sâmbătă, 19 februarie 2011

în întrebări ar fi răspunsuri

Înaintăm  în cursa vieții.
Împreună și separat.
Timpul nu ne permite să avansăm constant. Nici să ne oprim , pentru a reflecta atât cât ne-am dori, atunci când ceva nu este în regulă. Știm atât de puțin unii despre ceilalți..Nu putem avea relații foarte strânse nici chiar cu cei apropiați, unii mă vor contrazice. Este dreptul fiecăruia  să-și trăiască  starea .
Avem ținte  diferite, fără să știm dacă țelul propus este chiar cel care ne reprezintă.
Aud , din ce în ce mai des și mai tare , că lumea este foarte  nemulțumită.
Sau că multă lume este nemulțumită.
Dacă este așa, ar fi  nevoie de schimbare, nu? Înseamnă că niște mecanisme acționează greșit.Sau nu funcționează.
Mă gândeam la asta, la nemulțumiri..
Când am primit  mailul, l-am citit, l-am recitit,   mi s-a părut că prea ne reproșăm multe  . Îmblânzită oarecum ,  lista nemulțumirilor  apare cam așa.
Nu ne simțim bine, 
PENTRU CĂ:    
- ne urâm între noi: tineri vs. bătrâni, bugetari vs patroni, angajați  vs. pensionari, posesori de Logan vs. posesori de BMW SH,  de la nemţi, admiratori ai lui X vs. critici ai aceluiași X, dinamovişti vs. stelişti, corporatişti vs. antreprenori, cumpărători vs. dezvoltatori imobiliari,  bucureșteni vs. provinciali și invers, etc, etc..
suntem Gică Contra din naştere,  orice iniţiativă,  în mintea noastră este sortită eşecului. Cum, afacere în agricultură? Nu ai nicio şansă. Să vinzi cartofi la piaţă, nuuuu! Să deschizi un chioşc, nuuu, te mănâncă mafia locală, îţi sparg ăştia magazinul, vine banca şi îţi ia casa, etc, etc."
Nici nu vedem că alţii reuşesc în jurul nostru . Eh, ăştia au pile...

  -indiferent cât de scurt este drumul de parcurs, sau cât de aglomerat este traficul, te  urci în maşină, ca să ajung mai repede..."

-  nu ne bucurăm de viaţă. Suntem mici roboţei doborâţi de grija zilei de mâine . uită-te în oglindă, înainte de a deschide cuiva ușa..


-ieși din școală-indiferent de nivel- tot cum ai intrat..


-  vecinii mai vechi  sau mai arătoși  se consideră proprietari ai locurilor de parcare publice din faţa blocului. 


  -ridicăm o sută  de biserici (Doamne, iartă-mă!) ,  două  şcoli, comasăm spitale.

  suntem săraci din cauza prostiei şi nu ne dăm seama, cumpărăm lucruri ieftine, deși se strică imediat . 


  -  suntem egoişti: investim tot ce avem în propriile locuinţe, însă nu vrem să dăm niciun ban pentru reparaţia blocului în care trăim, pentru parcuri, pentru curăţenie publică, pentru multe altele care aparţin şi altora....

-votăm negativ .

  -deşi avem o mulţime de femei frumoase și  de bărbați chipeși- suntem o naţie de frustraţi

- îi dăm voie vecinului să asculte ce nouă nu ne place , cu ferestrele deschise, îi permitem să nu  ne respecte programul de liniște.

  -nu suntem capabili să ne adaptăm la noile tehnologii. 

Părinţii şi copiii lor nu prea mai discută, pentru că părinţii nu sunt capabili să pornească un mp3 player sau să intre pe yahoo.

-  la nuntă invităm toţi cunoscuţii şi necunoscuţii, la nunţile cărora am mers şi noi la rândul nostru (vrem banii înapoi...)

  -McDonald's este un succes în România .

-  românii care mai fac ocazional un sport sunt atât de rari,  încât întorci capul după ei prin parcuri.

  -  a avea burtă
este   semn de trai bun .

  -pădurile noastre -câte mai sunt- după weekend-uri, arată ca o groapă menajeră.

  -nu facem nimic dacă nu suntem plătiţi.

  -nu înţelegem termenul   de solidaritate socială, decât când ne lovește necazul.

-facem rate la bancă pentru plasmă şi maşină de spălat vase, fără să ne pese de comisioane şi dobânzi, apoi dăm vina pe bănci că ne jefuiesc.  Fiindcă veni vorba, femeia, câstigătoarea licitației de la biserică, după ce a achitat factura, o mai fi având bani de pâine?


-   suntem invidioşi. 

Pe colegul care a fost promovat, pe vecinul care şi-a pus termopan, pe fratele care şi-a făcut vilă şi pe colega care arată mai bine. Nu ne întrebăm ce au făcut ei ca să ajungă acolo (muncă, sport, învăţătură, efort etc). Nuu, e mai simplu să găsim explicaţii de genul este vampă, fură, are noroc.
 
-  aruncăm mizeria din maşină pe geam. .

-   donatorii de sânge sunt muritorii de foame care au nevoie de bonuri de masă. 


  -  ne molipsim , unii de la alții, înghițim în sec, plecăm fruntea și închinându-ne, punem liniștiți capul pe pernă- asta e,  ferească Dumnezeu de mai rău...


-Ar mai fi ceva- timpul ne fură tinerețea dar, nu numai nouă, așa că ne consolăm .
p.s. poți modifica lista, realitatea  rămâne.
ce este de făcut?31 de comentarii:

 1. Ohh, crudă realitate!
  Dacă ne-am uita în interiorul nostru şi-am drege sentiment sau comportare, nu am mai avea de adăugat ci doar de şters una câte una.

  RăspundețiȘtergere
 2. Primul pas l-ai făcut, ai detectat problemele. Cel puţin o parte din ele.
  De aici fiecare ia ce i se potriveşte şi se pune pe îmbunătăţit.
  Mă gândesc însă că-s prea puţini cei citesc blogul tău, ca să se schimbe o naţie întreagă. :(

  RăspundețiȘtergere
 3. Am primit si eu acest e-mail, l-am citit si am constatat ca in multe chestii nu ma regasesc. Nu le enumar, ca n-are rost. Dar asta e ideea : sunt niste generalizari pornind de la anumite apucaturi ale anumitor persoane. Se potrivesc in orice tara, nu doar la noi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Gina, ai spus atât de multe aici, încât este chiar greu să mai adaugi ceva.
  Sunt de acord, evident, cu toate. O adevărată frescă a vremurilor pe care le trăim, enclavizându-ne permanent, fugind de ceilalţi şi de noi înşine, fremătând numai atunci când este vorba despre un profit şi căzând în melancolie blegoasă atunci când au alţii realizări. Nu ne mai putem bucura pe de-a-ntregul, avem până şi sufletele pline de riduri.

  O zi cât mai bună îţi doresc şi la fel doresc şi celor care - indiferent de vremuri - reuşesc să trăiască permanent cu ferestrele sufletelor deschise...

  RăspundețiȘtergere
 5. Solutia v-a dat-o chiar guvernul boc-base: plecati care-incontro si lasati pamantul ala gras altora care stiu sa-l utilizeze si nu cunosc amaraciunea invidiei si egoismului barbar.
  Mentalitatea balcanica nu se vindeca atat vreme cat purtatorii microbului sunt in viata si mai ales in grupuri mare care se autosustin si se incurajeaza in promovarea absurdului si rautatilor instinctuale.
  Imprastiati-va in lume si veti fi fortati de imprejurari sa va redescoperitile darurile cu care v-a inzestrat Dumenzeu dar pe care le lasati colbuite si inecate in lunca Dunarii si la poalele Carpatilor, in cea mai crasa mizerie sufleteasca.
  De aceea au strigat unii ca ar emigra din Romania pana si-n Congo!
  Daca nu credeti ce va spun intrebati-va copiii, prietenii ori cunostintele plecate, ei va vor confirma ca cele de mai sus nu-s spuse aiurea.

  RăspundețiȘtergere
 6. of, Gina, bună întrebare: ce e de făcut? pentru că, de cele mai multe ori nu ştim ce să răspundem şi nu prea ne interesează să ne mai batem capul, fie că nu mai avem timp, ori nu mai avem cu cine. dezechilibrele create sunt atât de mari, încât ne e teamă să ne mai implicăm, să ne organizăm, să ne unim, să ne punem eforturile la contribuţie (mintea, banii, relaţiile...) etc. etc.
  oricum, măcar de-am ajunge să trăim clipa!

  o seară frumoasă îţi doresc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Toate aceste etape descrise ( cu talent ! ) m-au atins …mai mult sau mai puţin, pe majoritatea le-am depăşit cu procent maxim spre bine !
  Am un capitol pe care nu îl pot birui: cum să procedezi cu cel pe care îl ajuţi , îi oferi şi chiar îi asiguri binele şi … el te duşmăneşte sau - cel mai puţin - îi pare foarte rău !
  Trebuie să gândim binele !

  RăspundețiȘtergere
 8. Asta-i tara in care traim. Nu pot admira aproape nimic. Declinul e mai mare decat relizarile, marlania e la ea acasa, as vrea sa am curajul sa plec, macar o vreme. Ce sa fac, am facut tot ce-am putut. Si daca tu sau eu suntem oameni, vin ailalti sa ne aminteasca faptul ca ei sigur nu sunt si nici nu vor fi! O seara frumoasa! :)

  RăspundețiȘtergere
 9. La fel zic si eu:
  Fereasca Dumnezeu de mai rau !

  RăspundețiȘtergere
 10. Am citit si recitit, si iata ce intrebari si raspunsuri mi-au aparut in minte, la final:
  - am fost si (inca) suntem invatati/manipulati sa ne uram intre noi;
  - suntem invatati tot mai mult sa ne grabim ca sa: ajungem mai repede, sa lucram mai repede, pe scurt sa fim EFICIENTI. Cantitativ, inspre profitul unora. Eficienta nu mai are demult legatura cu gandirea, ci cu automatismul si viteza de reactie...
  - de viata nu cred ca ne putem bucura, decat in masura in care ne oprim s-o vedem si s-o contemplam;
  - de ce "Doamne, iarta-ma?!?!"
  - sa inteleg ca frustrarea apare exclusiv in legatura cu frumusetea fizica?...
  - din pacate, LEGEA (neaplicarea ei) este cea care-i permite vecinului sa nu ne respecte linistea. Am testat asta pe propria piele.
  - adaptarea la noile tehnologii nu o vad ca pe ceva sinonim cu buna comunicare. Dimpotriva! A fi "in pas cu moda", "ca toti ceilalti" nu vad cum poate incuraja individualitatea (nu individualismul). Noile tehnologii de gen messenger, retele de socializare au crescut "comunicarea" in masura in care aceasta se reduce la un cumul de monologuri, nicidecum la o impartasire de idei, experiente etc. Ma refer aici la comunicarea de masa, nu la situatiile punctuale in care noua tehnologie permite o apropiere virtuala, atunci cand distanta mare nu o permite in mod real...
  - traditiile de nunta nu le comentez, am doar o observatie: multe sunt mentinute in lipsa unei gandiri proprii, doar pt ca asa au procedat stramosii, pt ca asa face toata lumea. Pretindem ca ne casatorim din dragoste, dar nunta nu-i un motiv de impartasire a bucuriei noastre cu ceilalti, ci un prilej de colectare de fonduri...
  - McDonald's e un succes aproape pretutindeni!!
  - fara a se constitui intr-o scuza, consider ca invidia este un atribut uman universal, nicidecum unul pur romanesc. Nu o putem transcende decat in masura in care suntem dispusi s-o vedem la noi insine si sa o intelegem. Fiecare, individual.
  - si in alte tari mai civilizate se arunca mizerie pe jos, in cantitati deloc neglijabile!!
  - pentru atitudini de genul "fereasca Dumnezeu" avem a-i multumi BOR care, fara a generaliza, de generatii intregi se straduieste sa ne indobitoceasca, tinandu-ne cu privirea-n noroi si nu catre cer, asteptand "ce-o mai fi sa ne dea Dumnezeu!"...

  In concluzie, cum spuneai si tu Gina, realitatea ramane. Se poate schimba exclusiv prin educatie si autoeducatie. Insa nu din cea care se face acum prin scoli, ci prin adevarata educatie, ce presupune cultivarea deschiderii, a luciditatii, stimularea copiilor de-a gandi cu mintile proprii, de-a cauta si de a-si gasi propriile raspunsuri, de a intelege inainte de a actiona...
  Din pacate, educatia de tipul asta este tot mai virulent combatuta pretutindeni in lume la momentul actual. Si ma intreb, poate nu retoric, oare de ce?....

  Imi cer scuze ca am acaparat atat de mult spatiu si iti doresc o noapte buna!!

  RăspundețiȘtergere
 11. Sans avoir premedite mon geste,j'ai cede a une impulsion inconnue,d'une violence irresistible...
  Je dis maintenent:NON!!!

  Adică, da, aveţi dreptate, nu este aşa!

  RăspundețiȘtergere
 12. Eventual sa ne mai nastem odata... cu alt ADN...

  RăspundețiȘtergere
 13. De felul meu sunt o fire optimista si plina de viata,dar poate ca pana la urma o sa obosesc si eu in aceasta lume gri.
  lista e atat de adevarata!incat as mai adauga si eu:
  -ma lupt de 2 ani cu lipsa de bun simt a unor indivizi din satul in care traiesc in care lucrez.Daca am reparat gardul scolii(munca depusa de mine si familia mea)il gasesc nu rupt ci de-a dreptul spart:(,daca adun mizeriile din jurul scolii impreuna cu micutii mei explicandu-le despre curatenie,dimineata gasim sticle de plastic,sau ambalaje aruncate .
  Nu ma las eu cu una cu doua si sper ca o sa apuc zilele cand omul din satul meu va avea respect fata de curatenie si valoare si lumea o sa fie altfel.
  De aceea o sa continul sa fac tot felul de activitati cu cei mici ca sa sper ca vor da roade cand vor creste mari!

  RăspundețiȘtergere
 14. Îmi cer scuze că răspund cu așa întârziere..n-am fost aici.
  Mulțumesc!!

  RăspundețiȘtergere
 15. Lucia,
  Totdeauna am zis că”fir cu fie se face snop”..chestia este că rămân prea multe buruieni( pe de lături).
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 16. Arcadia,
  Știu și eu?
  Într-un fel, ai dreptate, dar , dacă fiecare ar fi totdeauna, dar absolut totdeauna, corect și necruțător cu cei care greșesc, s-ar face măcar un pas.

  RăspundețiȘtergere
 17. Geocer,
  Eu „am periat„ mailul, ,-am ”adaptat„ la ce simt că există în jurul meu.
  Te-aș contrazice- pe unde am mai fost, parcă n-am văzut atâtea rele la un loc.
  p.s. am încercat să prezint , în întrebări, lumea noastră, așa cam cum o văd.

  RăspundețiȘtergere
 18. @Invizibilul,
  Da, dar cine îi identifică pe adevărații lupi?
  Că mai toți și-au schimbat părul..

  RăspundețiȘtergere
 19. Cris,
  Eu încerc să mă bucur de ceea ce-mi place și mi se potrivește.
  Chestia este că nu este suficient ca eu să vreau.
  Trebuie să am și motivație..aici este mai greu.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 20. @Anonim,
  E ca și cum te-aș auzi, ai o voce puternică!
  Știu părerea copilului meu, o știu și pe-a altora..”a pleca” nu este atât de simplu, nu poate face asta oricine, oricând.
  Zici de a lăsa„ pământul ăla gras altora care știu sa-l utilizeze și nu cunosc amărăciunea invidiei și egoismului barbar”...și lucrul ăsta s-a schimbat.
  Dacă te referi la țăranii autentici, află că nu ma8i există. Și dacă vorbești de fiii lor, este altă poveste. Pământul este nelucrat de câțiva ani buni pe lungimi considerabile- nu sunt bani, nu sunt unelte, nici mașini agricole.
  Există un segment mare de români care ar fac ceea ce trebuie, dar nu este suficient..
  Într-un fel, ai cam spus esența- conștiința este ceea ce trebuie schimbat cu adevărat.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 21. Ottilia,
  Cred că ai surprins cea mai adâncă și gravă problemă-ne este frică..
  Am rămas marcați, continuăm, și după atâția ani , să ne temem .
  Este ceva , ca o moștenire genetică..refuz să mă gândesc că suntem o lume bolnavă.

  RăspundețiȘtergere
 22. @GRIGORE ROTARU;
  Știu, înțeleg starea. Am simțit-o.
  Am citit cândva, undeva, , am reținut o idee gravă- sunt oameni care, deși primesc ajutorul pe care îl solicită,au nevoie de ajutor și îl îl solicită , caută apoi , cu orice chip, să se răzbune pe binefăcător.
  Este, într-un fel, paradoxal. Insul respectiv este atât de slab, dar și de rău, că nu suportă gândul că trebuie să-i fie cuiva îndatorat.
  Singura lui armă ră ura.
  Ciudate ființe sunt unii oameni..oameni.
  Vă mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 23. Mirela,
  Trebuie să învingă binele!
  Chiar dacă pare neverosimil, când simt că-mi este mult prea greu, o iau de la capăt!
  Există motive pentru care merită să sperăm!!
  O zi bună!

  RăspundețiȘtergere
 24. Daurel,
  Eu mă tem de astfel de gânduri..

  RăspundețiȘtergere
 25. Cum și de ce să-ți ceri scuze, Ruxi?
  Pentru mine este o mare și absolut reală plăcere să -ți citesc gândurile, pentru că știu că tu ești așa cum spui.
  Știi? Eu pot să trec peste multe..nu suport umilirea, au unii, nu știu cum reușesc- o atitudine teribil de supărătoare, conform căreia ar trebui să le fii datoar/datoare/ doarpentru că intri cu ei în relație..mentalitatea asta arogantă, obraznică, plină de infatuare. Și nu doar la nivel „sus„, chiar persoane mărunte- vânzătoare, funcționare ..
  Apoi datul din coate, ”dreptul„ conferit nu știu de cine și pentru care „merite”al unora de a te privi ”de sus„.
  Cel mai tare mă deranjează, la bloc, atitudinea celor care nu respectă nici cele mai elementare norme ale conviețuirii în comun.
  Nimeni nu-i va schimba niciodată.
  Nici pe cei care, de la volanul mașinilor scumpe, aruncă gunoiul în stradă. Poare doar niște amenzi usturătoare.

  p.s. parcă le văd pe cele două ființe colorate zburdând..
  Aici este iarnă , nu chiar puternică, dar geroasă.
  O seară frumoasă îți doresc!

  RăspundețiȘtergere
 26. Ionel Muscalu,
  Eu vreau să schimbăm realitatea asta rea!

  RăspundețiȘtergere
 27. Iulia,
  Cineva a zis odată că toate se vor schimba în bine, când va apărea generația voastră .Nu prea s-au făcut schimbări( în bine).
  Cred că nu prea greșești în ce spui, chiar dacă , poate, glumești.

  RăspundețiȘtergere
 28. Angi,
  Ceea ce spui este groaznic- tu să muncești și ei să distrugă.. la școală?
  Ești optimistă, iubitoare și harnică!
  Mult succes!!

  RăspundețiȘtergere
 29. o realitate trista...putem schimba multe dar oamenii nu-si dau silinta...

  RăspundețiȘtergere
 30. Cati,
  Asta este-conștiința se schimbă cel mai greu..
  Mulțumesc1

  RăspundețiȘtergere