vineri, 12 iulie 2013

merită viața trăită

 într-o lume  care nu vede  și nu aude adevărul? Albert Camus
 
Nu despre cea mai valoroasă conștiință  scriitoricească a secolului trecut, cum a  spus critica literară  despre Albert Camus, îmi propun să vorbesc, nici despre lucrarea prin care, în premieră mondială,  Cătălina Buzoianu, dintr-un mare respect pentru celebrul scriitor, aduna, la  el acasă, în Lourmarin, într-o dramatizare de răsunet, nume sonore ale  culturii românește și franceze .


.

Din ultima lui carte, rămasă neterminată, Primul  om, în care i-au fost adunate  multe  confesiuni,  care  conturează o lume imperfectă- cum ar putea fi altfel?  am  ales un pasaj , pe cât de banal în aparență, pe atât de  interesant,  cred eu. 
Am cunoscut un om, zise el, care după ce a trăit treizeci  de ani cu nevasta lui..
...am cunoscut  un englez căruia  nu-i plăceau prăjiturile de patiserie, iar nevastă-sa nu  mânca  nici ea niciodată așa ceva.
 Ei bine, după douăzeci de ani de viață comună, își surprinse nevasta la patiserie și își dădu seama , observând-o, că ea se  ducea de mai multe ori pe săptămână să se îndoape cu ecleruri cu cremă de cafea.
Da, el credea că ei nu-i plac dulciurile  și în realitate ea se  dădea în vânt  după ecleruri cu cremă de cafea.//

Pe la noi, umblă o vorbă mai limpede-într-o viață, mănânci un sac de sare  cu  cineva și tot nu-l cunoști..
 
incertitudini:
Cât din noi, din  comunicarea noastră, chiar în  cel mai mic  grup ( căsnicia) regăsim în  acest mic spectacol ?( real sau imaginar) 
Cunoști o ființă într-o  conviețuire de-o viață?
 Cum ne poziționăm noi    față de adevăr?//

un dar de la Modart-filmul „Balanța”

6 comentarii:

  1. Filmul "Balanta" a lui Lucian Pintilie are aceasta tema formulata in intrebarea lui Albert Camus.
    Vezi tu ,problema este ca unii se starduiesc sa fie oameni,iar altii nu prea,sau deloc.Ca urmare primii trag inzecit,insutit chiar.
    Da,suntem diferiti cum spui de atatea ori,dar trebuie sa ne uneasca aspiratii comune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da!
    Foarte interesantă asociere, am văzut filmul, l-aș (re)vedea, am citit atunci, câți ani sunt? am citit ce se spunea despre el-că înnegrește realitatea. Lucian Pintilie răspundea , nu-mi amintesc prea bine, ideea era că dacă filmul are conținut întunecat, apoi chiar conținutul vieții trebuie schimbat, nu tema filmului..
    Știi ce mi-a venit acum în minte? conținutul unei cărți „Refugii”, de Augustin Buzura. intrigi, aparent banale, ca în romanul lui Camus, de fapt, mai multe lumi într-o mare , singură, întunecată lume, bine și răul își pierd identitatea, se amestecă..
    Uităm cărțile bune, uităm filme, uităm..

    „Melci, reintrați în cocioabe,
    cenușă, revino în focuri și-n vetre,
    copaci, întoarceți-vă în muguri, în boabe,
    și voi, oameni, în pietre.„
    Emil Botta,
    „Întunecatul april„

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul ca tot vorbeai de uitare,poate fi vizionat aici:

      http://www.youtube.com/watch?v=gFuyEtFdzI0

      Ștergere
  3. Mulțúmesc frumos!
    L-am adus aici, ca să fiu sigură că-l voi revedea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Unii nu vor sa ne vada asa cum suntem si parca se impotrivesc reflexiei noastre din toate puterile. Altii, nu stiu sau nu pot sa ne vada pentru ca sunt prea orbi la calitatile si defectele pe care le avem, poate chiar prea indiferenti. Se mai intampla insa ca noi sa ascundem mult din ceea ce suntem, poate intr-o incercare disperata de a ne proteja intimitatea, sufletul, siguranta intr-o societatea care ne vrea tot mai dezgoliti sufleteste. Am fost casatorita 15 ani si dupa divort fostul meu sot mi-a spus ceva care m-a pus pe ganduri:"nu te-am cunoscut nici 1 la suta din ceea ce esti tu cu adevarat". Avea dreptate. Pentru ca nu a vrut si pentru ca nu l-am lasat, stiindu-ma in nesiguranta daca ar fi aflat adevarurile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mult adevăr pui în cuvinte, Gabriela!
    Culmea! cam la asta m-am tot gândit- unora le este simplu să-și construiască despre cineva o imagine deformată, urâțită..chestiunea este că nu le poate fi deloc bine.
    Oamenii răi sunt niște nefericiți.
    Își pierd vremea tocindu-și sufletul și mintea.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.