luni, 1 octombrie 2012

fără mânie, fără părtinire

Un bun profesor are această grijă statornică:  îi învață pe  discipoli  să se lipsească de el. A. Gide

Știu că ești mereu în grabă, că , de multe  ori, nici nu prea citești ce scriu unii și alții pe bloguri.
 Promite-mi că nu vei trece în fugă!//
Dacă  ar fi să spun când  am simțit că iubesc toamna cu  tot sufletul, n-aș ști să  răspund.
Poate s-a întâmplat în acel septembrie, când  raze calde își picurau mierea pe caietul meu de caligrafie..linioare și bastonașe refuzau să intre în căsuțele lor cu ferestre egale. 
Poate că s-a întâmplat  în ziua în care domnul  Gheorghe Fulga, profesorul meu de Limba română, m-a învățat  că maculatorul  cu file aspre, alb/gălbiu, care foșneau  frumos,  este la fel de important ca și haina cea mai bună. ( câți știu  astăzi  că maculatorul era caietul de clasă, niciodată confundat  cu caietul  pentru teme?)
Se va fi întâmplat , poate, într-o  după-amiază  dulceagă, cădeau frunzele, adia  vântul printre crengi  de castani, iar eu, îndrăgostita, mă plimbam  cu el- colegul de la B,  fără știrea   pedagogilor!
Iubesc toamnele studenției și toamnele mele  de tânără mămică a unor ochișori somnoroși, târând ghiozdanul doldora de cărți, caiete, gânduri, speranțe.
Iubesc  toate toamnele mele de profesoară, le-am scris pe ia, mereu nouă, țesută cu fluturi de frunze, în dansul, mereu rotund  al vieții.//
  Aseară  am primit  un dar.
Exagerări , va spune cineva, frumos, o să încuviințeze  altcineva, școala  este la pământ, iar profesorii  sunt complet dezinteresați,  o să sublinieze  cârcotașul.
Dar tu ce spui?

19 comentarii:

 1. Confirmarea o da sora mea. "Eu sunt singura proasta care intru la ora cand suna clopotelul". Din pacate, sunt multi care "se cuc la munca". Putini mai fac o meserie din pasiune. Cat despre toamna...
  A trecut întâi o boare
  Pe deasupra viilor,
  Si-a furat de prin ponoare
  Puful papadiilor.
  ...spunea Toparceanu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sper să nu se supere sora dumneavoastră- cum să fie proastă , că intră la timp în clasă? Zău!
   Nu sunt perfecțiunea întruchipată, dar nu dau doi bani pe profesorii care stau în fumoar sau își găsesc de lucru prin laborator sau pe la secretariat, ca să întârzie la ore.
   Când, din cauza unor ședințe puse aiurea, adică în momente nepotrivite, am întârziat la vreo oră, simțeam că ochii ațintiți asupra mea sunt palme peste față.
   Zică cine ce va vrea să zică, meseria de profesor este cea care ”zidește„!
   p.s. îmi plac rapsodiile autumnale!
   Dar și emoțiile de toamnă!!

   Ștergere
  2. Si eu am fost o astfel de "proasta" nu numai ca intram cand suna dar nici nu ieseam la clopotel si nimeni nu cracnea, ei stiau ca o fac in folosul lor si nu ca-s eu o zaluda.Mai mult, aveam "ferestre" si intam si in ele in loc de istorie ori altceva (colegii fiind bucurosi sa-mi "cedeze' orele lor), asa ca, la unele clase, in loc de 4 ore /saptamana intram 7 sau 8. Astfel am avut olimpici pana la faza nationala si la admiteri intrau toti din clasele mele.Si predam la un liceu industrial.
   Dar pentru asta trebuie sa-ti placa ce faci, sa-ti iubesti meseria si pe cei carora te daruiai si nu te risipeai.....
   Hello, Gina!

   Ștergere
  3. Elise,
   Știu faza cu „ vă dau o oră, puteți să-i țineți chiar și data viitoare„..și erau tinere domnișoarele..
   Mă întreb cui vor fi ”cedând „acum- cine, cui??
   Da, trebuie să-ți placă meseria asta minunată, o să tot repet, zică cine ce va vrea să zică.

   Să fii iubită!

   Ștergere
 2. p.s.o mică întâmplare- aveam o grupă de studente la „practică pedagogică, secția „religie/limba română„. Au venit ele, au ascultat, au văzut, apoi le-a venit rândul să „predea„. Vai și amar! le corectatu elevii dintr-a șaptea, așa că le-am sugerat copiilor să vină cu un alt caiet, în care să scrie ce spuneau „propunătoarele”.
  Una dintre ele s-a așezat la catedră și nu s-a mai ridicat, până la sfârșitul orei. La un moment , ațipise. Nu exagerez.
  Copiii râdeau pe furiș, să n-o trezească...

  RăspundețiȘtergere
 3. Toamna se numara profesorii...
  Si cu regret spun ca sunt tot mai putini. De calitate. Daca iei un tanar de 29-30 de ani si il intrebi care sunt numele profesorilor din liceu te intreaba daca ai probleme cu...,,mansarda,,.
  Toamna se numara dascalii.
  Sunt tot mai putini de calitate, fiindca cei adevarati dedicati si familiilor lor au ales sa isi schimbe meseria sau tara.
  Si asta ca urmare a idioteniei sau tradarii elevilor educati de ei si ajunsi in posturi cheie.
  Toamna se numara cartile...
  Din prostia unor asa zisi oameni destepti , manualele sunt alese stim noi cum de fiecare entitate scolara. Am vazut manuale care predau despre vedete si tot felul de ,, lighioane,,
  Toamna se numara ce mai ramane din tara asta....
  ............................................................
  Toamna am mers si eu la scoala. Am plans pe strada ca nu mai merg la gradinita. Am intrat in clasa la tovarasa BOGA si am fost lasat cateva ore sa/mi treaca bazdacii. Nu mi/au mai trecut si am terminat cu tovarasa cele 4 clase.
  Cand eram in gimnaziu faceam ore si sambata. In timpul saptamanii aveam cursuri, mergeam la cercul de navomodele, faceam gimnastica in echipa scolii , aveam timp de joaca si sambata dupa ore plecam in excursii sau drumetii. Invatam bine cu totii, cu exceptia celor care cu adevarat nu puteau si eram disciplinati si buni colegi. Aveam profesori decenti, imbracati frumos si care stiau , probabil ca aveau si cum, sa impuna disciplina. Acum cand treci pe langa un ,, colegiu,, vezi fandoseli pe langa masini, toale de firma, scene erotice, fum iesind de pe la colturi si auzi urlete de zici ca s/a rupt liana lui uica Tarzan.
  Si asta este numai in invatamant. Nu generalizez dar foamea de bani si tradarea vor produce dureri insuportabile in societatea noastra.
  Ce a ajuns profesorul , ca simbol, acum ?
  ,, Un biet actor...,,
  Mie imi place primavara. Revenirea la viata....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi,iubești primăvara, dar începuturile au gust de toamnă, și toamna este un altfel de primăvară, o primăvară a iernii sau o primăvară a fiecărui start.
   Profesorul- un biet actor, zici.
   Știi că ai spus un mare adevăr? fără „biet„. Un actor!
   În meseria asta, nu poți fi bun, nu poți cuceri suflete și minți de copii, dacă joci prost, dacă nu dai tot ce ai învățat, tot ce poți.
   Exagerează cel care care spune că profesorul trebuie să fie un savant.
   Savanții sunt altceva.
   Nu sunt și nu pot fi profesori.
   Între profesor și copii se creează un flux- trimiți cunoștințe, reguli, idei, primești învățarea, rodul , într-un ambalaj special.
   Poți fi și „tobă de carte„, fără să fii un profesor bun, dacă nu reușești să te faci înțeles și iubit.

   Manualele? ai dreptate. Nici nu vreau să vorbesc despre ele, tot aștept să apară altele..
   Despre demnitate- zică cine ce va vrea să zică, eu nu am văzut profesor prost îmbrăcat, decât dacă asta vrea să afișeze.
   Da, înțeleg, sunt mici salariile, mici erau și când am terminat eu facultatea, sunt niște diferențe, atunci îți puteai cumpăra un apartament în rate- l-am achitat în 20 de ani, toate se puteau cumpăra în rate.
   Dar, cine nu vrea să recunoască nu are decât- atunci, cei mai mulți profesori erau șomeri toată vara.
   Doar că nu se prea vorbea despre asta.Am învățat pe rupte , ca ”să intru „în oraș.
   Știi ceva? Am convingerea că nu BANII hotărăsc dacă poți profesor bun. Dacă știi meserie, o faci. Dacă nu știi, oricât ți s-ar plăti, faci tot ce știi.
   Lucrezi cu oameni, nu croiești materiale.
   Modelezi suflete.
   Și o să-ți mai spun ceva- că au ajuns tinerii să-și facă singuri atâta rău este tot din vina adulților- părinți și societate.

   Ștergere
 4. Am vrut sa scriu...,, Si asta nu este numai in invatamant..,,
  Scuze.

  RăspundețiȘtergere
 5. Aveti un fel de a povesti emotionant. Si ceea ce povestiti astazi imi este foarte drag...Si eu fiind o iubitoare a toamnei, fara sa stiu de asemenea cand am inceput sa o iubesc...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru că toamna adună , într-un fel doar de ea știut, toate culorile, nuanțele, sunetele!
   Zile cu parfum de gutui îți doresc, Vera!

   Ștergere
 6. Grigore Popescu Bajenaru spunea in "Cismigiu @ comp": "... cum toamna tarzie seamana cu primavara timpurie, sau rasul cu plansul..."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Plânsul trezește, în final, ecoul bucuriei. Prin surâsul frunzelor-flori, toamna ne aduce în dar speranța că după aparenta stingere,aceleași frunze vor învia!

   Ștergere
 7. să te bucuri și acum de o toamnă frumoasă
  :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna seara, doamna Gina!
  M-au emotionat tare mult motivele, pentru care iubiti dumneavoastra toamna!
  Va doresc, din tot sufletul meu, doamna Gina, o toamna, atat de frumoasa, cum nu ati mai avut-o vreodata! cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceleași frumoase gânduri să te ocrotească, Ștef!
   Seară senină îți doresc!

   Ștergere
 9. Eu incuviintez FRUMOS!
  Adica si toamna-i tare frumoasa,si scoala mi-e tare draga.:)
  Fire albe au inceput sa apara,obraji cu zambet de rodie am tot timpul.:)

  Zilele trecute micuta Carla din clasa I isi dorea sa ma transform in vrajitoare.Era numai zambat la acest gand.Zambet eram si eu la dorinta ei.:)Cei dintr-a IV nu zambeau.Erau cat se poate de seriosi.Ei nu cochetau cu acest gand.Nu doreau in fata lor o vrajitoare.Peste catva timp si Carla va intelege ca e mai bine e sa ai in fata ta o zana decat o vrajitoare.:)
  Mama Carlei era un copil sclipitor tot la aceasta veche scoala...
  Au trecut multe anotimpuri cu bune si rele...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că școala are oameni dăruiți ca tine, Angi!
   Să lucrezi cu patru clase, să fii, de fiecare dată altfel, nu este la îndemâna oricui.
   Îmi place Carla, parcă-i văd ochișorii iscoditori, sigur te vrea și vrăjitoare, dar și zână! Doamna poate fi tot ce-și doresc micuții!
   Sunt fericiți că te au!
   Săptămână frumoasă, Doamna învățătoare- zână bună!

   Ștergere