marți, 10 ianuarie 2012

după ce ai tot ales,

te mulțumești cu ce  ai la îndemână; se mai poate întâmpla  să-ți și placă.
Antoine de Saint-Exupery.
Eu nu-i mai înțeleg pe oameni, chiar deloc.
În ultima săptămână din an, domnul Dan Puric , invitat pe la mai toate posturile de televiziune, zicea să vedem partea frumoasă a României, îi sfătuia - și bine făcea- pe realizatorii de emisiuni,  să caute și să aducă în fața privitorilor  români frumoși, adevărați, harnici, credincioși.
I-am dat perfectă dreptate!
România nu înseamnă doar mulțimile dezlănțuite  să prindă, la Bobotează, apă sfințită pentru tot neamul, nici acei conducători-auto, fără Dumnezeu și fără carnet, nici  piromanii, nici atâția  alți ticăloși, știm noi bine care... 
România înseamnă milioane de anonimi, care își văd de treburile  lor, își cresc frumos copiii, își mătură casa și curtea, găsesc ceva bun de făcut, chiar când le bate sărăcia în fereastră.

 Și totuși..
Aseară, pe programul I a tv, la care se uită tot  omul care nu are bani  să-și instaleze cablu cu zeci de posturi, era un reportaj  dintr-un sat , unde  păstorește,  peste toate cele 7 sate ale comunei,   același primar .

 De 22 de ani.
Satul Pădureni.
Fie iarnă, fie vară,oamenii cară apă, pentru ei și pentru animale, dintr-o fântână de la capătul  comunității.
Drumuri desfundate, praf, mizerie, noroi,  mărăcini..//

Am auzit de familii- din alte părți ale țării-care au făcut împrumut în bancă doar pentru a-și petrece revelionul undeva, într-un loc select.
Un studiu al al Institutului de Statistică  arată că 4% dintre români se află sub pragul sărăciei severe, adică - una  din cinci familii românești are venituri sub pragul sărăciei relative- mărturisesc că nu prea înțeleg cum o fi cu această sărăcie relativă.
Un optimist zice  că și americanii au săracii lor-6,7% din populația SUA sunt cei mai săraci dintre cei mai săraci.
Revenind la satul Pădureni- ei bine, acest sat are piscină!
Da, piscină!
A costat 100000 de lei, adică  23/24 mii de euro, calculase reporterul..

-E frumos, zicea un tânăr pădurean, ridicându-și căciula de pe frunte, alte sate nu au ce avem noi!!//

 Ce mai poți spune?

37 de comentarii:

  1. Parcă spunea domnul Djuvara o vorbă: prostul dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul.
    Ce să mai spui? Se spune că de la un punct încolo, suferinţa se transformă în plăcere, prin obişnuinţă. O fi la fel şi cu sărăcia? Brrrr.

    RăspundețiȘtergere
  2. E trist... Eu raman fara cuvinte la asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  3. E trist...dar adevarat!Comentariile sunt de prisos.O seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tibi,
    Asta înseamnă că trebuie să-i dăm crezare conaționalului nostru (francez) Emil Cioran care zicea că o suferință îndelungată nu îi face pe unii decât imbecili sau sfinți.

    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ina,
    Te cred- prostia este o suferință nedureroasă..

    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  6. MEG55,
    Mai ales că nu putem înțelege fără a vedea, dar nici nu ajungem la a vedea realitatea, fără să o înțelegem..
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce realitate trista!
    Si eu stau la sat,si nu e un sat nici mare nici bogat,dar are si oameni gospodar si oameni carora nu le pasa decat ziua de azi,dar intre prostia omeneasca si saracie cred ca nu exista nici o bariera.
    Saraci suntem,dar asta numai ca ne dorim la fel de mult unele avantaje pe care apoi le platim cu varf si indesat
    .Piscina nu avem inca in sat:),dar nici primar atat de longeviv.
    Ca sa arate bine un sat ,o localitate, n-ai nevoie doar de un primar ci si de oameni care doresc o schimbare,ba chiar se pun la treaba fara sa astepte sa vina primarul sa le mature in casa sau sa le puna acoperisul pe casa.

    Bani investiti aiurea gasim peste tot,fara sa se gandeasca cineva care ar fi prioritatea unei investitii.Sunt sigura ca acel primar are si un "palat" acasa cu toate utilitatile,dar satenilor li se pare ceva normal,ca doar e primarul...

    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Măcar au unde se răcori după ce transpiră de-atâta sărăcie .
    Tipic românesc : săracii-bogaţi ...sau invers , tot una .
    Sărut mâna !

    RăspundețiȘtergere
  9. Angi,
    Din câte am văzut pe blogul tău, și , mai ales din ceea ce povestești, ești înconjurată de oameni harnici și chibzuiți.
    Este mare lucru!

    Sunt sensibilă la suferința cuiva, dar sărăcia plină de fudulie mă oripilează. Din nefericire, sunt mulți leneși aroganță; sau tot atât de mulți sărăci care vor să fie ajutați, doar pentru că au ajuns într-o asemenea situație. Este o psihologie greu de înțeles, o delăsare totală, o acceptare a trecerii timpului.
    De câte ori aud de situații ca aceea pe care am văzut-o aseară, mă gândesc la „Popa Tanda„ și la modelul lui pentru țărani.
    Și primarul ar trebui să fie un model acolo, în comunitatea lui.

    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sorin,
    Bine ai spus!!
    Tipic- prostie omenească!

    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca primaria si ceilalti de care depinde emanciparea scestor oameni sunt autorii morali ai acestui asa zis lux, as acorda circumstante atenuante satenilor care n-au primit notiuni elementare de civilizatie asa zis moderna si care, vazandu-se cu "piscina" in batatura satului se cred privilegiati.
    Ma-ntreb: oare a vazut careva dintre cei ce comenteaza mai sus aceasta "magnifica piscina" ca sa pota afirma ca este cu adevarta un articol de lux?
    Da, pare sa fie ceva iesitt din comun prim maretie si cost dar, indraznesc sa intreb iar pe cititorii dumitale, doamna Gina, daca este vreunul care sa nu se fi bucrat ca un copil de cateo izbanda materiala ori spirituala care le-a poposit surprinzator in viata, chiar atunci cand prioritatile lor erau cu totul si cu totul altele?

    Sunt curios sa citesc opinii si dupa ce cititorii dumitale aprofundeaza acest paradox din viata unor tarani amarati.

    Cu respect si simpatie,
    Anonimul de departe.

    RăspundețiȘtergere
  12. Domana,
    Ma faci sa-mi amintesc de vremea cand, pustan fiind, doar de vreo 10 anisori, singura odrasla la parinti, aveam destule. Nu incat sa abuzez dar nici atat de putin incat sa tanjesc dupa prea multe....
    Asadar, la valoarea parintilor mei (citeste cprimaria), ieseam de 3-4 ori pe sapatamana la cofetaria mare din targul nostru pentru a ma rasfata cu o SAVARINA ori cu'n PARFAIT (oare asa se srie: Am uitat si nici nu vreau sa caut?!)
    In aceeeasi vreme de ani comunisti, erau in targul nostru familii cu atat de multi copii incat dormeau toti intr-i camaruta din lipsa de combustibil,iar atunci cand ieseau afara, la joaca tinad cateun covrig in manja, il mancau vreme de de jumatate de ora ca sa-i vada toti copiii ca au si ei o "delicatesa" si erau tare mandri...

    Atunci ii luam in ras dar astazi, citind povestea dumitale mi s-au umezit ochii.
    Nu de mila lor ci de a mea ca atunci i-m judecat pripit.
    Tot anonimul ala sucit.

    RăspundețiȘtergere
  13. Suntem un popor cu o mandrie ciudata, insa nu suntem singurii in aceeasi situatie; saracii din Egipt se mandresc cu piramidele, unii romani cu Palatul Parlamentului, Canalul, Trans-Fagarasanul...

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonimul de departe, nici eu nu am văzut "magnifica piscină" cum o numeşti dumneata, dar luând fix ceea ce este prezentat, ca om care locuiesc la ţară întreb: ce mijloc de agrement, oricât de sofisticat ar fi el, poate să bucure într-atât încât să renunţi în favoarea lui la posibilitatea de a avea apă curentă necesară gospodăriei, când ai fi nevoit să cari apa tocmai de la marginea comunităţii?
    In afara apei necesară pentru spălat şi gătit, la ţară oamenii au si animale de adăpat. Ai calculat câte găleţi trebuie să care de la cel putin 2 km (nu poate fi mai mică distanţa de la un capăt la altul) o familie? Asta pentru cei mai depărtaţi, dar te asigur că nu este o plăcere să cari 20-30 de găleţi de apă nici de la 20 de metri! Şi la ţară se consumă!!! Pentru o vacă spre exemplu nu trebuie numai apa pe care o bea ci pentru spalatul ugerului înainte de a fi mulsă, pentru spălatul vasului in care este muls laptele, pentru toate celelalte vase in care se brânza, sita care trebuie nu numai spălată în mai multe ape, dar şi opărită! Mai există capre, cai, găini... Nu neapărat că există toate intr-o ogradă! In bucătăria orăşeanului, puiul este scos din pungă curăţat şi gospodinei nu-i rămâne decât să-l clătească, dar la ţară puiul este tăiat, opărit, curăţat, spălat, eviscerat şi iar spălat ... cu apa dintr-o găleată? Nu ajunge! Este nevoie de două găleţi. Cu zarzavaturile... cam acelaşi lucru.Cam cât timp trebuie ca să tot cari la găleţi cu apă? Cu ce mijloc de transport şi în ce să o aducă pe toată o dată! Şi cât să stea la coadă ca să le umple, fiindcă tot satul se aprovizionează cu apă din acelaşi loc?!! Şi continui să spui că piscina , sau orice alt spectaculos artificiu agrementar este prioritar la sat?
    Dacă nu te-am convins, putem continua dialogul. Nu o spun cu răutate, nici vorbă de aşa ceva! Ci doar fiindcă aceasta este opinia mea, pe care nu vreau să o impun ci doar să o prezint ca o alternativă de a privi mai din interior situaţia prezentată.

    RăspundețiȘtergere
  15. In anii lui Ceausescu, exista undeva un sat necolectivizat locuit de oieri ce intorceau banii cu lopata - bani facuti din branza si lana. casele toate erau frumoase, noi, cu multe camere dar ei nu foloseaun decat bucataria si maximum o camera! curtile pavate cu marmura, in timp ce ulita era desfundata! In curti fiecare avea doua masini cel putin (Dacia si un soi de 4x4 care exista atunci) si adesea nici un carnet de conducere in familie! Nu mai stiu cum o fi azi caci oile nu le mai aduc bani si au decis sa se lase de oierit si sa se reprofileze asa ca s-au apucat de .. benzina...rit sau de hotel...arit!!! Sper sa-si fi pavat strazile macar!
    In blocul meu din Buc. intr-o garsoniera locuieste un tanar care are un Porche Caenne! Mai bine ar dormi in masina caci garsoniera face cat rotile masinii (chiar si la mana a II.a tot lux e!).
    un om civilizat nu face imprumut pt revelion, nu taie porcul sa-l mance intr-o zi.
    caci asa cum spunea cineva mai sus, e vorba de educatie.
    Si doar disciplina , ordinea in gandire si in viata ne pot scoate din saracie, din necaz, din marasm!
    Dar societatea, statul are interes sa-si educe poporul! Sau cel putin asa ar trebui!
    si cred ca toti cunoastem exemple de ...punerea carului inaintea boilor!
    Ne uitam si-i invidiem pe occidentali dar nimic nu le-a picat din cer!
    Trebie sa invatam mai intai sa adunam si abia apoi sa ne permitem sa cheltuim!
    Dar... trebuie educatie, vointa si timp!

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca asta a fost conditia pentru a primi bani de la UE,asta au facut.In ultima instanta,poate fi folosita si pentru spalarea animalelor,spalarea linii,pentru cinepa si inca alte,patinoar iarna sau daca ii pun un acoperis,un depozit de toata frumusetea.
    Intrebarea mea e:cum ajunge apa in piscina?Tot cu galeata?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Anonimul de departe,
    S-ar putea să primești critici pentru punctul tău de vedere. Eu îți dau dreptate, în parte.
    Cunosc lumea satului- nu cea de astăzi, o știu pe cea în care am trăit. Atunci, a primi ceva special era un motiv de mare mândrie. Vezi? am spus „a primi„. Fericitul câștigător- adult/copil.. se considera un răsfățat. Lumea îi era la picioare.
    Ai dreptate- țăranului nu i-a făcut nimeni o pregătire în privința importanței lucrurilor din casă/curte.., el s-a obișnuit să trăiască , probabil, cu foarte puțin, dar să se mândrească. Este o psihologie pe care puțini în înțeleg, dacă n-au trăit (și) la țară.
    În cazul de fațî, lucrurile sunt puțin complicate- „darul„ nu este în totalitate „dar„, pentru el se plătește. Nu știu dacă piscina este construită din fonduri europene, dacă este așa, greșeala - poate că este o greșeală intenționată” - aparține mai-marilor, pentru că , dacă s-ar fi făcut un proiect pentru altceva - pentru a se introduce apă curentă în fiecare gospodărie, asta s-ar fi obținut.
    Noi, românii de aici, suntem susceptibili- știi cum este- cine s-a fript cu supă suflă și în iaurt, adică, înclinăm să credem că , la mijloc sunt și alte interese.
    În vară, am fost în satul meu, m-am plimbat cu frate-meu , chiar și pe câmp- ei, bine, s-a construit o sală de sport, lundeva într-un loc cam ciudat..nici el n-a știut să-mi explice de ce tocmai acolo, pentru că locuiește într-un alt oraș..Nimeni dintre cei întrebați nu m-au lămurit.
    Ce vreau să-ți spun este că dacă pisnina- miraculoasă, interesantă, cum este ea, ar fi fost primită în dar- toate bune și frumoase.
    Doar că adevărul este pe la mijloc..

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonimul cel sucit,
    Dacă ești tot anonimul de departe, îți spun că și de data asta te înțeleg..O) să-ți spun o mică povestioară- era , în școala mea, o profesoară, nu contează specialitatea-, cam rea de gură..nimeni nu scăpa de „forfecarea „ei.
    Într-o zi, m-a oprit în curtea școlii și mi-a spus- am terminat ratele la CAR. Dacă nu știi știi ce înseamnă asta- era ceva, un centru financiar, de unde se împrumutau toți care lucrau în învățământ.
    Zice ea mai departe-„ de acum, pot s-o împrumut și eu pe Florica( femeia de serviciu), nu doar să înalț din umeri , când îmi cere„.
    N-am simpatizat-o niciodată pe doamna despre care vorbesc, era imposibil, de altfel, dar vorbele ei mi-au rămas în minte.
    Vezi, nu conta că nu mai are datorii- conta că „intră în rândul celor mai răsăriți dintre profesori„.
    Așa se întâmpla, probabil, și cu puștanii cu care te jucai tu..
    Sărăcia schimbă caracterele..
    Șterge-ți lacrima, oricum , este frumos să răscolești prin albumul copilăriei!
    O zi frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  19. INCERTITUDINI: si eu care ma gandeam ca o framanta ideea de a nu putea ajuta! Dar inteleg de la tine ca de mandrie era vorba! Eu as fi crezut cu totul altceva! Ce ciudati suntem!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Daurel,
    Cam așa cred și eu- Am avut elevi cărora părinții le cumpărau telefoane performante, dar nu cumpărau nicio carte.
    Sau , se vedea, din felul în care arată, că nu duc chiar un trai corect.Săraci, dar cu telefon mobil performant, pentru că doar așa ești cool.
    Anumite chestiuni fundamentale țin de educație. Greu se mai schimbă.
    Paradoxal, dar există și persoane- am urmărit situația respectivă- care, deși sunt înstărite, nu se dau în lături, când vine vorba de a ciunti din porția altora, chiar neajutorați..
    Ce să zic? așa suntem..

    RăspundețiȘtergere
  21. Aurora,
    Nu trebuie să te enervezi- înțelegem problemele , fiecare, în felul său.
    Sigur că ai dreptate. Chestiunea este că tu, deși locuiești acum la țară( după ani de viață în oraș, după tot atâția ani de instrucție/educație nu doar pentru minte, dar, mai ales, pentru suflet, altfel pui problema, spre deosebire de ceilalți consăteni.
    Pariez că ei spală zarzavaturile în aceeași apă în care spală și alte produse. Nu toți, dar sigur sunt și dintre aceștia. Poate tocmai de asta, sunt și atâtea boli.
    Revin la problemă- ai perfectă dreptate, pentru că nu întâmplător am scris ce am scris- am fost mai mult decât uimită...

    Anonimul vede partea spectaculoasă a problemei- eu i-am dat dreptate- putem privi lucrurile și așa.

    Lumea satului nu prea se emancipează în sensul adevărat. Pe unde merg eu- avem o căsuță la țară- a trebuit ca noi, cei care mergem acolo doar vara să tragem conducta cu apă până în curte, iar mai apoi, vecinii să ia de la noi..înțelegi? preferau să care apă cu gălețile de la juma de km., dar să aibă autoturism grozav sau plasmă.
    Psihologie !!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Cita,
    Total de acord cu tine!
    Toate țin de educație!
    Nu știu ce fac astăzi oierii pe care îi știai- știu ce fac multe familii din două sate pe care le cunosc- puțini și-au construit grup sanitar, dar au mașini care costă mulți bani.
    Mai mult, în timpul iernii, se înghesuie 4/5 persoane într-o bucătărioară, în timp ce casa , cu 4/5 camere este ținută ca un muzeu.
    Da, alții se împrumută bani, ca să-și petreacă o săptămână undeva anume..
    Mă gândesc că avea dreptate cineva- cam răutăcioasă persoană- care, când aduceam în discuție o temă despre școală , zicea că ar trebui mai puțină poezie și mai multă practică.
    Adevărul, ca de obicei, este pe la mijloc- cine vrea să învețe carte chiar învață.
    Dar, despre economie, despre cum să-ți dirijezi viața și prioritățile înveți de acasă. Poate că ar trebui să schimbăm școala și din acest punct de vedere!
    Cui îi pasă cu adevărat???

    RăspundețiȘtergere
  23. @fosile,
    Cum vor fi stând lucrurile cu adevărat , nu știu. Poate că vor veni alte minți mai luminate și vor îndrepta greșelile, cine știe..
    Piscina funcționează, are instalație specială, hi! hi!- ce-ar mai fi să aducă apa de la fântână, ca în „prostia omenească„, deși foarte departe nu este..
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta inseamna ca o data cu piscina s-a adus apa in sat.Nu mai trebuie adusa cu galeata de la distanta.
      Cred ca merita sa obtina bani pentru o piscina si sa aprovizioneze satul cu apa curenta,nu?

      Ștergere
    2. fosile,
      nu știu cum stau lucrurile, dar eu am văzut lumea cărând apă tot de la capătul satului, probabil că este o coloană specială de apă, doar pentru piscină. Și asta , doar când funcționează.
      Dacă ar fi fost ceva firesc, nu cred că ar fi fost adus ”cazul „la ”cu ochii în patru„, nu?
      p.s. cum faci să te „intercalezi așa „ aici? este foarte interesant, eu nu mă pricep deloc la chestiuni de tehnică..

      Ștergere
  24. sau mai bine spus fiecae intelege ce vrea :)

    RăspundețiȘtergere
  25. @Cita,
    Eu cred că frumusețea lumii rezultă și din marea ei diversitate- este extraordinar că suntem diferiți!!
    Putem privi, în același timp, același lucru/colț de lume/tablou..dar vedem diferit, interpretăm diferit!
    De asta, cred, ne și întâlnim unii cu alții, pentru că ne completăm!

    RăspundețiȘtergere
  26. Am vrut sa scriu si eu dar Cita a spus tot ce voiam sa zic si eu.
    Asa ca sarutmana si o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  27. Constiinta si responsabilitatea nu mai exista la cei ajunsi sa conduca comunitati. E vai de noi!

    RăspundețiȘtergere
  28. Marycix,
    Aș vrea să am argumente pentru a te contrazice..

    RăspundețiȘtergere
  29. Dai clic pe "raspundeti" de la comentariul initial,scrii raspunsul si-l puiblici,iar el se aseaza ,in ordine automat.
    Saru'mina!

    RăspundețiȘtergere
  30. fosile, sper să fi priceput!
    Mulțumesc mult!
    p.s. eu am „învățat” chestiile astea, cam după ureche! hi! hi! și ar mai fi o problemă- sunt în blogspot, unde nu merg toate ca la voi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca toti am invatat dupa ureche,iar principiul e acelasi in Blogspot si Wordpress.

      Ștergere
    2. fosile,
      GATA!! Am reușit!!
      Mulțumesc frumos!!

      Ștergere