vineri, 10 august 2012

ora exactă

 În urmă cu un an, am primit cadou, de la mezinul meu, a  doua călătorie în capitala britanică. Excursia a durat două săptămâni . Într-o splendidă dimineață de august , după nici  20 de minute, mers cu trenul, din centrul metropolei londoneze, am ajuns la Greenwich, localitate distinctă, situată în sudul capitalei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
 Nu știu ce m-a impresionat mai mult-gândul că am avut privilegiul să calc cu piciorul Casa timpului, de unde se dă startul coordonatelor planetei, globul pământesc  divizându-se în Est și Vest,  farmecul  locurilor, sofisticatele  aparaturi  din muzeu, pacea  parcului unde cândva se plimbau  mai marii istoriei englezești- în Royal Park, începând din secolul al XV-lea, s-a aflat Palatul Regal, unde s-au născut unii dintre  membrii  dinastiei Tudorilor - Henri al VIII-lea și Elisabeta I.


Astăzi, în verdele liniștitor al parcului  zburdă veverițele , iar  londonezii  fac picnic și se relaxează...Undeva, se aude susurul  Tamisei. 
Arbori seculari printre  flori- englezi sunt artiștii grădinilor!
La 10 august 1675, Sir Cristofher Wren a pus piatra de temelie a Observatorului Royal Greenwich, reper pentru meridianul geografic zero.
M-am minunat în fața acestui simbol al rafinamentului englezesc  de artă și știință, din secolele 15/17!// 
 după mai bine de trei  secole, omul domină timpurile?

12 comentarii:

 1. Au fost, sunt si vor ramane "un neam rafinat".
  Dumnezeu a creat totul in echilibru: noi suntem "cealalta extrema"!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma gandeam ca la Ploiesti este un muzeu al ceasurlui. A schimbat asta ceva pe meleagurile noastre?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Toate acele ceasuri tac. Oprite la diverse ore.Transmit suferință.
   Ce mai contează? uzura, forma, culoarea, dimensiunile?

   Ștergere
  2. De ce suferinta? Poate ca vor sa fure clipa. Sa o pastreze ca pe o comoara. Numai a lor.

   Ștergere
  3. Pentru că tac.
   Nu mai fură clipa.
   N-am văzut muzeul, dar mă gândesc că acele ceasuri nu sunt funcționale, asta era ideea mea.

   Ștergere
 3. Cand vine vorba de Anglia,primul gand este Oliver Cromwel!Dupa ce am vazut filmul,mi-am spus multa vreme:da-ne Doamne un presedinte ca Oliver Cromwel.El a spus si scrie si pe mormantul sau;"Regele nu este Dumnezeu,si nici Dumnezeu nu este regele!"
  Apropos de discutia de ieri,englezii atat de ordonati si rafinati,ce razboaie teribile pentru aurul si pamanturi altora au purtat.Ei spun ca astfel i-au educat,ca altminteri ramaneau primitivi...ei lume,sora lume!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu se poate!
   Un om mult prea aspru.Da, faptul că a refuzat coroana regală spune mult, dar interzicerea distracțiilor duminica și desființarea teatrelor simplificau excesiv dreptul omului de a fi fericit.
   Cum ar arăta astăzi lumea, dacă ar fi condusă de oameni ca el?

   Ștergere
  2. Nu stiu ce vorbesti,multumita lui Parlamentul englez si-a recapatat demnitatea,forta si puterea decizionala in stat,lucruri dictate despotic de rege pana la el,care incalca grav constitutia si legile tarii...a stiut sa joace admirabil cartile istoriei,cu o inteligenta si o deosebita inspiratie in situatii critice.Nu si-a dorit decapitarea regelui,i- a acordat sansa reabilitarii,dar acesta din mandrie a refuzat. Era oricum vinovat de mare tradare fata de tara in scopuri personale...s-a luptat singur cu un Sistem foarte puternic si a invins!L-a uns Dumnezeu!!!!ca pe Maharma Gandhi!
   Dupa decapitarea regelui,nu si-a dorit putere politica,functie in Parlament,s-a retras ,insa dupa cativa ani cand a vazut ca tara se duce de rapa si saraceste tot mai mult din cauza politicienilor ce-si faceau de cap,si trandaveau nepasatori ,a intrat in Parlament cu forta si a instaurat dictatura militara(avea un mare atu,era comandantul fortelor armate,armata avea o anumita autonomie,excelent jucat!),A facut astfel ordine in Parlament si cat a condus el Anglia a fost mai prospera si respectata ca niciodata.

   Ori de cate ori lua o decizie se intreba fata de Dumnezeu daca e bine sau rau...era Credincios,cu teama de Dumnezeu...a facut minuni in Anglia!

   Aspru,nu uita vremurile!Englezii si astazi fac orgii nu alta in weekenduri!Era chiar credincios,nu laic!
   Realizezi ce mare Caracter avea ca sa se puna de-a curmezisul regelui si acolitilor sai,,,da un asemenea presedinte cu teama de Dumnezeu ne-ar trebui. El a deschis calea democratiei in Anglia,marele sau rol in istorie!

   PS:Filmul m-a bulversat,acum ca unele voci critice se leaga mai stiu eu de ce,este alta problema!Dominanta conteaza.Intotdeauna apoi se gasesc cate unii sa conteste merite.
   Nu rata filmul daca ai vreodata posibilitatea!

   Ștergere
  3. Dar a fost unul dintre cei trei care au semnat pentru decapitarea regelui.
   Este , ca, de altfel,marii oameni politici ai lumii și ai istoriei, o figură controversată.
   Din ce am citit, a fost o persoană foarte autoritară, bazându-se pe armată și pe centralizarea economică.
   Dar a dezvoltat învățământul , folosindu-și averea moștenită.
   Măsurile sale împotriva catolicilor irlandezi au fost văzute de unii istorici „ca un adevărat genocid„.În Irlanda nu este iubit.
   N-am văzut filmul..

   Ștergere
  4. Legea e lege si pentru rege!!!

   Legea pedepsea pe atunci cu decapitarea o asemenea inalta tradare.Cu toate acestea a incercat sa-i ofere regelui o sansa de a nu sfarsi astfel.Nu si-a dorit moartea regelui!Dar acesta dintr-un imens orgoliu si trufie,nu a vrut sa accepte propunerea salvatoare.
   Fireste Oliver a aplicat ferm legea!Nu inteleg ce te mira ca a semnat pentru,dar faptul ca regele dicta despotic si incalca legi democratice fundamentale, accepti?

   PS:Despre catolicii irlandezi,stii prea bine cum sunt la o adica irlandezii....,si ce mari nesabuinte catolicii au iscat in istorie.Nu uita contextul vremurilor extrem de dure...

   Ștergere
  5. Istoria nu este punctul meu forte.
   Multe lucruri, pe care le-am învățat la școală, s-au dovedit a nu fi chiar așa cum le ”știam ”eu.
   Citesc cât pot, mă informez, nu am, însă, pretenția că mă simt pe un teren sigur.

   Ștergere