vineri, 26 iulie 2013

dragi mi-s cântecele!

Maria Tănase este un fenomen. N-am auzit până azi niciun cântăreţ izbutind să interpreteze cu asemenea talent şi originalitate cântecul nostru popular, păstrând nealterată autenticitatea versului şi melodiei.Theodor Rogalski

Cine își mai așterne astăzi gândurile pe coală  parfumată cu dor?


„Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui.
Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare. Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti. Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră (…) Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară și galbene în  toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoție : Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană…".
Dacă îți place  vocea aceasta,  ascultă , ai răbdare..nu vei regreta!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PN5wdytoNuw#at=234


13 comentarii:

 1. Cui sa nu-i placa oare Maria Tanase?...
  Vezi,studiul acela artistic adevarat lipseste!

  ps;Nu mi-a placut lectura documentariului,prea alerta...gen buletin de stiri.
  Ce parfum ,ce suflet dulce razbate in randurile scrisorii poastate!Minunat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, cam așa am gândit și eu..

   Scrisoarea?
   Cea mai frumoasă din câte s-au trimis vreodată unui bărbat.. ce iubire!

   Ștergere
 2. Maria Tănase e un fenomen, o stea a cărei strălucire trece dincolo de vremuri încât, așa cum spunea realizatoarea acestei emisiuni, despre Maria vorbești mereu la prezent. Am citit scrisoarea aceasta si am simtit in ea atâta dragoste, pentru pșrintele său, rânduri care te rascolesc. Am urmărit și emisiunea și povestea celei mai mari cântărețe din România.. "Maria a murit săracă"? Nu cred. Maria a murit bogată sufletește și întreaga ei comoară a oferit-o poporului roman, cu multă dragoste. Am și eu acelasi regret, că statul român, se foloseste de renumele ei, de banii proveniti din drepturile de autor, fără a oferi nimic in schimb, ca să îi împlineasca măcar o parte din dorințele ei.
  Mulțumesc pentru postarea aceasta minunată. Gina. Îmi amintesc că, în urmă cu mulți ani am citit o carte, nu mai rețin cum se numețte dar povestea era asemanatoare celei Mariei Tănase. In carte, cântăreața era numită ”privighetoarea”. Poate că știi tu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O ascult și nu mă satur, o tot ascult!
   Ce voce!

   Privighetoarea? poate Edith Piaf..

   Ștergere
 3. Cunosteam documentarul acesta exceptional ! Din pacate, omul si artistul Maria Tanase au ars intems, flacara vie transformata in torta! Si nici pana astazi nu exista o fantana,asa cum i-a fost ultima dorinta! In schimb va ramane un izvor nesecat si viu al cantului romanesc!
  E poate o damnare a unor artisti de a se rispi si arde prea usor! Un risc asumat de unii dintre acestia! Un drum similar in risipiri l-a avut si Edith Piaf !

  Brindusa Frunza

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu așa au ars toate geniile, Brândușa?
   Gândindu-mă la Maria Tănase, Îmi place să mă gândesc la durata curcubeului!

   Ștergere
 4. întotdeauna fascinată de vocea aceasta inconfundabilă, unică şi minunată. i-am cântat şi eu cândva cântecele. mai fredonez, uneori...

  seară faină!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă Otty, când ascult, eu fredonez!
   Cât de bine-mi pare că te-am auzit spunând-o!

   Ștergere
 5. Sărut mâna, doamna Gina!
  Minunat omagiu aţi închinat celei mai mari interprete de folclor românesc. Maria Tănase era şi este încă şi acum, interpreta favorită a mamei mele. Îmi amintesc că eram mici şi gălăgioşi, însă de câte ori era difzată la radio sau televizor, când începea, Maria Tănase, să cânte, se aşternea linişte în casa noastră, şi doar glasul dânsei răsuna! Cu multă emoţie am ascultat-o şi acum. Vă mulţumesc din suflet pentru momentele minunate pe care ni le-ai dăruit.
  Vă îmbrăţişez cu mult drag, doamna Gina. O zi minunată vă doresc! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ștef,
   Eu am ascultat -o prima oară, la vecinul nostru, moș Nicolae, care avea gramofon. A fost ceva extraordinar pentru mine! Atunci am realizat, în felul meu, copilăresc, că există minuni!

   Seară frumoasă, copil bun!

   Ștergere
 6. Cred ca daca ar fi trait azi, ar fi atins faima mondiala, gratie talentului ei. Oricum, tabloidele ar fi tocat-o marunt si constant, iar pe you tube ar fi avut mii de vizualizari, zilnic! Poate ca e mai bine, totusi, ca istoria nu i-a dat ragazul de a imparti faima paginilor de ziar cu Andreea Tonciu si Monica Columbeanu.
  Maria Tanase? O furtuna, un tsunami de talent, si o viata de roman!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu putea fi decat in epoca in care s-a afirmat!Spatiul,timpul au parfumul lor aparte si imprima ca atare anume forme de traire si manifestare artistica..Astazi...e altceva,Maria Tanase este un exponent al acelor vremuri deosebite in care emotia puternica prima asa cum astazi nu prea mai este....

   Ștergere
 7. O DIVĂ!
  Nu-i așa că doar ei i se potrivește acest titlu?

  RăspundețiȘtergere