joi, 24 martie 2011

polenta doree

 În primăvara/vara lui 90, pe la noi bătea un vânt călduț de libertate.
După ani mulți  ani de stat în jurul casei, lumea prinsese, din zbor, gustul libertății, al drumului dincolo de granițe.
Așa a apărut ideea înfrățirilor- sate, orașe, primării de-ale noastre și-au găsit perechea ideală străină.
Câteva licee locale s-au înfrățit  cu școli similare  franceze.
Am găzduit  un tânăr, avea nouăsprezece ani, nu-i mai rețin numele- a uitat să ne trimită o ilustrată- venit cu alți câțiva camarazi din colegiul în care învăța  cum se face o casă, de la proiectare până la cheie.
Asta spuneau cei câțiva profesori care îi însoțeau.
Ospitalieri, cum ne consemnează istoria, ne-am străduit să fnu ne facem de rușine.
Am vrut să fiu o gazda cea mai plăcută cu putință, i-am plimbat prin oraș, i-am dus  în capitală,  au văzut într-o dimineață ploioasă chiar  locul unde a fost zidită   Ana, au băut apă din fântâna  lui Manole..
 Cum    trecerea unor străini printr-o casă românească  nu putea fi  completă,  fără  să cunoască deliciile noastre tradiționale, le-am pregătit des boulettes de choux farcies a la viande, polenta doree, stropite cu eau de vie de prunnes..scuze pentru posibilele  erori.
Sărmăluțele le-au plăcut mult de tot, dar mai cu seamă, țuica, din cauza căreia,   unul dintre tineri  a amețit rău de tot. Doar  tratamentul strămoșesc, cu zeamă de varză,  l-a pus pe picioare.
N-a rămas fărâmitură  de mămăliguță.
Au mâncat-o tacticos, cu furculiță și cuțit, în bucățele .
 Polenta doree a fost prăjitura, pentru care au renunțat la cozonac și  la sarailie.
Astăzi am  primit un material de la   prietena mea.
 Citindu-l, am redescoperit  cât bine poate face mămăliguța  noastră, la care am renunțat , preferând pâinea,  la  al cărei conținut specialiștii spun că trebuie să luăm aminte.
Dacă italienii sunt macaronari, nouă ni se spune,  în derâdere, desigur, mămăligari.//
Iată ce am aflat:
Un aliment tradiţional cum e mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. 
Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decât a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment. Recent, s-a descoperit prezenţa în boabele de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti acizi se absorb în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări chimice decât în proporţie de 22-28%. Ajunşi în sânge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sângele de unele substanţe toxice. Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. La populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună.
Ne ajută să trăim mai mult
Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct.   De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngraşă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pâine. Iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mămăliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mămăligă cu o jumătate de litru de lapte şi un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.
Cataplasme aplicate pe piept
Tratamentele pe care ni le făceau bunicile noastre în copilărie ne vindecau şi ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Mămăliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere în gât și răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de mălai şi se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecând continuu. În plus, se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în care se pune o bucăţică de unt. A doua zi, vă veţi simţi infinit mai bine. În popor, unul din adjuvantele cu o eficienţă incredibilă în pneumonie este tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se răcească, cât poate suporta pielea, după care se întinde pe zona pieptului într-un strat de două degete pe torace şi se ţine 15 minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în spirt camforat. Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.
De folos şi în obezitate
Dacă pe pleoape apar iritații , se pune mămăliga caldă pe pleoape, schimbând-o cât se poate de des. În caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mămăligă tare. Se pune în strat de 3-4 cm pe locul lipomului, având grijă ca partea care vine în contact cu pielea să fie presărată cu tămîie fin pisată, aşa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Se aplică fierbinte, cîâ suportă pielea, şi se acoperă cu un obiect de lână, pentru a menţine temperatura locală ridicată. Tratamentul se face în fiecare seară şi se ţine până se răceşte mămăliga. 
Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa. Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul avînd, pe lîngă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă. 
Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.
De la mămăligă, la terci şi bulz
• În mod tradiţional, mălaiul se poate prepara în multe feluri: turtă în spuză, mălai în ţest ,mălăiaş, mălai în tavă, terci, păsat, bulz, chitac, cocârţău. Porumbul ca atare se mai mănâncă şi fiert în oală, fript la spuză)sau făcut floricele ,la tigaie. 
Mămăliga e şi ea de două feluri: pripită şi fiartă. Pe cea pripită o mănâncă mai mult orăşenii si se prepară punând mălai puţin câte puţin în apa sărată fierbinte, aşa încît mămăliga să fiarbă în mod egal toată. Fierberea durează mai puţin decât la mămăliga vârtoasă, preferată mai mult la ţară. În acest caz, mălaiul se pune tot dintr-odată în apa sărată, se lasă să fiarbă până încearcă de mai multe ori să dea în foc, ca laptele. Atunci, se sparge cu făcăleţul. La sate, mămăliga vârtoasă nu se taie cu cuţitul, ci cu sfoară. 
Terciul de mălai nu e altceva decât mămăligă pe jumătate lichidă, pe care o mâncau copiii cu plăcere ,cu felii de brânză sau zeamă de prune. Păsatul este tot un fel de terci, însă mălaiul din care e făcut e mai grunjos, mai mare şi mai tare la fir. Cocoloşul sau bulzul se face din brânză învelită în mămăligă şi coaptă apoi pe cărbuni. În unele locuri, mălaiul se amestecă cu dovleac fiert.
Ştiaţi că?
- 100 g făină de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleţi au 520 calorii.
- Mămăliga se taie perfect dacă lama cuţitului se umezeşte cu apă.
- Mămăliga nu mai face cocoloaşe dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.
- Zahărul vanilat poate fi secretul mămăligii perfecte.
- Mămăliga nu îngraşă, dar combinată cu smântână şi brânză grasă, efectul va fi acelaşi ca în cazul unei cine copioase. În curele de slăbire, se recomandă iaurtul şi brânza de vaci.
Dieta cu mămăligă
Micul dejun: mămăligă fierbinte, cât mai crudă, amestecată în mod tradiţional cu un ou moale şi lactate.
Prânz: alimente obişnuite, dar înlocuiţi pâinea cu mămăligă
Cină: lapte bătut sau iaurt cu mămăliguță.
 p.s. Mâine este sărbătoare-Buna Vestire, dezlegare la pește. Poți încerca  o rețetă- lângă peștele prăjit sau saramură, torni o mămăliguță!
ce zici?

 


 


22 de comentarii:

  1. Trebuie sa-i dau si sotului sa citeasca. Neaparat! Poate nu mai rade de mine ca-mi place asa de mult mamaliga :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ina,
    Bine ai venit!
    Dacă aș fi lăsat un pasaj referitor strict le femei, pe care l-am șters, dintr-o oarecare prudență, sigur , soțul tău ar fi fost determinat să te îndemne să fac mai des mămăliguță!
    Știi, ca-n bancul cu vinul roșu!
    O zi frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Gina, imi amintesc de infratirile dintre scoli, universitati, orase si sate!Si noi eram infratiti tot cu Franta, cu Universitatea de arte textile din Grenoble. Noi am fost extrem de ospitalieri cu ei, ba le-am facut si daruri. Ei ne-au cazat la un camin studentesc periferic, ma rog, nu conta atat de mult asta.
    Cat despre mamaliga, tatal meu imi povestea cum, dupa nationalizare, cand parintii lui au ramas ...fara nimic, bunica le facea mamaliga de cinci ori pe saptamana. Cu varza calita, cu magiun, rareori cu branza, cu lapte si cu untura si jumari! Dar povestea cu nostalgie, ca si cum i-ar fi fost dor de mancarea celei mai sarace perioade din copilaria si viata lui. Mama si azi o prefera painii. Asa cum spui, aurie! Ei, e de-a noastra si ne place! Mai ales ca e si sanatoasa. ;)
    O zi calda de primvara! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mirela,
    La plecare, le-am dăruit musafirilor ceva reprezentativ , am găsit eu de cuviință, niște farfurii de Horezu, din colecția noastră. Le văzuseră, s-au uitat la ele admirativ, ce mai , am zis că așa este frumos!
    Am pus în pachețele și câte ceva pentru mămicile lor.
    Se tot uimeau..nu înțelegeam de ce.
    Aveam să înțeleg după plecarea lor, când, în baie, am găsit un bidon de șampon , n-o să-ți vină să crezi- împotriva păduchilor.
    Adică, cu o asemenea impresie veniseră..
    Nu m-am putut duce în schimbul vizitei, pentru că fiul meu tocmai atunci își susținea examenul de bacalaureat.
    Am aflat de la colegii care au mers că au fost cazați într-un cămin al unei școli.
    Mâncarea, ambalată în plastic, le-a fost dată într-un parc din apropiere .
    Să mai spun ceva??

    RăspundețiȘtergere
  5. O postare... delicioasă, ca la mama acasă! De-abia aştept să sosească Geanina de la serviciu, după această lectură e musai să fie mămăliguţa la masă.

    Poftă mare tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cris,
    Trebuie să dai o fugă până la supermaket-pește, smântână cu cât mai puțină grăsime, brânză..
    Apoi, poftă bună!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mă omor după mămăligă, dar după articolul ăsta al tău, atât de ştiinţific documentat, jur că mâine fac mămăligă :))

    P.S. A propos de "projitura" galbenă:
    Mâncând noi extrem de rar mămăligă, pruncul meu, pe când avea vreo 4 ani, a nimerit la cineva care avea mămăligă. Flămând din fire, n-a refuzat invitaţia la masă, dar a refuzat sarmalele, că pe alea le cunoştea. A mâncat doar mămăliga. goală.
    Peste o vreme, întrebându-l eu ce desert ar vrea, mi-a spus că prăjitură din aia galbenă fără cremă. Habar n-aveam ce fofteşte aşa că a trebuit să dau telefoane, să fac cercetari amănunţite până să aflu că vorbea despre mămăligă =))

    RăspundețiȘtergere
  8. mie mi-a oicat bine, tare bine
    si ca sa ramin mai mult in Moldova,
    'bogdaproste'
    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da,mamaliga este grozav de buna. Eu torn malaiul in apa putin inainte de a clocoti si amestec si astfel evit coclosirea. O fierb pana cand intorcand ceaunul se desprinde se pe margini. Eu sunt fan mamaliga cu lapte si mamailga cu branza framantata si unt, la microunde, asa in straturi.E buna si pentru diabet insa sotul meu nu este incantat de ea astfel ca fac cam o data pe saptamana. Maine, da,langa peste o sa fac o mamaligiuta faina de tot :)
    Sa fii bine de Buna Vestire !

    RăspundețiȘtergere
  10. Azi am lucrat. Spre seară după ce am venit acasă am pregătit cina. Ghici?
    Exact! Mămăliguţă. Apoi am deschis laptopul şi am găsit postarea aceasta.
    Excelente sublinieri!

    RăspundețiȘtergere
  11. am citit articolul pe bucatele intre doua ingrijiri a pruncilor mei.

    Traiasca mamaliga! dar aici e mancare de lux , cand vaz cat tre'sa dau pe o punga de malai .......imi vine sa....

    RăspundețiȘtergere
  12. Impresia mea este ca pentru multi dintre ei straini, imaginea vis-a-vis de noi nu s-a modificat prea tare intre timp...
    Eu am trait-o aici, la scoala unde am facut voluntariat. Inainte de Craciun, s-a facut o campanie de colectare de... lucruri, pentru copiii din Romania. Fiecare elev putea aduce de acasa diverse nimicuri, insa "exact cat sa incapa intr-o cutie de pantofi". Pana aici nimic ciudat, doar povestea prezentata de catre invatatoare copiilor: in Romania oamenii nu au electricitate si apa curenta, nu au baie in casa si, ca sa se spele, trebuie sa-si aduca apa cu galeata. Parintii nu-si permit sa le cumpere copiilor jucarii, iar acestia se joaca cu ce apuca. Multi dintre ei umbla desculti si multe altele de genul... Astfel, cutiile s-au umplut cu orice iti poate trece prin cap: de la elastice de prins parul, creioane colorate, leucoplast sau foarfeci si pana la jucarii mici din plastic, ciocolata ori biscuiti.
    In pauza, intrand in vorba cu cateva invatatoare, care-si continuau peroratiile stupide despre amaratii din Romania, una dintre ele ma intreaba de unde sunt. Raspunsul a facut-o sa se inroseasca precum racul si sa inghita in sec, pastrand tacerea pana la sfarsitul pauzei.
    Nu m-a deranjat atat intamplarea in sine, cat prostia lor de a bate campii cu multa siguranta de sine, despre o tara si niste oameni de care nici macar n-au catadicsit sa citeasca macar pe internet cateva randuri inainte.
    Cat priveste mamaliga, din cand in cand mi se face pofta. Si-atunci recuperez cat n-am mancat un an intreg! :)
    O seara frumoasa Gina!

    RăspundețiȘtergere
  13. Arcadia,
    Te și văd robotind în bucătărie!
    Mâine, la prânz, am putea face o masă comună- toți de pe aici am declarat , într-un fel sau altul, că nu vom avea pâine la masă- pește cu mămăliguță!
    p.s. + vin alb!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ana,
    Nu știam că ești în Moldova..
    Să ai zile bune și frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, Gina, am citit...Și nu mă mir. Poate după întâlnirea cu câțiva dntre noi și-au mai schimbat părerea.
    Să nu uităm Cutiuța...maine seară sau sâmbătă, cum avem ceva timp! O seară mult mai bună!

    RăspundețiȘtergere
  16. Elise,
    Trebuie să mă laud- sunt la fel de bună ca și tine în privința pregătirii mămăliguței- totdeauna fără cocoloașe, nici nu am nevoie de făcăleț, o mestec cu o lingură de lemn. La sfârșit , umezesc lingura, aranjez fața și răstorn..iese faină de tot!
    Nu prea folosesc unt.
    Mâine toți de pa aici ne hrănim la fel!
    Abia aștept dimineața!
    Să ne fie bine!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Lucia,
    Gând la gând cu bucurie!!
    Ai grijă , nu uita, mâine să pregătești pește!
    Să-ți fie bine!

    RăspundețiȘtergere
  18. alm,
    Este scump mălaiul?
    Poși ”lucra ” mai econom- torni mălaiul înainte de a clocoti apa, mesteci să nu se lipească ..nu faci o mămăliguță vârtoasă, ceva mai moale, o torni într-un castron înalt, din care îți ia fiecare.
    Poftă bună! Nu uita de pește , mâine!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ruxi,
    Este mare păcat că se întâmplă așa.. să căutăm vinovați? La ce bun?
    Chestiunea este că există la noi multă lume care se comportă absolut mizerabil. Am văzut , în treacăt, ceva la televizor- erau niște promoții- se omorau între ei, pur și simplu..Cei mai mulți erau vârstnici- cât zahăr să consume? Cât untdelemn?
    I-am văzut comportându-se la fel în biserică- luau agheasmă, se călcau în picioare unii pe alții.
    Nu mai vorbesc de țigani și de comportamentul lor..
    Toate acestea și multe altele contribuie, cred eu- la formarea unei imagini total deformate despre noi, ca națiune.
    O seară bună îți doresc, Ruxi!

    RăspundețiȘtergere
  20. Mirela,
    N-am uitat de ”cutiuță”..
    Am avut o seară plăcută- i-am văzut și i-am ascultat pe nemaipomeniții cântăreți din Trupa Distinto.
    O noapte bună îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  21. Ca francezii, romanii au fost educati ca ar fi un neam superior...
    Superior fata de unguri, tigani, turci, nemti, evrei...
    Latina ginta e regina...
    Mai grav este ca romanii iesiti din saracie devin dispretuitori...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.