miercuri, 18 ianuarie 2012

ce s-a pierdut, ce se câștigă?

Un prieten mi-a trimis următorul mail.
Mi l-a trimis și atât. 
Să-ți spun că am plâns, gândindu-mă că Radu are o mamă deznădăjduită, care suferă,  neștiind cum să-și ajute fiul în care a investit toate speranțele ei ? m-ai crede?
Ce aș putea spune , încât să nu fiu ridicolă?
Îl așez aici, în pătrățica asta, ca să știi  ce le poți răspunde copiilor tăi/nepoților/ mamei/tatălui/ soției/soțului, când, nervoși /speriați/plictisiți,  te vor întreba de ce tot urlă unii în fiecare seară.//
Am primit acest mesaj de la Radu, un prieten prezent ieri la protestele din Piata Universitatii. Redau intocmai:
“De ce protestez in strada?!
Pentru ca in casa, la munca, la telefon, sunt deja ascultat. E vremea sa ma asculte si din strada.
Pentru ca nu mai am nimic de pierdut. Mi-au luat banii, am pierdut casa, copiii sunt la bunici, imi vad sotia o data la trei zile si avem tot mai putine sa ne spunem. Viata noastra, asa cum am gandit-o impreuna, ne-a fost confiscata intr-o zi de joi. Joi, 6 mai 2010, cand un imbecil, care ne asigurase ca nu se va atinge de salariile noastre, iar noi l-am crezut si ne-am ipotecat casa pentru a ne face un cabinet particular, a decis ca suntem prea grasi si ne-a taiat salariile. 25% de la ea, 25% de la mine. In 8 luni am ramas fara casa. Copiii sunt la 300 km departare. In fiecare seara, eu si sotia mea ne cautam adapost pe la colegi si prieteni sau, pur si simplu, dormim fiecare in spitalul in care lucreaza. Nu ne mai privim in ochi, incercand sa ne menajam reciproc, sa il protejam pe celalalt de propria deznadejde. Si facem economie. De haine, de mancare, de zambete, de cuvinte, de proiecte. Nu mai indraznim sa speram pentru ca nu ne mai permitem sa pierdem.
Nu ies in strada pentru mine. Eu mi-am invatat lectia. Am 35 de ani si nu mai astept nimic bun de la nimeni. Dar copiii mei nu au 35 de ani. Copiii mei au 3 si 5 ani si nu au gresit cu nimic. Copiii mei au dreptul la o scoala buna, o casa incalzita, haine frumoase si jucarii noi. Copiii mei au dreptul la parinti.
Protestez pasnic in Piata Universitatii pentru drepturile copiilor mei. Si, cand lupt pentru ei, nimeni nu ma poate opri. Voi, ceilalti, aveti copii?”
Multumesc, Radu.

17 comentarii:

  1. Dupa zile bune, am scapat de pagina alba care aparea cand incercam sa vad ce ai scris. Trista realitate, daca niste prieteni din strainatate nu si-ar aduce aminte de noi, am avea o soarta asemanatoare. De multe ori ma vad murind ca un caine lovit, langa drum, nu sunt destui bani ca sa ai si medicamente, sa si traiesti, sa nu ai datorii. De mult nu ma mai pot numi roman, pentru ca sunt tratat ca un strain, sau mai rau, chiar de catre cei care ar trebui sa ma apere, si care se numesc romani. Daca pot fi de ajutor, e adresa mea la contact, nu pot astepta sa faca altul ceva. Numai bine iti doresc si ma bucur ca in sfarsit putem comunica:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robert,
      Au fost și , încă mai sunt, probleme cu blogspotul. Înțeleg că nu doar la mine se întâmplă , sper să se termine cu bine.

      Mă întristează să aflu că ai probleme, îmi pare tare, tare rău..
      Ești un om deosebit, mai ales că ai vrea să dai ajutor cuiva, în condițiile în care tu însuți primești ajutor.
      Îți mulțumesc pentru frumusețea gestului și îți doresc multă sănătate!

      Ștergere
  2. imi pare rau pentru Radu imi pare rau pentru toti cei care au plecat la drum intr-o vreme cand criza a lovit lumea!
    In 1929 mureau mai multi oameni sinucigandu-se decat de moarte buna!
    Si criza de acum nu a adus-o "un imbecil"! Ea este rezultatul apusului unui sistem care a obosit si are nevoie de reparatii capitale!
    Sigur ca e nevoie de vinovati. dar vinovati suntem toti! Avem o lipsa de rigoare in noi!
    proiectele in care iti ipotechezi casa trebuie sa fie bine facute si nu dupa ureche! si daca ai si copii... nu mai vorbesc!
    Nu vreau sa mai zic nimic in legatura cu spitalele ca intru prea adanc!

    In 2006 am fost in vizita la verisoara mea din Germania! Am vazut caderea lor, am simtit recesiunea care mergea singura pe strada! Azi... s-au ridicat si au reinviat! De ce?
    Pentru ca stiu sa traiasca si in prosperitate si in rastriste.
    Sunt in mare parte corecti, disciplinati, prevazatori!
    Insa faptul de a fi fost pusi la pamant si de a fi reusit au sa iasa mereu din dificultati nu a fost pentru nimeni un exemplu!
    Azi francezii tipa ca in Germania e mai bine, si ei dau vina pe un imbecil ... Numai ca pe francezi nu ii manipuleaza nimeni si ziaristii sunt profesionisti!
    Ei isi platesc greselile si defectele natiunii (ca toti avem defecte!) iar ... plata e abia la inceput!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cita,
      Este corect punctul tău de vedere în legătură cu pregătirea pe care trebuie să o aibă cineva, în momentul în care se lansează într-o afacere care implică ipotecarea celui mai important - casa- a lui și a copiilor.
      Este o problemă complexă- implică mulți factori- educație, responsabilitate,noțiuni de economie, prețuri..ce, mai , nu insist, că nu sunt în problemă.
      Suntem diferiți- unii moștenesc „tehnica„ afacerilor din familie, alții au fler. Mulți nu au noroc. Și la fel de mulți, fie din naivitate, fie din cine știe ce alte motive, cad victime . Și rămân în stradă.
      Eu am o teorie, pe care am învățat-o în timp- casa părintească nu trebuie pusă NICIODATĂ în asemenea „jocuri„. Trebuie să existe un loc, unde, cel căruia i s-ar putea întâmpla ceva grav, să se poată întoarce.
      Și am mai învățat în timp , de la Mara lui Slavici, să te gândești bine și la mâine.

      Despre nemți , nu m-aș pronunța- cred că au în sânge - rigoarea, disciplina, seriozitatea.
      Totuși, dacă privim problema în ansamblu, aș zice că locul în care trăiești și încerci să te dezvolți este foarte important.
      Cum , la fel de importante, sunt legile, aplicarea și respectarea lor.
      Mulțumesc!

      Ștergere
    2. Cita,
      Nu pot lăsa nerezolvată o problemă care mă frământă. Ai spus că între vest și noi este o distanță de câteva zeci de ani .Este! Cum aș putea contesta un adevăr?
      Ai adăugat „Nu comparam papadia cu regina noptii !„.
      Gândindu-mă la varianta populară a păpădiei, chiar dacă este o plantă simpatică, comparația mi se pare mult prea dezonorantă pentru noi..
      Mă gândesc că, în țările care au un nivel de viață/civilizație mult prea ridicat față de noi, muncesc români performeri.
      Mulțumesc!

      Ștergere
    3. @Cita,
      Nu discut în contradictoriu- accept scuzele.

      Ștergere
  3. Sarut'mana, Gina!

    :)
    Ma amuza ce a scris Cita, dand exemplu pozitiv Germania!
    :))
    Cita, in timpul rastristei, ce salarii aveau nemtii?
    Pentru ca stim ca au aceleasi preturi, daca nu chiar mai mici decat preturile din tara noastra!
    Au iesit din criza?
    :)
    Sunt corecti, disciplinati si civilizati pentru ca asa au fost educati prin legi clare care, spre diferenta de Romania, se si respecta, se si aplica!

    Vinovati suntem toti, dar nu pentru ca unii si-au facut credite la banci pentru a-si dezvolta o afacere, ci pentru ca am ales cabotini, impostori, machiaveli... la conducere!
    Marinari si absolventi de liceu dupa 24 de ani.
    In alta ordine de idei...
    In 1929 cifra celor suicidari nu a depasit cifra celor care mureau de boli, nu de moarte buna...
    NIMENI nu moare de "moarte buna"!
    :))
    Sistemul nu a ajuns la apus, lacomia a atins cote paroxistice iar tendinta mondiala este o gashca sa devina foooarte bogata, iar restul sa munceasca pentru prosperitatea acelei gasti.

    Foarte muuulti bani sunt folositi in scopuri care nu au legatura nici cu dezvoltarea nici cu umanitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn andreiraduM (sper ca nu sunteti semnatarul scrisorii!),
      eu nu vreau sa intru in nici o polemica, cu atat mai mult pe un subiect dureros - o scrisoare trista!
      Am dat exemplul Germaniei vis a vis de Franta si nu de Romania!
      Intre vest si noi mai sunt inca multi zeci de ani de diferenta! Nu comparam papadia cu regina noptii !
      Vina nu sta in credite la banci, e adevarat, ci in mentalitatile balcanice, in micile noastre smecherii pe care nu le consideram greseli caci exista altii, nu-i asa, care fura de-adevaratelea si micile noastre nereguli nu se pun!
      Ei bine se pune si stiti de ce pentru ca dintre noi se ridica cei care ne conduc, nu sunt nici chinezi, nici mai stiu eu ce alt neam!
      Vedeti cumva pe cineva ca Maica Tereza care vine si salveaza Romania?
      Am lucrat in administratie si va sun eu ca oricine vine va fi LA FEL daca nu mai rau ca... nu mai e de unde! Aici e durerea!
      Mai e mult drum domnule, si greu, si multi vor pierde case si tinerete si poate vieti.
      Pana cand familia noastra si noi nu vom intelege ca NU SE POATE TRAI decat cu cinste si intelepciune... nu vom scapa nici de aranjamentele "baietilor destepti" caci ei cresc in casa noastra!
      Si da, multi bani se folosesc in scopuri neortodoxe intre care si manipularea maselor!
      O seara frumoasa si mai putin agitata!

      Ștergere
    2. Andrei,
      Categoric, ai dreptate în ceea ce spui despre nemți , și nu doar despre ei- sunt multe neamuri în Europa și în alte părți ale lumii, unde legile sunt aplicate și respectate de către absolut toți cetățenii, indiferent de statul lor social și financiar.
      Nu voi insista- discutați - tu și Cita această temă- ce vreau să spun că, în urmă cu un ceas, auzeam vorbindu-se despre o doamnă,persoană foarte importantă, care, deși a depășit vârsta pensionării de vreo doi ani, conduce un sector extrem de important într-o societate de unde pornesc sau ar trebui să pornească „adevărul„ către noi.
      Și mai are încă un contract foarte important, semnat pentru trei ani.Pe lângă acestea, primește pensie, și nu una modestă..
      Este un exemplu printre cine știe câte altele vor fi.
      Asta, în condițiile în care, atâția tineri, bine pregătiți, sunt siliți să se angajeze în afaceri diferite de ceea ce știu să facă.
      Sau să plece unde văd cu ochii.
      Vorbeam despre aplicarea legii...
      Da, lăcomia unora- nu a tuturor oamenilor, din fericire, a ajuns la cote alarmante.
      Așa se adâncește prăpastia între oameni.

      Ștergere
  4. Personajul principal al scrisorii este ...romanul normal. Cel care dupa ani negri a crezut ca poate ridica ochii la ceva normal. La o casa. Nimeni in lume nu se asteapta ca salariul sa ii fie diminuat cu 25 %. Daca lucrezi la privat , da te gandesti . Dar la stat unde si asa de la un nivel in jos salariile sunt mizerabile. Si daca mai lucreaza si amandoi...Ceea ce nu intelege semnataru este ca acum iese in strada pentru nepotul lui. Fiindca copiii sai sunt deja indatorati. De guvern. Ce au facut cu banii ? Numai ei stiu.
    In legatura cu ceea ce scrie Cita , doresc sa precizez ca nemtii au fost disciplinati de o dictatura de fier. Apoi dupa razboi s/au ridicat datorita Planului Marshall. Si o duc atat de bine acum, fiindca au distrus economiile si industriile statelor ca Romania . Noi nu mai avem productie si suntem obligati sa cumparam ceea ce se ofera . Adica ce produc tari ca Germania, Franta , Anglia, ...Bineinteles produc la noi acasa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Micuțul,
      Din câte înțeleg, personajul este un cadru medical, care a cutezat să-și facă un cabinet, girând cu casa- a lui și a copiilor săi. Din acel moment, lucrurile au ieșit din sfera normalului.
      Nu pot să spun că sunt total de acord cu tânărul în cauză, poate că sunt o fricoasă. Eu zic că sunt prudentă.
      Mulți s-au hazardat în afaceri pentru care nu erau pregătiți. În fond, fiecare este stăpânul propriilor decizii.
      Cât despre cealaltă latură a problemei, parcă m-a deranjat comparația pe care Cita o face între noi și alții, fie chiar printr-o metaforă- păpădie și regina-nopții.
      Dacă noi înșine gândim că suntem un fel de..variantă populară a păpădiei înseamnă că ne merităm soarta..

      Ștergere
  5. Sincer,Gina,eu chiar am plans aseara cand,un medic isi spunea pasul.Acelasi pas,ca si al dascalului,ca a economistului,ca a oricarui intelectual de rand din Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi,
      Asta, pentru că , înaintea tuturor relelor, „valoarea„ și-a pierdut total conținutul.
      Sau, mai precis, a fost golită de sens.

      Ștergere
  6. Dragă Gina, nu are rost să repet ceea ce au spus alții, mai ales gazda ! Total de acord cu primul tău răspuns adresat lui Cita. Subliniez și eu: în țările Germanice munca și disciplina muncii, respectarea legilor, spiritul de prevedere i economie sunt la rang de cult.

    *Ai un ping la ARTE !

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiu cate ceva despre medicina;am ginere chirurg emigrat in SUA; medicii,ca orice alta categorie, sunt de cel putin doua feluri: unii care vor sa practice in orice conditii, altii sa castige bani in orice conditii; recunosc, ginerele meu a ales sa lucreze pentru bani cat mai multi...Viseaza sa aiba cabinetul lui...A refuzat cariera universitara si cercetarea...; din pacate...
    Imi cer scuze ca am analizat numai doua categorii; sigur sunt si altele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Daurel,
      Ginerele dumneavoastră a luat-o metodic, în pași potriviți, adică îți dorește un cabinet personal, dar cu bani proprii!
      Îi doresc mult succes!

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.