miercuri, 30 decembrie 2009

altfel. se poate!

Lumea , cea pe care o vad eu, pare trista. Mult prea trista. Ma intreb daca asta are legatura, neaparat, cu saracia materiala. Multi dintre cei pe care ii cunosc nu sunt saraci. Nici acum, nici in perspectiva. Tristetea este o stare de spirit. Care vine dinlauntrul fiintei. Si se transmite. Pentru ca este contagioasa.Se cuibareste in cotloanele tainice ale fiintei. Mi-am propus , si chiar imi impun , sa vad partea plina a paharului. Brazii sunt verzi, cerul este albastru, cand vrea, soarele isi arata raze, poate prea firave, dar sunt calde. Si copiii se bucura. Chiar daca nu canta corect niciun colind. Dar canta. Pe la usi. Pe strada. In piata. Nu fac rau. Dimpotriva! Te determina sa asculti. Si daca ai putina bunavointa, auzi chiar lucruri minunate. Si pentru ca vreau sa-mi fie bine- daca pot sa-i inspir si pe altii , sunt cu atat mai fericita- propun o lectura. Scurta. Dar plina de frumusete! CÂNTECUL OBÂRŞIEI, Lucian Blaga "La obârşie, la izvor ,/nici o apă nu se-ntoarce,decât sub chip de nor./La obârşie, la izvor/nici un drum nu se întoarce/decât în chip de dor./O, drum şi ape, nor şi dor,/ce voi fi, /când m-oi întoarce la obârşie, la izvor?/Fi-voi dor atunci? Fi-voi nor?”/

18 comentarii:

 1. LA MULŢI ANI, multă sănătate, ţie şi întregii familii! Să aveţi parte numai de bucurii!

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca ar trebui sa ma refugiez pe o insula pustie, as lua si cartile lui Blaga...Sa aveti bucurii!

  RăspundețiȘtergere
 3. La sfarsit de an si inceput de alt an, pe care toti ni-l dorim mai bogat in sanatate, in bucurii, in trairi, asemenea ganduri, imi permit sa zic, nu-si au rostul,sa incercam sa le tinem departe, sa incercam sa ne mobilizam cu o viziune optimista, reconfortanta asupra a ceea ce a fost bun in anul ce tocmai se incheie si sa privim mai senini, mai increzatori spre viitor!Inca de pe acum iti spun:"La multi ani!cu lumina si sanatate si bucurii tie si celor dragi!

  RăspundețiȘtergere
 4. Cris, si voua, multa sanatate . Si iubire!

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Daurel,
  " El cauta apa din care bea curcubeul /
  El cauta apa
  din care curcubeul
  isi bea frumusetea si nefiinta".

  Un An frumos va doresc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Maria, cred ca daca doar ne propunem n-ar fi suficient.Asa ca trebuie, cred, sa ne cream micul nostru colt de fericire. Fie ea de-o clipa!
  UnAn bogat si frumos iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 7. Ai dreptate. Din nefericire, tristetea este o stare de spirit.E bine sa n-o lasam sa se cuibareasca in sufletul nostru, deoarece este destul de greu de alungat. Ce bine-ar fi dac-am putea alunga tristetile! Totul porneste de la libertatea interioara, de la bogatia spirituala.
  Imi place foarte mult Blaga.E foarte frumoasa poezia.Mie-mi place cel mai mult poezia” Ghimpii”.Redau, din memorie: ”Eram copil. Mi-aduc aminte culegeam odata trandafiri salbatici./ Aveau atatia ghimpi, dar nu voiam sa-i rup,/ Credeam ca-s muguri si-au sa-nfloreasca./ Te-am intalnit apoi pe tine,/ O, cati ghimpi aveai,/ Dar n-am voit sa te despoi, / Credeam c-o sa-nfloreasca/ Azi, toate astea-mi trec pe dinainte/ Si zambesc. Zambesc si hoinaresc prin vai/ Zburdalnic in bataia vantului. Eram copil. ”

  Iti trimit multe raze de lumina, caldura sufletesca, speranta intr-un an mai bun, tristetile sa te ocoleasca, sa ai la fiecare pas cate-o bucurie, cate-un zambet in fiecare clipa.LA MULTI ANI!

  RăspundețiȘtergere
 8. servus...
  si... La multi ani, cu toate cele bune!
  Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 9. Maria, sunt atat de frumoase gandurile despre bucurie!
  Daca am putea s-o culegem, ori de cate ori suntem in impas..
  Si daca tot ii dedicam seara asta lui Blaga, sa ne reamintim ca" Sat al meu , ce porti in nume/ sunetele lacrimei./ la chemari adanci de mume/in cea noapte te-am ales/ca prag de lume/ si poteca patimei/Spre tine cine m-a-ndrumat /din strafund de veac,/in tine cine m-a chemat/fie binecuvantat,/sat de lacrimi fara leac".
  Sa ai un An bogat, frumos, linistit si mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 10. Flavius, multumesc mult!
  Un An bun si bogat iti doresc, alaturi de frumoasa ta familie!!

  RăspundețiȘtergere
 11. Lancram, un nume de o incatatie rara, poarta o amintire eterna. In acest sat, odinioara un sat cu stresini de paie, cu nume de veche poveste, s-a nascut un cautator frenetic de mituri, devenind el insusi un mit, Lucian Blaga. Fiecare colt al satului este incarcat de mistere, pare atins de pecetea eternitatii. La marginea satului, vegheaza statuia lui, sculptata de Romul Ladea. Arar, porumbeii salbatici adasta pe umerii lui si astfel, statuia pare o himera a locului, a povestii de dincolo de timp si de spatiu.
  Satul a fost pentru Blaga un centru al lumii spre care s-a intors mereu cu gandul, dupa cum marturiseste: ” satul a fost pentru mine o zona de minunate interferente: aici, realitatea cu temeiurile ei palpabile se impleteste cu mitologia ori cu povestea.
  Eu mi-am luat repartitie, la absolvirea facultatii, in 1981, in acest sat unde s-a nascut Blaga. Aici am stat 9 ani si am fost fericita.N-am mai regasit linistea oferita de acel sat cu nume de lacrima.Iti voi povesti cu alta ocazie mai multe despre Lancram...
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 12. sper sa te regasesc cu bine in in noul an :)

  RăspundețiȘtergere
 13. Iubeşte-ţi sufletul tău şi-ţi mângâie inima ta şi departe de la tine goneşte întristarea,
  Că pe mulţi i-a omorât întristarea şi nu este folos întru ea.
  Că din întristare vine moarte, şi întristarea inimii slăbeşte virtutea.

  Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul)cap30 si apoi 38.
  --------------------------------------------------------------------------------

  RăspundețiȘtergere
 14. Buna dimuneata, Maria!
  Cat de fericita poti fi, daca ti-ai inceput cariera intr-un asemenea loc. Mi-ai spus ceva atat de frumos, ca mi se pare ireal! Uite si in aceasta ultima dimineata de an, tot un gand pentru El-
  "Viori sunt femerle,/tremur in palme rasfrant./Le slavesc si le cant/pentru sfarsitul de drum./ce-l au aici pe pamant.Lemn moale, lemn sfant!?Viori sunt femeile,/vibratie fara cuvant,/viori aprise subt arc/in flacari si fum".

  Sa ai cel mai frumos AN NOu de pana acum!

  RăspundețiȘtergere
 15. Anamaria, iti doresc un An cu multa sanatate si noroc!!
  Sa ne regasim cu bine!

  RăspundețiȘtergere
 16. ANONIM,Multumesc din suflet!
  Un an Nou bogat, linistit si va frumos va doresc! Si cateva versuri. Tot el, Blaga
  " Curge timpul prin inalturi,/astru poarta langa astru,/razbunandu-ma -n albastru, Visul , aur prins in palme/ca nisipurile-n ape,/ ca nisipurile-n ape, trebuie sa-l las sa-mi scapa/.
  La multi ani!

  RăspundețiȘtergere