marți, 20 noiembrie 2012

fără carne

Postul Crăciunului a început mai devreme . Nu zic că ar fi imposibil de respectat, dar, recunoște, este  prea lung. Să excluzi  din alimentație carnea, mai ales, nu este rău deloc. Trebuie doar s-o înlocuiești cu altceva potrivit.
M-am gândit să  gătesc ceva  cam pentru două/trei zile. Nu mi se pare o corvoadă , mi se pare chiar  firesc, altfel nu se poate, o fac din studenție,  pentru că atunci m-am măritat. Nu pot spune că este pasiunea vieții mele să pregătesc toată ziua  finețuri.
  Generația mea  n-a auzit la tinerețe de produse gata făcute, iar mersul la restaurant era sărbătoare! 
 Prin filme,  astă seară pregătesc acasă cina, deși se referă la  a încălzi  orice  preparat gata adus în pungă, devine o epopeică  și fascinantă poveste.//
 Așadar, sărmăluțe de post. Să știi că am dat fuguța la rețeta experimentată în primăvară.
 Te asigur că astăzi  sărmăluțele au ieșit și mai gustoase decât cele din poză!
 Nici nu mai  știu dacă  am moștenit rețeta, dacă am îmbunătățit-o, pentru că nu–mi iau cântarul lângă mine, nici cartea  regală de bucate, nici vreun caiet în care stau aliniate felurile de mâncare.
 La mine funcționează teoria  trebuie să iasă ceva comestibil! N-am dat greș..zic eu, o spune și familia.Toți ai casei  sunt sănătoși, mulțumesc frumos!
Așadar,   am  luat-două cepe, doi morcovi, un păstârnac,  o țelină,   mai mult de jumătate pahar de orez, vreo douăzeci de ciupercuțe   proaspete,  măsline cât mai puțin sărate,  un măr, nu te mira, eu pun și în ciorbă, încearcă și -mi vei da dreptate, pastă de roșii, preparată în casă, pătrunjel, mărar proaspăt, dar și uscat, foi de dafin,  două linguri ulei de măsline, o varză mare, murată.( are cam vreo trei săptămâni)
Poți folosi și frunze de viță, dacă ai.
 Am dat zarzavaturile pe răzătoare, în afară de ceapă, care se taie mărunt, la fel  pătrunjelul și mărarul verde. Am curățat ciupercuțele, ( se înlătură piciorușele) și le-am feliat. Am înăbușit, preț de câteva minute, toată compoziția, apoi am adăugat orezul. Au rămas,  deoparte, măslinele, pasta de roșii, mărarul uscat, foile de dafin.
Varza s-a desfăcut frumos , foaie cu foaie.
 Fiecare frunză se taie în patru.
 Se ia câte o linguriță din compoziția care a fost lăsată la răcit  și se pune câte o măslină în mijloc.
 Cum se rulează sărmăluțele este floare la ureche.
 Am umplut oala, am presărat mărar din belșug, foi de dafin și pastă de roșii. După ce am adăugat apă și un pahar de zeamă de varză,  cât să se acopere,  am dat focul potrivit..
 Mămăliguța se pregătește simplu și rapid. Doar să  fiarbă suficient!
Vinul este decorativ, că doar suntem în post!
Ce a ieșit  se vede !
Gustul?  vă invit să-l aflați!
p.s. vii cu o rețéde post, la schimb?
 

22 de comentarii:

  1. :) Ieri imi pregateam sarmalele pentru azi.(Nu de post).E prea mult de lucru cu ele,iar dupa ce ajung de la scoala nu mai apuc sa fac mancaruri ce necesita prea multa migala.in timp ce impachetam sarmalele,Mark isi facea tema la mate...;)operatii cu multimi.:).
    Azi am facut in schimb o supa rapida de fructe,care poate fi consumata si in post.
    E foarte usor de gatit si foarte aromata.Se poate face din fructe proaspete sau din compoturi,sau chiar amestecate,asa cum am facut eu azi.
    Am decojit 10 mere mai mici,asa cum am avut eu in gradina,le-am curatat de samburi si i-am taiat in patru.Le-am pus in apa cu sare,putin zahar si cateva fire de patrunjel.
    Pana cand merele mi-au fiert,am adus din camara un compot de pere,unul de cirese,unul de caise si unul de mere gutui.
    Le-am pus in oala si le-am lasat sa dea in clocot,adaugand 2 pliculete de zahar vanilat,cateva bucati de scortisoara+ praf de scortisoara.
    Pana cand au dat compoturile mele in clocot,merele au fiert,asa ca le-am adaugat alaturi de celelalte fructe.
    Am amestecat o budinca de vanilie cu apa rece si am adaugat-o peste fructe,lasand-o sa dea cateva clocote.
    Am gustat-o,adaugand zahar dupa gust.:)
    Acum merg cu Mark sa ne delectam cu supa de fructe si sarmalute.:)

    Sarmalute de post o sa fac si eu cat de curand!
    Arata bine,iar compozitia pare delicioasa!
    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi, draga mea,
      Deliciosul tău produs nu este desert??
      Nu sunt pofticioasă, dar trebuie să fie extraordinar!!

      Ștergere
    2. In bucataria maghiara,supele de fructe sunt la mare rang.:)
      Ai mei baieti o mananca si calda si rece si inainte de felul doi si dupa felul doi...:)
      Incearca si-o sa vezi!

      Ștergere
    3. Am înțeles, să trăiți!
      Mâine trec la aplicații!

      Ștergere
  2. Accept provocarea, ca o gospodină ce mă aflu:

    CIUPERCI LA CUPTOR CU PRAZ
    2 bucăți praz (tăiate rondele)
    0,5 kg - 1 kg de ciuperci proaspete
    2 ardei capia roșii (tăiate fâșii)
    2 roșii mari (tocate mărunt) sau suc de roșii
    150 g de măsline verzi (de preferat fără sâmburi)
    2 linguri ulei
    condimente, după gust

    Se pun toate într-o tavă sau într-un vas semiadânc de iena, pe pat de praz, și se acoperă cu o folie aluminiu, apoi se pun la cuptor.
    Poftă bună!

    P.S. Am și eu serviciul de porțelan chinezesc cu flori din imagine și paharele de "rubin", care, apropo, nu se mai fabrica. Mi-a făcut o mare plăcere fotografia! (Și o poftă ... )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna profesoară,
      Tot mă laud că nu sunt pofticioasă. M-ai prins! Joi trebuie să-mi demonstrez cât am înțeles din lecția de astăzi!

      p.s. avem farfurii cu margine albastră și pahare rubinii! Suntem niște persoane bogate!!
      Seară frumoasă!

      Ștergere
  3. Hmmm, ce bunătăţi se mai găsesc pe aici! :)
    Nu prea ţinem noi posturile dar, sărmăluţele acestea chiar mi-au făcut cu ochiul.
    Iar atunci cînd vinul roşu nu este decorativ, se pot adăuga în pahar feliuţe de măr; gust excelent, garantat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tibi,
      Eu accept să-i transmiți doamnei rețeta! Să-mi spui după aceea!
      Chestia este că te costă- schimb la schimb!

      Ștergere
    2. Costă nu costă, problema e că soţia nu prea mai găteşte; chiar şi atunci cînd mai gătea (era băiatul acasă încă) nu gătea decît la ochiometru şi-i ieşea întotdeauna.
      Văd eu ce dau la schimb.

      Ștergere
    3. Dragă Tibi,
      Transmite-i felicitări doamnei! Sau (și)ție!
      Recunosc- le cam invidiez pe doamnele care „obțin„ avantajul de a nu -și petrece prea mult timp pe lângă aragaz!

      Ștergere
  4. Ce comoara sunteti!
    Asta seara ma pun pe treaba! Sper sa iasa la fel de bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ofertantă temă! Orice reţetă de post în această perioadă este binevenită! Presupun că nu există gospodină care să nu fi făcut sărmăluţe de post, dar fiecare are altă variantă şi consider că este bine ales acest fel de mâncare tocmai fiindcă este atât de frecvent făcut . Este bine să ştim cât mai multe variante.Poate nu o să fiu crezută, dar mie îmi plac mai mult sărmăluţele de post (în foi de varză) decât cele cu carne. Reţeta mea este aproape la fel ca cea prezentată în postare. Diferenţa constă în faptul că eu pun stafide în loc de măsline.
    Şi o reţetă :
    Bărcuţe umplute
    Ingrediente:
    4 vinete mari,( ele vor fi bărcuţele
    două cepe,
    6 roşii,
    6 ciuperci mari sau o conservă de ciuperci,
    4 - 5 căţei de usturoi,
    - pătrunjel proaspăt,mărar ,
    o lingură de bulion,
    ulei
    sare şi piper.
    PENTRU sos (patul pe care vor fi aşezate "bărcuţele") trebuie 400 gr roşii, patru ardei capia sau doi gogoşari, ulei sare si condimente după gust
    Mod de preparare
    Se spală vinetele, se curăţă de codiţe şi se taie în două, pe lung. Se scoate uşor miezul din ele cu un cuţit, având grijă să nu se strice forma vinetei, apoi se toacă şi se pune la călit împreună cu ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat şi ciupercile spălate şi tăiate felii. Când e gata, compoziţia se pune în interiorul vinetelor-bărcuţă. Se acoperă cu rondele de roşii şi se pun într-o tavă în care am pregătit un amestec de roşii tăiate felii, ardei roşu (capia sau gogoşar), ulei, sare, şi condimente după plăcere, apoi se introduce la cuptor cel mult o oră. Se ornează cu mărar verde şi pătrunjel tocat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie să fie foarte gustoase bărcuțele tale, Aura!Dar ce activitate cer!!
    Rogu-te, nu putem simplifica nimic nimicuț?
    Eu vreau să pregătesc chiar toate rețele primite aici.
    Parcă mi-aș dori să fim împreună în bucătărie! chestia asta mi se întâmplă o dată/de două ori pe an, atunci când gătesc cu soția fratelui meu.
    Ea, ca și tine, „bibilește„, taie, așază.
    Eu sunt ceva mai expeditivă!
    Oricum , să știi că sunt ucenică serioasă, așa că te anunț când bărcuțele vor pluti în sosul de roșii, ardei , pătrunjel.O să adaug și frunze de conopidă, fiindcă îmi plac, bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am experimentat niciodată frunza de conopidă în mâncăruri, dar dacă tu îi ştii gustul şi aroma lăsată şi îţi place, nu poate fi decât binevenită! Am să încerc şi eu.
      Nu este complicată reţeta! Singura dificultate ar părea scobitul vinetelor, dar este o manevră foarte simplă şi rapidă a linguriţei.Şi mie mi-ar plăcea să bucătărim împreună ... dar, ce nu este posibil când omul vrea?

      Ștergere
    2. Halal gospodină sunt- am greșit, era vorba despre țelină!

      Ștergere
  7. Mamaaaaaaaa! mi s-a facut o foameeee! Marul lui Adam e cel mai bun in ciorba! Iar cea mai buna reteta pentru post e postul caldut, fie el si cel uzurpat de la Cotroceni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim,
      Astăzi este dezlegare la pește!
      Ce zici, ai o rețetă?

      Ștergere
    2. Da, am: peştele neprins e negustor cinstit!
      E tare buna (reţeta aceasta)!

      Ștergere
    3. Eu nu prea vorbesc în dodii, tu ești specialist, constat.( în această rețetă) greșesc?

      Ștergere
  8. Buna seara, doamna Gina!
    Sarmalutele dumneavoastra arata atat de apetisant si la foamea ce-o am acum, pentru ca abia am ajuns si eu acasa, mai ca imi vine sa le desprind din poza si sa le mananc.
    Ma bucur nespus de mult pentru ca ne-ati reamintit reteta de sarmalute. La fel ca si dumneavoastra, preparam si noi sarmalute de post, doar ca mai adaugam si putin pasat( malai macinat putin mai mare decat pentru mamaliga) si vreau sa va spun ca, am adaugat si mere, asa cum ne-ati spus dumneavoastra, data trecuta si ne-au placut foarte mult! Foarte foarte gustoase.
    O seara minunata va doresc doamna Gina cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ștef,
      Dacă nu țí-am spus, măslinele pot fi înlocuite cu prune uscate.
      Se adaugă și stafide!

      Poftă bună!!

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.