marți, 17 ianuarie 2012

diferiți, dar împreună

Singura modalitate de a scăpa de fricile pe care le ai este să faci un film despre ele. Hitchcock

Soare cu dinți, fulgi rătăciți,  ianuarie  confuz,  nopți răgușite,   țipăt de tată, în căutarea fetiței, tineri și vârstnici, revoltă,  Târgu Mureș, jandarmi și sloganuri, Smurd, Brașov, se poartă fularul, în spate ghiozdanul, nu pentru cărți, doar pentru pietre, București,  unu plus unu nu fac doi, fac unu plus unu, cine riscă prea mult se întâmplă să  nu  nu câștige nimic, nervi, ieși afară! lanțuri,   jos hoții! ce punem în loc?Iași,  simt o apăsare, așa nu se mai poate, petarde, reformă, beton,   lume în derivă, Timișoara,  în 89 , tata a  câștigat drepturi, eu le-am pierdut, sănătate,   singura  soluție- propria evoluție- doi tineri superbi, ea- arhivist bugetar-pe casca roz, scris de mână- în caz ..că,  da, se protejează, mâine trebuie să fie la serviciu,  el-  șomer cu diplomă de inginer mecanic, deasupra tuturor, un steag  mă numesc un vot, sunt o vânzătoare, nu pot să fiu altceva,  huliganismul- formă de protest? alt registru de cultură, nu spitale, nu nimic..,nu vă place? dizolvați poporul , alegeți-vă altul!  filarmonica din Cluj- aria robilor din Nabucco,

 lumea se mișcă, fluierături, aplauze, viermi este vremea reparației, un litru de lapte este un lux, Baia Mare,  mai există iubire? studenți,Pitești,  gospodine, un singur protestatar din Baia de Arieș, baston telescopic, Deva,   opoziție, Constanța,  instinct și tărie, adevăr, ambulanțe,  demnitate, pariu,  șurubelnița, Tatăl nostru, Craiova,   model de moralitate, tace, de vineri încoace,  pistol cu bile,  mămăliga, deșteaptă-te, române! analiști, alegeri anticipate, demisie,  ciumpalaci,   sărăcie, caricaturi, proiecte..

30 de comentarii:

 1. Şi pentru că toate trebuia să poarte un nume, li s-a spus "România".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diana,
   Sau mai multe Românii, în bătrâna, răbdătoarea noastră matcă!

   Ștergere
 2. Trist !
  E rău ca am ajuns aici , nu ei portă vina , nici ceilalţi , nici ceilalţi , doar noi purtam întreaga vina a tot ce sa întâmplă , ar trebui să fim stăpâni în ţara noastră . De data asta huligani , jurnalişti bătuţi , oameni leşinaţi şi pentru ce ? să îi schimbăm ? Mă întreb cu cine-ce ? să zică cine ştie un altul/alţii mai bun/buni .
  Noi suntem legea şi nu ceea ce ei sau oricare alţii au în mână !


  PS uite chiar acum ascult ştiri , spune că i-au arestat , cu droguri arme şi alte contondente asupra lor . Mizerie !!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sorin,
   Ei sunt o minoritate.
   N-au apărut din senin-îi putem arăta cu degetul, ne putem preface că nu-i vedem..sunt un produs al greșelilor adulților, sunt copii fără școală, fără familii-poate- abrutizați, fără nicio perspectivă.
   Ură și adrenalină.
   Nu zice Cartea sfântă că suntem toți croiți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu?
   Marea durere este că nu putem găsi explicația cum de s-a ajuns aici. Și mai grav este că li s-a pus o pecete, poate, pentru totdeauna.
   Și dacă ar fi să mergem cu o analiză psihologică și mai în adâncime, agresivitatea poate fi manipulată.
   Grele probleme..

   Ștergere
 3. După părerea mea, vorbele rostite de acea tânără pentru care "unica soluţie" o reprezintă "propria evoluţie" fac cât toate sloganurile vehicvulate în Piaţa Universităţii şi în toate localităţile în care au avut loc mitinguri. Cu astfel de oameni, da, se poate face schimbarea pe care ne-o dorim toţi.
  Să aveţi o zi minunată!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @Biliuță,
   Nu știu cum și încotro vor evolua lucrurile, dar apariția celor doi tineri- soț și soție- povestea /crezul/speranțele/discursul/ mesajul lor mi s-au părut cea mai frumoasă, adevărată, convingătoare lecție de patriotism, de speranță și de încredere în capacitatea tinerilor de a gestiona viitorul!
   Mi-aș fi dorit , în clipa în care i-am văzut, să-i audă și să-i înțeleagă lumea asta toată!
   Cred că este loc pentru bine!
   Vă mulțumesc!

   Ștergere
 4. Daca strigi Jos Basescu si spui ca nu faci politica, atunci cred ca esti un geniu ce depaseste puterea noastra de intelegere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @Mihai,
   Există cuvântul „apolitic„, dar eu cred că toți, fie că o recunoaștem sau nu, facem politică, fiecare, în felul său.

   Ștergere
 5. Gina, ceea ce ai exprimat si cuvintele frumoase spuse de liderii PDL la adresa protestatarilor, adica,, tarani inculti,, ,,mahalagii,, si ,, viermi,, ma duce cu gandul la revolutie..
  E adevarat e cam des dar daca istoria si credulitatea noastra o cer ... asta e !
  Gina nu poti sa spui ca nu faci politica. Un om educat se uita in ograda tuturor partidelor se minuneaza , se bucura sau se intristeaza. Dar stie ! Fiecare om trebuie sa faca politica LUI. Si orice neafiliat politic are pana la urma si el simpatiile lui . Eu am asa un fler de a citi oamenii . L/am votat pe Baselu de doua ori. Prima data si la referendum. Si acum ma minunez cat de bine m/a fentat. Inainte de referendum a venit in piata unde azi se demonstreaza si s/a pupat cu toti . Inca un pic si facea si pantofi. Acum ... asta e !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Micuțul,
   Da, se repetă parcă toate-lume multă, atâtea nemulțumiri provocate, mai ales,prin umilință, aroganță, jigniri- auzi- mahala încolonată, viermi.. eu cred că acela care își asumă rolul de conducător, pentru că este plătit din banul oricărui român, indiferent de gradul de pregătire/civilizație/culoare politică, etnie etc. nu are voie să jignească.
   Ar trebui pedepsit pentru încălcarea jurământului!

   Ștergere
 6. Asta cu "propria evolutie" tine de fiecare.Pana la un moment dat au fost factori externi: familia,anturajul,tara in care traiesti,scoala si apoi tu decizi daca te opresti cu evolutia sau mergi mai departe. Sau, se poate si involutie, nu?

  RăspundețiȘtergere
 7. Elise,
  Sigur că evoluția depinde de fiecare!
  Tocmai aici este problema- din punctul acesta de vedere, îți ești propriul stăpân!
  Se poate și involuție, tot de fiecare ține!
  Seară bună!

  RăspundețiȘtergere
 8. Seara,cand imi termin toate treburile,stau cu jumtatea mea si privesc,cei drept in caldurica,cum altii spun ceea ce simt,iar altii fac ceea ce li sa spune sa faca(fiecare tabara cu "jandarmii lui).
  Stau sa ma gandesc la alternativele pe care le avem...promisiuni de la alti oameni,sperante de la alti politicieni.
  Acum macar se poate striga din tot sufletul,chiar daca urechile altora sunt cu totul infundate,"ieri" era imposibil acest lucru.
  Asta deja e o diferente,dar pana la "evolutie" avem multe de invatat.

  Atatea cuvinte potrivite momentelor de azi.
  Seara linistita!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Angi,
   Încurcate sunt căile ..zice cartea.Încurcate sunt lucrurile..
   Totuși, eu simt o energie, ceva, care îi unește pe oameni, un fel de crez- și-au regăsit propriile aspirații, speranțe.
   Lumea dorește să-și recupereze demnitatea!
   Asta este extraordinar!

   Ștergere
 9. Ii felicit pe toti care au avut curajul sa iasa in strada si protesteaza in mod pasnic!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gabi,
   Lumea învață exercițiul democratic al protestului pașnic.

   Ștergere
 10. Trăim momente pe care mi-ar plăcea să le numesc "memorabile", numai că se observă de la o distanţă imensă că s-a dorit şi se doreşte demonetizarea ideii de la care s-a plecat. Oamenii îngheaţă în stradă, iar guvernanţii s-au gândit, abia în seara asta, să iasă pe posturi. Cu explicaţii puerile, evident - vezi prestaţia lui Emil Boc de la postul cu dedicaţie B1 TV. Plus că revenirea lui Raed Arafat (nimeni nu-i contestă buna credinţă) alături de cei care l-au jignit grosolan (a se reasculta intervenţia înjositoare a lui Traian Băsescu, la Realitatea TV) dă naştere unor alte interpretări.
  Poate că aşa suntem noi, românii, nu bine niciodată, lăsăm loc speculaţiilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cris,
   Eu vreau să văd partea plină a paharului- sunt oameni care sfidează frigul, oboseala, sunt oameni care au un crez-„ așa nu se mai poate„.
   Ei atrag atenția asupra răsturnării oricărei încercări de instalare a dictaturii.
   Acești oameni au înțeles democrația!
   S-au coagulat într-un mesaj democratic clar!

   Ștergere
  2. Scuze!
   Nu-mi ia altfel comentariul.

   Si?
   In '89 aveam un orizont spre care priveam fericiti.S-a ales praful.
   Acum?

   Ștergere
  3. fosile,
   De câteva zile sunt probleme în blogspot ( nu doar la mine).

   p.s. Eu nu mi-am pierdut optimismul!( moderat)

   Ștergere
 11. Nu inteleg cum de este posibil sa intri in politica atat timp cat nu ai niste studii politice,economice,sociologice...scoala in toata regula,examene,proiecte care sa CERTIFICE anumite cunostinte,competente!!!Este inadmisibil,bine ca in alte domenii esti purificat prin o gramada de cerinte si pretentii care mai de care...politicienii daca promit ceva la alegerile eloctorale,de ce nu promit si demisia in caz de nereusite si neimplinirea promisiunilor,halal demnitate desi isi spun demnitari!
  Lucrurile merg evident prost in tara asta,si asa vor fi mereu atat timp cat nu promovam valorile in fiecare domeniu!Sistemul in sine ar trebui regandit printr-o lege care sa permita acest lucru!
  A nu recunoaste competenta acolo unde exista,inseamna a-L mania pe Dumnezeu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @Modart,
   Așa am sperat și eu că se va întâmpla..am tot sperat.
   În 89, a fost ceva special, a intrat în politică cine a fost în preajmă.
   Apoi, lucrurile s-au tot dus la vale.
   Ai dreptate, dai atâtea examene, treci prin atâtea furci caudine în alte sectoare!
   La politică se pricep toți (așa rezultă, nu?).
   Dacă ai vreme, citește aici
   http://haribm.blogspot.com/2012/01/de-ale-noastre.html

   Ștergere
 12. Va fi mult de discutat; mai ales daca se tot amana alegerile...
  Singurul consens ce se profileaza este ca vrem alte figuri...; si alte caractere...

  RăspundețiȘtergere
 13. @Daurel,
  Așa este- lumea a înțeles rostul democrației!

  RăspundețiȘtergere
 14. Sa speram ca se va schimaba ceva in tara noastra, iar oameni care zilnic protesteaza sa ramana cu ceva!

  RăspundețiȘtergere
 15. :) Eu și Cristina am avut privilegiul de a beneficia de un context favorabil pentu a ne putea exprima sentimentul uman într-o anumită aură, iar cuvintele noastre vin dintr-o cinștiință comună și sunt direcționate către aceeași conștiință comună, noi doi fiind doar o altă unealtă de redare. După cum puteți observa, încet-încet, fiecare dintre noi își descoperă utilitatea-n această lucrare universală exact în momentul în care conștientizează că și el/ea este o componentă importantă și că s-a pregătit pentru acest prezent într-un mod mai mult sau mai puțin conștient.

  Noi vă mulțumim pentru gândurile frumoase și vi le întoarcem înapoi, căci fără vreunul dintre noi, nimic n-ar fi fost posibil. E un prezent pe care noi învățăm să-l trăim cu ajutorul celor care-ncearcă același lucru și obsevăm că suntem mai mulți decât ne imaginam, însă avem nevoie de răbdare, toleranță și de un frumos creativ.

  Ce bine că existăm! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred că aveți vârsta copiilor mei!- unul dintre ei mi-a spus că a trecut în multe seri prin piață, i-am simțit starea, încrederea că voi, generația voastră, puteți face o lume mai bună!
   Din clipa în care v-am zărit, am înțeles că sunteți imaginea din speranțele mele și ale altora care iubesc forța generatoare de bine a tinereții!
   Mă bucur că am prilejul să vă mulțumesc aici și chiar să schimbăm două vorbe!
   Viitorul are nevoie de Oameni ca voi!
   Cred în forța voastră!
   Ce bine că sunteți!
   Gândurile mele frumoase către familia voastră!

   Ștergere
  2. Sunt de-acord cu ce spuneți, cu o singură modificare: fortța tineretului este insuficientă fără sprijinul celorlalte vârste, așadar vă rog să credeți în noi toți, fie că suntem liceeni, tineri, seniori .etc. Chiar avem nevoie cu toții ca fiecare să creadă în el, altfel acea conștiință comună devine incompletă. În plus, cine determină tinerețea sufletului mai bine decât acțiunile? :)

   Ștergere
  3. Sigur că lumea nu trebuie să stea cu mâinile în sân, așteptând ca tineretul să schimbe lumea.. mă doare că dispare dialogul între vârste. Voi, acolo, în piață , ați construit un alt fel de comunicare- acolo este un simbol viu.
   În rest, lumea rămâne înțepenită în vechile tipare- mult dispreț, lupta„ care pe care„..
   Ce pot face cei din generația mea, a părinților voștri? să fie buni, să ajute, fiecare cum poate, să aibă atitudine!
   Detest agresivitatea de orice fel.
   Asta i-am învățat totdeauna pe copii- ai mei, ca mamă, ai mei, ca profesoară.
   Îmi reproșez că nu găsesc mijloace și modalități de a dezvolta în jur simțul civic.

   Ștergere