luni, 9 ianuarie 2012

cine ( și când mai) învață astăzi carte?

  Te-aș ruga să nu crezi că am rămas în pană de idei  și, ca să acopăr spațiul , mă întorc la teme tocite de atâtea discuții. Nu! Chiar nu! Dar,  nu pot să nu mă tot întreb  de ce a fost necesar să se prelungească atât de mult  vacanța  copiilor și a profesorilor,  deși  biata iarnă  face ravagii, mai degrabă printre posesorii cauciucurilor grele , decât prin magaziile școlilor  în care or fi sau nu lemne de foc..Zică cine ce va zice, dar , din mai multe surse,  știu că prin multe școli , vacanța începuse încă de pe la 1 Decembrie, când a fost cu sărbătoare..Așa că , mulți elevi  n-au mai deschis cărțile cam de multă vreme- oricum,  domnu ministru  zice că se poate  face școală  și fără manual- asta se observă doar ascultându-i pe mulți dintre cei cocoțați pe diverse înalte  fotolii..Cum spuneam, dacă adăugăm celor trei săptămâni  de vacanță legală  cel puțin alte două-una din decembrie și alta în ianuarie, până își revin și cei mari și cei mici, după atâta libertate, constatăm că balanța se înclină , generos, în favoarea îndemnului la dispreț pentru școală. Cât despre copii, ei se bucură, recunoaște că nici tu,  dacă ai fi  elev , n-ai plânge de ciudă că  nu prea te pune nimeni la treabă. Astăzi, cineva- tocmai din Japonia - a citit însemnarea mea de acum un an-uniforma- o pedeapsă? Tare aș fi vrut să -mi spună de ce...



În spate ,  ghiozdanul ,  într-o mână,  o plasă, din care,  neascultătoare, a ieșit  mâneca unui   sacou bleumarin. Uniforma lui de gimnaziu.
 Îl întreb, într-o doară, de ce și-a  îngrămădit, așa,   haina. Cu un fel de iritare în glas, îmi spune că  nu este primit în școală fără uniformă.
O bucată de drum , mergem împreună,  aflu că în ziua precedentă a fost razie în școală-profesorii de serviciu i-au trimis acasă pe elevii fără uniformă.
Prima oră de curs s-a transformat într-un du-te -vino, iar lecția a fost... amânată.//
A purta sau nu uniformă  este, din nou,  temă pentru școală.
Se zice  că este  propunerea cuiva de sus.//
S-a repetat,  cu obstinație,  după 1989, când uniforma de școală a fost aruncată la coșul de gunoi, că ea îi înregimentează pe copii , ii transformă într-o masă în care personalitatea fiecăruia este anulată.
 În 1906, adică acum 100 de ani,  când Profesorul Spiru Haret, unul dintre puținii miniștri adevărați pe care i-a avut școala romanescă , a introdus obligativitatea uniformei în școală , probabil că vor fi fost și voci care se vor fi împotrivit.
În perioada interbelică , uniforma școlară devenise mândria băieților și a fetelor de pension .
De-a lungul timpului , aceasta a ajuns a fi- nu un mod de întrebuințare - ci o emblemă a tinerei generații , o distincție , care particulariza.
În cei unsprezece ani , cât am fost elevă , am purtat câteva tipuri de uniformă : în clasele mici-un șorțuleț negru de satin, cu guleraș alb, de pichet sau de poplin , căruia i se asorta o fundă roșie, lucioasă. În ciclul gimnazial, uniforma era formată din două șorțulețe-unul pepit,  alb-negru, de bumbac, în multe cute și al doilea-negru, de satin , cu volănașe pe umeri . Se încheia , petrecându-se încrucișat , pe spate . Concuram intre noi, apretându-ne zilnic gulerele și manșetele, tricotate dantelat de mamele noastre.
La serbări,  șorțulețul negru era înlocuit cu unul alb , în  multe cute, bine călcate.
În vremea aceea,  a apărut- tot pentru evenimente școlare deosebite- serbări și concursuri- costumul format din fustă plisată bleumarin, de stofă,  și bluză albă cu mâneca lungă sau scurtă. Uniforma se completa cu șosete albe trei sferturi. Părul se purta împletit în cozi , prinse în panglici albe sau roșii.
În primii ani de liceu , uniforma fetelor era o rochie bleumarin din stofă de bună calitate,  buzunare ascunse , în cute duble. Fiecare  fată îi putea adăuga adăuga ceva special: pentru a marca talia-o curea subțire albă sau neagră, care costa 4 lei, unele îndrăzneau chiar culoarea roșie , un guler de dantelă sau de mătase.
Am purtat uniforma cu mare  plăcere.
Băieții se îmbrăcau în costum bleumarin, cămașă albă, înlocuită apoi cu o alta de culoare bleu ș, obligatoriu,i cravată.
În ultimii mei ani de liceu,  a apărut o altă uniformă-fără urmă de frumusețe sau de eleganță-un sarafan drept, dintr-o stofă care se tocea destul de repede și o bluză de bumbac, bleu.  A supraviețuit , obligatoriu , 25 de ani.
Am înțeles reacția tinerilor , în 1989, de a o arunca printre obiectele ieșite din uz.
În locul ei, treptat, în scoală au apărut blugii, asortați cu cămăși, tricouri, sacouri. Apoi fiecare, în funcție de posibilitățile părinților, a început să se îmbrace oricum, dorința fiind de a șoca.
Școlile s-au transformat în spații în care tinerii-de la cei mari până la cei mici- nu mai respectă niciun criteriu de armonie a culorilor, de bun-gust, de considerație față de instituția numita ȘCOALĂ .
A fost adus în discuție cuvântul UNIFORMĂ . S-au scris multe pagini în ziare și în reviste, s-au războit tabere , s-au organizat prezentări de modele. Și-au spus opinia -elevi, părinti, profesori, ziariști, miniștri, politicieni.
S-au creat uniforme de tot felul, în toate culorile, din materiale și în croieli dintre cele mai bizare.
De voie, de nevoie, părinții le-au cumpărat.
Înghesuite în plase, alături de pantofii de sport , de trusa de machiaj , de pachetul de țigări și de cine mai știe ce , ele permit intrarea posesorilor în școală , fără a avea vreo șansă să devină motiv de mândrie.
Sunt un veșnic prilej de discordie între cei care le poartă,  din obligație,  și adulți-educatori și familie.
Cred că există momente în viața tuturor, când este necesar și obligatoriu ca anumite demersuri să se supună gândului luminat . Educația presupune doi factori esențiali : cel care trebuie să fie educat și educatorul lui .
Uniforma școlară este un mod de educație ; ea poate deveni un simbol care să-i reprezinte pe tineri , îmbinând elemente de creație tradițională cu spiritul lor liber, novator.
p.s. vă este dor de liceu, așa , cu uniformă, cu tot?
ar trebui să poarte elevii de astăzi uniformă?

32 de comentarii:

  1. Putem spune orice, tot ce vor cei mari se face, ei isi vor urmari interesele. Pentru progeniturile lor locurile de munca sunt oricum asigurate. Stiu pe cineva din Partid care a terminat 12 clase(facuse doar 11) si 2 facultati in 2 ani de zile, la ce-i mai trebuia uniforma? Poate or sa propuna si uniforma dar doar ca sa castige contract si sa aibe profit din vanzarea lor. Romania nu a fost decat pentru scurte perioade a romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sărut mâna cu respect !

    Este aşa de mult de discutat pe această temă . Eu ca părinte şi plătitor de uniformă impusă la un preţ de casă de modă celebră si fără puterea de-a alege sau cel puţin de a cere justificarea preţului , normal , nu sunt de acord . Desi noi am purtat uniformă şi era firesc şi frumos .
    Şi dacă şcoala aşa cum o vor cei ce au cine ştie ce interese va continua în ritmul ăsta copii noştir vor ajunge să poarte uniforme precum în această imagine .

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt pentru uniforma școlară. Dar nu urâțenia dinainte de '89. Odată legiferată și acceptată ideea că o uniformă e obligatorie, cu un pic de dibacie și cu părinții alături de aceasta cauză, se poate alege, la nivelul școlii, o uniformă care să le placă copiilor. Li se pot prezenta mai multe modele, din care să aleagă prin vot. Cea aleasă de majoritate devine obligatorie pentru toți. Firește, e necesar să li se explice necesitatea uniformei. Nu că ”așa vrea ministrul”, sau ”fiindcă e lege”. Explicând pe înțelesul lor nevoia de decență în școală, abaterea preocupării de la hainele, pantofii și unghiile unora și altora către scopul principal al venirii la școală: învățarea. Cu copiii poți să muți și munții din loc dacă ai argumente convingătoare și dacă ești mereu alături de ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Robert,
    Oricât de oribile sunt unele situații, eu am încredere în cei care învață carte. În cei care își fac meseria.
    Și mai cred într-o Românie a noastră!
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorin,
    De ce să se lucreze uniforme la casa de modă?
    Dacă ar fi o acțiune generală, națională, uniformele s-ar găsi în magazin.
    Nu cred că se dorește rezolvarea totală și corectă a acestei probleme.
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  6. Zina,
    Totdeauna am avut încredere în copii. Și ei în mine.
    La clasele mele, copiii au purtat uniformă, n-a fost simplu, dar când au realizat că este un lucru bun , chiar ne-am înțeles.
    Cum spui, copiii pot fi foarte buni. Trebuie să-i cucerești, să le arăți că-i respecți, să le cultivi acel ceva curat, frumos, nu să-i obligi.
    Mă doare ce se întâmplă cu școala noastră ..

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu incotro ne indreptam in ritmul acesta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Vera,
    Sper să nu ne rătăcim . Să apară de undeva, luminița!

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi nu Gina , tocmai asta este , doar preturile sunt de casă de modă nu şi calitatea , iar modalitatea în care a fost impusă mi-a lăsat un gust amar . Deci nu am fost întrebaţi dacă vrem , dacă nu place modelul , dacă înţelegem în ce constă pretul exorbitant . Tocmai asta este , modaliatatea face refuzul şi doar frica de , vezi doamne îmi pică copilul ne mai induplecă .
    Foarte bine a spun Zina , aşa ar trebui să funcţioneze . Deja suntem sătui până peste cap de şpăgi şi comisioane luate în detrimentul nostru .

    Seara faină !

    RăspundețiȘtergere
  10. Sorin,
    Să discutăm sistematic:
    1. Uniforma a fost și trebuie să rămână un motiv de mândrie pentru cei care o poartă.
    2. În condițiile de astăzi, cred că se impune uniformă școlară, pentru că tineretul este în impas- școala a ajuns loc de socializare, de expunere a hainelor de firmă pentru unii, de umilință , pentru alții.
    3. Uniforma trebuie să fie una pentru un anume gen de școală- gimnaziu, colegiu teoretic, licee tehnice. Uniforma trebuie să devină motiv de mândrie.
    4. Există asociații ale părinților - ele trebuie să decidă , în înțelegere cu profesorii și cu reprezentanți serioși al elevilor.
    5. Sunt conștientă că există șarlatani în toate sectoarele vieții, dar , prețul uniformei trebuie să fie stabilit în condiții serioase. Clare.
    Eu cred că forța celor care își doresc un tineret sănătos- fizic, moral, sufletește.
    Elevii sunt egali în fața catalogului.
    Uniforma este simbolul egalității lor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-e dor de anii de liceu,de acei frumosi ani ai tineretii,cu uniforma cu tot.Am terminat liceul in 1990.Am avut parte si de doua trimestre de ...democratie.Fiind la Liceul Pedagogic,pe langa acea uniforma a tuturor liceenilor,aveam si uniforma clasei,adica o imbracaminte ,eleganta ,zic eu-fusta dreapta bleumarin cu dungulite fine albe,bluzita alba si sacou,tot bleumarin,cu care mergeam imbracate la practica pedagogica.Avem alta prestanta in fata micutilor asa imbracate,chiar daca la randul nostru eram inca micute in acasta meserie.Modelul si materialul l-am ales impreuna cu DOAMNA noastra DIRIGINTA.Am purtat cu mandrie aceasta uniforma chiar daca mergeam prin oras.Unii ne priveau cu admiratie...viitoare dascalite,altii faceau haz...eram imbracate toate la fel,iar democratia dadea alte drepturi.
    Chiar si cealalta uniforma,asa stearsa cum era am purtat-o pana la sfarsitul anului.Eram doar noi,pedagogistele cu uniforme.
    Ce sa spun nu-mi era rusine sa port uniforma cu emblema liceului la care am vrut sa ajung si am muncit din rasputeri sa pot ajunge printre cei 36 de tineri/tinere din judet care invatau in acea clasa.
    Poate aici e si problema.Copiii nostri nu mai au aspiratii.Prea usor ajung sa aiba ceea ce-si doresc.Atunci ce sa respecte?

    Ca mama,am cunoscut si dorinta liceului la care este Teddy sa aiba o emblema prin uniforma pe care tinerii o purtau.Am ales culori,modele,am platit,dar treaba n-a fost dusa pana la capat.Noi parintii ne-am facut datoria,fiecare elev avea uniforma,in schimb scoala a dormit putin pe-o ureche si a lasat la latitudinea elevului cand si cum sa poarte uniforma.

    Uniforma e simbolul egalitatii copiilor,diferenta fiind facuta de cunostintele fiecarui elev!

    Cat despre vacanta,chiar imi prinde bine inca o saptamana de odihna,asa ca nu ma condamna Gina draga:).

    RăspundețiȘtergere
  12. Angi,
    Mi-ai mers la suflet!!
    Dacă ar ști domnișoarele- elevele de liceu- că , peste zece/cincisprezece ani , vor tânji după vârsta la care ar fi putut îmbrăca taiorul bleumarin elegant, dar au preferat bluza cu sclipici și blugii lipiți pe trup, sigur ar proceda altfel. Chestia este că televizorul le-a orbit. Pentru ele nu prea mai există inocență, pudoare... este ca și cum copilăria și adolescența lipsesc din evoluție.
    Dureros!!
    Zici că la școala fiului tău, deja,se tratează neserios problema. Asta este- totdeauna, greșeala pornește de la cei mari. Foarte rău!!
    Cum să se îmbrace fiul tău frumos, cum să poarte cămașă albă și cravată, dacă doi/trei din clasă vin „ușchiți„..ceilalți se simt stingheri, apoi marginalizați și tot așa..

    Te cred că mai vrei niște zile de vacanță, tu muncești în condiții speciale, dar trebuie să recunoști că te-a dezamăgit ce ți-a spus fiul tău- au luat vacanță mult mai devreme, nu-i așa? Și până ” se încălzesc, mai trece o săptămână..
    Asta este problema!
    p.s. ai auzit ”știrea- bombă„ despre manuale? este un link, poate ai timp și citești!
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  13. Gina,nu e vorba de al meu.Lui chiar ii place sa poarte cravata,camasa,vestute,chiar daca blugii sunt indispensabili.Dar nu toti sunt la fel.
    Nu lipseste de la scoala,iar clasa lor a avut cele mai putine absente,ei nu fugeau de la ore,tocmai pentru ce au existat ,pe langa feciorul meu inca cativa elevi care au impiedicat acest fapt prin hotararea lor de a sta la ore.Au avut parte de o DOAMNA Diriginta care a stiut sa si-i puna la suflet,iar Teddy si acum o iubeste la fel de mult ,fiindu-i pe mai departe profesoara de engleza.Acum are un DOMN diriginte,profesor de religie,dar nu-i prea lasa de capul lor,chiar daca uneori e la mintea lor...este instructorul lor de dansuri populare(a terminat si facultatea de coregrafie),merge cu ei la cursuri de dansuri de societate,fac tot felul de activitati,chiar daca sunt impreuna doar de cateva luni,ca si clasa noua.Ca si proaspeti liceeni nu au inca uniforma,iar cea veche il cam strange:).
    Cat despre scoala,au mers pana joi,ce-i drept dupa carnete,iar vineri au participat la serbarea de la scoala mea...si colegii lui Teddy,care sunt din sat,fac parte din trupa de dansuri populare,asa ca au fost cu mine.Teddy a avut ghinion,ca in penultimele saptamani sa faca rubeola,asa ca a avut ce recupera in ultima saptamana:).
    Ieri il ascultam pe D-l ministru despre strategia de a mai introduce noutati in sistemul nostru educational,ca sa fie mai atractiv.Ce nu pot eu sa inteleg,de ce ne crede atat de limitati,incat numai daca vin ei sa ne spuna cum sa facem orele atractive ,atunci le facem.Mi-ar place sa folosesc calculatorul aflat in dotare ,dar n-am internet la scoala,dar am multe cd-uri,de la revista Terra pe care la vizionez cu copii,chiar daca inca pe atunci nu primeam astfel de instructiuni.Despre manuale...ma doare capul!
    Cum sa-i iei si acest sprijin copilului.Nu toata lumea e nascut geniu,si unii chiar nu reusesc sa faca prea multe,oricat s-ar stradui,dar macar au niste manuale si sunt constienti ca trebuie sa stie ce-i in ele,cel putin micutii mei.

    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Angi,
    Mă bucur- deopotrivă- pentru tine și pentru fiul tău.
    Sunt școli unde oamenii își fac datoria, acolo și copiii sunt ”la locul lor„, nu lipsesc de la ore, se îmbracă decent. Ce demonstrează acest lucru?
    Demonstrează că adulții dau „tonul„.
    Tocmai am urmărit o emisiune foarte slabă, am vrut să văd și eu până unde poate merge acea vulgară- nu găsesc alt cuvânt- concurență pentru raiting a realizatorilor de emisiuni. Tema- școala, subiectul- profesorul de sport și eleva - ambii de la colegiul Monnet.
    Emisiune submediocră, jalnică.
    Nici nu am ce să comentez.Pentru că fiul tău învață într=o școală serioasă, ești o mamă fericită!
    Vă doresc amândurora un 2012 bun, frumos și bogat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mai întrebi Gina? Perioada liceului este cea mai frumoasă perioadă din viaţă. Nimic nu se compară! este vârsta la care visele au aripi şi nu există cuvântul "nu se poate". Mi-e dor , mi-e dor şi iar mi-e dor de uniforma mea, de banca în care stâteam şi care atunci când mă mişcam scârţâia asemeni unui bocanc uzat, dar pe care, de-aş auzi-o din nou mi-ar părea sunet de flaut!
    Detest acea paradă a modei făcută de elevii şi mai ales elevele de azi cu iresponsabilul concurs al părinţilor care se întrec în a pune "ţopi" odraslelor lor, la concurenţă umilitoare cu cadrele didactice al căror umilitor salariu nu le permite să-şi cumpere un lucru de valoare!
    Dezavuez modul în care Ministerul învăţământului a înţeles să patroneze şcolile din Romania...
    Uf! nu mai scriu fiindcă mi se ridică tensiunea şi măcar de aş putea influenţa cu ceva!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara, Gina!

    M-as intoarce cu mult drag la liceu si as purta uniforma cu multa placere desi de o uniforma ca cea din poza ta am avut si eu parte. Consider ca este necesara uniforma in scoala. Daca ne uitam in scolile considerate a fi cele mai serioase de la noi sau de oriunde in lume (particulare sau de stat) vom vedea ca uniforma este obligatorie.

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani, Gina!

    Totul porneste din familie; cum esti invatat sa privesi si sa respecti viata.
    Daca ai caracter nu te impresioneaza atitudinea de etalare a hainelor de firma, a masinilor cu care vin la scoala, chiar daca locuiesc aproape si multe altele...
    Toate acestea pot sa-ti lase un gust amar, pot sa te intristeze, stiind ca dreptatea nu va iesi la suprafata intotdeauna, iar banul va fi transformat in idol.
    Dimpotriva vei trece cu fruntea sus prin viata, stiind ca nu lasi loc compromisului. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Spun da uniformei, fiindca mi se pare pe de o parte eleganta, pe de alta parte necesara, chiar daca atunci cand noi eram elevi, oricat de comuniste vremuri traiam, tot ne scosesem diverse elemente ale acesteia, ca sa nu fim recunoscuti pe drumul spre si dinspre liceu. O uniforma frumoasa am vazut atit in Irlanda, cat si in alte tari din vest. Cat despre citit, cred ca e din ce in ce mai greu sa fii profesor, mai ales de romana, fiindca putini copii isi mai bat capul cu cititul cartilor!Dar sper sa fie o manie trecatoare! Un an 2012 cat se poate de bun!

    RăspundețiȘtergere
  19. Da, mi-e dor de varsta liceului, de uniforma bleumarin si sapca, de camasa alba bine apretata si calcata de mama si obligatoriu, sapca de elev. Pe maneca purtam cu mandrie numarul pe fond negru, scris cu litere si cifre galbene. Uniforma, pentru fiecare elev era atunci un motiv de mandrie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Scoala inseamna instruire.Si instruire fara control nu se poate.Un copil invata de mic ca cu chibrituri se face foc,dar daca nu-i supravegheat da foc casei.
    Normal ca nu mi-a placut uniforma,ca tot ce era obligatoriu,dar toti eram elevi.Indiferent ca parintii erau directori,militieni,doctori,securisti,membrii marcanti ai PCR sau simpli muncitori,noi toti eram doar elevi.
    Cit eram la scoala,puteam fi controlati si identificati daca ne faceam de cap.In plus,acea uniforma tinea la horjeala (uzura).
    Daca vroiam sa iesim din anonimat n-aveam decit sa fim buni sau foarte buni la toate sau la unele din materiile studiate.N-aveam decit sa stralucim si culmea,ni se ofereau sansele de a merge mai departe pe domeniul ales.

    RăspundețiȘtergere
  21. Aurora,
    Ai adunat toate emoțiile într-un gând!
    Trecând peste diferența serioasă între ce credem noi despre uniformă și ce văd domnișoarele de acum în „uniformizare„, aș zice că tocmai de la această falsă teorie, cum că uniforma desființează personalitatea, se ajunge la disprețul față de școală. Vorbesc despre școala adevărată- aceea în care noi credem. Și la a cărei zidire ne-am dăruit mult din suflet și foarte mult din ființă.
    Intenția mea n-a fost să discutăm , neapărat, despre uniformă- ziceam că m-a impresionat că ”oarecine „ din Japonia revine și citește postarea mea.
    Eu voiam să vorbim despre cum se schimbă, de la an la an, structura anului școlar, cum se ajunge la a-i „împinge „pe elevi să nu mai creadă în școală.
    Nouă, nu doar profesori, ci români, cetățeni, să nu ne pese ce se va întâmpla mâine?
    Și mai voiam o discuție despre „teoria„ domnului F . în legătură cu manualele..
    Îți mulțumesc pentru vibrație!! Chestiunea este- ce facem??

    RăspundețiȘtergere
  22. Marycix,
    Am văzut , în două țări- Anglia și Franța - niște uniforme.
    M-au impresionat extraordinar- copiii respectivi aveau un aer special, ei înșiși erau altfel decât alți copii, îmbrăcați la întâmplare.
    Mulțumesc pentru ceea ce spui , atât de sincer!

    RăspundețiȘtergere
  23. Gabriela Elena,
    Minunat!!!
    Felicitări, draga mea , pentru un asemenea scurt, cuprinzător, plin de miez eseu despre„ ce vrei să pari și ce ești, în esență”!
    Mulțumesc mult!
    Să ai succes la școală!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ionel Muscalu,
    Poate că tocmai voi, tinerii politicieni ați putea face mai multe în legătură cu reașezarea școlii pe drumul ei firesc! Chiar din opoziție!
    Eu cred în voi!

    RăspundețiȘtergere
  25. Nea Costache,
    Bine ai venit, cu dorul de liceu, cu uniforma lui cu tot!!
    Ne cam hrănim din vise! Vise miununate!
    Să ai un An bun și frumos!

    RăspundețiȘtergere
  26. @fosile,
    Am citit printre rânduri, am și lăcrimat, așa sunt eu, mai slabă..
    Dacă îmi reproșez ceva este faptul că nu m-am încăpățânat să intru într-o formă organizată, ceva care să facă bine școlii și copiilor acestora, care îți irosesc energia, și capacitatea creativă altfel decât ar putea s-o facă.
    Îmi place modul tău direct, uneori sarcastic, alteori blând , de a pune punctul pe „i„.
    Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  27. Daca nu erau in poza profesorii, ziceam ca este clasa mea...
    Trebuie uniforme;scoala este (si) instruire colectiva, constiinta de apartenenta la grup, la generatie...S-a ajuns sa fie sfidati profesorii prin tinuta si nu numai...; se stie...
    Desigur, n-am solutii, insa uniforma ar fi un pas logic.

    RăspundețiȘtergere
  28. @Daurel,
    Mulțumesc pentru susținere!!
    p.s. și dacă tot vorbim despre identități, alegeți și numiți din clasa mea o figură care vă seamănă!

    RăspundețiȘtergere
  29. Intre profesori? (LOL)
    Poate gasesc-la curatenia de Pasti- o fotografie echivalenta si revin...
    Oricum, sunt mai mandru de aspectul actual...

    RăspundețiȘtergere
  30. @Daurel,
    Păi nu vorbeam despre profesori; până la Paști, este prea multă vreme..

    RăspundețiȘtergere
  31. Cine mai învaţă carte? Poate că unii mai vor, dar nu-i lasă ceilalţi.Iar alţii doresc să îşi facă treaba la catedră,dar este acelaşi lucru - alţii nu-i lasă, îi trag în jos, minimalizează şi demonetizează idee de învăţământ. Asta este, din păcate...
    Toate bune, Gina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cris,
      Mă întreb cine a avut de câștigat, pentru că vacanța de iarnă fără zăpadă a fost mai mare cu o săptămână, față de alți ani..

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.