sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Care e mai mândră


decât tine între toate ţările semănate de Domnul pe pământ? care alta se împodobeşte în zilele de vară cu flori mai frumoase, cu grâne mai bogate?
verset 3

Câteva zeci de ore, am văzut un film cu semnătura indescifrabilă a regizorului. Un film cu personaje de toate felurile. Așa cum este viața.
Ce am înțeles eu?  puține lucruri- este nevoie de  echilibru, de meditație smerită asupra  momentelor esențiale ale vieții: nașterea, zborul, stingerea. Și mai cred că  importante sunt: măsura,  decența, speranța.

Tocmai în asemenea momente am primit un dar, un album electronic, cu imagini absolute mirifice de pe meleagurile știute și neștiute ale  țării noastre.

Gândul  mi-a zburat la una  dintre cele mai frumoase pagini din literature  noastră, Cântarea României, de Alecu Russo.
 Am ales câteva catrene.

 Rupe-ți  din timp și  urmărește-le.
O să vezi ce zestre  dumnezeiască avem!

Verzi sunt dealurile tale, frumoase pădurile şi dumbrăvile spânzurate de coastele dealurilor, limpede şi senin cerul tău; munţii se înalţă trufaşi în văzduh; râurile, ca brâie pestriţe, ocolesc câmpurile; nopţile tale încântă auzul, ziua farmecă văzutul... Pentru ce zâmbetul tău e aşa de amar, mândra mea ţară?...verset4

 Tot lucrul lasă sămânţa sa prin care din nou se naşte: din tulpina bătrână şi putredă a fagului încolţesc vlăstare tinere şi vioae; aşa (şi) din robie se naşte slobozenia, din neorânduială (iese rânduială) ... jugul aduce mântuirea, precum furtuna liniştea... Ridică capul, ţară bântuită de vijeliile lumii, ţară legată de jugul durerii!..verset18

Alecu Russo, ntarea României

14 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Nu știu de ce, astăzi am senzația că vorbele au înveliș nepotrivit.

   Ștergere
  2. Noi, oamenii, doar primim in dar ceea ce natura a creat! Ar fi necesar sa invatam ce sa facem cu darurile primite, dar, in loc sa construim, mergem pe drumul fara intoarcere al demolarii. Pana cand, intr-o buna zi, natura nu va mai avea rabdare cu noi, si va reactiona. Si-asa ne da niste semne, dar cine sa auda, cine sa vada? :)

   Ștergere
  3. Știi, Gabi, zilele astea au fost așa, un amestec de bine și de rău, de la tine nu se vede lumea din care ai plecat. Poate știi, a murit Sergiu Nicolaescu. Nu dispariția, în sine, m-a tulburat- i-am văzut și eu câteva filme, m-a impresionat munca lui uriașă, capacitatea de a uni mulțimi de oameni/artiști/idei. O istorie zidită, cumva, dincolo de istorie,dintr-o perspectivă care la vremea potrivită era magistrală.
   Cineva spunea că „Religia lui a fost munca„.
   Totdeauna am avut despre el impresii amestecate, aproape imposibil de exprimat.
   Felul în care au curs lucrurile m-a tulburat, lumea/întrebările/reacțiile/biserica/religia/ soția/iubirea ? ce fel de iubire?/ atitudinea față de moarte- toate acestea sunt alte incertitudini care s-au suprapus peste cele pe care le aveam.

   În acest noian de gânduri, a picat albumul.
   Nici până acum nu l-am văzut integral.
   Se zice că nimic nu este întâmplător..da, acest dar este un fel de ”altceva„- avem niște locuri minunate din care ne putem rerereconstrui tăria.
   Suntem, din acest punct de vedere, niște privilegiați.

   Ștergere
 2. Buna seara, doamna Gina!
  Va multumesc din tot sufletul meu, pentru ca ati impartasit cu noi, darul, pe care l-ati primit! Nu am vazut toate imaginile, dar am sa le vad. Mi-au incantat sufletul! Doamne, cate locuri minunate avem! Suntem binecuvantati!
  De noi depinde daca le vom pastra la fel de frumoase sau le vom face si mai frumoase sau le vom distruge!
  Rapsodia romana, mi-a atins sufletul. Nu stiu de ce, dar eu cand ascult, Balada lui Ciprian Porumbescu si Rapsodia romana, in timp ce admir imagini minunate din tara noastra, pur si simplu mi se pune un nod imens in gat si plang! Ma emotioneaza foarte tare!
  O seara minunata va doresc, doamna Gina! cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu n-am reușit să „văd„ toate locurile din album. Cred că trebuie să-i mulțumim realizatorului acestei splendide colecții de frumuseți. Are și un motto.
   Eu sunt de două ori fericită- întâi, pentru că primesc o „lecție”- am văzut multe locuri din alte părți ale lumii, dar îmi sunt necunoscute altele, situate la nu prea mare distanță.
   Sunt fericită, că am primit albumul într-un moment ciudat- am văzut și am ascultat multe chestiuni care arată cât de neînsemnați suntem, cât de vulnerabili..și totuși există atâta ură..

   Întoarcerea la natură, la poezie, la muzică constituie unica noastră șansă de a ne afla în armonie cu noi, cu natura, cu Universul!

   Seară frumoasă!

   Ștergere
 3. Minunat, dar tind sa cred ca este mult mai minunat dincolo de labirinul lumii pamantesti.

  Atatia romani talentati...
  Pacat ca nu ii mai cunoastem...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu cred că trebuie să ne bucurăm de ceea ce ne dăruiește natura!
   Și s-o ocrotim1
   Cât despre talente, da, suntem niște privilegiați!

   Ștergere
 4. Cunosc albumul. E minunat. Ceea ce m-a încântat peste măsură este însă legătura pe care o faci cu poemul liric în proză al lui Alecu Russo. Entuziasmul pașoptist în fața minunățiilor pe care natura țării noastre le oferă poate fi o lecție excelentă pentru atâția amatori de ... străinătățuri.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De la primele imagini văzute, gândul mi-a fugit la acest magistral poem de reflectare a iubirii de patrie printr-o vie antiteză între o realitate de vis și retorismul duios.
   Liric și epic, realitate și reflexie,iubire de neam, în accente nostalgic-paseiste, muzicalitate, metafore, într-o din suflet iubire de Patrie!

   Ștergere
 5. Rânduri şi imagini alese, rânduri şi imagini frumoase. Îţi mulţumim şi noi din plin. "...precum tu dragă,ne ieşi cu plin..." ca de fiecare dată !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lumea toată este o poveste, iar noi, fire de nisip din farmecul ei..

   Ștergere
 6. Acum e tarziu sa ma minunez,dar sigur o sa ma delectez cu fiecare imagine in parte.Mai mult,cu acordul tau,prima ora de geografie o sa fie o calatorie prin frumoasa Romanie.
  Duminica frumoasa sa ai!

  RăspundețiȘtergere