joi, 25 octombrie 2012

patru anotimpuri într-o superbă seară de joi, cu Filarmonica piteșteană. 
Vivaldi și nemuritoarea lui muzică!
Sala mare a cs a fost neîncăpătoare, atâția tineri laolaltă n-am mai văzut de multă vreme.
Patru anotimpuri, patru concerte diferite-Primăvara, concertul  nr. 1 în Mi major, 
Vara,  concertul nr. 2 în sol minor,
 Toamna, concertul nr. 3  în Fa major, 
Iarna , concertul  nr. 4 în fa minor.
Patru  cicluri succedându-se  gradat , în armonii  de o extraordinară  forță sugestivă, tablouri  însuflețite   de  sonorități  specifice fiecărui anotimp.
Primăvara își deschide zorii, prind viață mugurașii,  în  susurul   vesel al  izvoarelor, peste  văi și peste  dealuri  se revarsă bogăție de  triluri,  ning pomii în livezi, adieri  cuminți  se pierd printre stropi de ploi nestingherite, undeva răsună  un poem  pastoral- ciobanul și câinele său-  nopți cu   fulgere ce spintecă cerul.
Vara își   picură  rodul, se adună apele, păsările  se întrec  cu zborul fluturilor,  soare cald  mângâie holdele, ard raze,  se bucură cerul,   cucul își strigă numele,  zvon de vânt dulce coboară peste sat.
Toamna!
Sigur ai ascultat-o de multe ori!  
 În arcușul vrăjit al vâlcencei  Meda Stanciu, Autumno , în haina ei cu trenă lungă,  aleargă năvalnic prin  podgorii și grădini, șuieră vântul,  se topesc șoapte în zvon de cocori,  frunze  valsează în aerul parfumat, se rărește  pădurea, clipește  mărunt, prin rariști  soarele,  se întunecă zarea.Cad, în stoluri,  frunzele.
În hlamida-i diamantină, însoțită  de tonuri prelungi, 
 iarna își așterne blana pufoasă, clinchete de zurgălăi străbat depărtările. Se încheie un an!
Sub bagheta  maestrului Mihail Ștefănescu, astă seară, Filarmonica  ne-a purtat într-o lume  feerică, dominată de trăiri intense, în care  trecerea timpului  pare deposedată de tristețe.
Natura este acel Nemărginit  templu sfânt, cascadă vie   de muzică albastră, ce se contopește  sublim, cu toate stările sufletești, surprinse în splendida lor simplitate ! 


8 comentarii:

 1. De piatra sa fii, cand asculti Anotimpurile lui Vivaldi- te topesti, pur si simplu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabi,
   O să-țí spun un secret- în fiecare seară de joi, după concert, aștept să treacă zilele și nopțíle să fie, din nou, joi. Nu sunt o împătimită, nici vreo cunoscătoare, dar cele mai frumoase clipe le petrec acolo, uit tot, tot ce mi-ar aduce o cât de vagă undă de neliniște.
   Vivaldi? Ador toamna lui, pentru că o simt și a mea!

   Ștergere
 2. "Natura este un templu, un torent de muzică albastră, ce se contopește cu stări sufletești surprinse în splendida lor simplitate! "...iar Vivaldi a surprins perfect fiecare icnire,zvacnire,renastere,liniste,zbucium al ei.
  Tineriii sunt atrasi de Vivaldi.:)Muzica lui,mai ales Anotimpurile,va merge pas cu pas alaturi de fiecare generatie tanara.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi tu, Angi, lumea s-a deprins să generalizeze- „of, tinerii de astăzi- răi, fumează, se droghează, nu învață..
   Nu este deloc așa- oameni, și oameni!!
   Am văzut multe clase de la colegiile din oraș , profesori și elevi, îmbrăcați frumos, în blugii lor roși, în spate cu nelipsitul rucsac..Un tânăr i-a oferit doamnei Meda Stanciu un splendid buchet de trandafiri!
   Tinerii sunt frumoși!
   Trebuie doar să le fie ocrotită această frumusețe!
   Și, de ce nu, descoperită cu grijă!

   Ștergere
 3. Cand ma gandesc ca sunt oameni in lume care nu au nevoia de a asculta Anotimpurile (ori nici nu stiu de existenta lor :( ) ma intorc in lumea mea, trista ca lumea-i asa :)
  Multumesc, Gina.

  RăspundețiȘtergere