Așteptam surpriza.
Era chiar lângă autocarul portughez al lui Enrique. S-a prezentat zâmbitoare, Maria.
Tânăra foarte simpatică, imbrăcată prea simplu pentru gusturile româncelor , preocupate intens de numele firmelor de la care își cumpără hainele, vorbea românește. Cu șșș-ul alunecând nestingherit in mai toate cuvintele.
Parcă și zăpușeala iberică a fost mai blândă in preajma Mariei, care , ori de câte ori comitea, mai un dezacord, mai inghesuia femininul unde nu-și avea rostul, se scuza in chipul cel mai nostim cu putință.
Am fost debutul ei de ghid vorbitor în limba română.
Ce mi-a plăcut cel mai mult dintre toate poveștile brunetei portugheze a fost nu o legendă , cum eram tentată să cred , ci un adevăr istoric, cum m-a convins, cu mâna pe suflet, Maria.
Iubirea absolută, sfidând chiar și moartea, dintre regele Pedro și a frumoasa lui , Ineș.
Iubăreț din fire, fiul lui Alphoso al IV-lea ( secolul 14), s-a căsătorit, fără să se fi indrăgostit, cu prințesa Constancia, o femeie plăpândă , deloc atrăgătoare. Din motive pe care doar cei cu sânge albastru le respectă.
In preajma ei, se afla mai mereu, Ineș de Castro, domnișoara de onoare a reginei. Delicată, frumoasă, distinsă. Mai tânără cu doi ani decăt fosta ei prietenă, regina.
Pedro s-a indrăgostit.
Atât de tare, că ori de câte ori se despărțea de Ines, simțea că i se smulge inima din piept. S-au iubit in taină , ani mulți. Pedro și-a respectat indatoririle de urmaș la tron, rămânând alături de Constancia, care i-a dăruit doi copii. Suferindă fiind, regina-mamă n-a putut supraviețui celei de-a doua nașteri.
Deși liber, Pedro nu se putea căsători cu femeia adorată, pentru că familiile lor se dușmăneau, iar Ines era doar o domnișoară de onoare. Regele nu putea accepta ca urmașul său la tron să se căsătorească cu o femeie fără rang.
Cei doi s-au căsătorit, insă, in taină. Când regele Alphonso a aflat, a exilat-o pe Ineș la Coimbra, in mănăstirea Santa Clara.
Pedro era disperat. După indelungi căutări, a descoperit-o. Iubirea lor a fost mai puternică.
Au avut doi copii, pe care care bătrânul rege nu i-a acceptat niciodată. El o ura de moarte pe Ineș. De aceea, a plătit trei ucigași , care au asasinat-o pe tănăra mamă.
In scurtă vreme, Alphonso s-a stins.
Ajuns rege, Pedro și- trimis oameni in toate colțurile regatului să-i descopere pe asasini. Doar doi dintre ei au fost prinși. Regele insuși le-a scos inimile de vii și le-a mâncat.
De atunci, i s-a spus Pedro I, justițiarul cel crud.
De atunci, i s-a spus Pedro I, justițiarul cel crud.
Trecuseră doi ani de la moartea iubitei sale, Ineș.
A cerut ca ea să fie dezgropată, a inveștmântat-o in haine regești, pe cap i-a pus coroana și a așezat-o pe tron.
Timp de mai multe zile, tot poporul a trecut prin fața jilțului aurit, si a sărutat mâna reginei moarte.
La Alcobasa, am văzut urmele trecerii prin lumea asta ale celor doi indrăgostiți- două sicrie albe, al regelui și al reginei- așezate de o parte și de alta a părții superioare din catedrală. Mărturie peste secole a iubirii absolute.
Sub mormânul lui Pedro este sculptat un câine uriaș, iar sicriul se sprijină pe trupuri cu figuri ingrozitoare , jumătate om- jumătate animal, sugerând , cumva, că și a domni prin supunere este , până la urmă, ceva trecător, cum toate pe lumea asta sunt..
Străjuit de ingeri, care incearcă să o inalțe, poate ca femeie, poate ca suflet, cine mai știe.. și de un câine micuț, sicriul lui Ineș poartă blazonul regal, ca semn al respectului nestins pe care Pedro i l-a purtat .
La numai două seri după vizita in catedrală Alcobasa, am ascultat, in Lisabona, intr-un decor special , pe acorduri sublime de muzică fado, balada celor doi indrăgostiți , uniți, pentru eternitate.
Frumoasa povestea, frumoasa tare si povestirea! Aproape ca pot vedea poporul perindandu-se prin fata tronului cu imparateasa moarta, iar tensiunea conflictului tata-fiu devine, cumva, palpabil...
RăspundețiȘtergereNu stiu, ti-am mai spus? Imi place mult cum povestesti, draga Gina! As sta la gura sobei tale cu povesti seara de seara, precum sultanul Seherezadei din 1001 de nopti ...
O noapte frumoasa!
Imi place mult povestea...
RăspundețiȘtergereo sa revin sa o mai citesc... nu ma satur de citit povesti frumoase, ce curg si aduc liniste si visare.
Mi-a plăcut mult această postare, Gina, felicitări. Iubirea celor doi a fost impresionantă. Gânduri bune!
RăspundețiȘtergeretristă tare, da, chiar n-ar mai exista Iubire dacă ar dispărea "tragismul ei"?
RăspundețiȘtergereda' de ce toate "marile iubiri" sunt tragice, dece dece dece?:(
Mi-au dat lacrimile citind aceasta intamplare, reala, din cate imi dau seama.Da, viata intrece in fantezie orice scriitor.Oare de ce de atatea ori in istorie, legile si obligativitatea respectarii lor a pricinuit atata sange si suferinta?
RăspundețiȘtergereRuxi,
RăspundețiȘtergereȘtii? Sentimentul este, cumva, reversibil, mie mi-ar plăcea să-ți spun o mie de povești, tocmai pentru că îți place să asculți.
Excursia mea in Portugalia este prima pentru care nu m-am pregătit. De obicei, citesc cam tot ce se poate, inainte de plecare.
Am fost atentă la toate explicațiile fetei , dar nici ea nu putea să dea multe și amănunțite detalii, vorbind pentru prima oară românește in fața unui grup.
Portugalia abia acum își construiește incărcătura emoțională pentru a o face comercială. Mă ințelegi?
Turismul presupune multă pricepere in a vinde trări, emoțtii etc.., ceea ce la noi lipsește total.
Zile frumoase, Ruxi!
M- duc să-ți trimit un mail mai consistent.
Denisia,
RăspundețiȘtergerepovestea are un tragism unic..chipul reginei Ineș, de pe sicriu , este cel descoperit după exhumare..este dureros să pătrunzi cu sufletul in teme atât de tulburătoare.
Cris, mulțumesc!
RăspundețiȘtergereS-ar zice că astăzi este ziua marilor iubiri!Spun asta după ce ți-am citit poemul!
CELLA, asta mă intrebam și eu- vezi, nimic frumos și unic nu există fără sacrificii, de orice fel.
RăspundețiȘtergerePoate că asta este regula adevărurilor. Oricare ar fi ele.
Maria,
RăspundețiȘtergereM-am tot intrebat și eu..
De fapt, nu cred că doar iubirile ” aleșilor” presupun tragism.Toate adevăratele iubiri ard, pârjolesc, cer sacrificii, altfel nu sunt adevărate, sunt doar plăpânde incercări..poate că greșesc.
Ei, dupa o calatorie de vis pe tarmuri lusitane, normal ca te reintorci cu un alt spirit. Si cu tolba plina de povesti de dragoste.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca te-ai reintors...
Florentin,
RăspundețiȘtergereEste singura poveste de dragostepe care am adus-o.
Care chiar m-a tulburat prin tot ce cuprinde.
Nu știu cum va fi fost preluată in poezie sau in proză.
Cântată de un bărbat-Frederico Vinagre, imbrăcat intr-o capă intunecată,era tragică,dar fără suferință, ca un dor din adâncuri.
Tulburătoare poveste...
RăspundețiȘtergereŞi românii ar trebui să-nveţe să-şi vândă poveştile.
Sebra,
RăspundețiȘtergereChiar asta discutam cuiva- cine ar trebui să invețe cum se vând , ambalate frumos, poveștile?
@Daurel,
RăspundețiȘtergereDracula al lor știa să iubească!
@Incertitudini,
RăspundețiȘtergereToţi ar trebui să-nvăţăm. Tu ai făcut-o, spun asta pentru că ţi-am citit şi următorul articol. Tot mai puţini români îşi găsesc cuvinte frumoase despre România.
Sebra,
RăspundețiȘtergereEu zic că este un mare păcat să nu-ți găsești cuvintele potrivite pentru a spune adevărul. Avem o țară frumoasă! Că nu trăim bine este o altă problemă..
Zic si aici: Dracula altora este mai al naibii decat al valahilor.
RăspundețiȘtergere@ Daurel,
RăspundețiȘtergereCam in același timp , vorbeam despre Dracula. Al lor iubea femeia. Pâna la a o inălța chiar după moarte.
Minunat, imi place tare mult cum povestesti, as sta cu barbia sprijinta in maini si as asculta zile intregi povesti de ale tale...
RăspundețiȘtergereAm citit si postarile mai noi, mi-au placut la fel de mult, ai un stil aparte...suav si neobositor, dulce si bland...
Salmi,
RăspundețiȘtergereEști atât de drăguță! Mă bucur că-ți plac povestioarele mele!
Scriu ce simt în ceea ce văd!
Zile frumoase îți doresc!
Am citit povestea și atunci, și acum...Dacă tot ai pomenit de fado cu text istoric sau de legendă, pesemne că există cel puțin unul cu acest text. Nu-l știu, dar poate îmi dai adresa. Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereMirela, Eu am ascultat în acea seară de care vorbea.
RăspundețiȘtergereA cântat una dintre cele două artiste. Nu i-am reținut numele.