duminică, 7 iulie 2013

întrebări vechi.. gândire nouă

 motto: Trecutul este  cel mai bun profet al viitorului, Byron

Bacalaureat 2013, geografie

„Profesorul (cu siguranță):No! la gheografie acuma... Mă! tu ghe colo... Spune-ne tu doară toake ștakele Europei.
Elevul: Franța, dom'le.
Profesorul: Franțiia, bine!
Elevul: Anglia, dom'le
Profesorul: Iaște!
Elevul: Germania, dom'le.
Profesorul: Ghermania.
Elevul (se pornește repede. - Profesorul dă din cap afirmativ la fiece nume de stat cu satisfacție și cu mândrie): Elveția, Rusia, Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Turcia, Bulgaria, România, Serbia, Muntenegru și Grecia... dom'le!
Profesorul (încruntându-se): Și apoi mai care, mă?
Elevul: Atâtea, dom'le!
Profesorul (începând să scrâșnească): Dar Șpania, mă?
Elevul (intimidat): Și... Spania, dom'le!
Profesorul (mai aspru): Dar Șpania, unghe-i Șpania?
Elevul: ...?!
Profesorul (magistral): Șpania-i lângă Portocalia, mă boule, și vițăversa!
Elevul (aiurit): Și... Spania și Portocalia, dom'le!
Profesorul (din ce în ce mai sus): Și mai care?
Elevul (pierdut): Virțăvercea, dom'le!
Profesorul (indignat): Nu Vițăvercea, mă! Dănimarca, mă! Dania, mă! (Șoptind amenințător printre dinți:) Dania tătână-tău! (Energic:) Merji la loc, boule!
Elevul pleacă obidit la loc.
Inspectorul (conciliant): Ei, oricum, tot a știut destul de bine.

Un pedagog de școală nouă, I.L. Caragiale, 1893


17 comentarii:

 1. Bună ziua, doamna Gina!
  Când am citit acestă binecunoscută schiţă de I.L. Caragiale, mi-am adus aminte cât de bine a jucat-o Florin Piersic!
  N-am ştiut de existenţa aceste parodi despre, bacalaureat!
  O seară minunată vă doresc, doamna Gina, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Vezi tu? asta este chestiunea: rămânem la nivelul parodiei, ne distrăm de ceea ce vedem- șpagă, mită, furt, note fără nicio noimă, diplome fără valoare, profesori tentați să primească niște amărâți de bani, trădându-și menirea, trădându-se pe ei, părinți rătăciți..sau rupem răul din rădăcină?
  Arta este artă.
  Școala este altceva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Neapărat trebuie rupt răul din rădăcină, doamna Gina, altfel, viitorul în ţara noastră va fi sumbru.
   Pe mine mă întristează, doamna Gina, când văd ce se întâmplă, unii copii iau şcoala ca o joacă... nu se poate aşa ceva. Unii n-au respect pentru ei înşişi, dealtminteri pentru profesori din faţa lor. Nu ştiu, însă trebuie găsite urgent soluţii salvatoare, altfel praful se alege de învăţământul românesc.

   Ștergere
 3. Ideal este ca lucrurile cărora ne dedicăm, indiferent cine suntem noi: părinți, profesori, elevi etc., să ne folosească.
  Adică tot ce facem noi să merite timpul pe care îl alocăm, efortul, și chiar implicarea noastră sentimentală, deși românul a inventat zicala„ pofta vine mâncând„.
  Dacă recapitulăm ce s-a petrecut cam de o săptămână încoace, constatăm, indiferent de experiența personală în a fi „educator„ că lucrurile sunt învălmășite, confuze. Se simte clar lipsa profesionalismului,se observă lipsa logicii în acțiune, și de ce nu, se vede manipularea.
  Televizorul ne anesteziază( prețul este mare), lumea se distrează ca la circ, mai nimeni nu se preocupă serios de viitor, adică de copii.
  O spun cu multă tristețe.

  RăspundețiȘtergere
 4. Gina, ma uitam la motto-ul ales si faceam o comparatie cu textul. Daca dupa atatia ani Caragiale este actual, inseamna ca peste inca atatia ani va fi la fel? Tind sa cred ca da, dupa evenimentele ultimelor zile. Si eu imi amintesc piesa aceasta, in minunata interpretare a lui Florin Piersic. Nici nu m-as gandi sa vad un alt "pedagog", decat pe el, in acest rol. :) Actorul s-a identificat perfect cu rolul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt atât de confuze lucrurile..i-am ascultat și pe câșiva dintre „zeciști„, de fapt, zeciste, că băieții nu prea se înghesuie la note mari.
   Sincer, unele m-au dezamăgit- niciun pic de entuziasm, vorbe,„ nu mă interesează ce fac alții„, „știu ce vreau„..mult egoism.
   O fi normal?

   Ștergere
 5. Unii l-au luat,altii asteapta sa-l ia la anu'.
  Dupa toate problemele iscate in fiecare an in perioada examenelor,nimeni nu ia in serios scoala.Nici elevii,nici parintii,nici profesorii,dar in primul pand nici "mai marii" nostri care gasesc tot felul de motive pentru neajunsurile iscate,apoi se cufunda intr-un somn adanc al ratiunii dand nastere la monstruozitati.
  Deja mi-e groaza de anul viitor scolar.Cine mai stie ce le debiteaza mintea?Alte schimbari,alte pretentii,alte neajunsuri...
  Tot cu tristete o spun si eu.

  RăspundețiȘtergere
 6. Este o stare generală de „brambureală„, eu așa simt lucrurile, dragă Angi.
  Până la urmă, copilul este al familiei. Acolo se formează, cei șapte ani, scurtați de acum, sunt decisivi.
  Am văzut atâtea lucruri anormale, îi înțeleg pe unii, îi dezaprob pe alții, oricum cine spune „este bine„ minte. Se minte pe sine, îi minte pe ceilalți.
  De ce? asta este o problemă.

  RăspundețiȘtergere
 7. Un nou scandal a izbucnit în legătură cu examenul de Bacalaureat. În urma unei anchete, polițiștii susțin că o clasă întreagă a primit subiectele rezolvate în timpul examenului la ultima probă, cea de alegere a profilului, care s-a desfășurat vineri, 5 iulie.  La Liceul Ion Bănescu din Mangalia, 23 de elevi ar putea fi acuzaţi de dare de mită, scrie replicaonline.ro.

  Oamenii legii au fost sesizaţi la 112 de faptul că într-o bancă a unei săli de clasă din cadrul respectivei unităţi de învăţământ au fost găsite două copii xerox ale unor subiecte rezolvate.

  Director surprins de camerele video

  După efectuarea anchetei în cauză, polițiștii susțin că o clasă întreagă ar fi primit subiectele rezolvate. Potrivit anchetatorilor, camerele de supraveghere din respectiva unitate de învăţământ l-ar fi suprins pe directorul şcolii numărul 1 din Mangalia, Florin Pădureanu, membru în comisia de examen, în momentul în care a intrat în sala de clasă şi a dat copiilor foile xerox cu subiectele rezultate.

  Directorul se apără şi spune că nu este adevărat. “Nu este adevărat, nu am ce să declar. Vă spun, pe camerele de supraveghere se vede cum eu eram pe hol, aşa cum trebuia să fiu, şi nu în clasă. Mai mult nu am ce să spun. Nu am nici un amestec”, a spus Florin Pădureanu.

  Elevii recunosc

  Potrivit anchetatorilor, elevii ar fi recunoscut că au dat bani pentru a primi subiectele deja rezolvate, dar nu direct lui Pădureanu, ci unei femei, care a jucat rolul intermediarului. Despre acest lucru, Florin Pădureanu a spus: “Nu ştiu nimic”.

  Aceeași sursă scrie că elevii riscă să le fie anulat examenul de Bacalaureat. În acest caz, nu-l vor putea susţine nici în toamnă, fiind vorba de infracţiune de dare de mită. Dosarul se află acum la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cercetările continuând.
  ..ca tot va amuza!!!

  RăspundețiȘtergere
 8. Dumneata ai fi un tip simpatic, dacă ai lăsa deoparte micile răutăți.Cu vreo doi ani în urmă, „vorbeam „ în termeni civilizați. Brusc, ți-ai schimbat atitudinea, chiar nu am înțeles ”manevra„, poți să te explici.

  Nu reușesc să te înțeleg..chiar crezi că port vreo vină pentru relele din învățământ?
  Dacă vrei să te liniștești și să afli ce fel de ființă sunt,te poți interesa .
  Ai încercat în fel și chip să mă scoți din sărite: detest răutatea! și pe bărbații care atacă femeile, din motive doar de ei știute.

  RăspundețiȘtergere
 9. ....daaa ..probabil ca aveti dreptate...sunt un tip simpatic !
  Partea proasta -i ca ce scoate la iveala procuratura acum , eu cunosteam demuuult!!
  Cand mi-am spus parerea, acum vreo 2 ani si ceva ...ati cam sarit cu totii pe mine...ca nu iubesc profesorii , ca bla , bla.....
  Suntem un neam de IPOCRITI !
  Toti dam spaga ,ca sa rezolvam problemele curente ale vietii...eu NU AM DAT si am suferit mult !
  Toti luam spaga ...eu nu am luat (eventual o mica atentie ,care ii crestea in gradina si nu-l costa bani si musai doar dupa ce i-am rezolvat problema..nu am refuzat )
  Toti insa VREM DREPTATE,ECHITATE ,sanse EGALE ,CINSTE SI CORECTITUDINE.....bleah
  PS. Acum la Iasi au arestat un doctor -sef de sectie care conditiona actul medical de ..SPAGA ! Bleahhh!!
  Sa aveti o seara minunata....acompaniata de sincera mea simpatie si consideratie!!

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu-mi amintesc să fi„sărit„vreodată..( în felul despre care vorbiți)
  Că în învățământ sunt(mari) nereguli, este o treabă care m-a supărat de multă vreme. Chiar din primii ani de carieră( pe care mi-am construit-o foarte serios, fără să primesc și să ofer ȘPAGĂ.
  Recunosc că am fost o profesoară „răsfățată”- am primit, probabil, mii de flori! și alte mici și frumoase atenții.
  Nu înseamnă că vreodată am pretins.
  Chiar îmi duc numele de profesoară foarte exigentă.
  Având o specialitate solicitată și solicitantă, nu pot spune că aș fi fost vreo sărăntoacă. Cred că m-am lăudat cam mult.

  Eu am dat șpagă, chiar în iarna asta, nu se putea altfel. Nu spun unde și de ce, dar fiecare om ține la sănătatea lui.
  Da, am auzit știrea despre medicul respectiv, care era, din câte au spus jurnaliștii, o somitate.
  Greu, aproape de neînțeles atitudine- o asemenea capacitate să condiționeze un sărman bătrân.. zău că nu am cuvinte.
  p.s.mă bucur că am terminat„războiul„!
  sper că nu sunteți grec..

  RăspundețiȘtergere
 11. ...cum ,inca nu ati aflat ca sunt OLTEAN?(de pe langa Tr.Severin )
  PS. Totusi...daca eram grec, ce trbuia sa fac ?

  RăspundețiȘtergere
 12. Nu, n-am aflat, pentru că eu nu fac investigațíi.

  grecii?„timeo danaos et dona ferentes„.

  RăspundețiȘtergere
 13. Mai putin de jumatate dintre profesorii care au sustinut examenul national de definitare in invatamant au luat note de trecere, procentul de promovare fiind de 47,83 la suta inainte de contestatii, conform rezultatelor partiale publicate de Ministerul Educatiei.

  Astfel, din totalul de 7.400 candidati prezenti la proba scrisa, 6.651 de candidati au finalizat aceasta proba si 3.181 (47,83 la suta) au promovat. Judetul cu cel mai ridicat procent de promovare a fost Gorj, cu o rata de promovare de 76,47 la suta, iar cel mai slab judet a fost Caras-Severin, unde doar 29,33 la suta dintre profesori au luat definitivatul.
  Pestele de la cap...............

  RăspundețiȘtergere
 14. Hi! hi!
  Dumneata mă omori cu zile!!! de râs!

  RăspundețiȘtergere
 15. In dosarul judecătoarelor Antonella Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti, trimise în judecată în arest preventiv pentru corupţie, apar numele a circa 30 de judecători la care, între anii 2011-2013 ar fi intervenit, contra cost, intermediarii de eliberări din arestul preventiv sau de obţinere a unor pedepse mici şi chiar de achitări.

  Din reţea făceau parte, pe lângă cele două judecătoare, mai mulţi avocaţi şi alţi judecători, împotriva cărora încă nu s-au pus în mişcare acţiuni penale, dar au fost făcute disjungeri pentru continuarea cercetărilor din dosarul principal trimis în judecată.

  Surse judiciare spun că în vizorul procurorilor DNA ar fi circa 30 de magistraţi, însă de la suspiciune la obţinere de probe concrete e mare distanţă, iar inculparea şi trimiterea în judecată se pot face numai dacă se obţin probe solide.

  Între numele vehiculate în interceptări ca potenţial-implicaţi în reţea ar fi avocaţii Petre Buneci, Doina Lupu, Luiza Dragne, judecătoarele Dumitriţa Piciarcă, Viorica Cîrstoiu, Elena Ursulescu, Geanina Teodorovici-Terceanu, Ana-otilia Bomboş, Ioana Şipoteanu, alţi magistraţi şi grefieri. Spaima reţelei era judecătorul Mitu Stegaru, care nu putea fi mituit si de care trebuiau să scape prin fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor ECRIS.

  Acum vedeti si pe ce-i care impart ..dreptatea -cica ! Pestele de la cap se impute ..desigur...!

  RăspundețiȘtergere