei, ce aștepți sau ce ai vrea să faci într-un anume moment.

Da, voiam să o văd.
Mai precis, voiam să o ascult pe scriitoarea Herta Muller, în dialog cu Gabriel Liiceanu.
Am cumpărat și  am citit două cărți dintre cărțile traduse la noi.. Am adunat nedumeriri și întrebări..
Nici prin minte nu mi-ar fi trecut că a procura un bilet pentru un asemenea eveniment, desfășurat la Ateneu, ar fi o problemă. Ei, uite că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.
Aud că participanții au fost, cei mai mulți , invitați. Adică nu , neapărat, cititori.
O prietenă s-a învoit de la școală și a a venit tocmai de la Cluj, special pentru asta. A trebuit să facă drumul înapoi, în aceeași zi.
Sigur, s-ar putea spune că este bine și corect să te informezi dinainte cum stau lucrurile.
Pe internet, nici sâmbătă, nici duminică, nu a apărut nicio informație , care să avertizeze, cumva, că nu s-ar mai găsi bilete.
Ar mai fost întâlnirea de astăzi, de la librăria Kretzulescu.
Am renunțat.
Nu pentru un autograf voiam să particip la evenimentul așteptat cu emoție.”Se spune că în vis, furnicile sunt mătănii”. Animalul inimii.

20 de comentarii:

 1. De mult tot zic ca imi cumpar si eu o mostra a scriiturii ei... ca sa-mi pot da si eu cu parerea :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Gina, imi pare rau ca n-ai reusit s-o vezi si s-o auzi.
  Am citit stirea despre ea si intalnirea cu publicul si m-am bucurat ca a venit in Romania si ca multi vor s-o intalneasca.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu-mi vine in minte decat ca Liiceanu s-a razbunat pe o parte dintre intelectuali; atat ii duce capul...; pe el, pe Patapievici, pe Baconschi; or fi organizat grupuri din provincie...
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:MUI7PNjgZuEJ:insolent.ro/%3Fp%3D1212+marina+baconschi&cd=5&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox

  RăspundețiȘtergere
 4. "Lumea este haotică.
  Ne schimbă pe fiecare în parte, așa cum nici nu visăm.
  Sunt întâmplări, evenimente, locuri, care te avertizează, într-un fel sau altul, să nu te atașezi prea mult de o idee referitoare la ceea ce vrei, ce aștepți sau ce ai vrea să faci într-un anume moment".

  Chiar dacă ne imaginăm că noi schimbăm viaţa, ea este cea care ne modelează, în fiecare zi.

  RăspundețiȘtergere
 5. Fiindca esti mai in tema cu problematica legata de Herta Muller, as vrea sa stiu daca ea se considera a fi romanca? Ce amintiri are legat de tara noastra?

  RăspundețiȘtergere
 6. Gabi,

  Unii sunt mai norocoși.
  Este legea firii.

  RăspundețiȘtergere
 7. @
  Daurel,

  Nu știu cum se face, dar se cam potrivește vorba- nu este pentru cine se pregătește..
  Mulțumesc, voi citi!

  RăspundețiȘtergere
 8. Cris,

  Chiar nu știu dacă eu îmi propun să schimb viața, dar dorințe am.
  Nu mi se îndeplinesc toate..pot spune că am schimbat ceva?

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu fi suparata, daca iti place cum scrie ea, poate intalnirea cu omul real ti-ar fi influentat perceptia asupra cartii.Eu prefer sa raman cu cartile, oamenii de obicei, dezamagesc.

  RăspundețiȘtergere
 10. Florentin,

  Ce știu este din ce am citit, după ce Herta Muller a primit premiul Nobel.
  S-a născut într-o familie românească ,veche de 300 de ani, în Nițchidor, Timiș. Până la 30 de ani a trăit în România. A plecat în 1987.În satul ei nu mai are rude.
  Emil Hurezeanu scrie despre ea că a cunoscut-o foarte bine, încă de pe vremea când făcea parte din Grupul de acțiune Banat.El a fost primul interpret al celei care scria atunci ce se întâmpla în România.
  Ce spune ea despre ce se simte?
  ”Am venit în Germania, unde eram percepută ca româncă, iar în România, eram percepută ca nemțoaică. Nu poți să -ți dorești să nu aparții niciunui loc.A durut, dar eu m-am obișnuit și am luat-o ca pe un dat. Nu poți să-i forțezi pe oameni să te accepți sau să-ți trădezi propriile convingeri”.

  RăspundețiȘtergere
 11. Eu nici acum nu mi-am revenit din cauza faptului c-am strabatut 350 de km pentru a o intalni pe marea scriitoare care este Herta Muller si ca n-am avut acces, mai precis, n-am gasit bilet.Mi-am dorit din tot sufletul meu acest lucru, dar se pare ca cercul este inchis, nu mai poti avea acces nici macar la cultura. Sunt sigura c-au fost invitati oameni care n-au citit nici macar o carte de-a ei. Eu am citit 5 carti;Pe ultima ” Calatorie intr-un picior ” pe care si-a lansat-o astazi, mi-am cumparat-o duminica de la Bucuresti si aproape-am terminat-o pana-am ajuns acasa, cu autobuzul timp de 8 ore.
  Imi pare nespus de rau!
  In cartea ” Regele se-nclina si ucide”, in primul capitol intitulat ” In fiecare limba sunt alti ochi” aduce un elogiu limbii romane. Face o paralela intre cuvintele nemtesti si cele romanesti si ajunge la concluzia ca spre deosebire de germana, ”cuvintele romanesti faceau ochii mari atunci cand, fara sa vreau , ajungeam sa le compar cu cele germane. Intortocherile lor afurisite erau voluptoase, obraznice si tulburator de frumoase”
  In alt loc spune; ”Lilie”( crin) este feminin in germana. Fireste, cu alti ochi decat crina se uita crinul la tine. In germana ai de-a face cu-o doamna, in romana cu domnul Crin. Ce devine crinul in doua limbi aflate in desfasurare concomitenta? Un nas de femeie pe-o fata de barbat, un cerul-gurii lunguiet si verzui sau o manusa alba sau un guler de camasa”.
  Cat de frumos scrie si ce arta are in a incondeia cuvintele!

  In proza ei foloseste des motivul literar al batistei. De data aceasta,eu am folosit batista pentru a-mi sterge lacrimile amare de tristete...

  Poate cu alta ocazie vom reusi sa ajungem la intalnirea cu aceasta mare Doamna a scrisului.
  Datorita ei am reusit sa te cunosc si ma bucur pentru acest lucru.

  RăspundețiȘtergere
 12. Maria,

  Știu cât de mult îți place Herta Muller!
  Tocmai de asta am spus ce am simțit. Mai ales pentru tine!
  Să știi că am trăit sentimentul învinsei.
  Mai puternic am simțit starea ta, efortul tău de spera într- o întâlnire , care poate fi UNICĂ și de a primi , în schimb, un gest impardonabil al organizatorilor.
  Îți doresc să trăiești alte împliniri, care să-ți răsplătească participarea sufletească!

  RăspundețiȘtergere
 13. e bine sa ramai cu puritatea de a crede ca la o astfel de intalnire, sau la o intalnire cu un necunoscut pe care-l pretuiesti nu vei fi dezamagit, nu neaparat de persoana ci de intalnire, in general; eu mi-am cam pierdut-o, prefer sa pastrez ce am pana in momentul intalnirii; da, nu vrem un autograf d

  RăspundețiȘtergere
 14. Acesta este complexul omului care traieste la tara: este prea departe de miez si ajunge mereu ultimul!

  Am auzit la "RadioRomaniaCultural" ca urmeaza sa transmita inregistrari de la acest eveniment. Macar cu atat sa se aleaga cei care nu se pot ingramadi....

  RăspundețiȘtergere
 15. Mare pacat e atunci cand vrei sa ajungi la un anumit evenimet si ratezi ocazia,dar nu din vina ta.
  Imi pare rau!:(

  Imi place ideea cu furnicutele...animalutele inimii:).

  RăspundețiȘtergere
 16. LPP,

  Cred că, până la urmă, asta este soluția.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 17. Kid,

  Mă și gândeam- nu chiar ca în nuvela lui Rebreanu, dar, cam pe acolo,dureros, dar..

  RăspundețiȘtergere
 18. Angi,

  Dacă îți place, chiar mă bucur că am ” decupat-o” din cartea Hertei Muller.

  RăspundețiȘtergere