vineri, 8 octombrie 2010

cuvinte în comă

Se spune că secretul pentru a înțelege un oraș și pe locuitorii lui este să le afli cuvântul.
Da, un singur cuvânt.
Acel cuvânt cu care se identifică majoritatea locuitorilor lui.
Mergi pe stradă, intri prin magazine, te strecori printre copii, tragi cu urechea prin parcuri, printre jucătorii de table, într-un taxi, prin birouri, în fața ghișeului de la finanțe,în tren, la farmacie, pe scara blocului, în cancelarie, pe holul unui spital..

Voiam să scriu ceva simpatic, pregătisem și niște  fotografii..dar, uite a venit vorba de spital. Știi de ce eram ieri atât de supărată/revoltată..în sfârșit, dată peste cap, cine o mai fi inventat și vorba asta..dimineață de tot , tocmai a venit doamna de la asigurări, știam,  întîlnirile de felul ăsta nu prea ai cum să le uiți, chiar dacă ai vrea.
Tristă, nedormită-are  pe cineva foarte apropiat într-un  spital din scumpa nostră țară a solidarității , a dragostei și  a speranței de bine..
 Tânăr, stresat,  muncă multa, foarte multă, odihnă deloc, mâncare, când? concediu, de unde bani? comă..
de ziua bătrânei lui mame.

Pentru fiecare intrare la el, mama DĂ  5 LEI.
De câteva ori pe zi .
Își pregătește bancnotele de   cu seară.
La fel  procedeaza oricare dintre rude.
Cum cui?
 Asta  am întrebat și eu. .
 …chiar contează răspunsul??
oricum, nu despre portar este vorba..
p.s. vorbeam de oraș și de cuvinte.. dacă primul tău cuvânt nu coincide cu al orașului, nu prea ai ce  cauta pe acolo..nu spun eu.

38 de comentarii:

  1. Subiectul spitale este inepuizabil si cere rabdare pe care nu o am...Drama mamei ma impresioneaza iar nesimtirea portarului este de neimaginat.Conteaza ce se intampla inauntru, langa patul bolnavului.Cat despre cuvintele care definesc un oras, interesanta idee:sa zicem ca fiecare oras se defineste printr-un cuvant:speranta, ruina, parfum, mirosuri, periferie, foame...rusine si din nou...speranta si optimism..

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant, nu m-as fi gandit. Dar daca m-ai pus la treaba, am aflat ca aici cuvantul este calm, rabdare, liniste...Eu o fire mai vulcanica, a trebuit sa ma temperez si mi-am dat seama ca aceste cuvinte le asteptam de o viata, ca nu-mi place tumultul dar viata m-a facut asa...

    RăspundețiȘtergere
  3. fara sa stiu asta, m-am uitat, am urmarit, am ascultat... nu coincide!... mai mult decat atat, ii acordam cuvantului valente diferite.

    de sistemul medical si viata de acasa prefer sa nu comentez acum. as deschide cutia Pandorei.
    as adauga un singur lucru: aceeasi... degradare morala am intalnit-o si aici. diferenta intre noi si ei este aceea ca sistemele lor (inca) functioneaza si ca sunt bine finantate. avand asigurate conditiile bazale de viata, oamenii nu sunt in situatia in care se gaseste majoritatea populatiei de la noi.
    ceea ce nu m-am lamurit deocamdata, este daca intr-o situatie similara, ar avea si aceeasi atitudine apatica, fatalista pe care o au romanii in prezent. fara a face o generalizare, ceva imi spune ca nu prea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru Capitala cuvantul ar fi BALAMUC;... mai ales ca este administrata de un medic cazut in autoadmiratie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca se cotizeaza la intrarea in spitale se stie, doar ca 5 lei e cam mult. Baieti cu staif si ei. O fi TVA-ul marit!?
    In rest, prea trista povestea asta.
    Despre oras, daca ma refer la Braila, primul cuvant care imi vine in minte este decadere, de toate felurile, pe toate planurile.
    Eu am insa oraselul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. stii, draga Gina ca abia m-am intors din spital si voi pleca iarasi. e jale. jale mare. platim asigurarile de sanatate de pomana. in spitale nu ni se da mai nimic. nici macar cearsafuri. doar daca dai spaga. suntem in mocirla morala. si asta pt ca majoritatea permitem sa ni intample asemenea lucruri.

    cuvantul asezarilor romanesti este unul singur: SPAGA! eu fiind anti-spaga, pretind respectarea drepturilor. ma cam iau in bete cu unul si cu altul. nesimtirea e mare. tupeul si mai si. insa, daca nu dai spaga dar pretinzi drepturi, alea recunoscute prin legi, sa stii ca nimeni nu te arunca afara din spital! angajatii (fie ei asistenti, infirmiere, medici)isi rezolva treaba pt care ia salariul. trebuie sa invatam sa cerem ce ni se cuvine. dar pentru a ajunge sa educam un corp al functionarilor format din sute de mii de suflete e nevoie ca cel putin 1 milion de cetateni sa fie ca mine. altfel, ne afundam in mocirla definitiv.

    EU NU DAU SPAGA! SI NICI NU VOI DA!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vanitas vanitatum.
    ...dar din nou, eu sunt intr-o faza a necuvintelor. Poate, candva, intr-o alta lume, cuvintele vor recapata sens.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru Cluj, cuvintele ar fi Corupție și Invazie (nu, nu străină, invazie de mitocani, care au venit cu bani murdari și au distrus cultura și modul de viață al unui oraș iubit de mine, orașul natal, pe care nu-l mai recunosc nici în poze...) Invazia unor directori care au ajuns la cârma celebrelor școli clujene, având meritul de a pune pe fugă și ultimul dascăl cu adevărat bun (un ex dir sc agarbiceanu)...Invazie de nulități în universități. Universitari incompetenți...Invazie de lideri sindicali ajunsi parlamentari, îmbogățiți și hoți...spitale sărace, cabinete goale, cozi la farmacii care nu mai au...etc. Și Corupție la toate nivelurile, mai ales în justiție (a ajuns de notorietate). Cam asta ar fi...Și unul bun: (încă!) Grădina Botanică! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Maria,
    Eu cred că sunt mai multe drame- a tânărului strivit de o viață mult prea dură, a mamei, care luptă cu mai multe suferințe.
    Peste ele, se suprapune drama societății.Este îngrozitor ca o asistentă medicalăsă aibă un asemenea comportament. Nu cred că nu se știe ce face..
    Orașul tău de cuvinte este al speranței! Ce frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Salmi,

    De când te citesc , asta descopăr în lumea ta- o liniște, care vine dintr-o perspectivă cuminte, înțeleaptă despre viață.
    Mă bucur pentru șansa ta!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ruxi,

    Vrei să spui că este imposibil să avem aceeași viziune despre un oraș- orașul nostru?
    Ceva trebuie să ne adune, fie chiar ” întâmplarea”..așa cred.

    Spitalul? știam că este mizerie, nu doar fizică, dar acum , parcă , este, deja, dincolo de orice închipuire. Îți dai seama? să ia bani, de nu știu câte ori de la o familie, care are pe cineva în comă?
    Toate astea într-un loc unde omul vine să trăiască..mi se pare monstruos.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Daurel,

    Dacă ” centrul” civilizației noastre este ” balamuc”, înseamnă că nu trebuie să ne mai mirăm că nebuni sunt peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cati,

    Cotizație..este , deja, mult prea mult către ce ne îndreptăm?
    Este păcat că Brăila , ca multe alte orașe, alunecă în decădere..Tu ai
    propriul loc. Doar al tău, specialul tău oraș de cuvinte!!
    Îl vizitez cu mare plăcere, de fiecare dată!

    RăspundețiȘtergere
  14. Shanti, draga mea,


    Îți înțeleg starea.
    Este revoltător, cum se poate ca directorii de spitale să închidă ochii la asemenea monstruozități..
    Nu mă miră că achităm degeaba asigurarea de sănătate- eu n-am beneficiat nici măcar de gratuitatea analizelor anual, pe motiv că nu sunt bani..

    Nu înțeleg cum își fac medicii, asistentele, infirmierele datoria în funcție de salariu..adică omul bolnav scapă doar dacă are zile, da?
    Din tot sufletul îți doresc sănătate.Și energie, dragă Shanti!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mirela,

    Orașul vostru era unul dintre cele mai râvnite centre universitare, în vremea studenției mele.
    Din diverse motive, unul fiind distanța prea mare de casă, n-am ajuns unde îmi doream.
    Am văzut Clujul abia acum câțiva ani. Pe o ploaie care nu se mai termina, adeverindu-se vorba- aoleu ce ploaie vine de la Cluj!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu mai am încredere în niciun spital de pe la noi. Sper să nu am nevoie de ele, cel puţin deocamdată. Poate se schimbă ceva peste nişte ani, atunci când, inevitabil, vor începe oasele să scârţâie...

    RăspundețiȘtergere
  17. Oh, nicidecum imposibil, dimpotriva! Ceva comun ne anima, evident. Altfel n-am putea locui multi ani impreuna si nu am mai vorbi despre "orasul nostru" sau "tara noastra" cu drag, mandrie, duiosie.
    Eu vorbeam despre locul in care ma gasesc in prezent si despre faptul ca acelui cuvant care il defineste in esenta (daca am inteles eu bine la ce te referi)ii atribuim conotatii complet diferite. Si da, intamplarea ne poate aduce laolalta, dar nu ne poate lega multa vreme, in lipsa unor valori si directii comune.
    E o parere personala, nu inseamna ca lucrurile stau exact asa...

    Povestea cu spitalul este cu adevarat monstruoasa si tine in egala masura de noi, cetatenii tarii, dar si de cei care ne conduc si care ar trebui sa implementeze un sistem medical coerent si finantat corespunzator. Din pacate, in lipsa educatiei si a sanatatii, lipsa care la noi se cronicizeaza cu cat trece timpul, eu una nu vad ce viitor ar putea avea o societate, oricare ar fi ea... :(

    RăspundețiȘtergere
  18. Cris,
    Asta ne dorim toși- să nu ajungem niciodată la spital!
    Sănătate, că-i mai bună decât toate!

    RăspundețiȘtergere
  19. Am înțeles, Ruxi!
    Sigur că da- un loc înseamnă pentru fiecare altceva. Despre spitale, da, problema trebuie să înceapă de sus.
    Dar, ai citit ce scrie Shanti?
    datorie făcută în funcție de salariu. Mi se pare de-a dreptul groaznic.
    Același lucru îl cred și despre breasla mea- să faci lecții pentru câți bani primești..

    RăspundețiȘtergere
  20. La noi, cuvantul, cuvintele potrivite ar fi "saracie lucie si ruine", dar si modernizare, speranta...
    la spital cand intru nu dau nimic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru ardelenii de acum 36 de ani,cand am plecat provizoriu dintre ei, Bucurestiul era Sodoma si Gomora;
    desigur veneau multi si strangeau bani, insa numai ratatii ramaneau...
    N-am auzit despre nici un ardelean interbelic sa investeasca in Bucuresti...
    Si acum investitorii ardeleni sunt dubiosi: Prigoana, Gusa...
    PS. Da, despre civilizatia Capitalei nu ma exprim nici in PS !

    RăspundețiȘtergere
  22. Gabi,

    Media ar fi- modernizarea ruinelor. Nu glumesc- alții scot mulți bani din treaba asta.
    Bine faci că nu dai șpagă!

    RăspundețiȘtergere
  23. @Daurel,
    Mă impresionează, de câte ori vorbiți despre ai dumneavoastră, căldura care se citește printre rânduri! Civilizația capitalei începe din Gara de Nord..

    RăspundețiȘtergere
  24. Gina,
    Povestea spusa de tine nu numai ca ma impresioneaza ,dar ma si revolta . De ce ?ptru ca ma impresioneaza orice necaz si durere a unei mame necajite .Sigur ca este dureros sa-ti vezi copilul zbatindu-se intre viata si moarte!Doamne fereste-ne !
    Dar ma si revolta aceasta pacatoasa de mentalitate ,pe care ne-am creat-o noi romanii ,vis -a-vis de drepturile noastre .Traim din obisnuinte ,din traditii paguboase si prejudecati .La portari si doctori s-au dat bani inca de pe vremea lui "pazvante".Din cauza asta s-a creat obisnuinta ,traditia ,prejudecata . Nimeni nu a avut curaj sa "rupa pisica" si sa lase traditia deoparte . Tu ar fi trebuit s-o sfatuiestui pe mamica aceea sa nu mai dea bani la portar,ci sa mearga, fie la politistul de proximitate sa-l denunte ,fie la directorul spitalului,dar in primul rind sa-i ceara sefului de sectie un bilet de intrare in spital in fiecare zi .Acesta este obligat sa dea, acest" bilet de voie",oricarui membru de fam.ca insotitor.Bolnavii din reanimare au nevoie de insotitor. Prin urmare te rog sa faci un pustiu de bine ptru mama aceea si spune-i sa ceara acest bilet de voie.Daca nu are curaj ,du-te tu cu ea si ajut-o .
    In ceea ce priveste cele scrise aici ..

    "Nu mă miră că achităm degeaba asigurarea de sănătate- eu n-am beneficiat nici măcar de gratuitatea analizelor anual, pe motiv că nu sunt bani"

    ..ma surprinzi ,cum de nu reusesti sa-ti faci analize gratuite in fiecare an ?Ai dreptul asta si poti sa le faci la orice laborator de analize medicale (privat sau de stat -ambulatoriu).Nu trebuie decit sa mergi la medicul tau de familie si sa-i ceri un bilet de trimitere ,la care atasezi talonul de pensie . Un singur lucru trebuie sa faci :sa te duci in primele zile ale lunii (1- 10) intrucit si aici ca si la farmacii exista un plafon si se epuizeaza repede . Daca vrei sa faci analize gratuite,nu trebuie decit sa te scoli de dimineata si sa mergi la orice lab.privat .Stai frumusel la rind si..gata !
    Te pup !

    RăspundețiȘtergere
  25. Câtă tristeţe!
    Şi cât de mulţi trăiesc aceeaşi dramă.
    Nu de mult, am trăit-o pe propria-mi piele.
    La Satu Mare situaţia este identică.
    Păcat!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dragă Steluța!
    Te văd atât de înflăcărată.Te înțeleg, doar că între teorie și realitate este un pas uriaș.Am și spus- nu portarul este cel care impune taxa, ci chiar persoana de la care tu spui că ar trebui obținută permisiunea în spital, cu un simplu bilet. Ei bine, biletul acela, pentru vizitarea cuiva în COMĂ costă, de fiecare dată 5 lei. Clar, așa se petrec lucrurile.
    Despre analize gratuite( într-un fel, pentru că lunar , nu doar de când am primit salariu, ci și acum, mie mi se rețin29 de lei, plus impozitul aferent.
    Și dacă tu este un drept al meu, de ce ar trebui să mă înghesui în primele zile ale lunii?
    Oricum, răspunsul este- sunteți două persoane născute în aceeași lună, așa că putem face analize doar pentru o persoană.
    Scurt, clar și..
    Înțelegeți, dvs., doamnă, așa stau lucrurile!
    Îți mulțumesc pentru spiritul civic, dar are mult de lucru, deocamdată..

    RăspundețiȘtergere
  27. Realitatea este ca din ce in ce mai multi oameni nu mai au nicio sansa din momentul in care se imbolnavesc doar pentru ca sunt prea saraci ca sa faca fata stachetei ciubucurilor de tot felul.
    Cu douazeci si ceva de ani in urma imi povestea un marinar care calatorea regulat in India cum ca acolo se moare pe treptele cabinetelor medicale, din lipsa de bani. Am spus ca nu poate sa fie adevarat. Acum mi-am schimbat parerea!

    RăspundețiȘtergere
  28. Kid,

    Era India.Doar când rosteam cuvântul, aveam o strângere de inimă..
    A trecut atâta vreme, uite că noi regresăm, din mare, mare nefericire.

    RăspundețiȘtergere
  29. Pentru Cluj, Mirela P. zicea de Coruntie. Corect!
    Cei mai de seama infractori, care au dat tunurile cele mai mari in tara asta din Cluj s-au ridicat. Si mentionez doar câtiva, Sever muresan, caritas, FNI...

    RăspundețiȘtergere
  30. Manon,

    Îmi pare tare rău pentru orașul vostru- era unul special!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Pentru Remete cuvantul cheie e Harnicie.Poate pare prea ireal cuvantul,dar e totusi adevarat.Toata lumea munceste...

    De spitale nici nu vreau sa aud.
    Ma rog Lui Dumnezeu sa ma fereasca cat poate El sa am de-a face cu spitalele.Sunt satula de ele,chiar daca mai mult am fost in calitate de insotitor,nu de pacient.

    RăspundețiȘtergere
  32. Ce frumos, Gabi!
    Sunteți extraordinari! Aud o asemenea laudă , pentru prima oară!
    Zile bună să ai!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Doamna, ca si multi alti romani si eu am 2-3 membri ai familiei in acelasi timp in spital, si ii iubesc fiindca sunt ai mei, pe medici fiindca au grija de ei si ma enervez ca u ajuns aici si ma enervez fiindca si eu voi ajunge candva acolo si imi dau seama ca desi dau o caruta de bani pe luna la sigurari, tot nu va fi de ajuns... si nici macar nu va fi marinarul de vina, ci noi, natiunea asta mare si minunata, care le rabdam pe toate, de la Ana zidita - la 5 lei pentru intratul pe peronul statiei de spital, caci asa credem noi ca ne zidim nemurire!si printre ai nostri!

    RăspundețiȘtergere
  34. Nu,
    Eu nu zic așa, @IonelMuscalu,
    eu zic că există oameni care își fac datoria așa cum trebuie, dar există și mulți indivizi, care nu au niciun Dumnezeu.
    Mama respectivă nu are timp de discuții, unde să se ducă să reclame? ea vrea să-ți vadă copilul. Și ca ea, mulți alții.
    Cei care încalcă normele deontologice ar trebui aspru pedepsiți.Indiferent cine sunt.

    RăspundețiȘtergere
  35. Sunt oameni si oameni unii sunt cinstitzi si altzii nu .Nu trebuie sa generalizam

    RăspundețiȘtergere
  36. Bună dimineața , doamna doctor!
    Vă mulțumesc pentru vizită și pentru opinie!
    Sigur că aveți dreptate! Așa este. N-am generalizat. Am povestit ceva care m-a supărat foarte tare.
    Se întâmplă, poate, ca eu să fi ” văzut” , în ultima vreme doar situații neplăcute. Am fost lângă cineva din familie, vreo 3 săptămâni, în spital. Aici, la mine în oraș.
    A fost cea mai traumatizantă experiență. Singurul lucru care ne-a ajutat și m-a ajutat a fost că am descoperit, de fapt, m-a descoperit, o fostă elevă, căreia i-am fost și dirigintă. Altfel, ce am văzut era absolut îngrozitor.
    p.s. sunt și profesori care ar trebui să aibă orice altă meserie, în afara celei de dascăl.
    O zi bună vă doresc!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.