joi, 26 ianuarie 2012

(para) normal



Dacă, în drumul tău  pe marile autostrăzi ale Europei,  privești lumea de la fereastra autocarului,  sigur o să-ți atragă atenția plasele înalte de fier , care separă câmpiile de drum. Sunt lungi perdele de protecție-în toate anotimpurile ocrotesc  circulația, separând-o de  drumurile mici  dintre zone  agricole, iarna opresc zăpada la marginea autostrăzii. 
Urmează la fel de lungi perdele de păduri- frumoase, curate, verzi, sănătoase și mereu împrospătate. Pădurea oprește, în ierni grele, zăpada, primenește mereu aerul poluat.
 Copil fiind,  învățam la cunoștințe agricole despre parazăpezi. Apoi le-am văzut în plin câmp, la marginea satelor care nu aveau pădure sau zăvoi.
Cine le făcuse, nu știu. N-am auzit vreodată de comandamente, nici că ar fi trebuit  să se facă cineva luntre și punte în nopți spulberate, în zile șfâșiate de rafale, ca să-i salveze pe rămașii între nămeți. Când eram mică de tot, dar suficient de înțelegătoare, a fost o ninsoare  cumplită- între noi și casa bunicilor  se făcuse tunel. Zăpada trecea de pragul de sus al porții.
Parcă și lumea era mai prudentă..cât despre politică, ce să spun, am auzit în liceu, de la profesorul de logică.
Când au dispărut parazăpezile, nici așa nu știu..
 Astăzi, lumea circulă mult, prea mult.
Mi-am amintit ceva- de câte ori bunicul meu, ceferistul, pleca la serviciu, în papornița lui împletită, bunica îi punea, pe lângă pachețelul cu   mâncare, neapărat, ciorapi de schimb, fie iarnă, fie vară, când ploile se iveau din senin,   un prosop, țesut în casă,  și, neapărat, sticla cu ceai.
Într-o oră de limba română,  la tema-Mijloace de îmbogățire a vocabularului- compunerea cu elemente savante, am constat că banalul cuvânt parazăpezi este mult mai puțin cunoscut decât neologismul paramilitar..
Și-mi mai pun niște banale întrebări- Cum să plece la drum, în plină iarnă, o femeie care urmează să nască? sau doamna aceea, care depășește 160 de kg..
 De ce să se afle în autoturisme, pe drumurile greu accesibile, chiar vara,  copii  cu vârste de un/ doi/trei ani..
Ce fel de părinți  își vor fi ales sărmanii copii?

Astăzi, ascultând la radio despre  câte se întâmplă, pe drumurile țării, nu pot să nu mă întreb- s-a schimbat atât de mult lumea, încât  mulți   să fi devenit,  brusc, peste noapte   niște rătăciți în ceață?

16 comentarii:

  1. Îmi aduc aminte că prin anii '90, '91, '93 circulam foarte mult prin ţară cu un transporter. Încă mai vedeam ici-colo, parazăpezi. Am repetat acele drumuri prin 1994. L-am întrebat pe şofer: unde sunt plasele acelea. - Au fost furate, mi-a răspuns acesta pe un ton foarte firesc.
    Şi am văzut şi cum se furase tot ce se putea fura de pe Autostrada Soarelui, imediat ce aceasta fusese dată în exploatare. Şi atunci? Ce-i de făcut? De montat zilnic para-orice, sau de acceptat că trăim într-o ţară para-normală?.
    - - -
    Despre inconştienţi, chiar nu mai am chef să spun nimic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citesc pe blogul cuiva că și în aceste momente absolut îngrozitoare, unii ar putea „face bani„ pe căile învățate bine în ultimii ani- furtul de motorină.
      Doamne, până unde se va ajunge?
      Undeva, într-un sat, am văzut că se furaseră părți bune din gardul unui cimitir..
      Nu, cum să se monteze mereu para//nu știu ce, chestiunea este , dacă s-au furat în anii 92,93 etc. în atâția ani ce s-a făcut?
      Cine pe cine mai întreabă?

      Ștergere
  2. Dispare treptat tihna vieţii de altădată. Da, lumea se schimbă. Eu de multe ori m-am simţit rătăcită printre oameni care îmi par de pe altă planetă.
    Bineînţeles că totul se fură! De ce să avem parazăpezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana,
      Teoria chiar se confirmă, am auzit chiar niște știri la tv. Este de neconceput, au luat-o toate aiurea..

      Ștergere
  3. Referitor la ce ai auzit, in satul unde mama mea s-a mutat, la fel s-a intamplat. Tatal meu era inmormantat langa gard, acum nu mai trebuie sa ocolesti gardul, mergi de-a dreptul. Dispar si bucati din gardurile oamenilor. Politistul da din umeri si spune ca se fura prea mult. Degeaba vor oamenii alti guvernanti ,cat timp nu-si scimba traditiile(pentru ca in realitate astea sunt traditiile multor romani: furtul, minciuna, ipocrizia,etc), isi fura caciula unul de la altul mai rau ca pe vremea comunistilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robert ,
      Categoric!
      Fiecare vrea să-i fie bine, vrea schimbare, dar el nu se schimbă. Ieri m-am supărat când cineva a spus că avem o țară superbă, păcat că este locuită..astăzi aș zice altfel.
      E de rău..

      Ștergere
  4. Am auzit ca s-au furat parazapezile imediat dupa "89...
    Acum se practica parandaratul...
    (http://daurel.wordpress.com/2010/02/15/parandaratul/)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu cum de mi-a scăpat atunci; astăzi am tras cu ochiul-paraStas- tare de tot!!
      p.s. se potrivește la fix teoria cu peștele!

      Ștergere
  5. Hmm! La plimbare cu copil de 6 zile. S-or fi ducand la o nunta si nu au cu cine sa-l lase pe ala mic. Daca a promis Sile Cascaval ca lanseaza ultima manea, totul devine clar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Mihai,
      Hai s-o spunem pe-a dreaptă- prostie și iresponsabilitate, ambele, cu majusculă!

      Ștergere
  6. Cred că aşa cum se făceau cândva ore de alfabetizare la căminele culturale, să se facă şi acum ceva similar, dar obiectul de predare să fie DEMOCRATIA,LIBERTATEA, CIVICA , ca să înţeleagă tot românul ce drepturi îţi asigură transformărea politică realizată atunci, fiindcă după 89 s-a înţeles că democraţia îţi asigură orice libertate mai ales aceea care era aspru pedepsită până atunci: lovirea în interesele naţiuni,aici incluzând şi furatul
    După 89 s-au furat nu numai parazăpezile ci tot ce se putea fura:
    şine de cale ferată, conducte de irigaţii,aracii care sprijineau vitele de vie, stalpii din beton, fiindcă sunt bun la construcţii, crucile de lemn de la morminte (fiindcă sunt bune la foc) şi crucile din fier fiindcă sunt primite la fier vechi şi lista poate continua!!
    Până nu se vor face lecţii de educatie civica în masă, cu pedepse exemplare in cazul nerespectării nu se va realiza nimic.
    Autoritatea nu este apanajul dictaturii şi nimeni nu va putea ieşi in strada să ţipe că ii sunt incălcate drepturile, dacă legile sunt corect concepute şi cu sfinţenie respectate fără discriminări iar cei care apărea legea sunt persoane credibile. Dar când la noi cresc palate din furt şi jaf, este pedepsit găinrul şi cel ce fură cu nesimţire o ţară întreagă, cum să nu se revolte şi cum să nu strige? Am divagat puţin de la subiect doar în ideea de a-mi spune părerea in legătură cu înzăpezirea cauzată nu atat de furia viscolului , cat de lipsa atitudinii civice , fiindcă dacă toate acele apărătoare ar fi existat (inclusiv lizierele de pe marginile drumurilor, liziere care au fost taiate fraudulos, dar care aveau rolul de parazapezi şi stabilitate a solului lângă şosele)atunci nu ar fi fost aşa dezastre.
    Dar inainte de a spune "ne merităm soarta" ar trebui să pornim toţi cei conştienţi, în munca dificilă de educare a celui de lângă noi şi nu singuri ci concertat cu statul care ar trebui să ia aceasta măsura în regim de urgenţă. este poate mai urgent decât oricare alte măsuri socilae. Dacă nu tragem toţi la aceeaşi căruţă, nimeni şi nimic nu ne va putea salva de la dezastru.
    Eu consider latura educativă cea mai importanta. Degeaba s-ar face legi bune dacă nu se respectă. Degeaba se construieşte dacă a doua zi alţii fărâmă.
    Sunt multe de spus, chiar mult, mult prea multe.Nu suntem irecuperabili, dar trebuie început de undeva. Inainte , când erau inzăpeziri, nu erau unităţi specializate. Ieşea tot satul sau tot oraşul cu mic şi mare , cu lopeţi şi tarnăcoape, cu lame improvizate si asigurau traficul. Acum abia îşi dau zăpada din dreptul curtii şi asta după multe amenintări ale primăriei. Nu este normal să stai si să privesti cum vine altul să-ţi facă ordine!Din nou treaba de educatie si proasta intelegere a situatiilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevăr grăiești, Aurora!
      Doar că sunt probleme- la noi ,mulți se pricep la toate- stau pe margine și dau sfaturi! Sau, cel mai simplu- fură tot ce se poate.
      Cu vreo câțiva ani în urmă, au venit în orașul unde locuiește fratele meu niște olandezi foarte bine intenționați- au făcut spitalul „boboc„, ba au pus mâna și au făcut și curățenie, că la noi, a pune mâna pe cârpă, mătură și găleată este jenant- descalifică..
      Acum, spitalul și-a zăvorât toate ușile și ferestrele, s-a ales praful de toată aparatura, olandezii și-au văzut de ale lor, lumea moare cu zile.
      Am uitat să spun că din această trebușoară, mulți dintre apropiați și-au „tras vile „ pe sprânceană.

      Citeam undeva că există state, în care, dacă din cine știe ce motive, copilul absentează de la școală, părintele merge în locul lui, ia notițe și -l instruiește acasă.
      Pe la noi, mulți părinți cumpără orice pentru odraslele care bântuie prin cluburi, dar vor să aibă nu știu câte licențe, mașini zburătoare, bani și , bineînțeles, funcții cât mai înalte.
      Așa ajung să conducă importante compartimente, care duc lucrurile rapid și sigur către josul prăpastiei.

      Da, educație, dar cum?
      Poate cu forța!

      Ștergere
  7. nu stiu Gina, daca se poate face ceva cu forta.
    stii, eu chiar cred ca profesorii pot face ceva. problema este cum sa ii motivezi sa faca asta. si mai e ceva.
    oamenii sunt saraci...de acolo se intampla multe multe..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angela,
      Bine ai revenit!!
      Sigur că n-ar trebui să se facă obligat, altfel cum? Să sperăm că lumea toată se va hotărî brusc să se schimbe în bine?
      Eu mă îndoiesc.

      Ștergere
  8. In Ungaria am vazut parazapezi,desi era vara.Se foloseau si ca parazgomote de pe autostrada,sa nu afecteze linistea satelor aflate prea aproape de galagia motoarelor.
    Zona noastra este scutita de Dumnezeu.Ne-a dat o depresiune.
    Noi suntem romani:(.

    RăspundețiȘtergere
  9. Angi,
    Asta este- făloși, dar cam păguboși.
    Nu prea luăm ce este bun de pe la alții.

    Să ai o seară bună!

    RăspundețiȘtergere