vineri, 13 martie 2009

13

Mircea Eliade

13 martie 1907-22 aprilie 1986

„In dragoste nicio certitudine nu e definitiva. Lucrul acela elementar-sentimentul ca esti iubit-trebuie necontenit verificat, pentru ca o singura indoiala, o singura greseala surpa totul in nebunie si extaz.”

"Orice femeie pe care o iubesc ma apasa, ma sugruma si, fara voia ei, ma destrama si ma topeste, pana la descompunerea totala.”

"Femeia ne invita intotdeauna s-o privim asa cum vrea ea”.

" Omul este singurul animal care-si poate rata viata".

"Daca fiecare ar activa fara gandul recompensei, pamantul ar fi un rai".

16 comentarii:

 1. Foarte frumos! Si mie imi place Mircea Eliade ...Voi incerca sa revin cu niste citate frumoase...O seara linistita!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca Mircea Eliade este unul dintre cei mai cunoscuti zece romani din toate timpurile. Si ceea ce e si mai important, mare romancier, mare istoric al religiilor, mare profesor si, spre marea mea admiratie, a avut o viata fabuloasa din care n-au lipsit nici macar experientele paranormale...
  Despre Eliade am putea vorbi nonstop trei zile si trei nopti.
  Citatele astea m-au cucerit cu totul... :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna dimineata,Elite!
  Am gasit ca a vorbi despre opera lui Mircea Eliade ar fi ca si cum am face o lectie. Am adus cateva maxime- pentru a ne apropia de sufletul marelui Om!
  Multumesc pentru cuvintele tale! Te mai astept! Si daca nu este prea de dimineata, iti fac o vizita!
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna dimineata, IngeraS!
  Iti mutumesc pentru vizita!
  M-am gandit ca a vorbi depre Mircea Eliade, scriitorul, ganditorul, filozoful este ca si cum am face o lectie. Opera lui se stie din liceu_'Romanul adolescentului miop",la care se da replica" Maitrey'," Noaptea de Sanziene", " La tiganci", 'In curte la Dionis" si inegalabila" Istoria credintelor si a ideilor religioase".
  Marturisesc ca ,atunci cand am reusit sa la cumapar si sa le citesc , a fost o adevarata sarbatoare.
  Daca te intereseaza latura cealalta a operei sale, am citit si am postat in decembrie 2007, cand mi-am facut blogul-despre "Cosmologie si alchimia babiloniana".
  Este o carte superba.
  Te mai astept!
  Si daca nu este prea de dimineata, iti voi face o vizita!

  RăspundețiȘtergere
 5. Draga Gina, ma bucura extrem de mult postarea ta si evocarea uriasei personalitati a lui Eliade !
  Mircea Eliade este si va fi mereu o sarbatoare a sufletului si a mintii, invitandu-ne peste timp sa-i exploram universul atat de complex.
  Vom indragi mereu adolescentul miop fascinat de lectura, de chimie si de ocultism, care haladuia pe strazile vechiului Bucuresti si era corigent la patru materii, intre care limba romana si care a reusit sa ajunga, la cincizeci de ani de la aceste intimplari, parintele fondator al istoriei religiilor, iar in lumea academica, fara doar si poate, cel mai citit autor roman si lider al generatiei sale.
  Ar fi minunat daca am reusi sa citim o carte recenta, scrisa de un tanar istoric roman, Florin Turcanu, care prezinta cu rigurozitate si talent biografia marelui savant: "Mircea Eliade. Prizonierul istoriei", disponibila acum si in versiune romaneasca, la Editura Humanitas.
  Scrisa in frantuzeste, cartea a aparut mai intai la Paris, in 2003 si a intrat deja in circuitul academic international ca una dintre cele mai cuprinzatoare biografii ale lui Eliade.
  O zi speciala, transfigurata de memoria marelui Eliade si mangaiata de prospetimea usor umeda a primeverii!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ginutza, buna dimineatza! :)
  Eliade mi-a fermecat adolescenta si apoi tineretea frageda. Atunci a fost infuzia mea majora de Eliade si de Cioran. Fara ei as fi, fara indoiala, altfel decit sint acum. Ma-nclin.

  RăspundețiȘtergere
 7. Pescarusule!
  Sigur caut carte.Daca vrei, cand ai tipm, trage un ochi pesteun post al meu , de la inceputuri, despre"Alchimia lui Eliade- decembrie 2007.
  Iti multumesc pentru completarile pline de recunostinta!
  O zi luminoasa!

  RăspundețiȘtergere
 8. Frumoasa Lav!
  Daca te intereseaza si cealalta latura a lui Eliade, cauta , cand ai putina vreme,in decembrie 2007 la mine , despre"Cosmologie si alchimie babiloniana"
  Multumesc de vizita!
  Aici ninge bland, ca la Mircestii lui Alecsandri..desi ar trebui sa zburde mieii...

  RăspundețiȘtergere
 9. hmmmmm... eliade... prima mea mare dragoste... asa cum cateva dintre cititoarele tale scriau, l-am "conoscut" in liceu si intensitatea operei lui beletristice a schimbat foarte mult in mine... si sunt convinsa ca fara el, fara deschiderile datorate citirii lui, as fi fost altfel. cat despre scrierile academice... alt capitol extrem de complex. a fost intr-adevar o valoare, un talent si ma mandresc ca a fost roman. ma "laud" cu el de cate ori pot. :)
  ma bucur ca mi l-ai adus in minte. o sa citesc ceva din el azi. mi-ai facut dor de el, de tinerete, de trairile de atunci, de... "nunta in cer". am toate cartile lui cu mine. cand am plecat le-am luat pe toate cu mine. nici nu am conceput altfel. restul autorilor au ajuns in biblioteca in anii urmatori...
  prima carte pe crae am citit-o eu a fost "santier"... imprumutata, am citit-o dintr-o suflare. restul, s-a asezt precum piesele unui puzzle...
  ma bucur ca am aflat si de cartea mentionata de pescarus. nu stiam de ea. sper sa pot si eu sa mi-o procur.

  RăspundețiȘtergere
 10. Lumsa, sunt bucuroasa daca ti-am amintit de una dintre valorile nostre."Ale nostre " cat putem intelege, pentru ca, din nefericire, multi romani au fost in situatia de a demonstra ca sunt Valori , mai intai, altundeva.
  Eliade este unul dintre Titanii culturii universale.
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 11. buna. sunt intru totul de acord ca femeia te face sa o vezi asa cum vrea ea. sa nu dea peste cineva care o sa vada si ceea ce nu ar vrea ea sa se observe...

  RăspundețiȘtergere
 12. buna. sunt perfect de acord cu afirmatia ca femeia te face s-o vezi asa cum vrea ea sa fie vazuta. sa nu dea insa peste cineva care poate vedea si ceea ce nu ar vrea sa se observe...:)

  RăspundețiȘtergere
 13. buna. sunt perfect de acord cu afirmatia ca femeia te face s-o vezi asa cum vrea ea sa fie vazuta. sa nu dea insa peste cineva care poate vedea si ceea ce nu ar vrea sa se observe...:)

  RăspundețiȘtergere
 14. Pai, de , ce sa zic..inseamna ca nu este artista..trebuie sa mai invete!
  O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 15. Eu as spune asa, DRAGOSTEA, este o mare necunoscuta, pe care o cautam pana la apusul vietii noastre, credem ca am gasit-o si ramanem surprinsi sa vedem ca, de fapt, de cele mai multe ori ne-a fugit printre degete.
  Find barbat si cautand dragostea, spun ceea ce tatal meu a repetat o viata-n treaga: "femeia ,este eterna poveste"!
  O seara placuta!

  RăspundețiȘtergere
 16. Multumesc!
  tatal tau a trait intens!

  RăspundețiȘtergere