duminică, 1 iulie 2012

pe Argeș în jos..

Scrie presa ,  spune televizorul,  m-au informat niște cunoștințe că,  la o aruncătură de băț de  oraș , astăzi s-a deschis o mare catedrală. Nu-mi permit comentarii pe  o asemenea temă, credința este ceva intim, fiecare crede în ceea ce simte, în cine vrea.//




 Mi-a venit în minte o scenă, petrecută cu mulți ani în urmă, la un examen de  istoria limbii,  când am tras biletul  cu nu mai știu ce număr,  textul era   al cronicarului care  vorbea despre Ștefan cel Mare.

 Istoria consemnează că , în perioada în care nu avea războaie, Domnul înălța  lăcașuri sfinte. A condus  36 de bătălii și a  ctitorit  44 de  așezăminte sfinte, dintre care trei sunt mănăstiri-Putna, Neamț, Dobrovăț. Citeam undeva că , deși în spațiul  nistrean  a avut cele mai multe  bătălii câștigate,  n-a ridicat nicio  ctitorie. Poate că   istoricii  vor fi găsit răspunsul . 

Mă întorc la examenul meu-  analizez textul   pe toate  încheieturile,  mă înflăcărez lăudându-l pe Domnul , dar și insist pe  situația din  mânios și degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat, iar domnul profesor Negrici mă ascultă și,  când  răsuflu ușurată că am terminat ce aveam în minte, zice-

-ehee!   uită-te dumneata la  domnul de pe perete și, spunând asta  arată către mustața    răsucită a lui Vlad Țepeș, îl vezi? el a fost mielușel pe lângă  eroul   poveștii pe care, ce e drept, ai spus-o frumos și cu pasiune..// 

Au trecut anii, am  revăzut câteva   așezăminte moldovenești, am intrat în multe catedrale   de prin alte locuri, sentimentul a fost totdeauna de  uimire . Și de smerenie. Dar și de  multe  nedumeriri.

 Mai spre seară, încerc să ajung, dacă va fi cu putință , la catedrala din Mioveni.

 să  încerc să  fac și poze?
 

18 comentarii:

  1. N-am nimic de spus. Citez :
    "Românii care vor trece prin Piaţa Constituţiei pot afla de pe aceste panouri că în România sunt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale".
    Sursa
    http://www.spuse.ro/18300-de-biserici-si-425-de-spitale/
    Da' nişte poze frumoase ar fi interesante, cred. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit, am lăsat și un semn.
      La cât de mare este vipia, nu știu dacă mă voi încumeta să merg, mai vedem.
      O zi bună, Tibi!

      Ștergere
  2. Caci exista un singur Dumnezeu si un singur mijlocitor intre om si El ,Omul Iisus Hristos!...se spune undeva in Biblie.

    Am avut dintotdeauna o rezerva sau chiar adeversiune fata de diverse culte ezoterice,si plastic/grafic reprezentarea lor o simt evident bizara,tendentioasa,speculativa in comparatie cu expresia grava,monumentala,profund sacra ce o aflu in ideologia si estetica artei bizantine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o temă pe care n-o discut, o consider atât de intimă, dacă acest atât de frumos adjectiv poate avea grade de comparație, că nu-mi permit să comentez.
      Când vine vorba despre estetica artei bizantine, îmi place să te ascult.

      Ștergere
    2. Era si un gand de duminica...si o trimitere catre lacasul bisericilor noastre ortodoxe,,,cat parfum si tihna regasesti in ele!


      PS: Am plecat la plimbare...ceva adieri de vant ma cheama...aici in casa e o zapuseala ingrozitoare ...nu pot lucra defel desi ar fi cazul sa nu mai aman.Tot las pe maine...zi faina sa ai in continuare... o cupa mare de inghetata din partea mea!...decor imperial cu caramel,frisca,fructe confiate, aroma de ness cu rom si ciocolata dulce-amaruie...se asorteaza si cu o umbreluta in alternanta verde-mar cu albastru de nu ma uita....

      Ștergere
    3. Cred că și reală de-ar fi fost, înghețata nu putea egala descrierea ta!
      Culmea este că tocmai m-am întors de la Mioveni, acolo este o cofetărie renumită, are și un nume simpatic. Aș fi vrut o înghețată, a trebuit să amân, pentru că ne-am cam grăbit.
      Seară frumoasă!
      p.s. vezi că nu uit oferta!

      Ștergere
  3. Nu am stiut pana acum ca Vlad Tepes a fost "mielusel" pe langa Stefan cel Mare! La ce s-o fi referit, domnul profesor? Am citit multe povestiri despre Stefan, dar nu a reiesit acest lucru!

    O duminica frumoasa in continuare, Gina!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marycix,
      De-aș fi fost mai îndrăzneață, l-aș fi întrebat.Între noi fie vorba, era un tip foarte simpatic domnu profesor!

      Seară bună !

      Ștergere
  4. Avea nevoie cei de la Mioveni de catedrala la fel de mult ca si chelul de tichie de margaritar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Geocer,
      Trebuie să-ți spun că n-am rezistat tentației de a vedea ctitoria.
      M-am dus. Și, după cum vezi, m-am întors.

      Ștergere
  5. Arhitectural imi place...are proportii expresive,si imbina placut clasicul cu modernul.De-ar fi acum credinciosi adevarati cate biserici avem, poate intr-o zi va renaste o spiritualitate mai vie ca niciodata pe aceste meleaguri.Imi doresc.

    ps;cultul pentru zidirea de multe lacasuri sfinte se pare ca l-am mostenit de la Stefan incoace...e ceva rau oare?

    RăspundețiȘtergere
  6. Despre voievozi nu gasesc prin amintiri acum decat o vorba: "Sa nu uitam ca ei au trait alte vremuri si au fost supusi canoanelor epocii". Se spun multe despre Tepes, dar se uita epoca in care a trait. Nu a fost cu nimic mai crud decat cei din epoca sa. Nu a facut decat sa bage spaima in hoti si tradatori. Metodele? Pe masura epocii. La fel si Stefan, Brancoveanu si multi altii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar- cine are puterea are și șansa de a se bucura de ea.

      Mi-am amintit cu durere de Marele Domn Constantin Brâncoveanu.

      Ștergere
  7. Buna seara, doamna Gina!
    Daca, veti reusi sa ajungeti la, catedrala din Mioveni, eu, chiar va rog sa faceti cateva poze, doamna Gina, pentru ca eu, nu stiu daca voi ajunge vreodata pe acele meleaguri si macar virtual, sa le vad!
    O noapte linistita va doresc, doamna Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ștef,
      Am fost la catedrală, am făcut poze, încă nu le-am văzut.
      Seară frumoasă îți doresc!

      Ștergere
  8. A construi o catedrala e o opera mareata, dar depinde si ce catedrala ...Citeam intr-o carte in timpul facultatii despre marile catedrale ale lumii...Se stia cine le-a proiectat, cine a fost sponsorul, dar la numele celor care au construit-o scria : constructor Necunoscut, constructor necunoscut...Iar inauntru era o povestioara despre un lucrator, care statea ore intregi sa picteze o vrabiuta pe un zid care ar fi fost acoperit in intregime de un altul. Iar un coleg de breasla l-a intrebat: De ce iti pierzi timpul cu ceva ce oricum nimeni nu va vedea niciodata? Iar el a raspuns : Pentru ca Dumnezeu vede!...
    Povestioara aceasta, simpla de altfel, m-a impresionat pana la lacrimi cand am citit-o...
    Cat despre catedrala din Mioveni, am cautat poze si din punctul meu de vedere nu se inalta la nivelul de arta a Notre-Dame-ului spre exemplu...Si in cazul acesta de ce nu investesc banii in ceva mai de folos? Un spital de copii cu aparatura de ultima ora cu care sa salveze multe vieti? Sau o asociatie serioasa si cu efect pentru alcolici caci sunt destui...Sau un centru de cercetare intr-un sector in care e nevoie de progres?...De ce nu toate aceste lucruri?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vera,
      Multe dintre întrebările și nedumeririle tale mi-au trecut prin minte de multe ori.
      Recunosc, am aflat de impozanta construcțíe în urmă doar cu câteva zile.
      Aseară , am văzut-o.Am făcut și niște poze, nu prea multe..de ce? a;așa am simțít. O să le vezi..

      Să ai o zi frumoasă!

      Ștergere