duminică, 5 august 2012

când a apărut, parcă s-au despărțit apele Mării Roșii,


 își amintește Ebbins. În cameră se aflau vreo 25 de oameni, iar mulțimea  s-a împărțit în două, pe  măsură ce ea  înainta  în cameră..Marilyn  și făcut apariția și totul s-a oprit, toată lumea a înmărmurit..președintele (JFK) s-a întors și a privit-o, În sfârșit, ai ajuns! 
Marilyn Monroe, secrete, glorie,și tragedie, J.Randy Taraborrelli, pg290.//
Să se asocieze, cumva, canicula acestor zile cu întâmplări senzaționale  din viața unor celebrități ale lumii artistice?
- se face un film, inspirat din viața fetei cu părul de foc.
- pentru un concert, Ina a cerut  15000 de euro,  temperatură de 25 de grade, un bax de apă plată cu aromă de trandafir, lichidul- minune  se importă. 

Divele îl folosesc  doar ca demachiant, românca  îl bea.
-S Stone, sosită pe plaiurile noastre,  a cerut  o vilă cochetă, retrasă, departe de ochii curioșilor,  cu suficiente camere , pentru cei trei copii, bone, cățel, purcel. Dorințele nu se discută. S-au executat.//

Celebra pianistă, Mihaela Ursuleasa- talentată, exotică,  visătoare,  cuceritoare, tristă și veselă, cameleonică,  uimind lumea de la șapte ani, fiica unui lăutar și a unei interprete din Brașov,  a fugit la îngeri, la numai 33 de ani. 

Pentru  că nu are bani de înmormântare,  mama   acestei păsări cu degete vrăjite, care a concertat pe cele mai mari  scene ale lumii, în  preajma  altor celebrități,  apelează  la mila  cunoscuților.
 O fetiță de numai cinci ani privește  lumea  printre lacrimi orfane.
 Cine le rostuiește pe toate??/
La jumătate de secol de la dispariție, mitul Marilyn Monroe este departe de a se fi lămurit. Cărți,  filme, interviuri, comentarii, documente secrete declasificate în 2006, o relație misterioasă cu JFK, președintele SUA, alcool, sedative, înălțări, căderi, mers pe sârmă sau pe tăciuni aprinși, iubiri cu figuri celebre, trădări, gelozie, ospiciu, două  mariaje eșuate, cu  celebrul jucător de baseball, Joe Di Maggio și cu, nu mai puțin celebrul dramaturg Arthur Miller. Toate într-o singură viață, 36 de ani.
N-o să-ți  vină să crezi,  trei  români, celebri și ei,  au construit-o.
Andre De Dienes, plecat din Turia, Covasna, când împlinise 15 ani, orfan, ajuns în nordul Africii- cărăuș,  bucătar, translator pentru  excursioniști  bizari.

 Învață să picteze, primește primul aparat foto.
În 1945 o cunoaște pe M.M. Ea avea 19 ani. 
Începe o poveste de dragoste, dar și o perioadă de glorie pentru  românul plecat din Covasna,  cele mai reușite fotografii din  viața  îngerului blond. 
Cererea lui în căsătorie primește cel mai blând, cu putință, surâs. Au rămas  prieteni pentru următorii 10 ani.
John Florea era fiul unor emigranți români, plecați din Pașcani. S-a născut în drum spre Pământul Făgăduinței.
În 1951, prin De Diens, compatriotul său, o cunoaște  pe posesoarea celebrului nume MM.
O sfătuiește să se platineze.
Blonda absolută i-a  pozat, cei doi foarte buni prieteni, el și ea,  și-au construit împreună cariere  incredibile. John Florea este regizorul Delfinului Flipper și Bonanza.
A prezentat-o  pe divă celui mai râvnit  regizor român de la Hollywood, Jean Negulesco, din Craiova.
Fiul  unui bogătaș din Bănie, rebel,  fugar, dezmoștenit de exigentul său tată, recunoscut de George Enescu, elev al lui Brâncuși, angajat în hotelul altui român celebru-Negresco, de la Nisa- Jean  fuge cu iubita lui, din cauza căreia  rămăsese fără serviciu, în America. 
Are un succes nebun la femei.. Totuși  Monroe este femeia  cu care vrei  să-ți înșeli nevasta.
 Cei doi au cucerit, împreună,  definitiv Hollywoodul...//
13 iunie 1962.
Stimate Procuror general și domnule Robert Kennedy,
 Mi-ar fi plăcut să  pot onora  invitația dumneavoastră la petrecerea în cinstea lui Pat și Peter Lawford. Din păcate, trebuie să merg la un protest în care noi, minoritatea  celor câteva  stele lumești, ne vom cere drepturile.
Până la urmă, tot ce ne-am dorit  a fost dreptul să strălucim. Marilyn Monroe.//

  La 5 august 1962, MM a dăruit lumii tot  ce mai avea de dăruit: certitudinea că  a fost și va fi  întotdeauna ..a noastră.

 J. R. Taraborrelli, pg336.
ce spui? 
 un dar de la cineva, căruia nu-i plac„ îngerii platinați„

9 comentarii:

 1. Am citit articole, am vazut mare parte din filmele ei, documentare, fotografii, interviuri cu fotografii respectivi...Stiu doar ca mi-a ramas un nod in gat si in acelasi timp o imensa usurare ca n-am fost in locul ei...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știi care a fost tristețea ei cea mai profundă?
   Că n-a fost mamă.
   Tulburător și apăsător destin.

   Ștergere
 2. Completare: Nu mi-a placut MM cum nu-mi place nici Madona. De gustibus... Si o melodie: http://www.youtube.com/watch?v=lu7QvGetuhw

  RăspundețiȘtergere
 3. Sigur! Gusturile nu se discută.
  Mulțumesc pentru piesă.
  Am pus-o în ”ramă”.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am uitat să vă întreb- de fapt, de ce nu vă plac cele două stele?

   Ștergere
 4. Initialele MM par sa se inscrie pentru celebritate: Marylene Monroe,Mireille Mathieu,Michelle Morgan,,Madalina Manole,Marcelo Manstroiani,Miriam Macheba,si mai sunt multe ce nu-mi vin acum in minte...ori chiar Maria Magdalena!
  Lookul ei m-a fascinat canva,prefer totusi genul Audrey Hepbourne ori Isabelle Adjani!Julia Roberts e foarte speciala iarasi,imi place foarte mult!In top ramane totusi Meryl Streep si Sally Field.De la noi...Maria Ploaie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar că ai gusturi!!
   N-am înțeles, totuși, îți place Marilyn?

   Ștergere
  2. Ca femeie ,cum arata, DA!...ca actrita,pai daca am vazut vreo doua filme,ea este totusi mai mult un sexsimbol...stiu ca a avut o viata grea,ca suferea de o boala care a terorizata-o,o apreciez si respect mult ptr sensibilitatea ei,pentru lupta ei de a razbate,de a-si implini un vis.

   ps; Te invit cu drag sa o vezi pe Maria Ploaie intr-un film minunat;"Stefan Luchian"!Cand ai timp.

   Ștergere
  3. Cineva mi-a dăruit cartea- lui J.R. Taraborrelli. Am citit-o.
   Cam în același timp, am primit , pe mai, informația despre cei trei români care au „construit-o ” pe MM.
   Este motivul pentru care am scris astăzi.

   Îmi place Maria Ploaie, deși n-am mai văzut-o cam demult.

   Ștergere