joi, 10 februarie 2011

un româno-american,

 compozitorul, dirijorul , pianistul și profesorul Sabin Păuța,  într-o superbă seară de primăvară timpurie , a condus orchestra  Filarmonicii Pitești
Și-a aniversat ziua de naștere- 68 de ani- aici, pregătind concertul  extraordinar din această seară Când sunt în România, mi-e dor de România!
În prima parte a concertului,  sub bagheta magică a bărbatului sobru, elegant, dar jucăuș și surâzător, ca un tânăr, orchestra a  a interpretat muzică de dragoste  din filme celebre-Casablanca- Herman Hupfeld,  Umbrelele din Cherbourg,-Michel LeGrand, Romeo și Julieta-Nino Rota, Un bărbat și o femeie-Francis Lai.
A urmat un  adevărat regal- pianistul Olivier De Spieneleir, celebru  pentru o carieră de peste 350 de recitaluri solo, în cele mai mari orașe ale lumii-elegant, distins, un excepțional  Domn,  degete de vrăjitor, mângâind cu o sensibilitate  deosebită clapele pianului , făcând să susure inimile celor care au umplut marea sala a CS.
C.Saint-Saens-Concertul pentru pian și orchestră nr.2 în sol minor, op 22 în trei părți:Andante sostenuto, Aleegro scherzando, Presto.
Concertul s-a încheiat cu Jubilee Sinfonietta, în patru părți: Allegro giocoso, Andante cantabile, Allegro ( Boston Menuetto), Andantino., compozitor- dirijorul concertului,  Sabin Păuța.

Această lucrare a fost dedicată de către compozitor orchestrei simfonice din Plainfield, la împlinirea a 75 de ani .
Primăria orașului Plainfield l-a numit pe  maestrul care și-a început studiile muzicale  la Școala Populară de Artă din Reșița   Cetățean de Onoare și dirijor emerit pe viață al aceleași filarmonici, decretând ziua de 7 mai drept Ziua Sabin Păuța în Plainfield.
Compozitor cu  două fețe- românească și americană, Sabin Păuța a oferit astă seară un  extraordinar spectacol sonor, adunând,  sub bagheta lui vie,  structuri muzicale   de o mare complexitate,  frumusețe și sensibilitate..
A fost o mare onoare și un privilegiu  pentru publicul piteștean ,  să se  bucure de întâlnirea cu două mari talente, pe care  le-a răsplătit cu   trandafiri roșii și îndelungi aplauze.//

”şcoala românească de muzică este foarte bună. Și nu numai asta. Cei mai buni medici din SUA sunt români. Cei mai mari ingineri, cei mai buni matematicieni sunt români!”Sabin Păuța.

16 comentarii:

 1. Inainte sa citesc ceea ce ai scris am ramas cateva momente cu ochii atintiti spre doamna din fata ta.Mi-am zis:"Ce seara magica a avut din nou Gina!" si asta doar uitandu-ma la parul alb stralucitor,coafat.Emana un aer distins.Apoi am citit si am ascultat,cu sufletul,muzica,dar mai mult,am simtit bucuria de a gasi undeva inca mandria unui neam...roman.Da.Multi sunt romanii extraordinari,numai ca putini le fac reclama.
  Un sfarsit de saptamana linistit!

  RăspundețiȘtergere
 2. Citind postarea ta m-am gandit cat de mult mi-ar prinde si mie un asemnea moment de evadare.
  Timp de vreo saptamana nu am mai avut contact cu blogosfera din cauza unui stupid accident de masina. Masina este praf, fara sanse de a o mai recupera, insa noi supravietuim. Si asta este bine. Banii si asa nu i-am avut! Acum nu ii mai am nici atat! Ma gandesc tot mai serios la o evadare de-a binelea! Ca sa nu spun ca trece viata pe langa mine in mod inutil!

  O zi buna, Gina!

  RăspundețiȘtergere
 3. Angi,
  Îți spuneam că am abonament pentru concert.Merg în fiecare seară de joi, uneori chiar și într-o altă zi!
  Ăn sală sunt toate vârstele.
  Aseară a fost ceva special.În plus, vine primăvara!unele doamne au renunțat la a sta înfofolite, se coafează, este clipa în care femeia se simte ea însăși!
  Da, a fost o seară deosebită!
  „M-am dat „ cu parfum română-american , direct , pe suflet!

  RăspundețiȘtergere
 4. Florentin, să spun ”îmi pare rău„ este , nu doar incapabil de a exprima starea.
  Uite , ți dau ceva de ..meditat-http://liarebelyell.blogspot.com/2011/02/care-e-treaba-cu-emigratul.html

  Zile bune!

  RăspundețiȘtergere
 5. O altă seară deosebită şi sunt convins de asta din ceea ce am citit. Pe lângă toate celelalte, şi melodia din "Casablanca". Minunat. Momentele acestea sunt deosebite, ne fac să uităm de ceea ce se întâmplă în jurul nostru (negativ, vorbind)...

  O zi cât mai bună, Gina, cu muzică şi gânduri deosebite.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cris,
  Sunt și seri în care vine primăvara!

  RăspundețiȘtergere
 7. Bun parfum de seară...româno-american, dragă Gina!
  ”Când sunt în România, mi-e dor de România!”...Frumos. Și mai frumos concertul, pe care aș dori să-l ascult. Momente calde, de bucurie sufletească și relaxare, pe cele mai magice ritmuri, care anunță PRIMĂVARA! :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Mirela,
  Toate concertele orchestrei noaster se transmit .Aici este un post local cultural. Nu știu dacă „se prinde „la tine..
  Voi nu aveți filarmonică? Într-un oraș atât de mare ?
  Da, vine Primăvara!
  La mine , mâine vor fi ghiocei!!!!cu parfum londonez!!

  RăspundețiȘtergere
 9. Cand ti-am citit comentariul pe care mi l-ai scris pe blog, am intuit ca ai fost aseara la concertul sustinut de filarmonica din Pitesti. Nu am fost, dar am avut un spion pe acolo. Aseara nu am avut voie sa ma culc, pana nu am ascultat inregistrarile pe care le facuse pe Iphone. M-am bucurat pentru el si, acum, ma bucur si pentru tine, mai ales ca am auzit, ca si cand as fi fost in sala, ce minunatii de cantece ati audiat.
  La cat mai multe evenimente placute de acest gen!

  RăspundețiȘtergere
 10. Gina, cum să nu avem Filarmonică!
  Spațiul , scena Filarmonicii a fost licitată, dar țin concerte la Operă și în alte spații.
  Cu mine e problema, după ce 20 de ani am spus ”prezent”! Dar trebuie să-mi fac timp, gata! Cum spuneam, să vină primăvara. CD-uri am, vreo 300.
  Pun un link către clujenii mei:
  http://www.filacluj.ro/orchestrasimfonica.html

  RăspundețiȘtergere
 11. Gabriela,
  Evenimente precum cel de aseară sunt puține, cred, nu doar într-un sezon, într-o viață. În ce mă privește, nu știu alții cum sunt, vorba povestitorului.
  Pentru mine, a contat enorm!
  Uite, îți mărturisesc ceva- mi-am simțit lacrimile pe obraz, eram cu o colegă, profesoară de muzică- în pauză , mă mi-a spus- am simți cum mă furnică în suflet..
  Sunt momente ..și momente.

  RăspundețiȘtergere
 12. Mirela,
  Chestia asta cu timpul trebuie învinsă. Aseară, m-am întâlnit cu o fostă colegă de facultate- serile și le petrece predând franceză adulților, într-un fel de asociație..o scosese fata ei, obligatoriu.
  Zicea că a făcut un mare efort..
  Știi cum e? trebuie să învingi momentul, apoi toate vin..
  Mulțumesc pentru link!

  RăspundețiȘtergere
 13. Sa ai un weekend minunat plin de surprize placute. iti tin pumnii. Astept cu nerabdare.

  RăspundețiȘtergere
 14. Ma intristeaza declaratia distinsului muzician despre capacitatile romanilor; imi tot doresc sa fim egalii altor specialisti din statele crestine...

  RăspundețiȘtergere
 15. Cati,
  Știi cum este cu surprizele..
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 16. @Daurel,
  Vă înțeleg opinia, aveți dreptate.

  RăspundețiȘtergere