marți, 28 mai 2013

lecția de generozitate




Ce cuvinte să aleg,  după ce reguli să le îngemănez, să potspera  că  aș putea transmite măcar o părticică din scânteierea  unei  seri în care geniul lui Bach,  uriașul  talent al Artistului Alexandru Tomescu și    vioara Stradivarius  au înălțat  OMENIEI cea mai curată odă?
Două ore, în care am avut  senzația că  vioara  crește din umărul acestui tânăr  minunat, atât de  generos, că  arcușul  lui  are suflet, curgându-și  rostogolirile  sonore în împlinirea  armoniei universale.
Dumnezeu l-a înzestrat cu talent, distincție, farmec, forță creatoare, dar și cu o mare putere  de a ajuta, de a se implica într-o cauză curată- aceea de  a dărui căldură și  un acoperiș copiilor bătuți de soartă, respinși de cei care i-au adus pe lume..
 O seară  perfectă de  totală dăruire în slujba celor lipsiți de noroc..o seară în care Alexandru Tomescu și  vioara lui ne-au învățat  să visăm frumos pe muzica lui Bach!
Unde putea să se reverse preaplinul  celor șase Sonate și Partite, gândite ca un ansamblu, într-un tot armonios, trecând peste rigiditatea ritmurilor, într-o căutare a atingerii perfecțiunii sunetului, unde altundeva decât într-o biserică, locul atât de  aproape de sufletul lui Bach?
Eleganță discretă,  parfum de crini imperiali risipiți bogat printre  figuri  de sfinți, lumini  în  strălucitoare, magice jocuri colorate asemenea sclipirilor bucuriei ! Biserica catolică Sfântul Anton  din orașul nostru, penultima dintre cele douăsprezece catedrale, în care  și-a făcut auzit glasul arcușului, preschimbat în chemare, a fost locul perfect în care Artistul Alexandru Tomescu ne-a învățat  lecția  compasiunii, a smereniei, a mersului către echilibrul egoului cu lumea exterioară, dăruind  prin muzică Lumină și căldură  sufletelor orfane.
 Împăcarea  sinelui  cu lumea celor fără de noroc, prin  generozitate.
El, Artistul,  face uriașul pas- ne trimite prin simplitatea succesiunii lent-repede-lent-repede, într-o realitate armonică, ce nu se poate povesti.
 Se simte!
Întoarcerea omului  către om, prin echilibru între  dramatism și odihnitor.


 Johann Sebastian Bach, Alexandru Tomescu, vioara Stradivarius- omul, mai aproape de Dumnezeu!




 

6 comentarii:

  1. Bach rămâne unul dintre cei mai populari în ale muzicii clasice. Şi dacă şi mâna care-l cântă,ori urechea care-l ascultă, sunt în armonie...generozittea e la ea acasă. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt sau nu eram o ascultătoare împătimită a muzicii lui Bach.
    Seara trecută a fost ceva la limita dintre real și fabulos- din două ore, nu știu dacă vreo câteva minute, gândul mi-a fugit altundeva.
    Știi, acest Artist, Alexandru Tomescu, este atât de autentic , atât de transpus, de liniștit în ceea ce face că pur și simplu, muzica mi-a oprit respirația.
    Da! muzica lui Bach deschide porți nebănuite, poți privi și asculta viața altfel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cand am aflat ca Bach obisnuia sa scrie printre solfegii cand compunea "pentru gloria lui Dumnezeu" am ramas foarte impresionat.Apoi cand am descoperit acea arie ce am postat-o si pe blog (eu o consider o culme a perfectiunii ,a frumusetii desavarsite)...am cazut mult pe ganduri reamintindu-mi despre veneratia sa divina...Bach e Omul lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cea mai mare parte a vieții, Bach și-a petrecut-o în biserică, compunând muzică, improvizând la orgă, lăsându-și imaginația să creeze. El căuta perfecțiunea !
    O lume ideală, imaterială, o accedere către spații astrale!
    Frumos spus-„Bach este omul lui Dumnezeu!
    Dacă ai fi ascultat concertul de aseară, sigur ai fost uimit!
    Ceva divin!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună seara, doamna Gina,
    Mă bucur mult că există oameni asemeni lui, Alexandru Tomescu care, pe lângă faptul că este un artist excepţional are şi un suflet plini de generozitate şi compasiune faţă de semenii lor mai năpăstuiţi de soartă!
    Îmi place foarte mult si muzica lui Bach, pur si simplu e înălţătoare dar şi Alexandru Tomescu, este genial, pe mine pur şi simplu m-a cucerit!
    Cred că ati avut o seară magică, doamna Gina, nici nu putea fi altfel şi mă bucur mult pentru dumneavoastră!
    O seară minunată vă doresc, doamna Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ștef,
    a fost cel mai frumos concert la care am participat vreodată.Cum spuneam, cuvintele sunt de prisos- starea a fost un amestec de înălțare, măreție, fascinație, admirație!
    Alexandru Tomescu a concertat în douăsprezece catedrale din țară, în locuri cunoscute sau mici, nesemnificative, fără să fie remunerat- este gestul lui de UManitate, într-o vreme , când , pentru cei mai mulți, timpul înseamnă bani..

    Seară bună îți doresc!

    RăspundețiȘtergere