marți, 9 iulie 2013

cărările pădurii

p.s, grafitti- artă sau vandalism?

15 comentarii:

  1. ARTA!...desigur exista si acte de vandalism/diletantism,insa multe ce le-am vazut pe diversi pereti(nu tocmai un loc adecvat ce-i drept),au evidente calitati artistice!Ritmica,duct liniar expresiv,imaginatie bogata,simtul proportiilor...am enumerat cateva aspecte ce tin de calitatea unei compozitii vizuale
    Pacat ca nu li se ofera oportunitati iubitorilor acestui gen sa se manifeste intr-un cadru special,intr-o competitie cu o tematica anume.Ori ca forma de sensibilizare intr-un proiect umanitar,ecologic,etc

    ps:Se pare ca sunt multe talente in arta graficii de acest gen.Iar ei se pare iarasi ca habar nu au ca au talent deosebit.Grafitti este exclus la noi datorita proastei perceptii publice ca fiind nonarta ori act de vandalism.Fals!
    Multi pictori nu au imaginatia acestora!

    RăspundețiȘtergere
  2. INCERTITUDINI10 iulie 2013, 08:28

    În „Trivale„ ajungi pe mai multe drumuri.
    Dacă vii din cartier, ai de ales între a urma jocul fistichiu al unei potecuțe umbroase, șerpuind printre ierburi, rădăcini de copaci bătrâni, ciupercuțe colorate și scările, de curând renovate într-un ton cam trist.
    A tot plouat, așa că am ajuns mai rar în pădure..
    Ieri, am fost foarte surprinsă de cum arată pereții „trecerii„-
    două realități, pădurea cu verdele ei proaspăt și o lume de gânduri tinerești, în nuanțele îndrăznețe ale unei tehnici foarte interesante al cărei mesaj( unitar, eu așa simt că ar fi ) mă străduiesc să-l aflu.
    Da, ai dreptate, este o „mișcare „dezordonată- păcat că fiecare ”lucrează„ pe cont propriu,și nimeni nu-i ajută să se descopere pe acești tineri visători ..

    RăspundețiȘtergere
  3. au trecut deja de stadiul de vandalism, gina. numim artă strigătul american importat şi de noi.
    nu sun că este ceva rău, dar nu mă pot abţine să nu recunosc că adoptăm cu uşurinţă ceea ce vine de afară şi uităm ceea ce avem.
    uităm până când nu ne vom mai aminti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai vreme să te oprești în fața lor , să le analizezi, te minunezi!
      Multe dintre ele relevă stări sufleteștii deosebite, nu mă pricep, doar încerc să le decodific.. într-un fel sunt o revoltă. Sau o descătușare.
      Sau ..cine știe?

      Ștergere
  4. Multi sunt foarte talentati.Si pentru ca se revarsa talentul din ei repede,repede ii dau contur oriunde gasesc un loc disponibil.N-au rabdare ca cineva sa le ofere un loc anume,inre-un timp oarecare.
    Eu asa-i vad.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Citeam că pe ici , pe colo, apar adulți înțelegători, vezi, este ceva sporadic, parcă fără suflet, fără șanse de a se crea o atitudine.
    Câte mari talente se risipesc..

    RăspundețiȘtergere
  6. Subiectul este fr interesant sa stii,ma bucur ca l-ai adus in discutie.Sunt multe lucruri de discutat.
    Apropos, sunt "legale" cele din imagine,au primit permisiunea cuiva ,sau "au vandalizat" spatiul pe furis...
    O arta semnal ,un joc-strigat uneori,,,nu tin cum spune psi de "import"...sa nu uitam de obarsia omului,de arta paleoliticului , de picturile rupestre gen Altamira sau Lascaux...omul are din nascare simtul asta infantil de a lasa urme pe orice,gandeste-te la copii care mazgalesc in nestire foi ,pereti orice se poate...e ceva fascinant aici...creatura descopera jocul si puterea creatoare a mainilor sale.Si scriitorii "mazgalesc" cu penita maculatura,le place sa caligrafieze intr-un mod personal ....tot joc de linii pe albul unei suprafete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văzut de jos, este și mai interesant- sunt trei simboluri.
      O să merg să le mai văd.

      Așa cum spui tu, ar trebui să trăim într-o lume aproape perfectă, o lume în care comunitatea să nu aibă necazuri de niciun fel..să se dedice doar educației

      Ștergere
    2. Categoric nu merge partea din dreapta...ritmul liniei e defectuos.Fara!...
      Insa partea cu leul si zebra ,sunt frumos redate,sensibil,vadeste simt artistic ..da, desigur cum spui si tu surprind,rup din monotonia peretilor de ciment,te provoaca...
      In occident exista uneori proiecte de a salva cladiri inexpresive,anoste prin picturi aplicate pe peretii lor.Nu neaparat grafitti.
      In Bucuresti remarcam parcuri cu trunchiuri(cioturi) de copaci pictati.Fie figurativ ca niste masti,fie ce mi-a placut iarasi,simplu doar vopsiti intr-un albastru frumos de cobalt.Interesant!

      Ștergere
    3. Modart a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "cărările pădurii":

      E o zebra!...partea cu ochiul din dreapta ,hm,ma indoiesc ca este acelasi autor!Nu se leaga compozitinal nici ca desen ,nici cromatic,strident.Cred ca a exersat cineva care tinea de sase...haha!

      Ștergere
  7. Rareori, ce este drept, mă opresc să „ànalizez”`, cumva, tematic structura unor asemenea „lucrări„`.
    Ce cred eu?
    -cred că se lucrează noaptea, nu știu cum, poate că au lanterne, îți dai seama, un grup de tineri.. trebuie să aibă pasiunea asta, se aleg, se știu..
    -nu cred că au cerut cuiva dreptul de a acoperi zidurile, pereții, gardurile..
    - la noi, există, cel puțin în zonele prin care eu trec, câteva locuri acoperite, unele sunt simpatice, o caligrafie specială, de multe ori foarte frumoasă.
    -unele sunt agresive, pe teme de fotbal, de exemplu.
    - din tren, am văzut graffiti pe locuri greu accesibile ( undeva pe niște picioare de pod, abrupte, m-am întrebat cum de au ajuns acolo, se folosiseră multe culori.

    Uite acum mă întreb dacă cineva, vreun personaj important care are responsabilități în cultură se va fi gândit să găsească o cale.. sau dacă ei, acești tineri- unii foarte talentați- vor fi încercat să solicite locuri speciale..
    - sau , poate că nu vor, constituie o lume aparte, care fuge de „înregimentare„..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am dat click pe ultima imagine,sa vad marit...e frumos leul acela,foarte expresiv.Are ceva uman in fizionomie.

      Ar fi interesant un film documentar despre acesti rebeli picassonieni!
      Edilii nostrii sunt de vina ca sunt inculti in materie de arta si ambient.
      Primaria ar trebui sa aiba consilieri in estetica urbei,bineinteles persoane cu studii diverse artistice!

      Ștergere
    2. Tu vorbești despre o lume perfectă, în care comunitatea ar trebui să se intereseze, mai ales, de educațíe.

      Ștergere
  8. Bună seara, doamna Gina!
    E foarte frumos grafitti-ul, de pe scări, e o altfel de artă, însă vă mărturisesc sincer mie mi-ar plăcea s-o văd în expoziţii, nu pe toţi pereţii, pentru că acel loc unde sunt tot felul de inscripţii şi desene mai mult sau mai puţin decente, capătă aspect de mahala.
    Nu ştiu, cel puţin mie nu-mi place pe unde trec să văd pereţii încărcaţi cu tot felul de grafitti, e ca şi cum ai arunca hârtie şi mucuri de ţigară pe stradă, ... şi la noi se întâmplă acelaşi lucru. Eu sper să fie un fenomen de scurtă durată!
    O seară minunată vă doresc, doamna Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce să zic? poate că pe autori nu-i interesează deloc ideea unei expoziții..nu am avut prilejul să discut cu vreo persoană care face graffiti,cred că lor nu le plac convențiile, tocmai prin asta șochează.
    Este drept că unele înscrisuri sunt indecente, se amestecă..este o problemă pe care n-o înțeleg în toată complexitatea ei.
    Ieri, însă,dispăruse monotonia scărilor, era ceva special, ceva care nu intră în tipare.

    Seară bună, draga mea!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.