Cele mai tulburătoare povești , care ne-au încălzit inimile și visele, s-au creat în jurul iubitelor acestor râvniți bărbați cu sânge albastru.
Diafane, inteligente, faimoase, mai rele decât vrăjitoarele sau bune ca pâinea caldă, ele sunt totdeauna eroine ideale de filme, romane, drame, poeme..
La urma urmei, sunt și ele femei. Adică nimic din ce este omenesc nu le poate fi străin.
Nici chiar bucătăria.
Nici chiar bucătăria.
În 2010, la Cartea veche, a apărut o carte.
Nu este o carte oarecare, ea poartă semnătura unei pricipese, Margareta.
Într-un concept atrăgător, cartea adună laolaltă pagini de istorie, portrete în jurul cărora s-a construit istoria noastră, faimoase rețete culinare regale, aranjamente festive, într-o estetică fără cusur. Noblesse oblige!
Nu este o carte oarecare, ea poartă semnătura unei pricipese, Margareta.
Într-un concept atrăgător, cartea adună laolaltă pagini de istorie, portrete în jurul cărora s-a construit istoria noastră, faimoase rețete culinare regale, aranjamente festive, într-o estetică fără cusur. Noblesse oblige!
Autoarea s-a consultat cu bucătari celebri, a cules informații de pe toate meridianele lumii, așa că nu te minuna atât de tare că nu ești la zi cu fel de fel de ustensile de bucătărie, mirodenii și ingrediente.
Din mulțumea lor, am luat așa, aleator-emmental ( cașcaval de Elveția), Gonda și Edam- brânză olandeză, rotundă și plată, îmbrăcată în coajă roșie sau galbenă, Markook- pâine din Orientul Mijlociu, un fel de pită mare, albă, din aluat foarte fin, oțet de Xeres- produs din Spania, bineînțeles.
Porto- vin portughez, asemănător celui italian de Marsala.
Eu i-am simțit aroma la el acasă, nu sunt vreo cunoscătoare, dar nu m-a impresionat cine -știe-ce..
Porto- vin portughez, asemănător celui italian de Marsala.
Eu i-am simțit aroma la el acasă, nu sunt vreo cunoscătoare, dar nu m-a impresionat cine -știe-ce..
Dacă vei intra în posesia cărții, vei găsi o mulțime de rețete, una mai tentantă decât alta.
Bunăoară-Rod grod med flode, New York Cheesecake, Zabaglione. Tocană de miel- zic s-o lăsăm pentru Paște, Lemon Drizzle cake, Linguini cu ghimbir și scoici Saint – Jacques sau Pumpkin Flan.
Bunăoară-Rod grod med flode, New York Cheesecake, Zabaglione. Tocană de miel- zic s-o lăsăm pentru Paște, Lemon Drizzle cake, Linguini cu ghimbir și scoici Saint – Jacques sau Pumpkin Flan.
Gândindu-mă că prin cămara noastră nu prea găsești cine-știe- ce - rarități, dintre toate rețetele pretențioase, am ales cum spunea autoarea, o surpriză.
N-am transpus-o în practică, pentru că ieri, fiind Ziua Crucii, s-a ținut post..
Astăzi, mâine, ar merge.
O să-ți fac o mărturisire- când am citit ou copt, gândul m-a dus la una dintre bunicile mele, care ne pregătea, iarna, mai ales, ou copt în spuză.
Era cea mai mare bucurie a zilelor când rămâneam, peste noapte, la ea, să ne aștepte dimineața în bucătărioara ei cu miros de pâine scoasă din cuptor..
Rețeta despre care vorbim este altfel, este o rețetă regală.
Astăzi, mâine, ar merge.
O să-ți fac o mărturisire- când am citit ou copt, gândul m-a dus la una dintre bunicile mele, care ne pregătea, iarna, mai ales, ou copt în spuză.
Era cea mai mare bucurie a zilelor când rămâneam, peste noapte, la ea, să ne aștepte dimineața în bucătărioara ei cu miros de pâine scoasă din cuptor..
Rețeta despre care vorbim este altfel, este o rețetă regală.
Pentru patru persoane ar fi nevoie de:
4 cartofi mari, 50 g unt, 50 g brânză- Emmental-eu zic că ai putea folosi, fără probmeme telemeaua noastră, 4 ouă mici, adică din piață, nici nu trebuie să cauți prea mult, două lingurițe de arpagic- dacă ai cumpărat, deja, pentru grădină, nu contează că rupi două lingurițe, n-o fi mare bai...
Nu uita sarea și piperul!
Nu uita sarea și piperul!
Cuptorul se încălzește la 200 de grade..
Cartofii, bine spălați și uscați unși cu unt( sau cu ulei- noi suntem inventive), vor aștepta cuminți în cuptor o oră și un pic. Se scot cu grijă, se lasă la răcit, apoi se taie fiecare, pe orizontală, cam la o treime de partea superioară, cât să iasă un căpăcel. Se scoate, atent, cu o linguriță, conținutul, lăsându-i- se cartofului un perete protector cam de un centimetru grosime, pentru a nu se rupe.
Într-un castronel, se amestecă miezul scos, untul, brânza rasă, sarea, piperul. Compoziția astfel obținută se pune în cartof, păstrându-se loc pentru un ou, ai grijă, conținutul oului, fără coajă!
Se pune căpăcelul, iar așa frumos gătiți, cartofii vor mai sta la rumeneală, în cuptor, vreo 10 minute, suficient să se coacă oul, dar să fie , totuși, moale.
Se pune căpăcelul, iar așa frumos gătiți, cartofii vor mai sta la rumeneală, în cuptor, vreo 10 minute, suficient să se coacă oul, dar să fie , totuși, moale.
Sigur că ți-a mai rămas compoziție.
Dacă vrei, o pui fiecăruia în farfurie, alături de cartoful dichisit cu ce mai găsești tu prin borcănele sau poți prepara alt fel de mâncare. Depinde cât de inventivă ești!
Aoleu, uitasem arpagicul- îl tai mărunt și pui pe deasupra.
Dacă vrei, o pui fiecăruia în farfurie, alături de cartoful dichisit cu ce mai găsești tu prin borcănele sau poți prepara alt fel de mâncare. Depinde cât de inventivă ești!
Aoleu, uitasem arpagicul- îl tai mărunt și pui pe deasupra.
Vezi cât este de provocator să fii principesă în bucătărie?
Ar mai fi ceva, ceva care s-ar putea să-ți convină-Salată cu pâine de porumb și ardei iute.
Dacă nu reușești, cere-mi ajutorul. Pot să-ți transmit rețeta.
Este greu să-ți tratezi partenerul ca pe un( posibil )rege?
Principesa Margareta e româncă?
RăspundețiȘtergereNu vreau să aprind iar cine ştie ce pârjol ideologic, vreau să spun că mă simt ca in faţa dictionarului româno-moldovenesc.
Nu am auzit in viaţa mea de pâine de porumb.
Recunoaște că sună mao boierește „pâine de porumb„ decât mămăligă, nu??
ȘtergereCred ca este foarte delicioasa reteta pe care d-voastra ati ales-o ne-ati propus-o, doamna Gina. Am s-o probez si eu.
RăspundețiȘtergereIn ce priveste celelalte retete enumerate, trebuie sa recunosc ca in afara de tocanita de miel, despre celelate retete nu am auzit pana acum... noi in familia noastra preparand retetele noastre traditionale si cu ingrediente bio, din gradina si ograda noastra proprie.
Ma gandesc c'-or fi foarte foarte delicioase.
O zi minunata va doresc in continuare,doamna Gina! :)
Ștef,
ȘtergereȘtii cum spune o vorbă- obrazul subțire cu cheltuială se ține!
p.s. rețetele noastre tradiționale sunt prea bune! prea!
Seară bună!
O impletitura de ganduri....
RăspundețiȘtergeremiammmmm...
Vera,
ȘtergereGânduri și condimente!
Salut Gina!
RăspundețiȘtergereMa invitasi asa, brusc, de luni de dimineata, la un festin princiar.Merci de invitatie si lasa-ma sa zic - Alteta, saru'ma pantru masa!
Cartoful, stiu si eu, ca-i sanatos, hranitor si foarte digest.Pai, sa mancam mai des, cartofi copti - pentru ca sunt o sursa de fibre si ofera o protectie reala, impotriva bolilor de inima.
Sunt bogati in vit. B6 si C si in plus, mai au potasiu si magneziu.
Cu bine,
L
Lidia,
ȘtergereCategoric ai dreptate!
Vivat cartoful copt!
Care va sa zica, ati vazut reteta mea si vreti sa ma eclipsati. Bineee! Sa vedeti cu ce retete de capsuni cu hrean vin eu!
RăspundețiȘtergereVreți să insiniați că plagiez reșete?
ȘtergereAm spus că sunt regale!!
PS (Ca am uitat sa-l punin comentariu) Eu sunt regele artei culinare!
RăspundețiȘtergereDa?spuneți ce-ați gătit astăzi!( și rețeta)
ȘtergereNu, nu e greu deloc, Gina. Noi ne răsfățăm adesea unul pe altul cu asemenea mici preparate delicioase. Mulțumesc pentru rețetă, o voi face cât de curând se va putea !
RăspundețiȘtergereSă ai zile frumoase !
Zina,
ȘtergereAdică sunteți o pereche princiară?
Fericiților!
Gina, o să încerc (din nou!) să-l tratez ca pe un rege şi voi găti această reţetă în week-end.
RăspundețiȘtergereAm să-ţi comunic rezultatul, deşi, la încercările mele anterioare, el, (regele meu), a zis că ce mă tot complic?!
Parcă văd plutind în aer replica de sâmbăta viitoare: "Nu era mai simplu să faci ochiuri cu cartofi prăjiţi?" :D
Diana, draga mea, cum așa??
ȘtergereFără prăjeli și alte chestii dăunătoare!
și apoi, altfel sună și arată rețeta regeasă, nu?
E cu dus si intors...; si doamna Udrea a crosetat in direct si la o ora de varf...
RăspundețiȘtergerePrintesa ar castiga mai mult daca ar invata mai bine romaneste...: se parte ca e greu, o inteleg, e cam de varsta mea; nici de mine nu se leaga engleza, desi miza mea e cu mult mai mare.
Știți, când am scris, m-am gândit că o să mă certați..
ȘtergereSunt de acord cu ceea ce spuneți! Chiar și în materie de limba engleză!
abia aştept să "execut" meniul :). te-aş ruga să-l trimiţi şi pe cel de pe ecran, că e de nedesluşit. mulţumesc.
RăspundețiȘtergereOttilia,
ȘtergereAbia am sosit! o să-ți trimit rețeta personalizată!
Sarut mana, doamna Gina...
RăspundețiȘtergereEu sper sa fiti bine... mult mult bine va doresc si numai bucurii.
O zi minunata va doresc, doamna Gina! :)
Ștef, drăguța de tine, nu te speria!
ȘtergereAm lipsit, atât!
Azi am preparat sarmalute in foi de porc (vita era cam scumpa la supermarket)
RăspundețiȘtergereIngrediente: orez, paste (preferabil de peste), boia de ardei iute, inlocuitor de frisca(poate fi inlocuita chiar si cu fasole batuta), foi de porc format A4. Nu uitati de sare, piper si verdeata. Succes!
Se pune doar jumătate de punct- este post, adică, neapărat foi de ștevie, varză murată etc..
Ștergerep.s. trebuie să afișați câte două rețete9zilnic!)
Tot ce este cu carne, mai ales carne de porc, are mare succes la sotul meu. As indrazni sa va cer sa detaliati putin reteta, daca nu cumva este un secret, bineinteles. :)
ȘtergereDiana,
ȘtergerePână se hătărește „nimeni „ să adauge informațiile cerute, zic să încerci rețeta așa cum este scrisă aici!
O zi bună îți doresc!
P.s. astăzi poți găti de „dulce„!
Sper, sa ma ierte Alteta Sa, ca am pierdut o silaba pe drum, din formula consacrata respectului, pt un festin reusit.
RăspundețiȘtergereL
Lidia,
ȘtergereAm căutat silaba, să știi că n-am găsit-o, doar dacă te referi la principesă. Aici este problema?